Ahojte ma niektora mamicka skusenosti s nosenim topanociek po druhom dietatku?Totisto dostali sme viacero parov pre dcerku a neviem reraz ci je vhodne aby ich nosila ci sa jej nebude zle vyvyjat nozicka ( mam na mysli ze kazde dieta inac chodi tzv. smatle) Dcerka ma 2,5 roka.Samozrejme som ich uz aj oprala😅 ale vaham
nohy ťa nosia celý život. za mňa nie.
nemám nič proti veciam po niekom ale topánky kupujem vždy nové.
tiež by som radšej nepoužívala už vychodené topánočky. presne preto, že je každá nožka iná a každý si topánku vychodí pre seba
ak máš na nové,kúp nové,ak nemáš,tak je to jasné,nos čo máte....
Za mojho detstva bolo bezne-ze som nosila topanky po sesterniciach...prve topanky som dostala az veeelmi neskoro...svoje myslim. Bola taka doba...nebolo tovaru, penazi... Nasi sa snazili ako vedeli. Chodidla mam ok... Samozrejme su vzdy lepsie nove... ale ja pri demolacnej cate-kde nove topanky maju zivotnost 3 dni...do piesku stacia aj starsie.
Nozicka sa dietatku vyvija, definuje si svoj vlastny styl chodze. Ja osobne by som svojej dcerke nikdy neobula nosene topanocky. Priklad. Kamaratkina o nieco starsia dcerka od mojej nosi rovnaky typ aj znacku obuvi, no ma uplne inu chodzu, lebo nozicky vtaca dovnutra a na papuckach vidiet, ze ma schodene podrazky z vnutornej strany co na topankach vidiet nie je.
Neviem si predstavit, ze by som mojej dcerke dala po nej topanky. Za mna nie.
Nevieme ako ste vyrastali vy,ale ja keďže som mladšia nosila som veci po sestre a nohy mám zdravé 😉😂
Ale samozrejme je to každého rozhodnutie,ak niesu zničené kúp nové stielky a hotovo 😁par € ušetrených... môj syn dokonca niektoré nosí po dcérke aspoň mi to nieje ľúto keď ich dorazí, buď na odrážadle abo ihrisku.😂
v ziadnom pripade nie... topanky je to najpodstatnejsie co take male dieta potrebuje aj spolu s madrackou by sme nemali setrit ... si uz su menej obnosene alebo nie...
staršia dcéra mala vždy nové topánky, syn už nejaké topánky po prvej podedil
záleží aj na tom, aké topánky a koľko boli nosené. Napr. som odkladala snehule a gumáky, tie aj tak nie sú "ortopedické", nemá sa tam čo schodiť. ďalej nejaké sandálky, crocsy, šlapky ku vode, topánky do vody, cvičky do školy, plátenky do piesku a takéto topánky.
Dcére rástla noha veľmi rýchlo, každé topánky nosila 2-3 mesiace, mnohé naozaj párkrát obuté, takže som nemala strach, že budú zdeformované. A tiež, kým bola malinká, tak v topánkach viac sedela v kočíku, ako chodila. Od cca. 5 rokov však už aj syn ma svoje nové topánky.
Inak,niekoľko ADIDAS tenisiek som aj predala na bazarikoch, takže ludia asi nemajú problém obuť dieťaťu aj po úplne cudzom dieťati.
Za mna urcite nie.Tiez mi ostalo vela topanociek po starsich detoch ale mladsim som ich nedala.Kazda nozka je ina a potrebuje nezosmatlanu topanku aby sa mohla spravne vyvijat.
Ja osobne som.za nove ak su.peniaze, alenapr. Ja som davala po.malej dalej ale len.tie kt mala raz max 2x na nohach, ak bolo vidiet co len.minimalne opotrebenie sli do vreca s oblecenim na vyhodenie...
