Absencia v práci

27. aug 2024

Zdravím, momentálne som si našla druhú prácu, a keďže má z mojej súčasný nechceli pustiť k určitému dátumu, tak som bola nútená z ich strany mať absenciu v zamestnaní. Po dvoch dňoch absencie mi prišiel list že som hrubo porušila pravidlá a budú žiadať náhradu škody. Chcela by som sa opýtať akú náhradu škody odo mňa môžu žiadať a čo všetko, keď pracujem v obchode s rozličným tovarom ? Ešte ma zaujímajú následky na príspevky rodičovská, materská, podpora, a tak ďalej.
Niekto mi povedal že nebudem mať nárok na 10 rokov nič z tohto poberať, tak už som sa chcela informovať ako to je.
Ďakujem

maranco
27. aug 2024

Mali za teba náhradu, alebo museli zavrieť obchod alebo niekoho odvolať z dovolenky?

thirstymonk
28. aug 2024

10 rokov nic je blud. Neboj sa.

dadis
28. aug 2024

To je neskutocne, ze ludia nemaju ziadne zabrany.. menila som x zamestanani a nikdy som sa k takemuto kroku nemusela uchylit..ved je 1-2m vypovedna doba..tak ako ani zsmestnancovi nemoze zamestnavatel dat vypoved z vecera do rana

mk1111111111
28. aug 2024

@dadis no, len ludia si myslia, ze oni mozu a ak by to spravil zamestnavatel, tak ohen na streche

stevvvka
28. aug 2024

To sa ale takto nerobí! samozrejme, že ťa zamestnávateľ nechcel pustiť to nie je len tak zo dňa na deň nájsť nahradu.. Ty si bola nútená z ich strany mat absenciu? To bolo tvoje rozhodnutie porušiť pracovnú zmluvu
V minulosti si sa zaviazala k niečomu v pracovnej zmluve a na základe tvojho rozhodnutia a podpisu ste mali záväzky. Keďže si nedodržala slovo tak ti dali absenciu. Nikto ta k nej nenúti.

Si predstav ze chodis do prace autobusom a zrazu jedno ráno autobusar nepríde, lebo si našiel inú robotu tak šiel do novej a na starú sa vykašľal...on dostane absenciu, lebo neprišiel, a ti ľudia ktorí zmeškali prácu, školu? Ti co?

Až som sa rozculila zaňho a to som v živote nebola zamestnavatel.

fiafia
28. aug 2024

Na to slúži výpovedná doba. Keď si hľadám prácu, treba s nou rátať. Nie každý zamestnávateľ môže alebo chce súhlasiť s ukončením pracovného pomeru dohodou. Môj brat to ma dokonca v zmluve a rozhodne by ho čakal postih keby sa z večera do rána rozhodne neprísť.

katarinaba
28. aug 2024

Nahrada skody moze spocivat v sankcii vo forme zrazky zo mzdy, avsak toto musis mat zakotvene v pracovnej zmluve, aby k tomu mohli pristupit.
Obchodu, pokial neboli nuteni mat zatvorene, ziadna skoda nevznikla.

@stevvvka ano, nerobi sa to. Ale kym si v takej situacii nebola, tak nekric. Aj zamestnavatel vie byt svina, obzvlast ak clovek, co ma v pravomoci ti schvalovat nepritomnost, dovolenky, rozviazanie pracovneho pomeru takpovediac na tebe "sedi". A tiez by som chcela vidiet teba ako by si konala - mas pracu, kde zarobis 900 EUR a naskytne sa ti moznost mat pracu, kde zarobis 1.200 EUR, ale musis natupit hned, inak to ponuknu inemu - neverim, ze by si to nevzala. Alebo ide o pracu tvojich snov, alebo je podstatne blizsie k tvojmu bydlisku, alebo .... milion inych dovodov. To co pises o autobusarovi - rovnako tak ten clovek moze ochoriet, moze zostat v nemocnici, moze sa ozrat a nepride do prace, ochorie mu dieta - kazdy zamestnavatel s tym musi pocitat, ze sa jedneho dna dostane do situacie, ze bude musiet zamestnanca nahradit behom kratkeho casu.

