Absencia v práci i napriek lekárskej správe

veroni061
31. jan 2024

Dobrý deň,
v práci mi oznámili,že mi nemôžu uznať lekársku správu z pohotovosti za sobotu. Potrebujú priepustku. Lenže na pohotovosti mi povedali, že oni priepustky/paragrafy nevydávajú. Čo si o tom myslíte. Je to v poriadku? Keď neprinesiem priepustku dostanem absenciu. Všeobecný lekár mi zas odmietol vystaviť elektronickú PN od soboty,že sa to nedá. Ďakujem.

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
veroni061
autor
31. jan 2024

@taynee Ďakujem,lenže lekár na pohotovosti povedal, že mi to nedá, lebo to nerobia.

janinah
31. jan 2024

Myslím.ze na základe papiera z pohotovosti by to tlačivo mohol dať obv.lekar zamestnanca

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
niekto2hy
31. jan 2024

@veroni061 V pondelok mala byt navsteva vseobecneho lekara na vystavenie potvrdenia e-pn.

veroni061
autor
31. jan 2024

@niekto2hy bola som u všeobecného lekára hneď v pondelok a vystavil mi epn ,ale nie od soboty, ale od pondelka, pretože sa to tam že vraj tak nedá vystaviť.

veroni061
autor
31. jan 2024

@taynee vraj nie . Čo už budem mať absenciu ,ale ďakujem za rady.

niekto2hy
31. jan 2024

@veroni061 Da sa vystavit spatne na zaklade potvrdenia z pohotovosti.

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
veroni061
autor
31. jan 2024

@niekto2hy to som samozrejme predložila a že nie nedá sa.

niekto2hy
31. jan 2024

Príslušný ošetrujúci lekár môže uznať osobu za dočasne práceneschopnú spätne najviac tri kalendárne dni na základe lekárskeho nálezu zubno-lekárskej pohotovostnej služby, ambulantnej pohotovostnej služby alebo ústavnej pohotovostnej služby.

michaela329
31. jan 2024

Tie priepustky inak nie sú žiadne povinné tlačivo. Ten nárok na LV sa dá preukázať aj inak. U nas akceptujú aj razitko na papieriku. Manžel len napíše do dochádzky Lv.

niekto2hy
31. jan 2024

Pojem „absencia“, „neprítomnosť v práci“ a „PN‑ka“ nie je právnym pojmom používaným v Zákonníku práce. Neprítomnosť zamestnanca v práci môže byť z dôvodu prekážky v práci na jeho strane, z iného dôvodu, ktorý je zamestnávateľ povinný ospravedlniť alebo z dôvodu neospravedlneného zameškania práce zamestnancom.
Dočasná pracovná neschopnosť zamestnanca pre chorobu alebo úraz

Dočasná pracovná neschopnosť zamestnanca pre chorobu alebo úraz je kvalifikovaná ako prekážka v práci na strane zamestnanca. Uvedená prekážka je radená medzi tzv. dôležité osobné prekážky v práci podľa §  141 ZP, pričom je zaradená medzi skupinu prekážok v práci podľa ods.  1.

Podľa §  141 ods.  1 ZP „Zamestnávateľ ospravedlní neprítomnosť zamestnanca v práci za čas jeho dočasnej pracovnej neschopnosti pre chorobu alebo úraz, .... Za tento čas nepatrí zamestnancovi náhrada mzdy, ak osobitný predpis neustanovuje inak.“

Z uvedeného ustanovenia vyplývajú pre zamestnávateľa dve základné skutočnosti:

povinnosť zamestnávateľa ospravedlniť neprítomnosť zamestnanca v práci (a to za čas dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca pre chorobu alebo úraz),
zamestnávateľ neposkytuje zamestnancovi náhradu mzdy, ak osobitný predpis neustanovuje inak.
https://www.pracovnepravo.sk/sk/pracovnopravne-...