3 týždne mám novú prácu a dnes mi vyšiel pozitívny test

matildax
9. apr 2016

Ahojte, po dlhom snažení a stále negatívnych výsledkoch som si našla prácu, V kt som 3tyzdne.Dnes som si robila test, nakolko mám meškanie, myslela som si že zas úradujú hormóny a výsledok bude negatívny. Ale k veci, som v skúšobnej dobe, mám to po potvrdení dr. Oznámiť, alebo počkať na skončenie skus. Doby? Nechcem byť "vychcana" ale zas nechcem prísť o materskú... a dosť má trápi aj to, že má dlho budú zaskolovat, nakoľko je to dosť vysoká pozicia a bude to zbytočné... čo robiť??

safranca15
9. apr 2016

Ja by som pockala do konca skusobnej doby pokial to nieje nebezpecna praca ze by si zdvihala daco tazke alebo inak si ublizila

laurica123
9. apr 2016

Si to zober z pozície firmy ktorú vlastnis a príde ti tam niekto robiť ty ho zaskolis minies čas peniaze a dotyčná ti povie ze je no ja som tehotná a končím.. Podľa mňa narovinu treba jednať..

matildax
autor
9. apr 2016

Prepáčte som trosku mimo, výsledok testu je pozitivny..

matildax
autor
9. apr 2016

@laurica123 ja by som to aj urobila, len čo ak má vyhodia?

majka99999
9. apr 2016

@matildax ja by som pockala prvy trimester urcite, vselico sa moze stat.

laurica123
9. apr 2016

@matildax s tým musíš rátať.. No je to aj o ich charaktere.. s tým ja ti neporadím

dionyzka
9. apr 2016

@matildax iba test je pozitivny, nemas to potvrdene lekarom. Co v praci oznamis, "mam pozitivny tehotensky test". Mne sa to zda velmi skoro, ja by som najskor az po prvom trimestri. Mozno aj neskor.

matildax
autor
9. apr 2016

@dionyzka jasné že to oznamim až po potvrdení lekárom, nie som vcerajsia ;)

janinah
9. apr 2016

Povedala by som o tom šefovi, byť tým šefom i kolegami,tak ocením fer prístup, neznášam vychcanosť.Ak si v práci dobrá,tak si ťa nechajú,ak nie,tak budeš skôr či neskôr "odídená",dôvod sa nájde.

dionyzka
9. apr 2016

@matildax

@janinah asi mas pravdu , je lepsie sa zachovat fer. Podla mna je fer po prvom trimestri.
A ked si tehotna, vyhodit Ta nemozu, ale peklo zo zivota Ti urobit mozu, no.

mirkaaa80
9. apr 2016

@matildax u nas v práci tiež nastúpila kolegyna, ktorá hned na školení uz bola tehotna, skôr než to povedala v práci, zacala krvácať a skončila v nemocnici. Takze až keď jej manžel volal že je PN a v nemocke sme sa dozvedeli, že je tehotná. Po asi 3 týždňoch prišla naspat do práce, bola stale v skúšobnej dobe, zmluvu mala na dobu urcitu. Pracovala až po nastup na MD. Takze záleží veľa od zamestnávateľa ako sa zachová. Je pravda že tehu žena je chránená, ale v skúšobnej dobe si môžu vymyslieť že im z nejakého iného dôvodu nevyhovujes a prepustia ta. Ja by som hrala blbu, akoze neviem o tom ze som tehu a povedala tk až po skúšobnej.

mirunkad
9. apr 2016

Myslím, že by si mala byť férová a povedať to po potvrdení lekárom....ak máš absolvovať dlhé školenia kvôli pár mesiacom, ktoré ešte budeš v práci, mal by o tom zamestnávateľ vedieť, a rozhodnúť, či si pre nich perspektívna aj tak...lepšie vyjsť s pravdou von hneď na začiatku, ako zatajovať a potom riešiť dosť blbú situáciu....iné by to bolo, keby práca nebola nová, určite by som to oznámila až po prvom trimestri...ale takto, sa mi zdá férové oznámiť to hneď.

katka1981
9. apr 2016

@matildax, je bezne ze zena oznami tehotenstvo ked je v piatom mesiaci, minimalne by som pockala do konca prveho trimestra. Je to rizikove obdobie.

rora
9. apr 2016

ide ti o to nestratit pracu kvoli materskej? a vyjde ti na nu vobec narok?? nastupuje sa na nu 6-8tt pred porodom a musis mat odrobenych 270dní.... by si musela byt zamestnana trosku dlhsie aspon o par tyzdnov, no zamestnavatelovi by som tehotenstvo oznamila najskor ako by som mala potvrdene tehotenstvo v stadiu ze uz vidno akciu srdiecka.... alebo aj neskor este, okolo 12tt

matildax
autor
9. apr 2016

@rora pracovala som aj pred týmto zamestnanim na dohodu

guinevre
9. apr 2016

@laurica123 Takze podla teba vsetky prava ma iba ten co vlastni firmu? Co tak prava zeny? Keby to bolo take lahke, aj ja by som si nasla surogat-matku ktora vynosi, porodi, a ja ani den nemusim byt mimo, no bohuzial tak to nechodi. A nakolko su zeny preto ze mozu byt matky vzdy v nevyhodnejsej pozicii, ja by som to zamestnavatelovi neoznamila v skusobnej dobe. Ja osobne nechcem byt na materskej viaco ako pol roka, tak to je nejaky kompromis ktory by som urobila kvoli dobrej prace o ktoru nechcem prist a co b yzamestnavatel mohol aj respektovat - ze nesedim na riti doma 3 roky. Otehotnela zamstnankyna, no co uz, trosku pruser pre firmu, ale hadam nejako preziju.