Ja nechapem zamestnavatela, ktory takto silou mocou drzi zamestnanca. To uz fakt by muselo ist o cloveka, na ktorom stoji a pada cely moj biznis, aby som ho tam drzala. Ale v tom pripade by som mu miesto napriekov aby odisiel, ponukla lepsie podmienky, aby mi zotrval. Aj tak si taky zamestnanec najde cesticku aby do tej prace neprisiel, alebo bude vykonavat svoju pracu povrchne (specialne ak je hodnoteny mesacnou mzdou). To radsej rychlo najdem nahradu, nez mat "skodnu" v robote.
Vsetko ma dve strany.

zuzubb007
28. aug 2024

Toto sa nerobí v práci, či má to baví či nie, či chcem hneď odísť, sú nejaké pravidlá, a tu si sa ukázala ako absolútne nezodpovedný zamestnávateľ, môže to dať odporúčanie pre ďalších zamestnávateľov, že si nezodpovedná a za ďalšie, ak si mala byť v robote a nemal ťa kto zastúpit tak môžu zamestnávateľovi vzniknúť škody napríklad za jeden deň 500 eur ak kvôli tebe musel mať zavreté to tým myslel, že bude požadovať, nezodpovednosť absolútna a arogancia z tvojej strany čo už ľudia sú kadiaki

viellik
28. aug 2024

Ono je zakaždým všetko o dohode. Aj keď ťa nechceli pustiť, malo sa to riešiť nejak inak. Proste neprísť zo dňa na deň, tak sa nečudujem, že to riešil tak, ako si napísala. Tých 10 rokov je hlúposť samozrejme, ale môže napríklad žiadať náhradu za ušlý zisk. Treba si pozrieť pracovnú zmluvu a čo z nej plynie, prípadne kolektívnu zmluvu, ak máte.

melanta
28. aug 2024

Nebola si nútená. Sama si sa rozhodla porušiť pracovnú zmluvu a tým aj zákon. Takže je potrebné byť pripravená niesť následky. Podstatné sú odpovede na otázky, ktoré položil maranco. Museli kvôli tebe zatvoriť obchod, kvôli čomu prišli o tržbu? Museli kvôli tebe inú kolegyňu stiahnuť z dovolenky? Ak áno, mala dotyčná v tom čase zaplatený nejaký pobyt?

Následky na dávky to nemá.

dadis
28. aug 2024

@katarinaba Ano, na druhej strane v tej novej praci tiez musia ratat, ze nenajdu novu silu do 24h. A mne pred 8 rokmi ponukli o 600 eur vyssi plat a cakali takmer 3 mesiace, kedze na pohovore som bola zaciatkom mesiaca. Ak by zamestnavatel na mna nevedel 2 mesiace cakat, bol by to pre mna red flag - ako potom zvlasne moju pripadnu pn, lekara, dovolenku, ocr?

kris_tin257
28. aug 2024

@dadis autorka ale pracuje v obchode s rozličným tovarom... Entry pozícia, základná pozícia tam to funguje inak, tam je toto bežné že človek takto odíde a chcú ľudí zo dňa na deň 😊

melanta
28. aug 2024

@katarinaba áno, všetko je o dohode. Ako ukončenie, tak aj nástup. Ja ako zamestnávateľ by som nechcela zamestnanca, ktorý v predchádzajúcom zamestnaní urobil toto. Urobil to jemu, urobí to raz možno aj mne.
kris_tin257 Že je to obchod s rozličným tovarom nemôže byť argument. Alebo inak... človek ak má takúto prácu, môže odísť zo dňa na deň na absenciu? Čiže potom je podľa teba v poriadku, ak aj zamestnávateľ toho človeka vyhodí z jedného dňa na druhý? Či v poriadku to je iba ak to urobí zamestnanec?

kris_tin257
28. aug 2024

@melanta ja nehovorím čo je a nie je v poriadku, hovorím že je to v tomto sektore úplne bežná záležitosť, ľudia zo dňa na deň odchádzajú, keďže je veľký nedostatok ľudí v obchode (BA kraj) tak stačí že niekde ponúknu o 100€ viac a kašľu na výpovednú dobu... Keby mali obchodníci každého takého riešiť tak by si právnici mohli na Tom vybudovať kariéru 😊

mk1111111111
28. aug 2024

@katarinaba len vies, Ty to vidis zo svojej strany. Ale, ja mam zakazku, robim to pre niekoho, mam tam terminy a teraz mi zamestnanec odide zo dna na den, lebo si nasiel "pracu snov". Kde najdem okamzite zamestnanca, ked ani neviem, ze nepride-absencia sa nenahlasuje, ci? Ja zostanem voci obberatelovi v sklze, stoji ma to peniaze a tie my kto zaplati?
Autorka nech zaplati skodu, mala sa riadit ZP

katarinaba
28. aug 2024

@melanta a kde mas zaruku, ze kym to neurobil doteraz, neurobi to neskor? Vsetko ma dve strany. Tak ale ja som clovek, co si pracu urobi radsej sam, ako by mal nasilu drzat cloveka, ktory chce odist.

