Ahojte mamičky,
čakáme naše prvé bábätko, bola som presvedčená o tom, že budeme používať látkové plienky. Veľa som o nich čítala, mám predstavu o plienkovej výbavičke, dokonca som sa bola priamo pozrieť v obchode kde látkové plienky predávajú, aby som mala lepšiu predstavu. Všetkým v okolí som s nadšením hovorila o tom ako budeme látkovať a manžel ma v tom podporoval. Ako sa však blíži termín pôrodu, začínam mať z látkovania obavy a začínam sa prikláňať k používaniu jednorazových plienok. Chcem sa teda spýtať Vás skúsených mamičiek, či sú tu také, ktoré ste s látkovaním začali a vzdali to v prvých týždňoch/mesiacoch bábätka a ak áno prečo?
ja som zo začiatku používala jednorázové, keď sa stolica malého ako tak spravidelnila, tak som prešla na látkové a používame ich doteraz.
@mamulienka30
@petrasto a v čom ste mali problém s látkovkami a stolicou?
@sue - minula som na den asi 16 plienok a to som jednoducho nestihala prat s kolikovym revucim dietatom...
Dík kočky 😵 a používali ste aj separačky, vkladačky a tak? Alebo?
mam kamaratku co to vzdala lebo mala nesmierne narocne dietatko .. uplakane chore vela a tak ale inak si myslim ze ked si to ulahcis co najviac tak je s tym rovnako roboty ako s jednorazovnkami... je pravda ze nas kakal raz za tyzden ale boli to skorej stresi ako vyhoda hlavne ked to pustil u doktora a nalozil tolko ze ani teraz tolko nevykaka vzdy bol cely zaspineny to by ani jednorazovka neustala... na stolicu stalu su dobre latkove separacky...
ale k tomu ulahceniu ani nemusi byt ze si pokupis nohavickove plienky kludne mozes mat aj stvorce obycajne... len neskladas novosklad ale len obdlznik, nezehlis a kupis susicku a je to uplne v pohode... ;)
@sue - ano ale pri tych tekutych sprtancoch to nie vzdy pomahalo 😖 Vravim len preco sme prestali a zacali az neskor... bolo to prilis narocne... ked kakaval menej ako sme zacali s prikrmami a stolica sa zahustila, presli sme na latkovky.
Mam znamych, ktori boli tiez nadseni latkovkami, ale preslo ich to 😉
Najcastejsi dovod: na novorodnecovi je to strasny balik, aj ked mali najmensiu velkost. Na cestach tiez ostara.
Takze skusenosti z mojho kruhu znamych: zo zaciatku a na cestach jednorazovky, doma mozu byt aj laktovky.
(Osobnu skusenost nemam, pre mna latkovky nikdy neprichadzali do uvahy.)
cez den davam latkove a na noc a cestovanie, navstevy jednorazovky. pripadne ked nemam latkove alebo ked ma maly srajdu..
mame najsamprah obycajnejsie latkove stvorce cca 60 a 2 vrchne pul nohavicky (tie vzdy vecer preacham v rukach , pripadne podla potreby pocas dna a o chvilu su suche)
zo zaciatku bola stolica castejsie ale da sa to kludne do umyvadla preplachat a hodit do vedra s praskovu vodu. maly ma spotrebu cca 15-20 plienok denne, takze prat mi vychadzalo tak za 2 dni, teraz zacina curat menej casto- tak za 3 dni. kakava iba vecer do serblika, takze ak nie je vynimka plienky uz ani neperem. ma pol roka.
byvame na dedine a prerabame chalupu a maly rukal zo zaciatku cele dni a noci, ma silny reflux, nevedel sa vykakat...takze ked to zvladnem ja, urcite aj kazda ina
vela sa usanuje aj penazi aj zivotne prostredie
@ichbinich
nie je to ziadny velky balik penez- 10 ks 10e- takze mi mame 60 za cca 60e, dvoje vrchne po 13e.takze spolu 90e. za to kupim povedzme 9 balikov jednorazoviek
pri spotrebe nasho maleho mam balik na 3-4 dni. takze 9 balikov na 36 dni max- cize cez mesiac. takze cisto pociatocna cena latkoviek je za mesiac spat!!!