mirunkad
9. apr 2016

@matildax chcela som ti tiež ešte napisať ohľadom materskej to čo piše @rora ....ak nemas odpracovanych 270 dni materska ti tak ci tak nevyjde...

gagik
9. apr 2016

@matildax povec to az po prvom trimestri, jednak stat sa moze este hocico a potom sa uz nemusis bat ze ta vyhodia,na zamestnavatela kasli, mysli v prvom rade na seba.

flavia1
9. apr 2016

@matildax Niekedy to žena zistí až po troch mesiacoch 🙂 🙂 🙂

argyro
9. apr 2016

@matildax nemyslím si, že zamestnávateľ očakáva oznámenie o tom, že si tehotná skôr ako po prvom trimestri. kedy ideš k lekárovi, nie až po 1. trimestri? ja som bola prvýkrát na konci 1. trimestra a ani knižku mi vtedy nedali až po ukončenom 1. trimestri. Takže nie je o čom, oznámiť až keď budeš mať potvrdenie v ruke, dovtedy by som im to nevešala na nos

argyro
9. apr 2016

@laurica123 s tým sa ráta, že ktokoľvek, nielen tehotná žena, ale aj netehotný muž 🙂 môže bars aj posledný deň pred koncom skúšobnej lehoty dať okamžitú výpoveď, to, že ju posielajú na školenie je ich rozhodnutie predsa, musia rátať so všetkými alternatívami. rovnako ako zamestnanec musí rátať s tým, že ho môžu vyhodiť deň pred skončením skúš. lehoty.

chrumka84
9. apr 2016

Ja som nastupovala ako tehotna, vedela som to uz pred nastupom. Bola som v cca 11.tyzdni. Priamy nadriadeny ma poznal (minimalne, ziadni kamosi sme neboli), nechal si tu info pre seba a v praci som to oznamila pred ukoncenim skusobnej doby. Teraz nastupujem na matersku. Pracovala som 5,5 mesiaca.
Na tvojom mieste by som pockala bud do 12.t alebo pred koniec skusobnej doby.

monicm
9. apr 2016

@matildax Možno to za teba vyrieši tvoj gynekológ. Sú taký, ktorý nedajú tehotenskú knižku skôr ako v 12. tt, čiže po prvom trimestri a bez nej nemáš ako dokladovať, že si tehotná.

laurica123
9. apr 2016

@guinevre neviem kde vidíš že práva má iba firma.. Ale dobre 🙂 je to o charaktere oboch strán.. A staranie sa o dieťa nepovažujem sa sedenie na riti 3roky..

terezka1947
9. apr 2016

@matildax potvrd si to lekarom a povedz to....teda,aspon po tej skusobnej dobe to povedz,pretoze keby ta aj vyhodili(co nemozes hned vediet),tak o par rokov mozes opat zaklopat na dvere tej firmy a uchadzat sa o podobnu poziciu ako ferovy buduci zamestnanec
Ale,nie je to lahka situacia,no...ktora kedy bola.

laurica123
9. apr 2016

@argyro Čo ja viem či ráta.. Ja som nastúpila do práce s tým že má potrebujú a nakoľko šéf je pohodak tak by som sa s ním bavila narovinu.. Ja netvrdím že po jednom teste mu hneď volať.. Ale tak ze on bude mať čas nájsť náhradu a aj pre kolegyne veď by museli prácu za mňa.. Kým sa nenájde niekto iný.. Takto to u nás funguje..

guinevre
9. apr 2016

@laurica123 Ja ano, minimalne uz ten treti rok 🙂

sense
9. apr 2016

pockaj aspon do ukoncenia tretieho mesiaca...

emily76
9. apr 2016

Mne sa stalo skoro to iste, v auguste nastupila a v september otehotnela...hned ako mi dr potvrdila tehotenstvo som to b praci oznamila /oktober/ a hned na druhy den si ma sef zavolal, ze sa so mnou musia rozlucit...na stastie som mala skusobnu dobu iba 2 mesiace, zmluvu na neurcito, takze lucenie sa nekonalo...ale cely cas mi to daval vyzrat. 😕 a v prvom trimestri sa moze stat cokolvek...clovek to nechce zbytocne privolavat....ale ja by som asi pockala aspon do 4. mesiaca a potom to oznamila

argyro
9. apr 2016

@laurica123 nuž, zákonník práce nepustí, takže rátať s tým jednoducho musia. samozrejme, ked im to oznámi po prvom trimestri, majú stále dosť času nájsť náhradu.