Základná výbava pre miminko

bulik30
4. feb 2013

Rada by som poprosila mamičky , aby sa mi vyjadrili k zoznamu čo som našla na nete. Predsa ste skusenejšie a lepšie viete čo a koľko na začiatok potrebujem .
Ďakuje za každu radu .
zoznam z netu :
Oblečenie
2. bavlnená čiapočka č. 50/56 - 2 x
3. detské body alebo košieľky č. 56 – 3-4 x
4. detské body alebo košieľky č. 62 – 3-4 x
5. dupačky alebo tenké overaly č. 56/62 – 3-4 x
6. mikina, kabátik alebo svetrík - 2-4 x
7. rukavičky proti škriabaniu
8. ponožky – 2-3 x
9. ? pletené topánočky – 1-2 x
10. biela perinka (klasická zavinovačka) – 2 x
11. vložka do perinky
12. detská deka
13. podbradník (protislinkový, menší) – 2 x

Základné potreby
14. látkové plienky (pod hlavičku, na odgrgnutie, do poštoliek a pod.) – 20-30 x
15. jednorazové plienky New born – 1 x (netreba zbytočné zásoby) do porodnice
16. ortopedické nohavice (poštolky), veľkosť 1, 2 – 2 x z každej veľkosti
17. zaoblené nožničky
18. odsávačka hlienov(odporúčame pripojiteľnú na vysávač)
19. lieh na čistenie pupčeka
20. vata alebo gázové štvorčeky 5 x 5 cm
21. teplomer
22. ? vatové tyčinky
23. ? mastička proti vetrom (napr. Pupík)
24. ? cumlík
25. Rektalna rurka
26. Krem na zadoček

na spanie
27. postieľka alebo kolíska, kôš
28. matrac
29. plachta – 2 x
30. hniezdo do postieľky (užitočné proti prievanu, svetlu, vypadnutiu cumlíka ...)
31. ? vak na spanie (nedá sa odkopať)
32. zo začiatku netreba paplón ani vankúš, bábätko je v perinke, neskôr vo vaku na spanie a v chladnejšom počasí môže byť prikryté dekou

na kúpanie a prebaľovanie
33. vanička (zíde sa odkladací priestor na mydlo) alebo prebaľovací pult s vaničkou alebokýblik
34. ? lehátko do vaničky
35. ? teplomer do vody
36. osuška alebo tetra pleny – 2-3 x
37. olivový (mandľový) olej – aviril – ( alebo na predpis od lekarky)
38. ? vlhčené obrúsky na zadoček
39. krém proti zapareninám (Rybilka, Jekorisova masť, značky...)
40. ? kefka na vlásky

Pri kŕmení z fľaše, odsávaní
(netreba vopred)

41. fľaša (jedna na čaj) – 2-3 x
42. odsávačka na mlieko
43. kefka na fľaše a kefka na cumeľ
na prechádzku a cestovanie
44. kočík + pršiplášť + taška na rúčku
45. fusak (podľa ročného obdobia)
46. autosedačka – vajíčko
47. Užitočné doplnky
48. ? šatka na nosenie dieťaťa alebo babyvak
49. ? babysense - sleduje dych dieťatka spiaceho v postieľke
50. mušle na ochranu bradaviek a zberače mlieka.

51. Porodnica

52. Pyžamo , papuce , zupan , ponozky , nohavičky , vlozky 3 balenia , rosalgin + glycerinove cipky
53. Kalciova mast na bradavky
54. Vložky do podprsenky
55. Kojenecku podprsenku 2x
56. Caj na tvorbu ,mlieka
57. Plienky newborn + vlhcene utierky
58. Krem na ritku
59. cumlik
60. Oblečenie ak sa pojde domov z porodnice ( čiapocka , rukavičky , dlhe body , svetrik , zavinovacka , deka

xlucia
4. feb 2013

@bulik30 chyba ti tam tensi overal na von, teplejsia ciapka, tenky fusak, pre novorodenca asi budes potrebovat. mozno bude 30 stupnov a mozno 8 nad nulou, takze mysliet aj na toto
a slapky do sprchy a jednorazove gatky, sietovane

bulik30
autor
4. feb 2013

@xlucia inac vsetko tam je alebo je tam nieco co netreba? dakujem si zlata 😉 .

xlucia
4. feb 2013

@bulik30 podla mojich skusenosti pri synoch tam mas zbytocnosti, ale mozno prave ty ich budes potrebovat. do porodnice potrebujes aj jednorazove podlozky pod seba.

zuksa
4. feb 2013

@xlucia tie podlozky pod seba si treba zistit podla porodnice... niekde ich maju automaticky a netreba ich nosit.. tak isto aj vlozky po porode,....

