Absencia v práci

skelnka
12. dec 2023

Zdravím chcem vas poprosit o radu. Dnes som volala do prace stim že do prace nedojdem pretože som mala bolesti a riaditeľ firmi mi povedal že okey ze mi dava absenciu a ze som prepustena.Lenze ja som šla rano k doktorovy na PN bude to problem? Neviem ako take veci funguju budem si musiet zaplatit zdravotnu sama ?

majamat
12. dec 2023

@skelnka ak mas sluzbu a platis si z platu poistenie, tak mas narok na PN a teda dostanes za PN aj prijem. prvych 10 dni od zamestnavatela a potom z poistovne. platit si nic nemusis a zamestnavatel ti nema co davat absenciu.

mamina7070
12. dec 2023

@skelnka kolko tam pracujes?

majamat
12. dec 2023

som chcela napisat,a k mas zmluvu 😀

skelnka
autor
12. dec 2023

@mamina7070 2 a pol mesiaca ešee stake v skušobnej

skelnka
autor
12. dec 2023

@majamat Aj ked som bola v skušobnej ?

nelca84
12. dec 2023

@skelnka na PN mas narok, ak boli platene odvody, ale v skusobnej ta moze prepustit, s tym pocitaj

skelnka
autor
12. dec 2023

@skelnka Oni ma v podstane prepustili a ja som sla hned na PN

nelca84
12. dec 2023

@skelnka tak po PN sa zaregistruj na Urade prace, zdravotku bude za teba platit stat
Ako si vlastne planovala vykryt tu absenciu v praci, ked na PN si sla az ked ta prepustili?

martinkatinka
12. dec 2023

Si v dkusobnej dobe, moze s tebou ukoncit pracovny pomer hned.

majamat
12. dec 2023

@skelnka ja som to pochopil atak, ze az to ze neprides, ze mas absenciu, ze ta prepustil.
na prepustenie by si mala podpisat papiere.

no na PN mas anrok a pocas PN sa poistenie neplati, cize zatial nemas problem, potom ako abby pisu, treba ist an urad prace.

martinkatinka
12. dec 2023

@skelnka a ked ti bolo zle, mala si si dat orazit priepustku, ze si u lekara.... Ci to bol stav vyzadujuci PN? No zakladom je komunikovat so zamestnavatelom. Aj v skusobnej dobe mozes ist PN, ale tak treba ozaj dat vediet, ze co sa deje a ze si ochorela....

cacianka
13. dec 2023

Ujasnime si to.
Si zamestnaná, ešte v skúšobnej dobe.
Neviem či telefonicky :
Ráno si oznámila šéfovi že máš zdravotný problém, neprídeš do práce pretože ideš k lekárovi.
On ti oznámil že ti píše A a prepúšťa ťa.
Lekár ti vystavil PN, lebo si ju vyžaduje tvoj zdravotný stav.
Alebo sa mýlim ?
Návštevu lekára si v prvom rade máš vybaviť v čase voľna, cez pracovnú dobu iba ak sa nedá inak.
Ale hlavne - si v skúšobnej dobe, takže či ty či zamestnávateľ môžete ukončiť pracovný pomer kedykoľvek. Má to byť však aspoň 3 dni vopred, písomne. Aby bol doklad a dôkaz.
Je to ukončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe, žiadna výpoveď, nič netreba podpisovať (iba ako prevzatie pošty), je to iba oznam.
Platenie PN je už iná kapitola, podľa odpracovaných dní, rokov a iných súvislostí.

cacianka
13. dec 2023

@majamat prepustenie v skúšobnej dobe sa iba oznamuje( pisomne), nie je to dohoda ani zmluva kde sa podpisujú obe strany.