Dobrý deň,
v práci mi oznámili,že mi nemôžu uznať lekársku správu z pohotovosti za sobotu. Potrebujú priepustku. Lenže na pohotovosti mi povedali, že oni priepustky/paragrafy nevydávajú. Čo si o tom myslíte. Je to v poriadku? Keď neprinesiem priepustku dostanem absenciu. Všeobecný lekár mi zas odmietol vystaviť elektronickú PN od soboty,že sa to nedá. Ďakujem.
Myslím.ze na základe papiera z pohotovosti by to tlačivo mohol dať obv.lekar zamestnanca
Príslušný ošetrujúci lekár môže uznať osobu za dočasne práceneschopnú spätne najviac tri kalendárne dni na základe lekárskeho nálezu zubno-lekárskej pohotovostnej služby, ambulantnej pohotovostnej služby alebo ústavnej pohotovostnej služby.
Pojem „absencia“, „neprítomnosť v práci“ a „PN‑ka“ nie je právnym pojmom používaným v Zákonníku práce. Neprítomnosť zamestnanca v práci môže byť z dôvodu prekážky v práci na jeho strane, z iného dôvodu, ktorý je zamestnávateľ povinný ospravedlniť alebo z dôvodu neospravedlneného zameškania práce zamestnancom.
Dočasná pracovná neschopnosť zamestnanca pre chorobu alebo úraz
Dočasná pracovná neschopnosť zamestnanca pre chorobu alebo úraz je kvalifikovaná ako prekážka v práci na strane zamestnanca. Uvedená prekážka je radená medzi tzv. dôležité osobné prekážky v práci podľa § 141 ZP, pričom je zaradená medzi skupinu prekážok v práci podľa ods. 1.
Podľa § 141 ods. 1 ZP „Zamestnávateľ ospravedlní neprítomnosť zamestnanca v práci za čas jeho dočasnej pracovnej neschopnosti pre chorobu alebo úraz, .... Za tento čas nepatrí zamestnancovi náhrada mzdy, ak osobitný predpis neustanovuje inak.“
Z uvedeného ustanovenia vyplývajú pre zamestnávateľa dve základné skutočnosti:
povinnosť zamestnávateľa ospravedlniť neprítomnosť zamestnanca v práci (a to za čas dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca pre chorobu alebo úraz),
zamestnávateľ neposkytuje zamestnancovi náhradu mzdy, ak osobitný predpis neustanovuje inak.
https://www.pracovnepravo.sk/sk/pracovnopravne-...