Topánky pre ročné dieťa

zdenin
14. nov 2013

ahojte chcem pozistovať vaše názory čo sa tíka obuvania topanočiek (papučiek) dietatu ktore sa učí chodiť (púšta sa, častejšie, nacvičuje proste pve chodenie)
mne bolo poradene že ak sa začína púštať a skúšať tak jej mám dať pevnu obuv aby sa vyvýjala zdravo noha ale teraz počúvam od mamičiek a j čítam v ččlankoch že ich treba nechať naboso (protišmykove ponožky)
vyriešila som to tak že jednu časť dna jej neham ponožky a druhú topánočky len ma zaujímjú názory
vdaka

marianna2468
14. nov 2013

Ja mam dcerku 13mesacnu a uz asi mesiac beha jak srnka,neustale ma nahana po byte , no ale k tvojej otazke - ja som jed doma nedavala ziadne papuvky/topanocky iba ponozky s protismykom,ale ona aj tak stale tahala ponozky dole a chodila bosa,mame plavajuce podlahy.Ked sme sli niekam von tak samozrejme behala v topankach s pevnou podrazkou.

marianna2468
14. nov 2013

A este som zabudla, lekarka nam povedala ze dietatku sa nozka vyvyja a formuje az v 3rokoch,ze kludne moze nosit topanocky aj po surodencoch al. Znamych

jul11
14. nov 2013

@zdenin nam rehabilitacna povedala,ze pevnu obuv,taku,aku ma na prvom obrazku a rychlo sa naucila chodit.kamoska davala makke capacky a mala nie a nie chodit,ked dala sandalky,mala sa rozbehala

saxana36
14. nov 2013

moj ma stale doma papucky, dr.nanho pozrela a ze od 2 rokov pojde k ortopedovi a az ten povie ci ma chodidla ok

abbey1
14. nov 2013

Nôžka potrebuje mať hlavne mäkkú poddajnú podrážku, aby sa mohla dobre ohýbať. Dieťa nesmie mať neohybnú podrážku, vtedy nôžka nemôže robiť správny pohyb a dieťa chodí ako v "kanadách". Preto ak topánky, tak s ohybnou podrážkou, tvarovaná stielka nie je potrebná, lebo až do 3 rokov sa klenba tvaruje a nemá byť tvarovaná násilne.
Ortopedické topánočky a vložky je potrebné nosiť až po posúdení detským ortopédom, určite nie preventívne.

chrumka84
15. nov 2013

Skus ju nechat chvilku chodit bosu a uvidis ako ma nasiroko prsteky, ako vejarik. A potom pozri na topanku, aka je uzka. V pevnych topankach sa musi naucit chodit inak. Ja som tiez davala makkucke capacky na zaciatku, doteraz ich ma ako papucky na doma. Su lepsie ako ponozky, v ponozkach aj protismykovych sa smyka viac.

eliska07
15. nov 2013

@zdenin Náš malý, keď sa učil chodiť, tak sme mu kúpili riadne pevné kožené topánočky zn. Wanda - také tie klasické, na šnurovanie. A sandálky sme mu tiež kúpili kožené, ale aj s prednou časťou, nie otvorené pršteky, pretože som mala pocit, že si bude stále obíjať pršteky. Ale je to asi len vecou zvyku. Nikdy sme mu nedávali štýl papučky - zn. Rak či ako sa to volá. V takom nechodieval. Ale myslím si, že je dôležité, aby mal nožičku pevne, aby sa mu dobre chodilo a aby mala topánočka klenbu vo vnútri, aby sa mu nôžka - chodidlo správne vyvíjalo.

eliska07
15. nov 2013

@zdenin A tu máš ukážku, aké topánočky som dávala ja môjmu ročnému synátorovi a tam, kde je aj dievčatko, tak to je o 9 mesiacov staršie 🙂

slavkadi
15. nov 2013

My sme kúpili na doma látkové papučky na šnurovanie (slov.výrobca z Bardejova). Malý ide mať rok a začal už sám behať. Doteraz behal v protišmykových ponožkách, ale to som nerobila nič iné, len som mu ich naťahovala, lebo si ich stále vyzúval a obžúval 🙂 A to mal na nich aj držiaky na ponožky. Papučky sú mäkké, s ohybnou podrážkou a behá sa mu v nich dobre, má lepšiu stabilitu. A teraz v zime ho aj nechladí podlaha, lebo na chodbe a v kuchyni máme dlažbu.

majkushka
15. nov 2013

@zdenin moj nazor poznáš (:

majkushka
15. nov 2013
majkushka
15. nov 2013
liana03
15. nov 2013

@zdenin My sme kúpili v predajni Protetika,/tá ich aj vyrába/, prvé topánočky , myslím , že predavačka ich nazvala capačky /siahajú po členok a vyrábajú sa myslím v 3 farbách- biela, kaki a tm.modrá/ a sú ozaj super - sú vraj určené pre deti, ktoré sa postavia same , a odvtedy ich treba dávať, aby sa nenaučilo dieťa chodiť na špičkách. Takže my sme mali tie a bola som max.spokojná.

hori
15. nov 2013

Ponozky si mala stale stahovala a naboso ju nechcem nechat, po dlazbe to ani nema vyznam, akurat tak bude mat dobre studene nozky teraz v zime... takze na doma papucky raky, vonku pevnejsia obuv - aj ked bola 98% v kociku, obcas sa pytala z neho von...

saxana36
15. nov 2013

@majkushka ja mam vo väcsine bytu dlazbu a s malym som lezala v nemocnici na zapal obliciek,tak sa bojim na boso

majkushka
15. nov 2013

@saxana36
@hori aj my mame v celom byte dlažbu okrem detskej