Ahojte mamičky,
Čakám prvé babätko a chcem sa spýtať na základnú výbavu čo budem potrebovať. Veci ktoré reálne využijem a veci ktoré sú uplne zbytočné (len sú v móde). Ďakujem 😊
@lenuska9999 dnes uz sa nebali na siroko automaticky, v prvom mesiaci sa ide ortopedovi, my nebalime, maly negrcka a mam tych plienok asi 10 a aj to by mi stacila menej, takze napr. za mna toto je zbytocna vec a rovnako nohavicky na balenie 🙂 a staci jej na zaciatok podla mna podstatne menej plienok a ostatne kupi, ked ortoped povie, ze treba alebo ked dieta bude grckat
autorka: neviem kedy mas termin porodu aj tomu sa prisposobuje vybava - kazdopadne kupila by som na zaciatok overaly na spanie (podla toho ci mas susicku a ako casto budes prat a tiez ak bude drobec grckat budes potrebovat viac) 5-7ks, 5 bodycok dlhy rukav, 2-3 nohavice s nozickami alebo teplaciky, 1 svetrik, ciapka, rukavicky proti skriabaniu, ponozky/pancusky, zavinovcaka, zavinovacka (super je termoregulacna little angle), vyuzili sme hniezdocko, kozmetika ziadna do roka sa neodporuca takze len detske mydlo, lieh na cistenie pupka, krem na zadok (rybia mast, sudokrem, bepanthen, weleda je ich vela), zlcove mydlo, odstranovac skvrn (super je feel like eco z DM), ak vlhcene vreckovky tak pozri s 99% vody, plienky 1 sme my nosili iba v porodnici, zalezi od porodnej hmotnosti, odsavacka, noznicky, vatove tycinky, teplomer do vody, 2 osusky, na zaciatok sa ti asi zidu jednorazove prebalovacie podlozky kym som sa naucila ako drobca chytit bolo hovienko vsade 🙂, vanicka, prebalovaci pult (ak chcete), monitor dychu, chuvicka/kamera (ak mate napr. vacsi dom, v byte zatial nepouzivame)
ja som kupila aj flasu a jedno balenie UM ale zbytocne, nikdy som to nepotrebovala, takze toto by som pripadne neskor dokupila a UM napr. podla toho ake davaju v porodnici keby nahodou, co ti neprajem a radsej nech bez problemov dojcis 🙂 odsavacka tiez je diskutabilna, par krat som pouzila
este vela toho iste je, mam to niekde spisane, absolvovala som to nedavno 🙂 a podla toho kedy mas termin aj fusak atd.
@oxisss mne sa narodil syncek v 37tt+3, ma 3 tyzdne a su mu vsetky oblecka zatial velke, nosi velkost 50, v ostatnom je utopeny, ale tak narodil sa s vahou 2929, ak sa Ti narodi babatko 4,5kilove, ozaj ti tu 50tku netreba..
bavlnene plienky pouzivame kvoli baleniu nasiroko, co nam kazali v porodnici aj u pediatra.. a teda pri krmeni dost vyuzivame, ked mu tecie mliecko kade tade alebo ked si grcne (krmim z flase mojim MM kvoli problemom s velkymi ranami na bradavkach, mlieko si zatial odsavam).
Za mna su zbytocne tie rukavicky aby sa babatko neskriabalo - toto si vie dat dolu za pol sekundy 😃zbytocne sa snazit 😃
Mám 6mesačné bábo (tiež prvé 😊). Čo sa mi zišlo a používala som od začiatku pravidelne - lanolínový krém na bradavky (veľmi pomohol cca prvé tri mesiace), postielka, deka, kojovankúš, prebaľovacia podložka (taká mäkká, mám na práčke namiesto prebalovacieho pultu), ohradka (tú máme v obývačke), kolotoc nad postielku a hrazdicku s hračkami, vanička, bavlnené plienky (nebalili sme naširoko, ale využiješ ako - utrieť slinky/grcky, pod hlavičku, ako plachtu do kočíka, slnečnú clonu, pri odgrgávani, v lete ako prikryvku, na utretie pri umývaní ritky……), zavinovacie body (nejdú cez hlavu), odsávačku soplikov, detské mydlo, prášok na pranie detských vecí, bielu lekarenskú vazelinu (naša mala veľmi suchu kožu od plodovej vody, teraz používam na pusu proti zime), krém na zapareniny (za toho pol roka som použila asi 3x, ale je dobre mať), Aliamare, Nasivin 0,01, overaly na spanie, zopár polodupačiek a zopár dalších kúskov oblečenia (ale základ bol pyžamko, body a polodupky).