Pýtala som sa na to lekárky. Jej názor bol, že stačí zdravý rozum. Zničené topánky neobuvat, to je jasné. Žiadne na donosenie do piesku, lebo nozicka sa vyvíja. Ale že sú lepšie chodene neznicene topánky po niekom, ako mať pre dieťa nové, ale nekvalitné z Lidla, CCC a pod.
Raz sa taku istu otazku pytala mamina v nejakom mamickovskom casopise - v poradni..
Ortoped vravel, ze je lepsie nove, ALE ak nie su tie zdedene velmi znicene, zchodene, tak sa nic nestane ak ich nosi este jedno dieta.. Vraj radsej pouzite kvalitne ako nove nekvalitne topanky..
Ja to robim tak - kazdu sezonu kupim jedny nove, take, co nosia najcastejsie.. Topanky co mame ako nahradu su vzdy zdedene.. Kedze teraz maju vsetci xy poctov topanok, takmer ziadne nie su velmi schodene.. Velmi schodene vyhadzujem..
Svagrina dava uz druhej dcerke topanky ktore nosila ona ako dieta. Vobec nevyzerajú opotrebovane, dokopano ani nic, proste kvalita sa zachovala tak preco nie.
@kvetulienka253 toto je myslim ze velmi fajn prispevok😉 ja som raz kupila snehule sebe z lidla a hned aj leteli do kosa☹ strasny material, neforemne - velmi zle... a ked vidum kolko deti to nosi a mamky sa pomaly o to biju ☹
Moje deti nededia po sebe z cisto pragmatickych dovodov - mam dievcatko a chlapceka - ale par topanok odlozenych mam - hlavne turisticke a zimne ktore boli financne dost narocne a hlavne decka ich mali len parkrat obute...
my teda klasicke topanky nepouzivame pouzivame ale barefoot topanky s makkou podosvovu teraz a casto kupim z druhej ruky tam sa velmi nema co vysmatlat kedze podrazka je tenka a makka - sami sme sa tak rozhodli napriek inemu odporuceniu ... ale napriklad ked sme chodili na rehabilitacie cvicit ked bol krpec maly tak tam nam odporucali pevnu topanku s tym ale ze urcite nie protetika - ala lyziarky uplne pevne ... ze to uz je pre deti s nejakou patologickou poruchov nozicky a nozicka by sa v beznych topankach mala vyvyjat sama... pani mala narok na topanku len taky ze lepsie obopnuty clenok ako nie (aj ked nebazirovala na tom ze zavisi aj od chodze tietata ci to potrebuje) a na com jej velmi zalezalo aby topanka mala ohybnu spicku a predovsetkym aby nemala ohybny stred (teda tam kde je klenba to aby sa nelamalo ked prehnes topanku... a ak sa to aj lame nesmie sa to prehnut ako prve ked chytis topanku do ruky mala by sa lahko prehnut spicka a az na nejake tuhsie stlacenie sa moze aj stred) s tym ze k tomu noseniu po druhych detoch nam povedala ze do skolskeho veku v tom ona ziadny problem nevidi (a ak nieje topanka nejako divne vysmatlana predchadzajucim uzivatelom tak ani potom) ak teda predchadzajuci uzivatel nemal nejaku patologicku poruchu chvodze a vysuchal topanocky nejako uplne nespravnym sposobom pouzitia (ze vies ze ma napr ploche nohy alebo chodi k dr a riesi sa ina jeho porucha chvodze lekarsky)+ zaroven tvoje dieta nema nejake problemi s chvodzov - pripadne tie iste ako ten rodinny prislusnik (problemi byvaju dedicne a tak) tak ze u deti do skolskeho veku v tom nevidi ziadny problem mebo oni su lahke a ani svojim tipickym smatlanim trochu inak tu topanku nedokazu natolko zdeformovat (pripadne to vies aj volnym okom zhodnotit ak by to tak nebolo - moze byt topanka nejaka nekvlaitnejsia nepodarenejsia a moze sa stat ze bude vysmatlana treba to pozriet samozrejme) mi co mame topanky od rodiny su niekde aj derave alebo spinave zvrsny (latka co sa nevyprala uplne do novo cista) ale tie podrazky su neni zoslapane vobec ani vnutro preslapane.. deti nosia topanocky aj malo a kratko takze to vsetko nasvedcuje tomu ze sa velmi nemaju ako znicit... mi ale tieto topanky po rodine vydz darujeme inde (posuvame dalsiej rodine) lebo ficime na barefoot ale tie tiez nekupujem len nove pokial mozem zozeniem z druhej ruky... snad som pomohla...
