Ahojte, chcem sa opýtať že môže zamestnávateľ na 1 deň zobrať 2 paragrafy? Pracujem od 8 do 16:00 nechodim na zmeny... Ďakujem
@nikolalili priepustka(paragraf) slúži len na nevyhnutný čas čo stráviš u lekára, nie je zákonite na celý deň....takže záleží od konkrétneho zamestnávateľa, niekde sa uzná 1priepustka na celý deň, inde len na 4 hodiny a niekde ti uznajú len čas ktorý lekár vyznačí na priepustke....v Zákonníku práce je to definované ako nevyhnutný čas čo stráviš u lekára(ošetrenie).....
No ja čo viem,tak pokiaľ máš lekára v rámci okresu potrebuješ aspoň dve pečiatky od rôznych lekárov,pokiaľ ideš mimo okresu stačí ti jedna pečiatka pokiaľ ti lekár nenapíše na priepustku časy..ale niekto sa v tom vyzná možno viac,píšem len z mojej skúsenosti,mala som dve rôzne zamestnania v dvoch rôznych firmách a takto to fungovalo v oboch
@nikolalili ked zamestnavatel neakceptuje 1 paragraf na cely den, tak je mozne zobrat 2 paragrafy na 1 den.
@nelca84 no u nás sa dalo dohodnúť,napr. Keď mi trhali zub tak som do práce nešla,hoci som tiež mala zubára v rovnakom meste..ale niektorí sa radi ulievali že sa im nechcelo do roboty tak si išli k obvodnému po peciatku a potom im to zatrhli a vedúci si žiadal na každej priepustku príchod a odchod napísaný a ešte aj obvolaval lekárov..no on je psychos 🤣🤣 ale väčšinou od iných odborníkov akceptovali na celý den
V konecnom dosledku mas 7 dni na rok. Takze ked ich vycerpas, lebo sa ti nechce ist do roboty, tak potom musis brat dovolenku. U nas tiez akceptuju jedneho lekara aj na cely den. Zalezi to na zamestnavatelovi.
ľudia nenechavajte sa oklamať lebo zamestnavateľ povedal, ja som personalistka a u nas ako aj všade inde podľa zakonnika práce ma proste zamestnanec nárok na Pčka vo výške 56 hodín ročne a hotovo, ak robia problemy napíšte si tam celý deň a hotovo. Ešte som sa nestretla s tým, že 2 paragrafy na jeden deň. Ak robíte osmičky je to 7 Pčok do roka. Ak robíte 11,5 tak sú to 4 pečka a 10 hodín. Ak nepracujete celý rok u jedného zamestnávateľa tak by sa to malo alikvotne krátit podobne ako dovolenka ale je to na zamestnávateľovi, či sa mu chce robiť problémy.
@a_andrejka4 prosím ťa, ako je to s doprovodmi k lekárovi? U nás v práci kde len ja mám deti, nosia papiere že boli doprovod a celý deň neprídu
@marcellka32 ja tiez ked mam doprovod na deti nepridem do prace cely den. ale moji su skolkari. Ja ked ich nestihnem rano priniest tak ich nemam kde dat.
@a_andrejka4 prosim ako to je ked sa vycerpa 7 dni k lekarovi a aj 7 dni k lekarovi s dietatom .. potom uz len dovolenka? lebo su iste veci ktore ked sa chodia pravidelne a nedaju sa dat po praci sa velmi rychlo vycerpa tych 7 dni aj sa beru len po hodinach/poldnoch :-/
@marcellka32 podľa ZP má každý zamestnanec ako som už spominala na 56 hodín tie "péčka" na seba, čiže na vyšetrenia so sebou a potom 56 hodín ako doprovod k lekárovi a ten doprovod je buď s dieťaťom alebo s rodičom respektíve svokrovcami, jednoducho so starším príslušnikom rodiny
@meluela ano bohužiaľ iba dovolenka, alebo dohoda so zamestnávateľom, že skôr odídete z práce, ale nadrobíte si to v iný deň alebo už dopredu si nadrobíte nadčas a vyberiete si ho práve vtedy keď potrebujete návštevu toho lekára, všetko je len na zhovievavosti zamestnávateľa
@a_andrejka4 zial nemame flex time, nadcasy na konci mesiaca prepadaju a je tam core-time 9-15. ale kvoli tomu som si vybrala lekara blizsie k praci, mozno to dam ako predlzenu obedovu prestavku alebo aspon nebudem stracat na prepravnych casoch. dieta mam ale dalej lekara, to bude horsie
@nikolalili ako 2 paragrafy? U nás to je tak že keď máš 2 pečiatky od lekára tak máš na celý deň=1 paragraf