Čo som začala používať neskôr- ergo nosič, odsavacka mlieka (mala som z druhej ruky, na tých pár krát bola úplne ok), lehatko do vanicky (bábo oťaželo 😂), videopestunku (na nezaplatenie aj v 2izbovom byte 😁), flašku (letné bábo, občas som dala cucnúť vodu v najväčších horúčavách), penové puzzle na zem, hojdacie lehatko (od 3 mesiacov).
Čo som nemala/nepoužívala - monitor dychu (a nechýbal mi), zavinovačku (mala som, bábo ju totálne odmietlo), hniezdo, rukavičky proti poškriabaniu, lieh na čistenie pupka (stačí ho poriadne vetrať), umelé mlieko (povedala som si, že ak bude treba, dá sa kúpiť v podstate nonstop).
@blondie333 jejo moja sa narodila 40+4tt s váhou 2930g 😅😅.. No mame 4 týždne a tiež ešte stále nosíme 50ku😅😅
Veľkosť 50 bude tvoje dieťa nosiť iba chvíľu, preto z nej nekupuj veľa oblečenia. Napríklad môj syn priberal za mesiac aj 900g a veľkosť 50 nosil asi tri týždne.
Z veľkosti 56 treba kúpiť najmä body, pyžamá, ponožky, dupačky, rukavičky, čiapočky, svetríky.
Bavlnených plienok využiješ na dlhé obdobie hromadu. Ja som používala aj bavlnené malinké uteráky, s ktorými som utierala či už sliny, alebo vracaničku.
Potom plienky veľkosti 1 využiješ dve-tri balenia, kým prejdeš na dvojku. Hovorím opäť z vlastnej skúsenosti - ak by si mala malé bábo, tvoja situácia by bola iná.
@oxisss
Čo som nevyužila:
- nohavičky na balenie na široko (stačí Pampers podľa ortopéda)
- detskú kozmetiku (umyvala som do pol roka len vodou, inak exem)
- podbradník do prvých prikrmov
- body cez hlavu pre malé deti, rovnako tričká keď majú plienky
- legíny a tepláky do veľ 68 (dávala som do troch mesiacov do zavinovačky len v košieľke alebo body + nožičky omotat bavlnenou plienkou).
- oblečenie do 56 (to som ani nekupovala, začínala som vždy od 62 - oba 3kg deti).
Co určite:
- sudokrem (na zapareniny) a Bepanthenol (ak este nie sú zapareniny)
- body na zapínanie vpredu
- bavlnené plienky
- vystužené zavinovačky
- deka menšia
- odsavacku (pri prvom som odsavala šesť mesiacov, lebo v noci vymýšľal)
- nosič (od 2mes cca do pol roka je super pomoc)
- veľa ciapociek 😀 hlava rástla rýchlo
@oxisss vsetko co uz zienky pisali, plus nam sa velmi osvedcila paperova zavinovacka, maly ma uz 7 mesiacov a doteraz v nej spava, sice mu trcia nohy, ruky ale musi byt zavinuty... a nikdy nemal problem so spankom, odzaciatku spava v postielke, staci ho zavinut a zaspi, ci v hluku, ci v tichu, v tme, za svetla.. Pri malinkom babatku je tiez super ze ho tam zavinies, je v teplucku, v makkom tak ako v brusku, rucky si tiez nevytiahne takze sa nebudi...
@mattkapd no drobčekovia😀❤️🙏🏻 My aj plienky mame stale 1tky, vo vacsich je uplne utopeny 🙈
@oxisss tak toho najmenšieho oblecenia nekupuj vôbec veľa, 50 možno bude hneď mala, 56 ponosi vážne chvíľku. Ale to uvidíš potom koľko čoho budeš potrebovať. Určite sa zásob bavlnenymi plienkach. Väčšinou sa prvé mesiace báli na široko, plus dávala som pod hlavičku keď malé dieťatko ešte grcka, alebo prevesila cez plece , keď som ho nosila.. takých 30 ks si kúp určite. Par kusov tých nohavičiek na balenie na široko.. ja som dávala také malé dieťatko do perinky alebo zavinovačky. Mala som takú s tým pevnejsim chrbtom. Nejaké čiapočky, decky, detsku kozmetiku (nekupuj Johnsonn) , prostriedky na pranie detských veci.. monitor dychu je výborná vec a u nás napr požičiavajú aj z pôrodnice na pol roka , samozrejme za poplatok.. postieľku.. no a neviem nič mi nenapadá viac ostatné dokupis aj za pochodu ..