Výbava pre novorodenca

10. jan 2023

Ahojte zienky maminky, som prvorodička preto možno kladiem blbe otazky ale snáď mi ochotne odpoviete 😄
Je naozaj potrebné kupovať si dojčenské nočné košele ? Do nemocnice ich nepotrebujem pretože tam mi dajú tak či budú mat využitie potom doma 🤷🏻‍♀️ zbytocne ich kupovať nebudem keď mi doma postačia aj moje klasické tie mam väčšinou na zapínanie ako košeľa.
Ďalšia otázka je ohľadom popôrodných vložiek ktoré si so sebou do nemocnice baliť nebudem ale budem ich potrebovať potom doma počas šestonedelia alebo mi postačia aj klasické vlozky ? Aký je medzi nimi vlatsne rozdiel ? 🙄
Podprsenka na dojčenie ? Áno alebo nie ?
Odporucanie na monitor dychu ? Znacka/typ?
Stahovaci popôrodný pas ? Áno alebo nie ? A ak áno tak ktorý vam vyhovoval ?
Vopred všetkým ďakujem za odpovede ❤️

bluemoon24
10. jan 2023

Pokud mas nocni kosile rozepinaci nahore, tak nepotrebujes kojici, ja jsem nemela, mela jsem pyzamo na knofliky a pohoda.
Poporodni vlozky jsou lepsi ty poporodni, me prislo ze saly vice a byly vetsi - menila jsem ze zacatku treba kazdou hodinu, po 2-3 tydnech jsem prisla na normalni vlozky.
Aby sis nemusela neustale sundavat obleceni je dobre neco co bud rozepnes nebo shrnes - pokud mas mensi prsa, tak uplne postaci sportovni, kterou vyhrnes, popripade nejakou s rozepinanim vpredu.
Monitor dechu je fajn na upokojeni, znacku neporadim, nas byl na nic, ale doporucuji vetsinou babysense/nanny. Vice nez to se ale oplati investovat do kurzu 1. pomoci, abys vedela co delat, kdyz dite prestane dychat.
Lepsi nez stahovaci poporodni pas je rebozo satek na zavinuti delohy.

pukina
10. jan 2023

ja som si kupila nocne kosele ale bola to uplne najzbytocnejsia kupa, druhy krat by som to uz nespravila. doma spavam v tricku, aj tak musim nosit dojciacu podprsenku aj v noci kvoli nonstop tecucemu mlieku a tricko pohodlnejsie vyhrniem ako rozopinat koselu. poporodne vlozky urcite aj na doma, minimalne tyzden budes este velmi intenzivne krvacat a kvoli poporodnym poraneniam su lepsie lebo su bez parfumov, v podstate je to len cista vata. odporucam ti tiez kupit sietovane nohavicky, aby sa lepsie vetralo😀 podprsenka na dojcenie je vyborny vynalez. kedze prvych par mesiacov ti bude mlieko mimovolne tiect, kup rovno aj vlozky do podprsenky. ja mam dojcenske podprdy z bonprixu, kedze mam rada ked je s kosticou a boli lacne a su super. monitor dychu mame pozicany, pozri nadaciakrizovatka.sk
poporodny pas som nepouzivala

beata_k
10. jan 2023

Ja len zo zvedavosti. V ktorej porodnici davaju nocne kosele na pobyt tam?

ropucha6
10. jan 2023

Nekojim, cize ja som vsetko oblecenie nakupila a nic nevyuzila 🙂 poporodne vlozky urcite hej, maju iny material, neirituju, lepsie saju. Ja som ich menila casto. Monitor dychu tiez za mna ano, mame Babysense, sice prve dni dost pipal aj ako plany poplach, ale radsej, ako to podcenit. Pas mam, ale, ze by to nejako pomahalo, neviem.

autor
10. jan 2023

@bluemoon24 dakujem, super výborný tip na ten kurz prvej pomoci 👌🏼
@pukina ďakujem čiže nočné košele vybavene - nepotrebujem 👍🏼😂 aha čiže aj tie sieťovanie nohavičky využijem taktiež ešte v obdobi doma po pôrode ? Cca do obdobia kým sa tam dole zahojim ak bude nejaký nastrih alebo tak ?
@beata_k V Bratislave v Kochu okrem košeli dávajú všetko. Aj pre mna aj pre babatko. Všetko čo si ja mam so sebou priniest som ja 😂 doklady, veci osobnej hygieny-kozmetika, podprsenky na dojčenie 2x plus vlozky do podprsenky

autor
10. jan 2023

@beata_k pre babo jedine oblecenie v ktorom pôjde domov ale to ma priniest otecko keď pre nás príde

autor
10. jan 2023

@ropucha6 ďakujem za odpoved 🙂 tých popôrodných vložiek je kvantum, ktoré odporúčate ?