Ja som do 2 rkov vyhradne kupovala len nove. Potom co sme podedili som vytriedila. Niektore boli mozno 3 krat obute, take sme si nechali. Ostatne som posunula dalej tym, ktori s tym nemaju problem.
Moja dcera tiez nosi aj pouzite. Hlavne na bicykel,brzdi na nom totiz tak,ze vytrci nohy a sucha botaskami o zem 😂 nejdem ju to odnaucit,cize keby som mala pokazde kupovat nove..ajajaj
ak niesu schodene do strany,alebo ošuchana podrážka,teda ak na pohlad vyzeraju ok,neschodene,tak vymenim vnutorne vložky a dieta nosí(aj druha dcera nosi niektore po prvej...ale kolko ludí,tolko chutí....na nove vždy nemáme,,
Nie.som zastancom botasky papuce svoje.mam 4 deti ale ani oni nenosia po sebe.ked su zle donicia na dvore.teraz som kupovala len 2jo lebo stredny uplne rozbil tak na dvor a najmlafsiemu sa ako si tazko obuvali tak nove a najstarsi ten ma este dobre botasky.tak isto teplaky tricka vsetko sa to odsuva na dvor a tam to donicia.takze aj do skolky skoly nove veci kazdy rok aj pyzama.
Práve som si uvedomila, že svoje prvé úplne fakt nové topánky som mala až v 13tich rokoch, keď som si ich kúpila z peňazí z brigády - dovtedy som mala vždy všetky topánky iba po niekom, zimné často aj o dve čísla väčšie, ale šak hrubé ponožky to vždy nejako poriešili..... och, keď si na to spomenie, nie sú to príjemné spomienky, ale podstata je tá, napriek tomu, čo bolo, tak mám nohy úplne v poriadku (mimo reumy, ale s topánkami nemá nič spoločné) a klenbu aj priečnu aj pozdĺžnu mám super. Občas síce tá priečna pobolieva, ale to mi robia vysoké podpätky, keď som v nich celý deň.
Takže ako tu už popísali, ak nie sú topánky výslovne schodené, nikomu neublížia aj keby ich má pätoro detí.
@sidhan zalezi od stavu po prvom dietati-a mna-ano,nechavam topanky starsieho syna pre mladsieho....a podla toho ako mu bude noha rast,zistim,ci ich ponosi,ci nie...ked nebudu vyhovovat,nedam....
mam povacsine protetiku,takze si myslim,ze ublizit neublizia
niekedy boli topanky kozene,no a nosili sme viaceri po sebe
Ja mam 7 rocnu dcerku a 2 rocnu dcerku....este som malej topanky nekupovala, vsetky ma po starsej. Tej tak rychlo rastla nozicka, ze nestihala ani znicit....
Aj my nosíme "nosené" ale také v ok stave 🙂
@dai ja mam z LIDL plátenky a sú v pohode. Ale inak sa mi tam topánky nepáčia ani materiálovo a výzorom a do zimných vraj tečie, to mi už povedali viacerí.
Ale z CCC mam úplne super skúsenosť, skoro všteky topánky máme odtial, okrem manžela, lebo oni majú obuv do 46 a om má väčšiu nohu. Deichmann je na tom u nás štatisticky horšie, tak pol na pol, viaceré topánky vydržali max pol roka, alebo aj skôr sa rozleteli, špeciálne značka FILA, nikdy viac.
