Zdravim
Mam otázku ohladom absencie jedna mi môže velmi uškodiť v práci ?nevyznam sa v tom moc este som nemala absenciu
No ochorela som a chcela som na jeden den dovolenku ktoru mi neschvalili a teraz mi hrozi absencia
@annaannies nedá sa ísť k lekárovi dodatočne?
Môžu ti dať výpoveď, aj okamžite ukončiť pracovný pomer. Ak si chorá, máš ísť k lekárovi a na PN. Ty si akože ostala doma, dovolenku ti nedali a aj tak si nešla k lekárovi?
Od soboty mam nadchu bolesti hlavy tak vcera som napisala veducej ze ci by mi mohla dat na dnes dovolenku pretoze nepojdem predsa s nathou k lekarovi ale zevraj mam ist lebo dostanem absenciu
ak ti bolo jeden den zle, lekar vseobecny ti vie priepustku opeciatkovat. Ale teda absenica podla vnutornych predpisov, okamitu vypoved nedostanes.. zvykne sa kratit dovolenka 1 A = 2 dv
A samozjreme aj s nadchou sa chodi k dr, ked si pracujuci clovek, mozes lekarke zavolat a povie ti.. ci ta buchne na PN, alebo co...
Ale napisala mi to az teraz pred pol hodinou ked moj lekar ordinuje len do 10ej
@annaannies tak potom choď k lekárke, ak ti dovolenku nedali, nech ťa vypíše na PN. Áno, absenciu ti môžu dať. Ako sa k absencii stavia zamestnávateľ musíš vedieť ty. A že odpovedala až teraz, to je tvoj problém. Choď k inému lekárovi či na pohotovosť ak máš lekára, ktorý ordinuje iba do 10:00, čo sa mi nezdá.
ked ti to napisala az o 11.30 tak si to s nimi vydiskutuj ze treba skôr zajtra chod k dr nech to da peciatku ze si ostala doma a nadchod a v praci ti neuznali dovolenku
@annaannies Choď zajtra hneď ráno pred prácou k Dr., povedz, že ti bolo zle a nech ti dá priepustku na celý deň. Ak ti bude ešte zle, tak tam rovno zostaň na vyšetrenie a daj sa odvčera vypísať na PN.
@annaannies ja chapem ze nechces brat pn, pokial mas dost dovolenky. Chod zajtra k dr nech ti tu pnku da, myslim ze sa da aj spatne. Pokial sa rozumne neda dohodnut s personalnym (a u vas sa zrejme neda) drzim palce, tiez mi pride nezmyslene chodit k dr s nadchou.
@annaannies tak si vypytaj aspon celodenne P - priepustku! A sla by som ja tak k dr...nech ta vypise, nadchu za jeden den aj tak nevyliecis.
Nemôže ti priepustku vypísať sestrička? Či ani tá tam už nie je?
Ešte k tomu argumentu, že odpísala ti až dnes v čase, kedy tvoj lekár už neordinuje. Ty sna dovolenku môžeš nastúpiť až vtedy, keď ju máš schválenú. Tak ti prikazuje zákon. Takže ak si ráno pred začiatkom pracovnej doby dovolenku schválenú nemala, mala si ísť k lekárovi. Čo sa týka celodennej priepustky, ktorú ti tu odporúčajú. To môžeš riešiť v prípade, že niečo také u vás v práci akceptujú. Priepustka je na čas nevyhnutný na návštevu u lekára. Čiže nie je zamestnávateľ povinný ti akceptovať celodennú priepustku a duplovane, ak je jasné, že si doma lebo si chcela dovolenku.
@denisah6 ak máš zamestnankyňu, ktorá robí iba soboty, ak by ochorela z piatka na sobotu, že v sobotu nemôže prísť, je povinná oznámiť to pred začiatkom pracovnej doby. A buď jej dáš nejakú forma voľna, alebo pôjde na pohotovosť, prípadne v pondelok k lekárovi. Ale tak zase ak máš len jednu osobu a robí ti 1 deň v týždni, tak snáď ste v takej komunikácii, žeby ste si to vedeli vydiskutovať.
@annaannies chyba je na tvojej strane - ty si nemala žiadnu odpoved od sefky a ostala si doma. Ťažko bolo zdvihnúť telefón ak neodpovedala? Mne tiež kolegyna večer písala SMS lebo nechcela rušiť, no obratom som jej volno schválila - kebyže sa neozyvam, určite sa mi ozve ona ešte večer alebo hneď ráno. Neviem si predstaviť že jej neodpoviem a ona sa jednoducho dnes nezjaví. Čo ak (by) rovnako ako ty vypadli naraz další kolegovia, ktorí si to ale riadne odkomunikovali? V porovnaní s nimi ty teraz posobis dosť neseriózne - tak sup sup k lekárovi, alebo ostať s absenciou a slušne to aspoň ospravedlniť pri najbližšej príležitosti...
Ak dobre rozumiem jedná sa o dnešok. Tak zajtra zbehni k dr a povedz že potrebuješ priepustku, teda paragraf za dnešok. Ja som tak bola u dr v utorok aby mi dala paragraf za 3 dni a nebol problém. Ak som dobre pochopila a potrebuješ to za dnes.
@melanta ono vieš asi záleží od zamestnávateľa, ja som napr chcela dva dni dovolenku (cestovala som, lístky na vlak kúpené a všetko vybavené), mala som malo dní dovolenky tak že mi nedá. Hovorím dobre, beriem paragrafy. Na ďalší deň nám vedúceho zastupoval druhý z druhej zmeny a on povedal že prečo mi nedal, že by mi stiahli z novej dovolenky (bolo to v decembri), takže som vzala tri dni "Péčka" a nebol problém len ja mám zmluvu na dobu neurčitú a poznajú má že len tak voľno nechcem, neviem ako autorka
Je jedno.kedy ti napísala... ty to máš vedieť.
@janagem takéto veci by som zaviedla povinne do učebných osnov.
@kvetinka75 ja som doteraz myslela, že to je logické ale pri takýchto témach pochybujem :D
@monikkatt nemala pravo ostat doma bez schvalenej dovolenky, treba vetu docitat do konca
@eleanor2510 @janagem
Este raz.. mala pravo ostat doma aj bez schvalenej dovolenky. Ak mi v noci bude zle tak mam ist rano do prace lebo nemam schvalenu dovolenku?? Proste ochorela tak musela zostat doma.
@monikkatt mala ist k dr. A ak sef neodpisuje tak mu zavolam nie? Nech viem ci SMS ma alebi nie. A ak mi neda volno tak idem na PN alebo si zoberiem paragraf.