Výbavička pre dvojičky - čo využijem/nevyužijem ?

bekanusenka
2. apr 2020

Ahojte, mala by som zopar otazok, zaujimaju ma vase skusenosti, ako prvorodicka budem vdacna za vsetky rady 🙂
1. aku zavinovacka kupit ? Klasicku deku so suchym zipsom, swaddleme letnu ulitku, alebo swaddleme ulitku kde su nozky navolno ? (rodit mam koncom juna) alebo vsetky 3 ?
2. ake velkosti oblecenia by ste kupili pre dvojicky ? mam 158cm, dietky teda asi nebudu velke...max 2,5kg podla dr. A ake kusky na leto najviac vyuzijem ? budeme potrebovat aj nejake teplaciky/bundicku na leto ?
3. kupovali ste el. pestunku? ak ano aku
4. z kozmetiky mi bude stacit olejcek a krem na ritku ?
5.ake veci urcite nesmiem zabudnut zbalit do porodnice ?

martyzpp
2. apr 2020

@bekanusenka nie som mama dvojiciek ale k par bodom sa vyjadrim. Urcite nekupuj erinku so suchym zipsom. Je to velmi hlasne a dietatko sa casom z toho lahko rozkope (moj 2mesacny si ju vedel otvorit). Ja som vyuzila klasicku viazaciu perinku a tenku ulitku (narodeny v juni).
Veci do porodnice- tie klasicke mas na stranke porodnice. Predpokladam ze budes rodit CR. Mne velmi pomohla Cocacola ked sa trebalo na druhy den postavit a krutila sa mi hlava a tiez bola fajn nabijacka na mobil s dlhym kablom lebo na JISke sa toho vela neda robit a zastrcky boli vysoko nad postelou. Na beznu izbu odporucam slivkovu stavu alebo kompot aby sa rozbehla velka potreba...
Elektronicka pestunka - videopestunka Phillipd Avent-neviem si vynachvalit. Maleho mam stale pod dohladom. Je draha ale da sa kupit aj cez bazar.
Oblecenie - par kuskov cisla 50 (neviem ci je aj mensie) a 56. Ja som najviac vyuzila body s kratkym a dlhym rukavom a k tomu polodupacky alebo teplacky s ponozkami. Netreba toho vela, vyrastu z toho rychlo ale mozu dost grckat tak mozno 5-7ks pre kazdu z bodyniek.

nikpa
2. apr 2020

@bekanusenka najlepšia je klasicka zavinovačka na šnúrky ktorú stiahneš podla potreby, budú maly takže určite žiadny suchý zips. My sme využili len monitor dychu, ten bez debaty za mna musí byť, pestunku som nemala. Co sa kozmetiky týka, akurát krem na zadok a inak ak ebudu vyslovene suchý, zbytočne ich nepatlaj kremom alebo olejom po celom tele. Doma maj určite teplomer, čipky od teploty, dezinfekciu. Toto su veci ktoré ked potrebujes nie je cas ist do lekárne, ostatne si dokúpis podľa potreby co sama uznáš za vhodne. No a co sa veci týka, moj mal 2320g 46cm a všetky aj 50ky mu boli veľkeeee ale len chvílu, do 3 týždňov podrástol. Takze ked bude treba zahneš, zastrciš.

lenka2710
2. apr 2020

@bekanusenka aj moja bola malá, mala 47cm a 2450g a tiež jej bolo všetko veľké, takže len košieľka, nožičky som omotala klasickou plienkou a dala ponožky, plus perinka, ale bola októbrová, teraz čakám na jún, a tiež som si radšej dala poradiť od jednej mamičky, čo využijem 😉

katkaba1
2. apr 2020

@bekanusenka Ahoj 🙂 aj ja rodim v juni dvojičky🥰
K Tvojim otazkam ( aj keď tiež som prvorodička):
1. Ja kupim na začiatok tu swadldleme ulitku - je tenká a hlavne nie je isté, že deti v tom budú chcieť byť. Dokúpiť sa dá vždy ale ja budem kupovať tú - je vraj "zázračná"😊
2. Ja netušim ake velke budu - naposledy v 25+3 mal maly 760g a mala 630g ale počitam, že max do 3kg takže 50 mam asi 3ks a inak už 56. Tušim F&F ma aj 48 a pod velkosti - keby trebalo tak sa len zbehne kupiť. Ja mam zopar s dlhym rukavom ale skor kratke - letá sú u nas posledne brutal teple a ja ich v žiadnom pripade nebudem prehrievať ( občas ked tie babatka vonku vidim naobliekane sa mi rozum zastavuje ). Ale keby nahodou - 1 svetrik pre každeho. Leginky postačia si myslim. Mrznut nebude v lete 😀
3. Pestunku kupovat nebudem vopred určite. Na začiatku budem prevažne s nimi a kupujeme tie elektricke hojdacky tak ich budem premiestnovat podla potreby a ked budu v postielke tak budem chodit nakukať aj tak.. ak by trebalo neskor dokupime. Skor si ale myslim, že nevyužijem.
4. Z kozmetiky ak bude treba tak asi len Biodermu ( len ak bude treba na suchu kožu) a na riťku len Bepanthen alebo Rybenku. Nic ine patlať na ne nebudem.
5. Do porodnice si zbal asi všetko co Ta napadne - naozaj vsetko. V juni budeme rodit asi same a ked bude takyti blazinec tak ani veci nam nemoze muz doniest. Ja beriem velky kufor - od mineralky po neviem čo všetko. Auto odnese aj doveze🙂

