2 paragraf na jeden deň

nikolalili
31. máj 2020

Ahojte, chcem sa opýtať že môže zamestnávateľ na 1 deň zobrať 2 paragrafy? Pracujem od 8 do 16:00 nechodim na zmeny... Ďakujem

4stanka4
31. máj 2020

@nikolalili ako 2 paragrafy? U nás to je tak že keď máš 2 pečiatky od lekára tak máš na celý deň=1 paragraf

mogaa
31. máj 2020

@nikolalili priepustka(paragraf) slúži len na nevyhnutný čas čo stráviš u lekára, nie je zákonite na celý deň....takže záleží od konkrétneho zamestnávateľa, niekde sa uzná 1priepustka na celý deň, inde len na 4 hodiny a niekde ti uznajú len čas ktorý lekár vyznačí na priepustke....v Zákonníku práce je to definované ako nevyhnutný čas čo stráviš u lekára(ošetrenie).....

dollyzv
31. máj 2020

No ja čo viem,tak pokiaľ máš lekára v rámci okresu potrebuješ aspoň dve pečiatky od rôznych lekárov,pokiaľ ideš mimo okresu stačí ti jedna pečiatka pokiaľ ti lekár nenapíše na priepustku časy..ale niekto sa v tom vyzná možno viac,píšem len z mojej skúsenosti,mala som dve rôzne zamestnania v dvoch rôznych firmách a takto to fungovalo v oboch

nelca84
31. máj 2020

@dollyzv naozaj zalezi od zamestnavatela, u nas akceptuju jednu peciatku na cely den, kludne po preventivke u zubara na vedlajsej ulici

iveta7677
31. máj 2020

@nikolalili ked zamestnavatel neakceptuje 1 paragraf na cely den, tak je mozne zobrat 2 paragrafy na 1 den.

dollyzv
31. máj 2020

@nelca84 no u nás sa dalo dohodnúť,napr. Keď mi trhali zub tak som do práce nešla,hoci som tiež mala zubára v rovnakom meste..ale niektorí sa radi ulievali že sa im nechcelo do roboty tak si išli k obvodnému po peciatku a potom im to zatrhli a vedúci si žiadal na každej priepustku príchod a odchod napísaný a ešte aj obvolaval lekárov..no on je psychos 🤣🤣 ale väčšinou od iných odborníkov akceptovali na celý den

evittam
31. máj 2020

@iveta7677 To nie. "Paragraf" t.j.platene ospravedlnenie-volno je na pracovný den t.j.ak pracuje 8h tak na 8h a nie ze jej stiahnu ci teoreticky preplatia 16h ak nebola v práci 8.
Alebo teda ako už bolo napisane-na nevyhnutny cas na ošetrenie.

iveta7677
31. máj 2020

@evittam ano ja dobre viem.Ale v niektorych firmach uznavaju 1 paragraf len na 4 hodiny.

andrea_82
31. máj 2020

V konecnom dosledku mas 7 dni na rok. Takze ked ich vycerpas, lebo sa ti nechce ist do roboty, tak potom musis brat dovolenku. U nas tiez akceptuju jedneho lekara aj na cely den. Zalezi to na zamestnavatelovi.

a_andrejka4
31. máj 2020

ľudia nenechavajte sa oklamať lebo zamestnavateľ povedal, ja som personalistka a u nas ako aj všade inde podľa zakonnika práce ma proste zamestnanec nárok na Pčka vo výške 56 hodín ročne a hotovo, ak robia problemy napíšte si tam celý deň a hotovo. Ešte som sa nestretla s tým, že 2 paragrafy na jeden deň. Ak robíte osmičky je to 7 Pčok do roka. Ak robíte 11,5 tak sú to 4 pečka a 10 hodín. Ak nepracujete celý rok u jedného zamestnávateľa tak by sa to malo alikvotne krátit podobne ako dovolenka ale je to na zamestnávateľovi, či sa mu chce robiť problémy.

marcellka32
31. máj 2020

@a_andrejka4 prosím ťa, ako je to s doprovodmi k lekárovi? U nás v práci kde len ja mám deti, nosia papiere že boli doprovod a celý deň neprídu

dzina007
31. máj 2020

@marcellka32 ja tiez ked mam doprovod na deti nepridem do prace cely den. ale moji su skolkari. Ja ked ich nestihnem rano priniest tak ich nemam kde dat.

meluela
31. máj 2020

@a_andrejka4 prosim ako to je ked sa vycerpa 7 dni k lekarovi a aj 7 dni k lekarovi s dietatom .. potom uz len dovolenka? lebo su iste veci ktore ked sa chodia pravidelne a nedaju sa dat po praci sa velmi rychlo vycerpa tych 7 dni aj sa beru len po hodinach/poldnoch :-/

a_andrejka4
31. máj 2020

@marcellka32 podľa ZP má každý zamestnanec ako som už spominala na 56 hodín tie "péčka" na seba, čiže na vyšetrenia so sebou a potom 56 hodín ako doprovod k lekárovi a ten doprovod je buď s dieťaťom alebo s rodičom respektíve svokrovcami, jednoducho so starším príslušnikom rodiny

a_andrejka4
31. máj 2020

@meluela ano bohužiaľ iba dovolenka, alebo dohoda so zamestnávateľom, že skôr odídete z práce, ale nadrobíte si to v iný deň alebo už dopredu si nadrobíte nadčas a vyberiete si ho práve vtedy keď potrebujete návštevu toho lekára, všetko je len na zhovievavosti zamestnávateľa

meluela
31. máj 2020

@a_andrejka4 zial nemame flex time, nadcasy na konci mesiaca prepadaju a je tam core-time 9-15. ale kvoli tomu som si vybrala lekara blizsie k praci, mozno to dam ako predlzenu obedovu prestavku alebo aspon nebudem stracat na prepravnych casoch. dieta mam ale dalej lekara, to bude horsie