Ahojte baby ja mam taku otazku ze pre novorodenca co treba kupit tie zakladne veci a kozmetiku pred este porodom co treba kupit? proti zapareninam sudokrem alebo rybilka? ktora lepsia ? Dakujem aj vopred 🙂
@ni13 ja som na riťku dávala rybaciu masť z lekárne, Sudocreme len ak mali nábeh na začervenanie. Na pupok alkohol z lekárne a zopár malých sterilných štvorcov, ktorými mu budeš ten pupok čistiť. Ja som prvé týždne kúpala len v čistej vode, prípadne som trochu oleja naliala do kúpeľa (dr nám predpísala Oilatum). Deti som nikdy po kúpaní neolejovala, olej je ťažký, upchava póry a paradoxne vysušuje kožu, lebo tá "zlenivie" a zníži produkciu vlastného ochranného filmu. Keď niečím natierať, tak telovým mliekom pre bábätká, ja som mala Biodermu, ale natierala som asi len 1-2x za týždeň, nie po každom kúpaní.
ja ti proti zapareninám odporúčam Bepanthen - poumývať čistou vodou a pri každom prebaľovaní natrieť jemnú vrstvičku, je to výborná prevencia, vyskúšala som toho viacero, už pri prvom dieťatku a Bepanthen bol najlepší, doteraz ho používame, keď majú deti z dačoho "červené ritky" 🙂 keďže aj na menšie zapareniny je veľmi účinný, je jemný, neštípe a veľmi rýchlo to vyhojí... a inak - je vhodný aj na boľavé bradavky, takže celkom výhoda ho mať doma, keď ešte kojíš... tej kozmetiky veľa netreba, najlepšia je čistá voda a nejaký šampón a telový krémik...
A z DM znacka Babylove to su dobre pre novorodenca?
A vlhke utierky, aspon niekolko latkovych plienok a tie ortopedicke gatky (na balenie nasiroko), osusku, vanicku, vatove palicky na cistenie nosteka a usiek, noznicky na nechtiky, body, polodupacky alebo dupacky, ciapocky (z malych velkosti len veeelmi malo, zo zaciatku rastu cca 1cm za tyzden!!!, teda jedna velkost vydrzi tak mesiac).
Inac podla mna aj cumlik - ja som si ziadny nekupila, nechcela som ho pouzivat, no uz na 2.den po porode, ked ma uz bradavky boleli od toho, co bol maly stale pricucnuty, som bola vdacna za to, ze mu moja mama nejake kupila. Pravda je, ze potom ich od isteho casu vobec nechcel a vratil sa k nim az ked bol odstaveny, ale prvych par dni mi pomohli.
@ni13 ja urcite sudokrem ten sa mi osvedcil najviac a co sa tyka oblecenia podla mna najviac dupacky na gombiky je to najpohodlnejsie pretoze nemusis takemu malinkemu babtku pchat veci cez hlavu takze dupaciek som mala najviac a az potom par bodyciek plus dake tie dupackove gate ze mas uzavretu nozicku a nemusis davat ponozky..a zavinovacku netreba to ked budes chcet zaviniees aj do perinky kedze na zaciatku maju babatka spavat naboku..kozmetiku my sme na zaciatku klasicke tuhe mydlo bupi mali ale malinko sa kupe s mydlom a daky olejcek po kupani inak nic mooc take ze lieh a borova vida atd to sme my moc nevyuzili uvidis sama to ked tak kupis aj potom..a ostatne no co pampersky, vlhke utierky, jednorazove prebalivavie podlozky kto chce ma aj pultik, latkove plienky na odgrgnutie alebo neskor ako utierku ked papate..vanicku, ortopedicke gatky tiez nekupuj uz sa nedavaju len ak ti potom povie ortoped, dudlik my sme v porodnici nemali doma hej to je individualne..palicky do usi pre babatka pidla mba uplna kravina stacia normalne su lepsie, daky uteracik, strihac na nechty, daku deku ciapocky ponozky alebo boticky a na zaciatok mozno daku mali hracku co moze hryzt a hrka to alebo co a v postielke ja som mala hniezdecko a kolotoc a napriklad celkovo namiesto perinky mam radsej spacie vaky tam ich zapnes a neodkopu sa
Dakujem ti.....A na pupok lieh a tie veci treba pred porodom kupit alebo to lekar vypise?