jajka71
2. apr 2020

@bekanusenka moji boli predcasniatka ale leto prezili v bofickach s kratkym rukavom a pidi teplacikoch, ked pozeram fotky z leta, moji v zavinovacke na suchy zips ani v spacom vaku nechceli byt a zavinovacky i pidi perinky s vankusikmi mi este ostali...co sa tyka vwlkosti netusim....ale dietatko velmi rychlo rastie ja som toho mala velmi vela nakupeneho a veeela som potom rozdala aj v porodnici i preto, ze mi cast veci oco dorucil z 20km vzdialeneho mesta ked mali dvojicky pol roka aj ked v meste kde sme byvali pracoval denne ;( kazdopadne si veci nekomplikuj plienocka bodicko teplaciky, niekomu vyhovuju body s nozkami s rozopinanim medzi nozkami, su svetriky ciapocky tenky deku, iba bavlnene vecicky. Casom prides nato, ze ktora alternativa ti bude vyhovovat a v com sa deticky budu citit dobre. Odporucam najst si mamicku co ma o rok starsie deti a posunie ti za uplatu zaklad a kupis si par kusov k lekarovi a pod. Neoplati sa kupovat vsetko nove, ja dnes banujem ;( moja sestra a "kamosky" mali aspon kvalitny zaklad, kedze som nemala priestory. Kozmetika dlho len sudokrem a olejcek na hlavicku malemu sa robia supinky na hlave. Neskor len johnson sampon ktory maju podnes, mydielko detske a vela helov na pranie typu sensitive. Odporucam kvalitne bavlnene klasicke pelusky pod hlavicku, kupit si skladaciu prebalovaciu podlozku (latkovu al.gumenu),ktora sa ti do tasky vojde. Mne sa oplatilo kupit sportovu tasku ku kociku vyuzivame davno potom ako su nasi inak obdarovani bez kocika a zmestili sa mi tam plienky, podlozka, vlhcene u flasticky s vodou i termoska na vylety. Zakladom satnika do 2r su body kratky a dlhy rukav bez noziciek i s nozickami, teplaciky, svetriky neskor mikinky, tenke deky (su aj obojstranne tenka a hruba), latkove plienky, ciapocky, ponozky, na zimu pancusky, overaly, hrubsie ciapocky. Ked pozeram 5r fotky najpohodlnejsie im bolo v chicco lehatkach v bodicku s teplackoch ci ns hracej deke ci piknik deke na trave...my sme el.pestunku nemali ale monitory dychu ale nasi su nar. V 7mesiaci....super investiciou na leto je cyklovozik ktory sa da upevnit sj ako kocik odkedy vie dieta byt vo vajicku...od 6/9m odporucam kupit rastuce stolicky dieta vyuzije miesto stolicky na krmenie nie pol roka az rok ale aj 10r.

bekanusenka
autor
2. apr 2020

dakujem za rychle a prakticke rady, toto su presne veci ktore mna vobec nenapadnu...napriklad ze nemam kupovat zavinovacku na suchy zips.
Ulitku klasicku alebo taku tu bodickovu kde su hole nozky na leto?
Monitor dychu si planujeme pozicat z lekarne alebo poistovne.

@katkaba1 jeej tak to gratulujem 🙂 ja cakam chalanov a ty ?
tiez sme investovali do mamaroo (z bazaru) ale mame velky byt a ja budem s nimi vacsinu casu sama takze ich chcem mat "na ociach" aj ked budem umyvat riad alebo vykladat susicku...
Ved to, tym ze je situacia teraz taka aka je, a lepsia asi o 2 mesiace nebude tak sa fakt bojim ze si nieco dolezite zabudnem a nebude mi to moct ani nikto doniest. Tiez sa preto nechcem spoliehat na rady typu "hocikedy odbehnes kupit" alebo niekto ti donesie :D

katkaba1
2. apr 2020

@bekanusenka my čakáme párik 🙂🥰 a som veeelmi velmi rada lebo mať dve baby tak mi je luto, že nemam syna a mať dvoch vajcošov tak mi je luto, že nemam dceru🙂 ale dôležite je aby zdraví boli❤
My máme tiež veľký byt ale aj napriek tomu tie pestúnky vopred nekúpim ale nevylučujem, že ak by trebalo tak neskôr dokúpime. Ja som sa už pýtala dávnejšie v dvojičkovskej skupine a tam maminy radili, že nakoniec to extra nevyužili tak počúvnem 🙂 je to vec bez ktorej sa dá prežiť. A zas u nás muž nie je zamestnanec takže bude môcť byť viac s nami keďže nie je extra časovo viazaný.
Ono záleži asi aj kde budeš rodiť lebo každá nemocnica poskytuje niečo iné - ja si každopádne zoberiem určite aj zopár vecí navyše, aj pre krpcov keby bolo treba. Aj také si napriklad chystám brať, že sladké tyčinky keby som bola hladná a podobne😀 uplne chujoviny na prvé počutie ake keď Ti nemožu ani tie hlupe pomaranče doniesť tak ozaj tu platí, že viac je viac😀😀