Prosím vás ako to je 3xA v práci musia mi zaplatiť odrobene hodiny? Viem že môžu siahnuť na odmeny ale odrobene hodiny musia byt vyplatené nie?
Za tri acka už niekde dostávas hodinovú vypoved
jasne to co si odrobila dostanes, ved to uz by co bolo, ze by si chodila do prace akoze doteraz zadarmo?
@doriiis áno to práve potrebujem čím skôr odísť
Ale mám strach aby mi zaplatili to čo som odrobila od začiatku mesiaca
A čo vlastne potom hrozí keď mám 3xA okrem okamžitej výpovede?
mozno im este ty budes doplacat ked takto nestandardne odides
Zaplatiť by ti mali a hneď ta vyhodiť
3x neospravdlnená absencia je závažné porušenie pracovnej disciplíny, zamestnávateľ teda môže okrem výpovede zrušiť pracovný pomer aj okamžite. A za určitých okolností si môže nárokovať aj na náhradu mzdy. S tým snáď počítaš, ak sa rozhodneš takto skončiť. Tebe by sa tiež nepáčilo, keby si v práci bola spokojná a dnes ti príde šéf povedať, že dne skončíš.
A pozor, 3x absencia je na výpoveď, ale zamestnávateľ na to má právo, nie povinnosť. Takže pozor, ak sa chystáš na absenciu z dôvodu, že chceš aby ti dali okamžitú výpoveď, nemusí sa tak stať. A taktiež mysli na referencie. Svet je malý, takáto informácia ti môže priniesť viac škody ako úžitku.
Je to porusenie pracovnej discipliny, takze ako sa pise vyssie tak moze si zamestnavatel od teba narokovat usly zisk alebo vzniknutu skodu a moze ti samozrejme aj siahnut na mzdu.
Katastrofálny prístup.Takto uškodis len sama sebe.
samozrejme, to ti vyplatia jednoznacne. ale za 3 acka mozes rovno aj letiet. to sa ti ako podarilo? 😀
no ano, vyplatí ti odpracované hodiny, a zároveň môže od teba požadovať náhradu za vzniknutú škodu a ako bonus si ešte musíš doplatiť odvody. A ešte možno aj nedosiahneš to čo chceš - aby ťa prepustili skôr. Pekne ťa nechajú trpieť až do konca výpovednej doby a potom ti to vyúčtujú 😀 no a ešte keby si niekedy v budúcnosti potreboval referenciu od bývalého zamestnávateľa, tak od tohto pozitívne odporúčanie určite nedostaneš 😀
hm...a ja sa pýtam - stojí toto všetko za to? 😀 proste si len tak neprísť trikrát? mne by to asi ani svedomie nedovolilo.
radšej skús dohodu...
kedysi bolo že za A sa brala aj dovolenka - tuším 2 dni... už to neplatí?
@deti95060810 v zakone to oporu nema (a ani nemalo), ak to niekde robili, tak to bolo ich vlastne rozhodnutie
Baby nesúďte prosím.. ide o naozaj dobre pracovne miesto na ktoré sa dlho čaká a teraz sa nečakane uvoľnilo a potrebujem odísť k 16. Decembru a proste nedá sa… až január a dovtedy to miesto nebude už voľne.. čo iné spraviť ako pred 16. Decembrom neprísť 3x a dostať výpoveď okamžite
A povedala si v novom potenciálnom zamestnaní, že nastúpiš 16.12. ale že v aktuálnom zamestnaní skončíš firmou absencie? Pretože mne keby to povedal potenciálny zamestnanec, neprijmem ho. Pretože je neseriózny (áno, tvoje konanie je maximálne neseriózne) a raz to možno urobí aj mne. A ak ti takýto postup poradil potenciálny zamestnávateľ, nešla by som pre takého pracovať. Znamená to, že nemá problém odrbávať a možno raz odrbe aj mňa.