nevidim vyznam v tom kupovat tie latkove plienky co su uz ako nohavicky- je to hrube a ked to treba za kazdym prat, to sa vleze do pracky len par kusov a to by som musela prat aj kazdy den a naviac je to zbytocne drahe
@zdena12345 Ja si myslim, ze @ichbinich to myslela tak, ze je to objemovo velke na prdelke babatka a nie, ze je to velky balik penazi 😀
My sme zacali s latkovymi lebo mala dcerka citlivu pokozku, z papierovych mala strasne zapareniny, ziadne kremy na to neboli dobre. Odkedy sa jej koza polepsila a cestovali sme, chodili von, papierove boli nenahraditelne, ako nosit vrecko latkovych posratych postanych plienok so sebou. Po kupani som jej vzhladom na stale trochu citlivu pokozku dala na hodinu latkovu. Avsak odkedy davame na nocnik, vratila som sa k latkovkam znovu. Ale iba ked sme doma. Lebo vydrzia tak hodinu. Vonku a na vylety beriem len 2 latkovky pre istotu, keby sa zaparila, alebo ked sa kupeme, tak po, ale inac uz iaba umele, z lidlu alebo pampers, su nenahraditelne, lebo dychaju a znesu vela, nemusim kazdu hodinu prebalovat (ked sa neda ist trebars na nocnik). No od isteho veku uz kakanie iba na nocniku je nevyhnutnostou. Latkovky su super, a odporucam ich, ale v mojom pripade iba na striedacku. Na noc jednoznacne pampersku premium care a rano okamzite nocnik na kakanie. Ale kedze kazde dieta je ine ako vsetci pisu, najdes si na to svoj system. Vobec sa netrap ked sa ti zrazu budu pacit viac latkove a ked na tie zanevries a budes mat iba umele. Je to uplne jedno.
Ja látkujem už druhú dcérku a myslím si, že je to o povahe a dôvodoch mamičky. Mňa napríklad neobťažuje pranie, pre mňa je to chvíľočka, kým dám plienky do pračky a chvíľočka, kým ich vyvesím. Mám hlavne lepší pocit z látky ako z pampersky a z toho, čím je napustená. A prebaľujem častejšie, z čoho mám tiež lepší pocit, že nie je v tom pocikanom/pokakanom a pri prebaľovaní sa pekne hráme a rozprávame. Určite sú ale mamičky, ktoré by látkovanie obťažovalo a vtedy je asi lepšie pre pokoj celej rodiny používať jednorazovky. Separačná plienka je nutnosť, staršia dcérka kakala 10 x za deň, keď bola maličká. Kým sa nezačne s príkrmami, idú tie kakaničky oprať bez problémov, potom zas to dieťatko nekakaá toľko. My používame štvorcové (výhoda pre novorodeniatko je, že sa žehlia a rýchlejšie schnú), bambusové aj bavlnené, na cesty a návštevy jednorazovky. Mladšia dcérka má problémy so zapareninkami a hoci som čítala, že práve vďaka látkovým by sa nemali vyskytovať, konkrétne v jej prípade to látkové zhoršujú, takže sú týždne, keď používam výhradne pampersky ale nemám z nich dobrý pocit, vždy sa teším, keď môžem zas dávať látkové. Pred príchodom prvého bábätka je veľa otázok a veľa vecí v obchodoch vyzerá ako nutnosť prípadne sprostosť, ono sa to celé nejako utrasie. Ak nie si úplne presvedčená, kúp nejaké štvorcove (tie využiješ aj inak) a zopár modelov nohavičkových...sama sa potom rozhodneš, či dokúpiš ďalšie alebo budete na jednorazovkách.