kristiii
4. feb 2013

@bulik30 tak napr.ja som nikdy nemala ani mi nikdy nechýbali č.18,25,30,31,42,48,50. Inak celkom dobrý zoznam

bulik30
autor
4. feb 2013

@xlucia tak mi prosím napis ake zbytocnosti - ja netusim co vsetko treba , to bude nase prve mimi.

bulik30
autor
4. feb 2013

@kristiii je nieco co tam podla teba nemám ? ak ano prosím ta napis mi . dakujem

hruska82
4. feb 2013

@bulik30 Co si zobrat do porodnice: neviem, kde budes rodit, ale ja mam zobrat aj jednorazove podlozky do postele (kupis v zdravotnickych potr.), gumene prezuvky do sprchy (aby si nechytilia nejaku plesen), toaletak a drogeriu tiez nezabudni. Hovori sa, ze aj fen je uzitocny na vysusenie rany po sprche. Tiez pribor, ak treba (u nas ano). Mne radili, ze by som si zobrala nafukovacie koleso alebo U-ckovy vankus na lahsie sedenie po normalnom porode. No toto ale neni nutne.
Na odchod z porodnice by som zobrala zavinovacku iba v tom pripade, ak by som isla domov autobusom alebo pesi. Do auta ti treba vajicko a do toho babo nedas so zavinovackou 🙂

Krasne tehulkovanie! Mozno som ti napisala nieco, co ani potrebovat nebudeme. Som prvorodicka :D

bulik30
autor
4. feb 2013

@zuksa dakujem za radu , zistim

bulik30
autor
4. feb 2013

@hruska82 vidis s tou zavinovackou ma to ani nenapadlo 🙂 dakujem ti . Aj tebe krasne tehulkovanie . Ty si uz nakupovala ?

katren
4. feb 2013

@bulik30 mne tam chyba monitor dychu 😒 .... napr. Babysense II 😉

hruska82
4. feb 2013

@bulik30 To je v poho....ja som tiez hladala na internete, co vsetko treba ale nakoniec mi pomohli kamosky, ktore teraz rodili 🙂

Uz sme v podstate kupili vsetko. Nekupovala som vela. Oblecko pre mimi c.56 som ani nekupovala, lebo mi bolo povedane, ze to bude nosit mozno 2 tyzdne. Takze som kupila hned o cislo vacsie 🙂 Akurat dnes sme boli kupit monitor dychu a elektricku odsavacku hlienu. Znami hovoria, ze ten, co sa pripaja na vysavac, no mne to pride hlucne pre novorodenca. Tak uvidime :D

Ty si na tom ako?

hruska82
4. feb 2013

@katren bod 49!

katren
4. feb 2013

@hruska82 sorry, hladala som to pri spani 😅 😀

reanda
4. feb 2013

vyskrtni si dudel, z kozmetiky ti staci detske mydlo, pripadne krem na zapareniny, ziadne olejceky ani nic take nie je potrebne.. aj rektalna rurka a pupik je zbytocnost, kupis, ak by to bolo aktualne.. perinku babatku tiez netreba, ale tak niektore mamy pouzivaju, ale dve su podla mna uplna zbytocnost.. latkovky, ak budes pouzivat jednorazovky, tak na odgrgnutie je 20-30 kusov tiez trochu moc, postolky sa uz nepouzivaju, no niektori doktori ich stale odporucaju, takze to tiez zalezi na tebe, inak su ti zbytocne.. lieh na pupcek - na pupcek staci cista voda, lieh drazdi pokozku.. budes mat letne babatko, tak myslim, ze ani vak na spanie nevyuzijes.. co tam este tak kukam.. odsavacku hlienov tiez staci kupit, az ju budete potrebovat.. a este zopar veci by som urcite vyhodila, bez ktorych to babatko prezije, napr. podlozka do vanicky, monitor dychu.. ale ja som dost minimallistka 😀

hruska82
4. feb 2013

@bulik30 mne tam kvoli vypadku internetu chyba kus textu :D. Hovori sa, ze odsavacka hlienu napajatelna na vysavac je dobra, no mne to pride hlucne. Tak sme kupili elektronicke :D

katren
4. feb 2013

@hruska82 ja som kupovala len 56 a pri vsetkych som bola cestou z porodnice kupovat este v. 50 a 46 😅 😉

bulik30
autor
4. feb 2013

@katren no mas pravdu - aku znacku radite maminiky ?

