Rozbitý ortuťový alebo bezortuťový teplomer

monika12486
3. dec 2020

Dobrý deň, chcem sa poradiť, môj muž rozbil teplomer, nebola som pri ňom, neviem čo ho to napadlo. Nastriekal na to sanytol a utrel to, potom som si všimla po zemi také sivé cmuhy, nevedela som od čoho a on mi potom povedal, že sa mu teplomer rozbil, keďže sme ho mali od tety, ktorá mi tvrdila, že je ortuťovy, tak som si není istá, či bol alebo nebol, boli to vraj akoby guľôčky, také sivé, ale nejde mi do hlavy, že by sa z toho urobili cmuhy, mohol to ten sanytol tak rozložiť? Mám z toho strach ako to utrel a či to nerozniesol všade po dome, veľmi sa toho bojím. Myslíte, že to mohla byť ortuť, ďakujem

lenka_da
3. dec 2020

ak sa z toho urobili čmuhy, tak to bol podľa mňa liehový teplomer, tiež som taký rozbila. Náplň bola taká strieborná, pri rozbití sa urobili akoby "guličky" , strašne som sa zľakla, ale boli to iba kvapky. Po utretí som mala sivé čmuhy po dlážke. Ortuť by sa "rozutekala" po dlážke a navyše, už sa roky nepredáva.

vikusjk
3. dec 2020

@monika12486 @lenka_da a nerobia sa gulicky prave z ortute? Ja si pamatam, ze nasim sa raz rozbil, ked som bola este dieta a "zbierali" to do injekcnej striekacky a tie najmensie gulky az ceh nasadenu ihlu zbierali, lebo to sa dokaze rozbit na celkom malilinke gulicky a je vraj nebezpecne sa toho dotykat rukou. Ale smuhy neviem, mozno bol ozaj liehovy, lieh ale byva v teplomeroch cerveny, alebo modry, nie?

lenka_da
3. dec 2020

@vikusjk no ja som mala odloženú aj škatuľku z toho teplomera, takže viem, že bol liehový

monika12486
autor
3. dec 2020

@lenka_da Áno, viem, že sa to skôr zlieva, ale či to ten sanytol nejako nerozlozil, ten teplomer mala teta už dlho a raz som nemala a dala mi ho s tým, že to je ortuťovy.

monika12486
autor
3. dec 2020

@vikusjk ja mám tiež liečivé a náplň je modrá, aleel tie som kupovala tak 3 roky dozadu...

monika12486
autor
3. dec 2020

Také mám z toho stresy, a ešte aj na gauči som našla sivé cmuhy, musel do toho muž skočiť a potom to bolo na gauči...

lenka_da
3. dec 2020

ono, ja si pamätám, že ortuťový teplomer sa strašne leskol, keď som sa pozerala, koľko nameral, tak ho bolo treba kuknúť pod určitým uhlom. Liehové teplomery sú zafarbené, niekedy modré alebo červené, my máme strieborné a nemusím ich nijako nakláňať, normálne vidno nameranú teplotu bez problémov.

monika12486
autor
3. dec 2020

@lenka_da a prosím ťa ty by si mi neodfotila ako ten teplomer vyzerá, veľmi by ma zaujímalo, či toto nebol taký istý, dakujem

simca06022011
3. dec 2020

A co sa zmeni ak zistis ze to bol ortutovy? Ako ho napadlo na rozbity teplomer dat sanytol? A flaky.. to mnozstvo ortute je take malicke, ze si celkom neviem predstavit, "skocit do toho a rozniest to na gauc" a urobit sive flaky. Skor to bude ina spina. Neviem ci je ortut rozpustna v takomto niecom ... ked tak by som asi bola v pozore, lebo moze tvorit nebezpecne zluceniny. Ak by si mala velke stresy z toho... http://www.ntic.sk/ntic.php?adr=kontakt

tu uplne na spodku mas link na problem ortuti:
http://www.ntic.sk/ntic.php?adr=linky

monika12486
autor
3. dec 2020

@simca06022011 ja neviem, hovorím, že som pri tom nebola, neviem čo ho to napadlo, tiež by ma to zaujimalo. Neviem, ale musel nejako do toho skočiť lebo som tam cmuhy nemala, boli aj po zemi, aj na gauči, asi to mal na pokožke. Ďakujem

monika12486
autor
3. dec 2020

@lenka_da ale mne sa dobre striasal, a vraj liehove idú veľmi ťažko.