@martinka117
My sme dost dlho ficali na Rybilke na striedacku s Bepanthenom, ten je viac liecivy., ale ked uz ma dieta po pol roku a zacne sa viac hybat +prikrmy a silnejsi moc, tak sa viac zaparuje. A teraz je Sudocrem No1.
Ina kozmetika: v nemocnici nam odporucili Balneum hermal na kupanie babatka je to sojovy olej. Dakedy ked bolo zle sme ani nemastili ked sme sa potrebovali ponahlat po kupani. + pouzivame Nivea baby sprchac a sampon, nevadi do oci. Bupi napriklad vadi. Po kupani pouzivame olivovy olej Dr Hoj, cize ziadna extra draha kozmetika. A nemastit casto. Ak bude mat babatko supinky vo vlaskoch tak doktorka vie predpisat salycilovy olej. Znovu netreba drahy sampon, ja som zbytocne kupila za 17€ a teraz mi to stoji na polici. V zime sa nam tiez osvedcil krem od Nivea pre deti. Winter creme, mastili sa s nim vsetci "polarnici", co chodili kocikovat.
Pri kupani sa treba zamerat aj na podpazusie, tam sa lubia deti zaparovat, aj pod krkom, za uskami. My sme za uskami dost aj pletovou vodou vytierali, napr Micelar a voda daka slaba tiez posluzi
Z oblecenia na zaciatok asi najlepsia vec su tie pyzama na cvoky. V tom sme chodili aj v lete von. S kratkym rukavom netreba max 1-2 kusy a to bol tak 20 min cez den v tom doma a potom dostal stikutku zo zimy...my sme sa v byte parili v spodnom pradle a babo uzimene. A tie spacie vaky mal aj do kocara na vychadzku. V perinke moc nechcel byt uviazany lebo chlapci maju problem s bruskom a potrebuju si kopkat nohami, na noc sme ho len velmi navolno davali do perinky a prikryli este niecim.
Flaska staci 1na vodu, ale najlepsie ziadna. My sme obcas ponukli Lucku vonku, ale vzdy to aj tak chcelo cicik o chvilocku, alebo riesit problem plna plienka...
Cumel: nas maly sa velmi jedoval ze z neho nic netece, uplne hisaky. Ale 1-2 do zasoby sa oplati.
@ni13 na pupok ti lekar nevypise nic. lieh si normalne kupisv lekarni.
inac pienky, ja som mala pre maleho od narodenia aj z DM babylove plienky a boli dobre.pampersky mi "smrdeli". tie mu davam, len ked ich dostaneme 🙂 a mali sme aj z lidlu plienky, tie su lacne, ale boli dobre. nepretekali a aj suche zipsy boli vsetky ok.
Este som si spomenula: z porodnice sme mali zapalene ocko... Klasika prievan, na novorodeneckom a deti mavaju aj slzny kanalik upchaty. Tak jam poradili kvapky Ocuflash. Alebo materske mliecko kvapnut, to aj do nosa zvyknu ked su sopliky davat mamky. Staci kupit sterilne kvapatko v lekarni.