beata_k
10. jan 2023

Ano pre deticky to davaju vsade, ale koselu som nevedela. No ale za tu cenu pobytu...Drzim prst nech ste s mimcom ok 😉
Ja dojecensku koselu nepouzivam. Vyhrniem tricko a ide sa jest 😁

kristinka92
10. jan 2023

1.Ak máš take pyzamo (2-3kusy) čo je dole otvorené a mozes sa vetrať zospodu a hore sa lahko zvlecie, že budeš moct lahko kojit tak nekupuj zbytočne.
2.Poporodne vložky sú vacsie, ja som mala so sebou veľký balík aby som si mohla menit kedy a koľko ja chcem, v porodnici nám dali len pár kusov
3. podprsenku až tak nepotrebuješ zo začiatku, ak máš doma nejakú pohodlnú, napr latkovu alebo taku športovejšiu stačí aj taká
4. skus sa spýtať na monitor dychu či u vás v porodnici neprenajimaju na určitú dobu
5. porodny pas je zbytočný, dokonca mi ho gyn neodporúčal pretože “umelo” a pasívne” drží svalstvo a tým pádom sa menej hýbe a pomalšie sťahuje, stačí keď sa budeš hýbať pri bábätku, ževraj sa stiahne brucho rýchlejšie, plus kojenim ak sa podari

autor
10. jan 2023

@beata_k takto stojí pôrod aj v klasickej nemocnici akurát že je preplacany poisťovňou a tu si to musíme platiť my 🤷🏻‍♀️ Čiže rozdiel len v tom z koho peňaženky to ide 😂 ale to vobec neriešim, na umelé oplodnenia kým som otehotnela sme dali niekoľko násobne viac 🙄 a ide mi hlavne o pristup personálu a o to aby boli splnené a rešpektované moje požiadavky k pôrodu 🙏🏼 A ako bonus manžel po cely čas pri mne čo vo väčšie štátnych nemocníc (ak nie vo všetkých) je žena najprv na vzdycharni s ostatnými ženami až na porodny box môže prísť partner

autor
10. jan 2023

@kristinka92 ďakujem 😊 už si druha ktorá spomína športovú podprsenku a ja mam malé prsia tak teda využijem športové tie čo mam doma nemusím kupovať 👍🏼
Monitor dychu by som rada kúpila vlastný keďže plánujeme v bližšej dobe po prvom bábätku aj druhé takze využitie by bolo 🤗

ropucha6
10. jan 2023

@autorka, uvidis, co tebe bude vyhovovat, mne vyhovovali podobne ako boli v Kochu - bez kridelok take hrubsie, nie moc dlhe 🙂 inak ten porod mas vykomunikovany? Vacsinou co som tam lezala, isiel manzel az priamo na salu, celkovo co sa tyka samotneho porodu, az take idealy si nerob, nech nie si sklamana.

beata_k
10. jan 2023

Kolegyna bola u Kocha a chvalila si. Hadam sa ti bude pacit 🙂

nikdenikto
10. jan 2023

- košele na kojenie vyslovene nemusia byť, tiež preferujem košeľové pyžamá klasické so zapínaním
- podprsenka na kojenie aspoň 1-2ks určite podľa mňa. Doma v pohode v hocijakej ale keď niekam mimo domu je to podľa mňa lepšie
- popôrodné vložky určite áno, to je niečo úplne iné ako klasické. Aspoň na prvé 2 týždne
- monitor dychu za mňa áno
- stohovaci pás ja som mala, ale úplne má znervoznoval lebo brucho síce stiahol ale zase mi to vyliezlo hore a dole tie faldy 😂😂😂 navyše som sa v ňom necítila pohodlne