simca06022011
3. dec 2020

@monika12486 keby do toho skocil je to take male mnozstov, ze ti flaky od ortute neurobi po byte. Musle by tam vyliat deci sanytolu ale ta ortut mut o nezafarbi . On to nejak aspon utrel a pozbieral? Boze chlapi.. kupte si digitalny :DDD Ano liehove idu brutalne tazko, ale zase aj ked sa ortuttovy lahko striasa, tiez rad vypadne z ruky.. to bezne sa rozbijalo doma, si pamatam raz sestre preletel cez izbu :D

monika12486
autor
3. dec 2020

@simca06022011 no on na to nastriekal sanytol a potom to utrel, vraj bola handra špinavá, ako to utrel, ale asi to musel nejako rozmazat, a potom do toho skočil a robil fľaky. Mňa skoro kleplo, ach, také nervy som mala, čo ho to vôbec napadlo, ja ozaj neviem, no máme digitálne, ale tie sú úplne na nič.

lenka_da
3. dec 2020

@monika12486 hups, neviem ten liehový nájsť, používal ho MM, vždy som mu ho balila do nemocnice... ale je to naopak, liehový sa striasa dobre, ortuťový išiel veľmi ťažko, ten som musela prudko striasť, kým klesol...

alexandra2468
3. dec 2020

@simca06022011
@monika12486
Nie je to ziadna ina spina, ani to “nerozlozil” sanytol.
Je to z toho teplomera. Je to ta vypln, resp tie najmensie “gulicky” manzel ocividne rozotrel po zemi. Mal to zbierat a nie utierat. Tazko teraz povedat, ci to bol ortutovy alebo nie.
Ked sa rozleje galium z teplomera, vyzera to tak isto ako ortut. Tiez sa to “rozdrobi na mini gulicky a rozuteka” sa to vsade. A tie gulicky, ktore nepozbieras narobis potom tieto sive smuhy.

alexandra2468
3. dec 2020

@lenka_da
@monika12486
Pokial viem, lieh do teplomerov sa dava vzdy farebny. Jedine, co vyzera ako ortut a nahradilo ho v teplomeroch, je galium.

monika12486
autor
3. dec 2020

@alexandra2468 ja neviem, čo to urobil, on nevedel, ani ho to nenapadlo pozbierať, ale ktovie či by sa ortuť mohla roku zotrieť, či sa to vôbec dá.

ladyvi
3. dec 2020

My sme mali ten s galiom(vygoogli obrazkov je vela) a dobre sa striasal a bolo to sivej farby.

monika12486
autor
3. dec 2020

@ladyvi Všade mi ukazuje ortuťovy alebo liehove a aj sa vám podaril rozbiť?

alexandra2468
3. dec 2020

@monika12486 ja som napisala uz vyssie, ze galium vyzera tak isto ako ortut v teplomeri. Tak isto sa rozbije na gulicky a tak isto zanecha sive cmuhy na zemi, ked to nedopatrenim rozotriete.

ladyvi
3. dec 2020

@monika12486 ano, ale ostalo vsetko dnu, cize neviem ako reaguje.

ladyvi
3. dec 2020

@monika12486 no staci napisat galiovy teplomer ono vyzeraju takmer identicky ako ortutove. Ale inak tie stare ortutove boli podla mna take dlhsie a mali tu mierku zaznacenu na takom "kovovo-lesklom" podklade. Takto si ich ja pamatam.

monika12486
autor
3. dec 2020

@alexandra2468 áno, viem, ale aj ortuť zanechá cmuhy?

ibrunova
3. dec 2020

@monika12486 my máme napríklad olejový, vyzerá presne takisto, ako ortuťový, na prvý pohľad.

monika12486
autor
3. dec 2020

@ibrunova to som ešte nepočula,

tribratri
3. dec 2020

@monika12486 ak to nechava cmuhy, tak to nebude ortut ale Galinstan, co je zliatina galia, india a cinu, co sa pouziva v teplomeroch. Ortut sa nemaze, robi gulicky od velkych az po skoro ziadne.

tribratri
3. dec 2020

@monika12486 okrem toho, keby chcel "zotret" ortut, tak by sa mu to nepodarilo, ortut by mu utekala pred handrou

monika12486
autor
3. dec 2020

@tribratri tiež sa mi to nezdá, ale vzhľadom na to, že priamo na to strekol sanytol, tak neviem aká by mohla byť reakcia. Ale vždy sa dobre striasol, to má pletie. Bojím sa, že to poroznasal do kebercov,akože väčšinu stiahol, ale keď som našla cmuhy, tak nie všetko. Silno dúfam, že to nebola ortuť, ale to galium...

babydesire
4. dec 2020

Tiez som rozbila nedavno nechtiac takyto teplomer, a tiez sive cmuhy ale nic som nato nestriekala,utierala som to vlhcakmi. Digitalne neznasam,no tieto co nahradili ortutove su tiez knicomu.

monika12486
autor
4. dec 2020

@babydesire a tiež urobilo guličky ten teplomer galiový? Že to vyzeralo ako ortuť