katarinaba
28. aug 2024

@mk1111111111 prave na toto existuje moznost zamestnanca "potrestat" za nedodrzanie vypovednej doby. Musis to dat do zmluvy, ale ten narok mas. Ja by som bola kludne za, keby sa clovek mohol "vykupit" aj takymto sposobom, keby ho pustili skor. To by uz zamestnavatelia urcite prijali.
A este raz sa ta opytam - mas zamestnanca a ten ti zo dna na den nepride - je uplne jedno z akeho dovodu (PN, OCR, umrtie, rodinne dovody, alebo len tak, lebo mu preplo) - s tymto naozaj neratas? Tvoja chyba. A o terminoch viem svoje. Ty sa s klientom vies dohodnut, poprosit ho o strpenie. Ci to pochopi je uz vec druha. Ja sa so statom nedohodnem. Nepodam danove prizananie, nikoho nezaujima preco, pokutu dostanem.
Absencia existuje ospravedlnena a neospravedlnena. Je absencia, o ktorej sa vie dopredu - dovolenka napr. A existuje absencia, ktoru nikto nepredvida - PN, OCR, alebo nezodpovednost zamestnanca.
Prave riesim pripad, kedy zamestnanec neprisiel zo dna na den do prace. Nevedia sa mu uz tyzden dovolat, na spravy neodpoveda, jeho priatelka povedala, ze spi a nekomunikuju spolu. Ale firma funguje dalej, normalne (pneuservis, takze objednanych zakaznikov musia vybavit). Museli sa zariadit. Netrvrdim, ze je to spravne, ani, ze by sa to malo robit. Ale su situacie, ktore mozu zamestnanca naozaj dotlacit aj do takehoto konania.

katarinaba
28. aug 2024

Inak, aby som bola uprimna - zamestnanci su zakonom chraneni pomali ako zvierata na pokraji vyhynutia. Ale to uz je ina tema.

candii
28. aug 2024

@katarinaba presne tak. Ked sa zamestnávateľ chce zbaviť človeka s ktorým je nespokojný, je to pomaly nemožné, pokiaľ nejakým spôsobom hrubo neporuší pracovnú zmluvu.

katarinaba
28. aug 2024

@candii este aj vtedy je to tazke.

stevvvka
28. aug 2024

@katarinaba ja to síce chápem, že keď je oveľa lepšia príležitosť, ľudia po nej skočia... Ale aj tak by som jednala s bývalým zamestnávateľom na rovinu - chcem odísť, dohodneme sa na dátume? Ak sa nedohodneme, ja odídem aj tak, aj za cenu absencie - ale minimálne dávam na rovinu vedieť, že nech ma nečakajú, že rátam s dôsledkami aj náhradou skody... A nech si zháňajú niekoho iného hneď..

To, že ma zamestnávateľ rátať s pn, OCR, je druhá vec. Je predsa prirodzene ze sa môže čokoľvek stať, aj dlhodobý úraz, aj smrť... To je ale na inú debatu.

katarinaba
28. aug 2024

@stevvvka Jasne, takto by to malo byt. Mozno im aj povedala, to nevieme. Rovnako ich postup je spravny - porusila pracovnu disciplinu. Ale zas nakladat jej, no neviem, skusila som sa vzit do jej situacie.
Zivot zial nefunguje spravne a pripravenym stastie praje.

dadis
28. aug 2024

@kris_tin257 ja som tiez zacinala na entry pozicii, nejde o poziciu, ale o pristup. S takymto pristupom vseobecne, by som asi aj ja skoncila tak.

mk1111111111
28. aug 2024

@katarinaba pozri, ak by mal nahradu, tak ju pusti. Asi nemal a povedal.jej to. Ona sa zariadila po svojom, on po svojom a su si kvit.

alickapusinka
28. aug 2024

nemusi ti vyplatiť mzdu za hrube porušenie discipliny.