Takže tieto obchody by som neodsudzovala, CCC šijú Poliacia majú boty aj lacné, ale aj kožené Lasocki a tie sú super.
Tenisky kupujeme skoro výhradne ADIDAS, tam niet konkurencie, čo sa týka výdrže
Ak maminka nemá peniaze, určite je lepšie kúpiť obnosené značkové, alebo bežnú obuv - CCC, Deichmann, športové aj Decathlon, ako kupovať v číňaku. Odtial naozaj nie, ani šlapky k vode.
@dai @dai my cakame druhe chlaciatko.. synovi sme kupovali vzdy kvalitne topanky.. nikdy nie deichman tesco a neviem co este . dokonca ani adidas , nike a pod, pre nas s muzom casto nesplnaju nase poziadavky ... naposledy ked sme dali za turisticke topanky pre 5 rocneho 80 € a mal ich obute dohromady max 10 krat, a nozka vyrastla, skusala som ich predat na bazari, a nikto sa neozyval ani na sumu 20 € 😒 .. tak smo ich odlozila, keby nahodou mame dalsie babatko.. a podarilo sa 😀 takze mladsi bude tieto kusky dedeti.. jasne, ze nie papucky, a rovne "nasuchovacky, a vynosene na dvor platenky, ale niektore kusky urcite ano 🙂
inak ako dieta som bola najstarsia v rodine, cize vsetko som mala nove.. ale mladsia segra po mne dedila a dovolim si povedat, ze tie topanky mali uplne inu kvalitu ....
mozno sa budete smiat, no manzel ma skoro 36 . a dva roky dozadu som po nom nasla gumaky na povale u svokrovcov, a maly ich nosil.... umyla som ich cifom, bola to krasna petrolejova farba. tie gumaky su nesmrtelne a mne sa taak pacia 😀 a vynosili ich vsetci manzelovi mladsi surodenci . a maju urcite tych 34 rokov 😀
My sme tri sestry a nosili sme normálne po sebe, dokonca ešte aj teraz obujeme topánky našim deťom po nás 🙂 Chodidlá máme v poriadku. Aj niektoré pekné šatičky nosia naše deti a sú veľmi kvalitné, vzdušné a hlavne sa nezničia po prvom praní. Mladšej dcérke tiež dávam niekedy topánky po staršej.
Ja kupujem detom nove,raz som tu na MK kupila tenisky lebo malej podrastla noha a surne som potrebovala ale tenisky boli min.nosene a dokupila som novu vlozku.Ale inak snazim sa kupovat detom nove a najme nie velmi tvrde topanky.Na druhej strane ja som sa sestru opitala ci chce pre svoje deti topanky po nasich detoch a ona povedala ze ano a tak teraaz co moje deti vyrastu tak posuvam sestre a jej deti to este vynosia ale iba take ktore niesu znicene,take co uz naozaj vidno velmi nosenia dam ku kontajneru a spoluobcania ich radostou vynosia.Ale niekolko aj tu predam v bazare.
ide o to, kolko to predchodca vynosil, takze aj 2-2,5 rocne dietatko dokaze velmi rychlo vyrast z topanociek, ktore nosi napr. cez zimu, sediac zvacsa v kociku. V takom pripade tie topánky nema ako znicit. Vymen vnutornu vlozku, posud podrazku, zvaz, kolko realne v tom mohlo dieta v takom veku aj chodit ( ci neslo o zimu a dieta v kociku ) a uvidis.
Zalezi nakolko su schodene. Pokial podrazka nie je prilis zosuchana, moze kludne nosit dalsie dieta. Stielky vo vnutri topankok sa daju vymenit, dostat ich v obuvi alebo aj online priamo od vyrobcov.