Ahojte chcem sa spýtať na prvé krôčiky, aké topánky ste deťom kupovali? Mám od rodinných známych jedny topánočky, tie nosil môj drobec asi od 7meho mesiaca. Od 8 chodí už tak, že sa drží za ruky, ale teraz už dokáže sám stáť a už urobil dva krôčiky bez držania. Tzn. zachvílu začne sám chodiť a tak rozmýšlam, či mu už kupovať čisto nové alebo stačia aj z druhej ruky? Počula som, že každé dieťa by si malo vyšlapať topánoky a nemalo by mať po druhom. A ak nové, môže nosiť aj sandálky?
@seemani ahoj my sme to poriesili zatial takto , my mame zatial 7 a pol mes. mame tiez ,,z druhej ruky,, jedny topanocky, su to makke kozene capacky, zacina sa stavat...,co sa tyka sanadalok moze mat ale ortopedi odporucaju pre drobcov z uzavretou cize ,,pevnou,, patou, tiez makke... 🙂 Drobec rychlo porastie a na ozaj prve krocky aj obnosenymi nic nepokazis...
určite nové topánočky, kožené, s pevnou patou, ohybnou podrážkou
@seemani Topanky do 2 rokov som pokojne davala po surodencovi, ved to aj to dieta nosilo tak par hodin do dna a len zopar mesiacov, kedze nohy rastu rychlo. 🙂 Urob ako myslis, ale zas to netreba prehanat s tymi "zdravotnymi" opatreniami. Clovek aby pomaly kazde topanky kupoval vyhradne za 50 eciek nove, lebo ostatne su z nejakeho dovodu nevyhovujuce. A co ja tie peniaze kakam? 🙂
@seemani je to z clanku od detskeho ortopeda DR KUSINA...na prve nesmele krocky stacia ponozky s protismykovou upravou podosvy, pripadne makke kozene capacky bez pevnej podrazky, Len co sa vask zacne aktivne stavat, potrebuje pevnejsiu obuv. Na doma su najlepsie sandaliky s volnou spickou ale s pevnou uzatvorenou patou, siahat maju az po clenok. Sandaliky stridajte s maksimi topanockami..., je to uznavany lekar...ale nazorov tu bude viac, ved kazda mame inu skusenost...
daj si capacky.sk tam su krásne koženné pevné 🙂 ja som si od tial kupila dvoje a v lete chodil akoby naboso a v jari a v jeseni zase pevná podrážka koženné ... 🙂 ešte teraz mu ich sem tam obujem na doma ale už občas lebo nožka podrástla 🙂
Urcite nove, hlavne aby boli flexibilne, dobre so ohybali aby jeho svaly pracovali ked bude chodit. Ja odporucam Richter, Superfit, Geox a Primigi.. Dolezite je aby mala noha prirodzeny pohyb a musela sa pri chodzi aj trosku namahat. Mne osobne sa nepacia Protetika, tie su velmi tazke a tvrde.
Ahoj, tak my sme kupovali topanky v jednom eshope a sme s nimi spokojni. Su pohodlne, drzia nohu a ntlacia prsty. Skus pozriet na oblecsvojebabo.sk a mozno si tam nieco vyberies.
ja som bola spokojná s RAK topánočkami. ľahké a nôžku držali pevne 🙂
ja som zase citala, ze toto tvrdenie - len nove topanky - je cisty marketing.. co by som sa nedivila, keby to bola pravda, lebo na detoch sa strasne zaraba a hlavne sa lahko manipuluje rodicmi hlaskami typu - co si za matku, ked nechces to najlepsie pre svoje dieta..
v zasade su ale dva tabory - pevna obuv (topanocky typu RAK), s klenbou vnutri, po clenky, tvrda podrazka a druhy tabor je presny opak - makke topanocky, bez klenby, rozsirujuce sa smerom k prstom (tak ako prirodzene sa rozsiruje detska nozicka).. musis si sama precitat co-to k obom taborom a niektory si uz len vybrat 😀
ja som si vybrala ten s makkymi topanockami (blue little lamb mu kupim na leto, na doma je v ponozkach alebo v kozenych capackach - z capackomanie na fb) a bez klenby.. ja sama na sebe citim rozdiel, ked chodim naboso ci uz po trave, po asfalte, piesku, ze inak sa chodi, lepsie a preto malemu budem kupovat, aj keby drahsie, ale kvalitne makke topanky, ktore mu dovolia chodit prirodzene 🙂
no tie sandáliky majú uzavretú pätu a sú nad členky vzdau a vpredu majú na tri pracky na suchý zips zapínanie a otvorená špička, lubia sa mi vtom že v nich nie je teplo..
ak by si si chcela precitat nejaky nazor preco na boso http://www.nohynaboso.cz/
@seemani
@seemani aaa este toto som vcera hladala a nasla az dnes..
https://www.youtube.com/watch?v=-WdudE4rbN0
porovnanie ako dieta chodi v capackach (teda uplne makkucke) a v nike, ci akych, teniskach, tvrdych ako slak.. 🙂 myslim, ze rozdiel je tam badatelny uz na prve pozretie 🙂
@seemani určite nie po niekom druhom,ale vlastné a na prvé krôčky určite nie sandálky,ale pevná obuv aj na prstoch,na päte. sandálky s otvorenou špičkou až ked vie dieťa dobre chodiť.