Argument, že je do dobré miesto neobstojí. Ak je to také dobré miesto, tak je to aj dobrý zamestnávateľ a taký ťa počká, kým dáš riadnu výpoveď, pretože dodržiava zákony a chce, aby ich dodržiavali aj zamestnanci.
A ešte zváž, či je to také dobré miesto, že ti stojí za to, že ťa potom už nikto iný neprijme, pretože budeš mať v meste meno zamestnanca, ktorý odchádza zo dňa na deň formou absencie.
A teda ak je to také dobré miesto, že ideš porušiť zákon (lebo prísť do práce je tvoja povinnosť - zamestnanci majú nielen práva ale aj povinnosti) tak ti predsa môže byť jedno, či dostaneš alebo nedostaneš zaplatené.
ale vieš o tom, že s tebou súčasný zamestnávateľ nemusí ukončiť pracovný pomer okamžite? to má len možnosť, nie povinnosť... a ak vie, že na to čakáš, tak si myslím, že just ťa nevyhodí...
A to sa nedá s tvojim súčasným zamestnávateľom normálne dohodnúť na výpovedi dohodou, ktorá by bola taká aby si mohla rovno prestúpiť do nového zamestnania?
Normálne by som šla na personálne a povedala, že potrebujem skončiť k 15.12. nič viac nič menej by som nepovedala. (Výpoveď dohodou k 15.12.) Komunikovala by som to na rovinu a žiadne 3 absencie. Zachovala by som sa fér, nie ako malé decko, že neprídem 3x do práce a nechám zamestnávateľa na holičkách. Áno, odpracované hodiny ti preplatí. Môže ťa evtl dať na súd, alebo čo ja viem čo, ale kto by sa s tým babral a načo... Má mesiac dopredu na to, aby sa mohol pripraviť na tvoj odchod.
no ak sa inak neda a dohodu nepodpisu, tak treba si v prvom rade precitat pracovnu zmluvu. Ano zamestnanec ma narok na mzdu, ale za Acko, sa beru 2dni dovolenky (niekde, niekde nie), 3Acka je vypoved, ak to u nich povazuju za vazne porucsenie PD , co sa potom pise napr aj do zapoctoveho listu atd.. dalsie vec, ze sa to hlasi do socialky pokial si dobre pamatam a tie dni si treba doplatit potom.
Inak je to take diskutabilne vsetko, ze co sa bude hovorit, co sa bude robit v meste = ja som to nikdy neskumala kto z kade ako odisiel a preco.... robi sa to dost casto prave takto, kedze je komplikovane PP ukoncit, ak jedna strana nechce. Ale isla by som normalne s dohodou na personalne alebo za sefom a normalne sa postavila k tomu tak nech to podpisu a suhlasial, lebo 16teho nepridem. A potom presne tak komunikovala, totiz vela zamestnavatelov je predpos***tych z ukoncenia PP, a tahaju to do aleluja, aby ta nezamestanvali este aj dalsi mesiac zbytocne:DD Toto je ale moj osobny nazor na to, kto si ako spravi tak ma, ale oficialne plati to som pisala na zaciatku.
U nás na podniku za prve A je už veľke varovanie na 3 by sme leteli a ešte môžeš dostať zápis za hrube porušene pracovnej discipliny.A nemusia TI ani zaplatiť.A čo ťa k tomu viedlo urobiť si 3 A.
Odporucam precitat si svoju pracovnu zmluvu. Mozno tam najdes aj vetu o tom, co sa stane, ak nedodrzis vypovednu dobu. Plus, ak svojim odchodom sposobis zamestnavatelivi skodu (napr. bude musiet zavriet obchod kym najde nahradu a pod.), moze si na sude narokovat aj nahradu skody. No a za kazdy den neospravedlnenej absencie ti mozu kratit dovolenku o 1 az 2 dni...
Dovolenku nemas?, ze by si cerpala, ked ku koncu roka mozes odist? Alebo neplatene volno?
Myslím odrobene hodiny v tom mesiaci kedy bola absencia