Plienky: my sme boli pamperskovi, tie Premium care 1-4 su dobre na riedku stolicu, naopak Lidl plienky boli o doost smradlavehsie. Este su fajn aj Tesco plienky, tie sme mali od velkosti 4
@ni13 vies co ono sa to uz moc nedava akoze ja som kupila v lekarni lieh to sa mi zislo aj ked malej potom davali nausnicky ze som jej potierala uska ale akoze nam v podstate ten pupok zalepili s tym ze nemame ju kupat myslim prve dva dni a potom ze keby nahodou sa to dako po kupani ze zle to utres a je to take ze by sa to mohlo zapalit a mokvat tak az vtedy si to mala vlastne vytrier s liehom ale to stacilo na palicku do ucha vibec som ja nekupovala ziadne gazove stvorce ani nic
A este citam co baby pisu ja co mam skusenosti tak plienky fakt len biele pampersky a ostatne znacky sme isli az neskor ked uz bola vacsia..tak isto aj vlhke utierky som kupovala biele pampers a to ocko sme mali zapalene aj my ale to nam potom normalne predpisala lekarka opthalmo septonex na vytieranie takze to je asi individualne
@ni13 pokial chces dojcit ( nie len mesiac dva a potom kupovat skatule s UM) ZIADNY CUMEL, ziadna flasa, ziadne klobuciky na bradavky.ano budu ta bradavky prve dni stipat boliet nevadi vydrz! S umelou pomockou ako je napr.klobucik a dudel sa ti bude babo menej dojcit= kazde prisatie znamena tvorba mlieka = menej sa bude dojcit= mensia tvorba mlieka= hrozi odstavenie.
Dojcila som 3r syna do samoodstavenia ziadny dudel,flasa,klobucik nikdy toto nevidel, cici ma boleli par dni ale zmiernovala som to mastickou to kupis v lekarni. Za 3 dni si cici zvykli na tahanie mlieka a prestali boliet. Dojcenie je v hlave. Dojcenie je o to ci ti na tom zalezi ci to chces, ci pocuvas radu lakt.poradkyne alebo si robis po svojom a tvoje dojcenie bude kratke. Cakam druhe v auguste. To taktiez neuvidi flasu s umelym mliekom ci dudel. Dojcenie je v prvom rade tvoje rozhodnutie a ci budes prijmat spravne informacie okolo seba.
@lucia466 a ten ked ste nemali vobec dudlik tak ako ste to riesili ze si daval do ust pasticky asi najprv ako v porodnici a potom zaspaval v pohode? Lebo ja toto teraz riesim kedze prva je taka zavyslacka na dudli a chcela by som ju odnaucit len tazko ju odnaucim ked uvidi potom druhu dcerku s dudlom ale co mna zaujima je ze napriklad segra ked bola mala jej nedavali dudel a zevraj si hrozne dlho potom cmulala palec na ruke tak ma zaujima ake mas ty skusenosti 🙂
@martinka117 absolutne nic . Pasticku si neskor cuckal ako kazde dieta. Tomu nezabranis ani mu to nijak neublizi predsa aj si popri tom pobrble 🙂 pokial nema od sameho zaciatku dudel nepozna co to je. V porodnici mu sestricka strcila raz dudel, upozornila som ju nech mu ho nedava, strcila 2x jasne som jej povedala ze on dudel nebude mat ziadny ze ja budem mat plne dojcene dieta (odvrkla ze haha mozno mesiac (?)= odstavil sa v troch rokoch , strcila 3x ale uz ma nasrala a povedala ze este raz napcham jej ten dudel do riti. To bolo prvy den po porode. Ked mal syn rok hral sa s jednym decom a malo dudel. Moj syn ho vzal z ust tomu babu ale nedal do pusiny obzeral si ho v rukach . Potom jej ho zasa strcil do ust. Dojcila som na poziadanie. Prve dni bol na mne stale pricucnuty a o to mne slo-tym mi riadne spustil tvorbu= Zakladny start pre uspesne dojcenie.
v balicku co dostavaju zeny u gyndosa som mala teraz cumel avent, aj letel hned do kosa :-/ je smutne ze toto davaju zenam. Ale to je biznis s umelym mliekom.
My by sme bez cumlíka asi fakt umreli, ale prišiel čas a cumlík zožral pes. 😀
Náš pes ho fakt zožral, malá plakala za cumlíkom a potom ho vygrcal a malá len oči doširoka otorené, psovi zle, odvtedy bolo po cumlíku.