autor
10. jan 2023

@ropucha6 este nie, mam este nejaky čas ale určite to plánujem vykomunikovat vopred a pripraviť aj porodny plán zas nejake specialitky tam nemám, len zopar bodov, ktore ale chcem aby naozaj dodržali 🙏🏼 nic extra, len treba na to ochotu personálu 😅
Ja mam čerstvé info od rodičiek ktore tam rodili +/- pár týždňov dozadu vraj mohol byt partner po cely čas s nimi, možno záleží aj od toho koľko majú vtedy aktuálne rodičiek ? 🤔
Vieš čo ani necakam až tak nič extra, nemám take očakávania na Slovensku je to porodnictvo tak este pozadu žiaľ no skôr mi ide o tie menej podstatne bonusy u nich ako pristup ktorý do teraz na poradniach či pohotovosti bol uzasny, nemám čo vytknúť 🙏🏼 proste ochota, komunikácia, záujem, starostlivost atd
Dalej tie izby že sú tam len po 2 lôžka s vlastnou kúpeľnou, pestrá strava oproti štátnej nemocnici a dlhšie návštevné hodiny no a mam tam aj svojho gynekologa majú o mojom tehotenstve všetky údaje čiže bola to jasná voľba

zuzka102
10. jan 2023

Z veci co sa pýtaš za mňa takto: kojenecké kosele - sú fajn, ale pokiaľ máš nejaké iné, ktoré vieš vpredu rozopnut a kojiť, tak ti vyslovene kojenecké netreba kupovať.
Poporodne vložky - urcite treba, oni nemajú lepidlo zospodu ako klasické vložky a sú teda dosť šetrnejšie ci ako to povedať. V Kochu inak dávajú tie vložky také malinke (ze aj 2 za sebou naraz ti treba), lepšie sú o niečo vacsie/dlhšie. Kúp si aj tie sieťované poporodne nohavičky, využiješ.
Dojciaca podprsenka - za mňa áno, 1-2 ks, ak by si doma nevyužila, vonku hej. Ale dá sa aj so športovou aspoň na doma fungovať..
Monitor dychu - urcite áno, mali sme Babysense.
Poporodny sťahovaci pas - nie, tiež som počula ako písala baba vyssie to vysvetlenie, a že fyzioterapeuti to ani neodporúčajú, že ten pás vie narobiť viac škody ako úžitku.

zuzka102
10. jan 2023

...k tomu pásu myslím to vysvetlenie co písala kristinka92

konikkon
10. jan 2023

Všetko je to veľmi individuálne. Ja som mala dojčenských košieľ / košieľ na gombíky nakúpených len do pôrodnice. Bolo to malo, vyhovovali mi potom aj doma, tak som si doobjednavala. Spolu aj s podprsenkami na dojčenie. Nosila som ich snáď 4 mesiace aj v noci. Bez nicj mi mlieko tieklo. Mne vadilo klasickú košeľu vyhrnat. Ľahko si doobjednas.

Klasické vložky obsahujú tu lepiacu časť a tá je nežiaduca pri hojení popôrodných rán. mne sa hojili dlho a ja som aj dlho nosila popôrodné vložky. Opäť to je individuálne, keďže môžeš byť bez poranení a môžeš byť fit na druhý deň. Ale treba rátať aj s tou horšou alternatívou. Ja som ako prvorodicka toto ťažko znášala. Krvácala som celé šestonedelie do posledného dňa a až nejak v jeho v polovici som sa odvážila na klasické vložky.

Popôrodný pás som využila tak 1 x. Bolo mi to neprijemne a zároveň zbytočne. Brucho sa mi pekne stiahlo same.

ropucha6
10. jan 2023

Vsak jasne, ja som tam bola rodit pred 2 mesiacmi, inak tam chodim 10+rokov, ale predsa by sa nasli veci 🙂 nech je to podla tvojich predstav