@klarah2 Keď som čítala Tvoj úvodný príspevok, mala som dojem, že čítam svoje vlastné slová. 😀 Tiež som bola takto presvedčená, aj som mala doma látkovky (našťastie som nekupovala, mala som ešte tie, čo som kedysi nosila ja). Dostali sme však tortovú plienku s plienkami malými číslo 2 a aj nejaké plienky od ľudí, čo prišli na návštevu. Tak som si povedala, že ich miniem, nech z nich nevyrastie a ako som míňala, tak som začala kupovať ja sama jednorázovky 😀 .
Sama sebe sa čudujem ako som mohla mať takú blbú myšlienku - že dávať látkové......čo som blázon? Staršia mi takmer stále prekakala plienku (možno aj preto, že som ju prvé asi 4 týždne balila naširoko), takže som pod ňu podkladala látkové a toho prania teda bolo tak či tak dosť, neviem si predstaviť, žeby som mala navyše ešte aj z bežného nosenia........a pri druhej malej nemám látkovky vôbec (ju som nebalila naširoko vôbec), ešte ani pri kojení.......
Všetko je to o pohodlí, osobne nevidím jediný dôvod prečo by som mala dávať látkové.
Ďakujem za Vaše príspevky, našla som v nich presne moje dôvody prečo sa mi látkovanie páči ale na druhej strane sa mi potvrdili aj obavy z toho všetkého 🙂 Bývame v dome, mám ideálne podmienky na skladovanie, pranie aj sušenie, takže v tom by som problém nevidela. Separačky by som používala určite a plánujem používať klasické štvorce s vrchnými nohavičkami. Chcela som kúpiť pár kusov nohavičkových plienok - neviem ako sa rozhodne moje dievčatko, ale keďže sa má narodiť koncom jari mám predstavu ako sa budeme kočíkovať celé dni, takže ešte sa chcem spýtať ako ste riešili látkové plienky pri malom bábätku na prechádzky, či použiť nohavičkové, alebo štvorce + nejaká vkladačka?
@klarah2 A ešte jedna vec - nikde nie je napísané, že musíš dávať Pampers......osobne na nich nič úžasné nevidím, ja som najviac spokojná s plienkami (veľkým balením) z Lidla...a aj cenovo - a to ešte kupujeme v akcii.
Ak sa však dáš na látkovanie, tak držím palce. Určite to nie je nič hrozné, ale prečo si nezjednodušiť život (teda, ak to neprekáža bábätku). Moje dievčatá nemali nikdy žiadne reakcie, takže nemusím riešiť značky plienok, krémov, mastičiek a pod., ale tak počula som aj o tom, že tie jednorázovky (niektoré) bývajú preparfumované (hlavne od Pampers)
@klarah2 nehadz flintu do zita.. 😉 vyskusas, uvidis, co a ako a potom sa rozhodnes 😉 Ja som prevazne latkovala, akurát na dlhsie pobyty vonku a cestovanie som pouzivala jednorazove plienky. Ked sa mi mala odplienkovavala, vtedy som presla na jednorazove slip plienky, pretoze sa dali stiahnut a znova natiahnut ako gatky. 🙂
my latkujeme, ale teraz sme prestali na par dni, lebo malu mi prehana a to by som prala tie plienky kazdy den, ked sa 10krat za den pokaka :P ale akonahle bude v poriadku, opat zacneme latkovat
Ešte otázka k štvorcovým plienkam - používate klasické bavlnené, alebo sa oplatí investovať aj do bambusových?
Ja sm neprestala úplne, len som ich doplnila s jednorázovkami. Napr. na noc mala iba jednorázovku a až teraz ke&´d sa odúča dávam na noc kapsovku /je pekné ružová a malá si ju nechce pocikať 🙂 /
A napr. k lekárovi som tiež dávala jednorázovky, lebo sme cestovali autom s 2 deťmi a bolo to pohodlnejšie.
No i tak som s látkovkami veľmi ušetrila /a to som látkovala staršiu iba 3 mesiace a mladšiu od cca 4-5 týždňov/ a hlavne v lete boli na nezaplatenie. Hoci boli oveľa objemnejšie ako jednoazovky, tak malá takmer nemala zapareninky a kamošky s deťmi v jednorázovkách mali oveľa viac problémov.