Ja som dudel nekupila a aspon som sa vyhla problemom s oducanim 😀 ale tiez mam nenazraneho psa 😀 takze by nebol problem ho nechat zozrat 😀
Kozmetika Nivea 🙂
Náš pes bol práveže veľmi slušný pes, ale ten cumeľ mal strašne rád, asi to chcel ochutnať. Akonáhle padol na zem, už skočil po ňom. 😀
@ni13 neviem kde budes rodit, ale na Kramaroch som dostala pred rokom aj pol flasku alkoholu na pupok, flasku oleja, masticku na zadok aj balik vlhcenych utierok... dopredu by som toho moc nekupovala, uvidis, ako budete fungovat. Podla citlivosti pokozky. Inak babatku toho skoro nic netreba, teda z kozmetiky.
@lucia466 no tak super skusim aj ja ja som tiez nemala problem s dojcenim v porodnici sme dudel nemali sestricky nedavali takze super 🙂 mne to len a len bude vyhovovat takto jasne ze ked nepozna tak nepyta 🙂)
@martinka117 dudel nedavajte pokial nema tak silny saci reflex, ze musi cucat inak nespi a place 🙂 ja som povedala rodine, ze ziaden dudel nech nekupuju a mali sme pokoj 🙂
@lucia466 Ja som maleho dojcila veeela do cca 14 mesiacov, potom som ho na 90% odstavila a nechala si len jedno kojenie nadranom, to som zrusila len teraz nedavno (maly ma skoro 2 roky). Robila som to kvoli moznosti dalsieho otehotnenia, nie preto, ze by som nerada kojila. Do pol roka bol vyhradne kojeny, nedostal ani len vodu. ALE v porodnici a este istu dobu potom som cumel pouzivala, riesilo to niektore situacie, ked by bez neho musel plakat (presuny autom, kocikom, ked som musela odbehnut napr. na WC...). A nicomu to neublizilo, mlieka som mala na rozdavanie (este doteraz nechce zmiznut 😠 ), maly bol uplny zavislak. Neskor uz cumlik nechcel vobec, az ked som ho odstavila, zobral si ho na zaspavanie. Nie je nutne by az taky strasne striktny, nam na predporodnej priprave detska sestra/laktacna poradkyna vravela, ze ak mu dame dudel, ten jedneho dna vezmeme, ak si zvykne na cumlanie ruky, prsty mu predsa neodrezeme...
Nas maly si jednu dobu tiez ozuzlaval rucicku a strkal prst do ust. Zaclo to okolo 3.mesiaca a podla mna to patri k beznemu vyvinu, dieta objavuje svoje telo. Prestal s tym sam od seba. Ked mu idu zuby, tiez si obcas strka do ust prst, ale to mu podam hryzatko a s tym si pomaziruje dasna.
@ena1903 ziadna laktacna poradkyna ti neodporuci dudel. To nie je laktacka poradkyna. Urcite nema certifikat . Skus pozriet na mamila.sk kde mas ozaj certifikovane lak.poradkyne a tam mas clanky o tom, aka hrozba je dudel, od predkusu zubkov po predcastne odstavenie od materskeho mlieka.
nám bola na zadocek dobrá len nivea a určite 60%lieh na pupcek ja som kupovala zo začiatku bez mydla lebo vysusuje . tyčinky do uška tie detské špeciálne a olej po kúpaní. z kozmetiky asi všetko na začiatok a do nemocnice podľa zoznamu každá má iné požiadavky
@ni13 ja som davala prve tri mesiace bepanthen a potom rybiu pastu...zapareniny sme nikdy nemali...dalej plienky..jednotky a dvojky 🙂 borovu vodu na ocka... detsky puder na pupcek...inak sa novorodenec kupe len v cistej vode....a este olivovy olej z lekarne na masaz po kupeli...oblecenie.- hlavn Bodynka ale neviem ci budes alebo nebudes pouzivat zavinovacku...ja som ju pouzivala dva mesiace tak som mu obliekla len body a zavinula....lepsie sa mi dojcilo so zavinovackou...