bulik30
autor
4. feb 2013

@hruska82 ja este nemam nic - mame povercivu rodinu - takze ani netusim ako to vsetko urobim , aby bolo dobre ☹

katren
4. feb 2013

@bulik30 ja mam Babysense, vysielacky mam ine, tak som nechcela take, co su s monitorom

bulik30
autor
4. feb 2013

@reanda ja som za kazdu radu , tiez nechcem a ani nebudem kupovat zbytocnosti , preto som tu dala zoznam aby ste mi pomohli , predsa lepsie viete ako ja 🙂

hruska82
4. feb 2013

@katren Fakt? :D to si musela mat malicke babatka! Mne doki hovori, ze bud mam zle vypocitany termin porodu, alebo to bude velke babo. No u nas v rodine sa rodia velke babatka....tak uvidime, co ten nas. Furt mu ale dohovaram, ze mamka kupila zopar peknych veciciek....ze bude stacit, ak bude vazit okolo 3500....bude mat cas pribrat na vahe uz aj mimo bruska :D uvidime, ci poslucha.

hruska82
4. feb 2013

@bulik30 Ja som to vyriesila tak, ze mam vsetko uskladnene u nasich (dokonca aj zbalene tasky) :D Vecicky sa prinesu domov o par tyzdnov :D

xlucia
4. feb 2013

@bulik30 tusim uniot monitor dychu aj zapoziciava

bulik30
autor
4. feb 2013

@hruska82 ako nasi su poverciv v tom ze sa nema nic kupovat pred narodenim ,ale az po .

bulik30
autor
4. feb 2013

@xlucia ja mam vseobecnu poistovnu.

hruska82
4. feb 2013

@bulik30 My sme kupili Babysense II. Vyhodou je, ze ma dve podlozky (ked bude babo vacsie, nemusime dokupovat dalsie). My sme to riesili cez bazar. Tam kupis aj take, co su este stale v zaruke. Ja to mam od mamky, ktora to pouzivala 5 mesiacov. Mala jej potom nechcela spinkat v postielke. Monitor sa dava pod madrac, takze nema sa na nom co pokazit. A miesto 120 ecok sme to kupili za 40. Je to rozdiel.

cawes
4. feb 2013

oblecenie
2. tych by som si kupila asi 5 podla toho co ti hovoria ake ma byt babo, 3-4 su dost malo.
3. tych aspon 7 ja som mala 7x56 a 7x62 maly ich nosil strasne dlho asi do 4 mesiaca takze som nemusela kupovat ziadne nove 62 nosil donedavna
7. nemala som kup si lanolen krem na zmäkcenie nechtov super vec
13. podbradniky su zbytocnost pre novorodenca, ja som nekupovala ani jeden dostali sme ich asi 15 od roznych ludi
14- latkove plienky 20-30 preboha to je strasne vela ja ich mam asi max 10 a 2 velke plachty
15. kupila som ihned velkost 2 to je od 3-6kg a väcsie mnozstvo mala som zasobu a nemusela nikam behat
19. u nas vo svajci sa pupok necisti nicim
25. v zivote som to nepouzivala a ani tu o tom nikdy nikto nepocul, davali sme na koliky espumisan a bolo po problemoch
31. super vec mame letny a zimny
33 a 34 vanicku sme nemali ked bol malilinky bol kupany v umyvadle a lehatko do vanicky sme tym padom nepotrebovali, od 4 mesiaca kupem v normalnej vani
48 a 49 nemali sme ani jedno, babyvak som nechcela a nemohla mat kvoli chrbatu a dakujem zato ze som si ho nikdy nekupila, maly sa krasne vyhra sam, je nauceny zaspavat bez nosenia atd
a monitor dychu premyslali sme o tom ak by pri porode po porode v nemocnici nastali komplikacie ale maly bol hlucne dieta takze nam to nebolo treba
co sa tyka pomocok na kojenie uvidis ked porodis
my sme este kupili hojdacku maly tam bol od narodenia a bola to fantasticka vec ked som si potrebovala nieco spravit, dala som ho tam a ona sa na mna pozeral

hruska82
4. feb 2013

@bulik30 Myslim, ze kludne mozes aspon zakladnu vybavicku....po porode sa ti urcite nebude chciet behat po obchodoch. Ja som to tiez nechavala na poslednu chvilu, a poviem ti uprimne, ze uz mi aj bolo tazko....co som naplanovala na jeden den, mi trvalo tyzden....lebo mi bolo tazke chodit po obchodoch. Lepsie vybavit taketo kym mas mensie brusko ;)

bulik30
autor
4. feb 2013

@hruska82 ja vela veci dostanem aj od rodiny - cize najprv si chcem prejst co maju oni pre mna a atk sa dokup zvysok 🙂