2x TPP z domu

reflux3
30. aug 2024

Ahojte, momentálne pracujem na trvalý pracovný pomer (TPP) ako programátor 100% z domu. Pracovným povinnostiam nemusím venovať veľa času, respektíve práca je pre mňa nenáročná a zvládam ju "ľavou zadnou". Obvykle stačí 1-2 hodiny denne aby som plne pokryl všetko čo treba, navyše viem túto prácu vykonávať hocikedy, čiže aj mimo oficiálnych pracovných hodín (8:00 ~ 16:00). Takto dlhodobo fungujem vo firme už roky a to že sa "obtiažnosť" práce niekedy zvýši takmer určite nehrozí. Črtá sa mi lepšia pracovná príležitosť, taktiež programátor na TPP a 100% vykonávaná z domu. Chcem túto ponuku prijať s tým, že by som pracoval pre 2 firmy súčasne. Čítal som, že sa to dá ale netuším, čo všetko to v praxi obnáša. Obe firmy majú sídlo na Slovensku. Hľadám niekoho, kto má ideálne dlhodobé skúsenosti s 2x TPP a vedel by mi poskytnúť užitočné rady ako napr. na čo všetko si treba dať pozor, čo všetko musím pre to spĺňať, kde všade treba hodiť papiere, podpisy, ako to je s daňovým priznaním a všetky tieto dôležité byrokratické procesy s tým spojené. Vopred ďakujem.

melanta
30. aug 2024

Pracovných pomeroch môžeš mať koľko chceš, aj TPP, ak ich stíhaš. Pozor však na to, že ak potenciálny druhý zamestnávateľ má predmet podnikania konkurenčný k prvému zamestnávateľovi, môžeš druhý pomer uzatvoriť iba so súhlasom toho prvého. Ak sú predmety podnikania nekonkurenčné, nepotrebuješ oznamovať nič. A teda aj nemáš v pracovnej zmluve zákaz ďalších pracovných pomerov.

martul
30. aug 2024

@reflux3 čo sa týka daňového, len v jednej firme si môžeš uplatniť nezdaniteľné minimum, v druhej už nie. V r. 2025 požiadaš zamestnávateľa o ročné zúčtovanie kde predlozis potvrdenie o príjme z druhej roboty.
Problém môže byť v konflikte záujmov. Vykonávať budeš dve rovnaké práce, mal by si mať súhlas zamestnávateľa.

melanta
30. aug 2024

@martul nie, súhlas nepotrebuje na to, že bude v oboch formách vykonávať rovnakú pozíciu. Súhlas potrebuje, ak rovnaké podnikanie majú zamestnávatelia. Ale ak je napríklad jedno banka a druhé mobilný operátor, tak nepotrebuje žiadny súhlas.

lienka.7
30. aug 2024

@reflux3 najmä si pozri PZ, či v nej nemas uvedené zakázané pracovať "pre konkurenciu".

reflux3
autor
30. aug 2024

Ďakujem všetkým za info 🙂

@lienka.7 nemám tam taký dodatok, zisťoval som si to pár dní dozadu aj u nadriadeného, čiže čo sa tohto týka mal by som mať zelenú 🙂