Nehádž flintu do žita. Nikto netvrdí, že si občas nemôžeš pamperskou pomôcť 😀
Ahoj! My sme s latkovymi zacali trosku neskor, ale tretie uz som latkovala hned ako sa dalo. V porodnici aj tak musis mat jednorazovky. Prvy mesiac babatko hrozne vela kaka a cika, to by trebalo vela aj tych latkovych plienociek. My sme na latkove presli po mesiaci aj to uz som stepovala, kedy konecne, lebo malinky mal strasne zapareniny z jednorazoviek a do latkoviek potreboval malicko dorast. Pouzivame Bamboolik a sme uplne spokojni. Ked ideme na navstevu, tak jednorazovky, kde by to tam clovek pral a susil. Inak mame stale latkove. Do tychto vrchnych nohaviciek sa daju pouzit aj klasicke stvorcove plienocky a kedze mam aj z tych aj tych, tak som zasobena az az. Bambusove su porovnatelne s bavlnenymi. Nebadala som rozdiel. Vyber si take s akymi budes spokojna. Bamboolik all in one sa pekne pripnu jedna na druhu navrch das flisovu separacnu plienocku. Ked pouzijes stvorcove, tak sa daju prichytit snapi sponkou pre malinke babo, alebo potom poskladat napoly a zvysok na tretinky a krasne to saje a aj drzi na mieste. Fandim, ze sa hned pri prvom babatku ides vrhnut na latkovanie 🙂 Aj kamaratka latkovala od zaciatku pri prvom a je velmi spokojna.
@belllinka
Ano, presne, balik ako kopa latky na malom zadku 😉
A to su eko-bio atd. rodicia, co maju aj nejaky extra kociar, na ktory cakali 4 mesiace... Ale povedali, ze na novorodencovi nehrozelo...
Ale aj ja si myslim, ze si kazdy najde system... Jedny taky, ze latkovky iba na doma, druhi, ze iba neskor...
...tak teraz sú tie plienky aj látkové také, že okrem hodenia do práčky a vybratia s nimi nemáte o nič viac práce ako s jednorázovkami...jediné čo je tam nafigu je to, že jednorázovku počúranú vyhodíte na výlete do koša a látkovku si donesiete domov 😀
@klarah2 prvé dieťa som látkovala od jeho 4 mesiacov. Druhé dieťa od narodenia a aj tretie od narodenia. Je to aj o zvyku, presvedčení. Mne to vyhovuje, plienky si deti podedili. Čiže u nás maximálne využitie plienok, len vrchné pul nohavičky som musela dokúpiť. A mne osobne jednorazové plieniy smrdia. Pre najmladšieho som kupovala len 2 balíky jednorazoviek do pôrodnice. Cez deň je na štvorcoch, na noc dávam nohavičkovú. A momentálne na prechádzkach neprebaľujem, nechám ho spať 😉 prebalím až keď sa zobudí doma.
@behulka presne tak - nič nie je len čierno-biele a každý si vie obhájiť to svoje a za každý názor a postreh som vďačná 😉
prečo látkové plienky? pretože ja tiež na sebe neznesiem hocijaké papierové vložky a musím mať všetko s nálepkou ´´sensitive´´ a keď mám možnosť, nevidím problém v tom, že budem prebaľovať každú chvíľu a trošku viac prať a žehliť a chcem dopriať môjmu drobcovi to najlepšie. Aj keď aj na to, z čoho sú jednorazové plienky sú rôzne názory... 😉
@klarah2 napriklad kakanie 8x denne je dobry dovod 😀 Niektore kojene deti kakaju raz za par dni, ine v kazdej plienke a to musis hned prebalovat a peries ako blazon... vacsinou je to inak skor opacne, prve tri mesiace na jednorazovkach a ked sa kakanie ustali, ide sa na latkovky....