paulinkad
10. jan 2023

Ja som napríklad v nemocnici nedostala ani košele ani vložky. V zakrvavenej košeli som čakala kým mi muž priniesol z domu ďalšiu opratú, radšej si prezisti či aj v tvojej konkrétnej porodnici majú košele. Vložky som tiež musela mať svoje, tie poporodné sú také mohutnejšie a lacnejšie. Ja som si prvýkrát kúpila nejaké slabšie, ale nakoniec som krvácala dosť silno a muž mi musel dokúpiť silnejšie. Vymenili podomnou dvakrát tú takú vatovú podložku a povedali, že aj tie mi má priniesť muž 😁 inak väčšina košelí na kojenie je zároveň aj tehotenských, takže tie som ja využila aj počas tehotenstiev a následne aj potom ako kojaca. V zime keď som si vyháňala stále tričko hore, bývalo mi zima na chrbát strašne, tak som aj klasické pyžama na gombíky dokupovala. A tie podprsenky na kojenie - za mňa jednoznačne áno, áno, áno. Monitor sme mali pri predčasných dvojičkách požičaný z nemocnice za poplatok, ale voľakedy mala dôvera takú výhodu, že ak sú rodičia aj dieťa ich poistencami tak na pól roka bolo požičanie od poisťovne zadarmo (ale to sme my neboli) Ale nakoniec sme ho my aj tak nevyužívali, lebo deti spali s nami v posteli. A na sťahujúci pás mi fyzioterapeutka povedala, nech si ho nedávam, že telo sa samé potrebuje poskladať naspäť, že v 600 nedelí to nemám riešiť. Bola som z toho dosť prekvapená. Ale po sekcii mi stiahnutie brucha zošitého uľavovalo od bolesti. Po prirodzenom som ho už potom nepoužívala. A ja som bola rada, že som si zbalila vlhceny toaletný papier a staré žabky do sprchy, ktoré som potom hneď vyhodila. V nemocničných sprchach sa aj cikává a odcievkovávajú sa po sekcii.

kitycat
10. jan 2023

Ja aj doma spim v kojacom tielku a gatkach.
Mam prsianaliate, alebo teda jedno vycucnute. A druhe naliate a je mi tak príjemnejšie. Nie som na ten objem zvyknuta skratka. Kojace podprsenky tiez aspon 2,aj tielka... Mna castokrat este ohodi mliekom, tak nech mam náhradné... A teda do porodnice pod koselu tiez. Ja som nezniesla nic na bradavkach, suchanie kosele o nalievajuce sa prsia.. fuj 😅 Kupila som v H&M oboje

A vlozky ozaj tie poporodne aspon nazaciatok, ze to skratka vsava tu toxicku krv, aby bola co najdalej od pipky, ked to z teba ide

bluemoon24
11. jan 2023

Autorka: ne tech 1400€ v Kochu neni za porod 😅 to je jen poplatek prave za ty nadstandartni sluzby, porod vyuctuji normalne pojistovne. Jestli ti muzu ale neco do Kochu jeste doporucit, tak je to caj na podporu kojeni, flasku se sosackem (maji tam jen male sklenicky) a prenosny bidet a nejake hamky, kdybys mela hlad a taky delsi nabijecku, zasuvky jsou dost vysoko.

svokrinjazykmonika
11. jan 2023

Dojčiace nočné košele nemusíš mať originál ale proste také, v čom môžeš rýchlo vytasiť prsia. Nám v nemocnici nedávali, mali sme každá z domu. Štvore mi boli málo lebo som tam bola 6 dní a potila som sa v noci akoby ma kýblom oblievali.
Popôrodné vložky potrebuješ už aj v nemocnici, veď budeš krvácať. Nám dali zopár nemocničných ale rýchlo sa minuli, tak som minula tam ešte dva svoje balíky. Stačia obyčajné, len nech sú hrubé a dlhé. A bez to tých modrých pásikov. Neviem presne už prečo ale tak mám kázali. A neparfumované samozrejme.
Podprsenku na dojčenie určite využiješ, možno nie ešte v nemocnici ale doma určite keď niekam pôjdeš. Stačia dve. Ja mám štvore dobré z bonprixu a z h&m + Ku tomu si pribal zopár prsných vložiek, možno budeš mať mliekareň. Možno aj odsávačku na mlieko ale to ti môžu doniesť aj potom.
Monitor duchu určite pre istotu áno, ja som si naň zvykla už v pôrodnici ale aj tak som stále kontrolovala či dýcha. Ale nakoniec mi bol doma na prd, lebo spíme spolu v posteli, nočné kojenie je jednoduchšie. Kúpila som z druhej ruky babysense II a akože spokojnosť.
A sťahovací pás neviem, rodila som cisárskym ale viem že ti ho netreba hneď do nemocnice ale až doma po pár týždňoch asi.