Tehotenstvo - potrebná výbava

6. aug 2024

Ahojte, budem prvorodička a potrebujem poradiť, čo kúpiť a s čím počkať,či bude vôbec treba.
Napr. odsávačka. Kúpiť teraz pred pôrodom alebo podľa toho či budem mať mlieko?
Koľko plienok kúpiť na začiatok? Resp. koľko plienok na deň treba pre novorodeniatko, aby som vedela koľko ich vziať do pôrodnice.
Potom prsné vložky, nohavičky, krém na bradavky a podobne?
Ďalej ako sterilizujete flasky,cumliky atd? Co je najlepsie?
Prípadne niečo čo vám napadne,čo ke nevyhnutné, alebo dobré mať so sebou v pôrodnici a potom doma.
Ďakujem

rommie
6. aug 2024

Ahoj, balík plienok do pôrodnice, taký menší, odsavacku zatiaľ nie, keď budeš potrebovať, cez net zoženieš rýchlo, jednorazové nohavičky pre teba, krem bepanthen využiješ na bradavky aj pre babo, prsné vlozky sú lacná záležitosť, takže keď si kúpiš a nevyuzijes, neprídeš o veľa. Sterilizovala som v hrnci s vriacou vodou, nie som velky fanusik vselijakych zariadeni čo len zaberaju miesto doma. Úplne stačí ísť podľa nejakého zakladneho zoznamu, ktorých nájdes na nete kopu.
Ako mne povedal jeden pan v praci, prajem prijemny pôrod (u mňa to fungovalo, tak to prajem aj ďalšim 😅)

nerya
6. aug 2024

Odsávačku som kupovala pred pôrodom manuálnu ak by bolo treba (bolo)
Plienky pre úplne novorodeniatko som mala jeden balik, ten som vzala do pôrodnice, potom už len jednotky doma
Prsné vložky som nepoužila, mne sa furt tam hýbali a nikdy neboli na svojom mieste 🤣🫣 keď bolo treba dávala som si plienku látkovú alebo som si potom kúpila na to také nádobky co sa priamo na prsník nacucli a zbierali mlieko (Philips Avent Breast shell)
Nohavičky som si kúpila jednorazové, ktoré som nosila po pôrode a rovno vyhadzovala, vložky som si tiež kúpila také tie väčšie co sa nosia po pôrode
Krem na bradavky som si až po pôrode keď ho bolo treba
Fľašky a Cumlíky som kupovala od značky Mam tie sa dajú sterilizovať v mikrovlnke.
Odporúčam vankúš na kojenie, mne to pomohlo riadne a roky sme ho využívali. Do pôrodnice som kupovala košele s gombickami v strede, úplne obyčajné aby som ich mohla rozopnut, vytasit prsník a kojiť a nie nejaké špeciálne a hlavne si nastuduj kojenie, ja som nevedela nič a trvalo nám kým sme na to prišli

di1234
6. aug 2024

Ahoj 🙂 ja som sa balila podľa tohto zoznamu a ten je cca rovnaký ako všade inde. Odsávačku doma nemám, kamoška mi poskytne kdyby něco. Plus mi kamarátky odporúčali si zabaliť niečo sladké so sebou, pomádu na pery a sprej do nosa. Cumlíky som tiež kupovala MAM, ktoré spomína kočka vyššie. Plus mi viacero kamarátok odporúčalo sprej Cicatridina na ošetrovanie vagi po pôrode. Pyžamá som kupovala klasické len väčšie čísla žiadne špeci na dojčenie (kraťasy a tričko). Mám aj krémiky nejaké na bradavky, ale tiež len od kamošky čo jej ostali.

kitycat
6. aug 2024

Ka napisem aby si si kupila nejake dve kojo podprsenky, ja som nerada chodila aj doma bez podprsenky no aked sa mi este zacali nalievat prsia no fuj, aj tricko ma bolelo. Nosim doteraz

autor
7. aug 2024

@kitycat mne sa prsia zatial vobec nezmenili, mám ich malé ako vždy, tak uvidíme či vôbec bide treba😏😂

paulina291
7. aug 2024

Ahoj, na tú odsávačku- tiež sa mi prsia extra nezmenili. Čítala som, ako netreba a bolo treba hneď. Nebolo čas objednávať. Ja som si kúpila ručnú z bazáru, teda nebola to taká suma, že aj keby ju nevyužijem, tak mi je ľúto peňazí.
A odporúčam kupovať všeobecne menej vecí (zatiaľ iba nevyhnutné) a uvidíš čo ti vyhovuje. Ja som velmi spokojná s pyžamkami na zips. Na body a nohavice keď sa mi malý 5x za deň precikal/ prekakal/ povracal som nemala nervy. Prsné vložky na začiatok treba, ale ja nedám dopustiť na látkové. Tie jednorazové sú extrémne drahé a na začiatku som ich minula fakt veľa.
Sterilizujem iba v hrnci, naparujem príkrmy v hrnci.

timusenka222
7. aug 2024

Pridávam skúsenosť s odsavackou. Aspoň za mna - ak ste rozhodnutá ísť kojiť, zaobstaráte si ju. Ja ľutujem, že som neabsolvovala kurz dojčenia pred pôrodom. Prvé dni sa možno budú mariť, ako perfektne, že kojite - ano, babatku stačí minimum mliečka, pár kvapiek… no ako bude rast, každým dnom sa bude dávka potrebného mliečka zvyšovať a môže nastať problém (tým vás nechcem strašiť) - a odsavackou si môžete celkom slušne dopomôcť k “rozbehnutiu” mliečka. V pôrodnici vám môžu zapožičať odsávačku, ale v deň odchodu som sa spamätala, že co vlastne budem robiť doma, ako budem fungovať. V ten deň ešte môj brat cestoval do Bratislavy kupovať odsávačku, lebo cez net bola dostupná až o 3-4 dni a na sklade ju nikde nemali. Takze radšej poriešiť možno skôr (kľudne aj z bazáru) ako neskôr stresovať. Každá minutka po príchode domov vám bude vzácna. Prajem všetko dobre, veľa zdravia a radosť z bábätka ❤️

kiki68
7. aug 2024

Za mna vsetky veci ako pdsavacka a sterilizator az po porode. Ja som kupila a nikdy nevyuzila, 3,5 roka som kojila. Takze mi to nebolo treba, cumel Abi nic podobne do ust nikdy nedal. Jedine tie poporodne vlozky nejake kupit. Tie na prsa som pouzila 3x a potom nebolo treba.