4-dňový pracovný týždeň

17. jan 2024

myslite ze toto nam hrozi?

Slovensko by mohlo v krátkom čase patriť ku krajinám, ktoré zavedú štvordňový pracovný týždeň. Povedal to v stredu na zasadnutí Svetového ekonomického fóra (WEF) v Davose slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) s tým, že na začiatok by išlo iba o experiment.

:D

kacena4
17. jan 2024

nestersuj, funguje to uz vo viacerych firmach aj na sk (aspon pred rokom to tak bolo) pracovali 10 hod. denne 4 dni v tyzdni. toto sa da len pri urcitych pracovnych poziciach a nie je to povinne pre vsetky firmy takze o nich nejde len o benefit

autor
17. jan 2024

@kacena4 nestresujem ...skor som sa pousmiala

martinkatinka
17. jan 2024

@kacena4 presne 😃 my máme celodenky a vyjdu 4 ksichty za týždeň.... Je to super, dá sa to zvládnuť.

vanilkovazmrzka
17. jan 2024

Jasne, dalsie klamstvo, ktore si fico vymyslel.

veselo_neveselo
17. jan 2024

Ze "hrozi" 😁 Co ja by som za to dala! Hlavne uplne vsetci tak robit nemozu, moze ist tak max o kancelarske veci, kde sa moze praca urychlit automatizovanim, zlepsenim procesov, atd.
Ziadna panika.

A btw 4 dni po 10 h nepovazujem za 4-dnovy prac tyzden, to je tiez blbost. Cielko je naozaj robit 4 dni, a nie 5 dni vtlacenych do 4, to sa potom samozrejme mina ucinkom.

autor
17. jan 2024

@veselo_neveselo ved prave, robit namiesto ''len'' 8 == 10 ci nebodaj 12tky..to je riadna zmena.

sissy27
17. jan 2024

Mne by to nahodou vyhovovalo 🤷‍♀️ a poznam takych ludi viac. Pre mna su dva dni volna strasne malo na oddych a nejake osobne vyzitie.

zuzinka888
17. jan 2024

@martinkatinka a potom je uz len usmev od ucha k uchu???

zuzinka888
17. jan 2024

Ja by som brala.

nifnea
17. jan 2024

Uz davno sa o tom bavili,ze by nas to finance zruinovalo. Tak neviem.podla mna skor nie.napeiklad aj k lekarom by sa dalo chodit len 4 dni v tyzdni..viete si to predstavit?deti do skoly ako?ano dva dni su aj mne malo ale za mna teda nie..

ajajaj00
17. jan 2024

ja by som tiez brala 4 dni pracovne dva dni volna je nic

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
daniela2202
17. jan 2024

A koho sa to bude týkať ? Úradníčiek, či robotníčiek ?

martinkatinka
17. jan 2024

@zuzinka888 sichty, nie ksichty 😃 srandovny preklep

anjelicek26
17. jan 2024

No toto chcem v praxi vidiet :( Uprimne - kto bude teda vlastne este zarabat... uz teraz su zeny na 3-6 rocnych rodicak, tisice invalidov, nezamestnanych a nezamestnatelnych, dochodcovia a deti... realna pracujuca vrstva, ktora bude nieco "vytvarat" zredukovana o dalsich 20% pracovneho vykonu - ubytkom dalsieho dna v praci... este horsie sa bude hladat personal pre zdravotnictvo, opatrovanie, domovy dochodcov, zasobovanie, obchody, policiu, poziarnikov, kedze tych sa samozrejme ziadne 4/7 netyka, ale stale ostane pokryt 7/7 dni, na to bude treba omnoho viac personalu... ktory sa uz teraz v tychto odvetviach po certoch tazko hlada...viete si predstavit, ze vas pretazeny pediater ci specialista zo 4 mesacnou cakacou dobou zacne robit este o den menej v tyzdni? Ja len, ze velmi kratkozrake napady su to... a ano, kazdy by mal rad den volna navyse a rovnaky plat... len kto to "zaplati" a aky to bude mat dopad na tie najdolezitejsie odvetvia... zvysenie danoveho zatazenia na neunosnu mieru, zvysovanie dph, aby sa to "nejako" zrovnalo...

nikpa
17. jan 2024

Ten toho už natrepal

yanni
17. jan 2024

My sme v DE. Tu to par firiem testovalo. Po case sa zase vratili k 5tim dnom. Jednoducho to nevychadzalo.

alex666
17. jan 2024

To je vec o ktorej uvazuju uz mnohe krajiny dlho, zachytila som debatu o tom uz pred rokmi. Myslim, ze skandinavske krajiny to mali testovat. Ja si myslim, ze raz bude 4-dnovy pracovny tyzden, ale ta zmena bude pomala a bude to trvat dlho.

namornicka
18. jan 2024

Slovensko nemá na takýto experiment financie. My musíme práve naopak, redukovať štátne sviatky, zvyšovať ekonomicky rast.

autor
18. jan 2024

@alex666 tak skandinavia je dakde ekonomicky totalne inde.

autor
18. jan 2024

@namornicka ved si tiez myslim, ze my sme uz tak po usi zadlzeni ze na experimentovanie naozaj nie je priestor.

autor
18. jan 2024

@anjelicek26 ved prave , nemame uz lidi... odchadzaju nam mladi po zahranicia, nemaju tu preco ostavat...vsetko tahaju uz dochodcovia, ci uz ucitelia ci lekari, cele zle. skor sa treba zamyeslat nad tym ze je to cele uplne zle nastavene. a kopec ludi medzery v zakonoch zneuziva. moju znamu - pediatricku ani na dochodok nechceli pustit, ze nema kto tahat jej rajon, prosim pekne ma 74 rokov ...

mikadooo
18. jan 2024

Pán F. je odjakživa dobrý zabávač....🤷. Kto jeho slovám ešte stále verí, sám si za to môže, že príde ďalšie nevyhnutné sklamanie, za ktoré môžu samozrejme všetci ostatní, len nie pán F.

portret7
19. jan 2024

Fica nemusim, ale bolo by skvele ľudom umožniť vyber medzi 4 alebo 5 dňovým pracovným týždňom, pokial mu to pracovne zaradenie dovolí. Tu sa nejedna o skrátenia odrobených hodín, ale o to, že 4 dni budeš pracovat dlhšie a 1 máš volno. Určite to bude na dobrovoľnej báze, napr. niekomu to vyhovovať nemusí, pretože potrebuje zaviesť/vyzdvihnut deti…ale niektorým ano (mne osobne velmi). Nechce sa mi rozpisovať všetky benefity, ale celkom dobre sú zhrnuté tu: https://www.aktuality.sk/clanok/f9N29g2/4-dni-p...

katulienkax
19. jan 2024

mne by nevyhovovalo, robit 4 dni 10 hodin denne, nakolko sa musim aj ucit s detmi a tiez ich vyzddvihnut a poriesit kruzky. Je to nedomyslene, Fico si mysli ze pomoze rodinam travit cas spolu, ale absolutne by som nestihala riesit deti cez tie 4 dni, pokial by sa navysil pocet hodin na 10. A co skoly aj tam sa skrati na 4 dni a deti budu v skole sediet do 16? A co nasledne kruzky a priprava na dalsie vyucovanie. Nie je to vobec domyslene. Kruzkova cinnost by bola znacne tymto naburana. A dalej co vodici autobusov, to budu namiesto 17 vozit ludi o 19 domov a oni budu mat cely den rozbity? Vsetky spoje by sa museli preplanovat.

nifnea
19. jan 2024

@portret7 dobrovolnej vazne??a co zdravotnictvo a skolstvo napriklad?

portret7
19. jan 2024

@nifnea este raz si precitaj moj prispevok, kde je uvedene hned v prvej vete: pokial to pracovne zaradenie dovoli. Ak ak ano, predpokladam, ze to bude ako v inych krajinach, ze zamestnanec sa bude moct sam rozhodnut, ci si standardny pracovny cas odrobi za 4 alebo 5 dni.

portret7
19. jan 2024

@katulienkax v zahranici to funguje😉ved to nebude povinne, zamestnanec, ktoremu to pracovne zaradenie dovoluje, si bude moct vybrat. A to je na tom to super. Tebe to momentalne nevyhovuje, ale rodicom, ktori napr.musia sluzobne cestovat, tak prave tato forma vyhovovat bude. Kazdy mame iny denny/pracovny rezim.

nelka93
20. jan 2024

Keby to bolo spravené tak ze si môžeš vybrať dokedy budeš v práci nie ze každý deň 10 hodín, tak ok. Lebonja sama niekedy som dlhšie v práci inokedy kratšie, ale keby mi niekto nakazal ze teraz budeš 10 hodín tak radšej budem chodiť 5 dní do práce

jozko_z_lesa
Odpoveď bola odstránená
Zobraz