Ahojte,čítala som teraz v nejakej diskusii že perinky pre deti radšej nie,rada by som vedela prečo ?
Ďakujem
Ak myslíš zavinovačky, perinky na viazanie, tak to je práveže dobre.
Aj koli SIDS.
Z hladiska dojcenia to moze byt rizikove,niektore deti moze hlbsie zaspat,nezobudia sa na kojenie tak skoro,ako by sa zobudli bez perinky,tym padom sa zmensuje pocet kojeni a znizuje sa tvorba mlieka..ale pozor,moze a nemusi sa to stat...(aby ma niekto nesiel chytat za slovicka)...takze laktacne poradkyne ju zvyknu neodporucat..
to zalezi na co konkretne. Ja som napriklad male davala do perinky, ked sme sli von, do kocika. Bola pekne v teplucku ale som na nu videla a kontrolovala. Doma by som ju samu spat nenechala prave kvoli SIDS alebo riziku udusenia. Ale ja som v postielke nemala absolutne nic z tohoto dovodu, ani mantinel, ani hniezdo ani plysaka, vsetko je rizikove. U nas proste bola hola postielka, v nej dietatko v spacom vaku.
Chcela som pridat obrazky sem, ale je toho vela, nebudem tu spamovat. Kto ma ig a ma zaujem, najdite si profil babiesandsleep, pani sa venuje spanku a bezpecnosti pri spanku, najdete tam vyber priamo k zavinovacke ale aj obrovske mnozstvo inych zaujimavych informacii.
Okrem toho plati aj nevhodnost zavinovacky z hladicka dojcenia, ako pisala tani777 🙂
Samozrejme, aj tu plati nech si kazdy robi ako uzna sam za vhodne, ale treba sa rozhodovat na zaklade informacii z overeneho a odborneho zdroja, ked ich niekto chce ignorovat, nech tak robi, nikde nie je napisane, ze kazde dieta, co bude zavinute do pol roka bude mat ten a ten problem, bavime sa vzdy len o riziku. 🍀
Ešte som nepočula, že by sa dieťa udusilo kvôli perinke, zato o prípadoch, kedy ho priľahla matka pri kojení, pretože zaspala, vieme asi všetci, že...
@srferreira to tvrdia kde, prosím ťa? Pretože tu sa píše niečo úplne iné - aby si to nemusela čítať celé, tak bod 7, predpsledná veta. http://www.sidsforum.cz/o-sids/sids-prevence-ex...
Laktačná poradkyňa mi vysvetľovala, že to nie je dobré pre kojenie z viacerých dôvodov, ale nepamätám ani jeden povedať 😅 Tuším hlavne pri kojení nemať dieťa v perinke, vtedy je dôležitý kontakt koža na kožu.
@tiezjedna neviem kde to pisu. Povedali mi to v porodnici s tym, ze perinka (bavim sa o paperovej, tej original nie bavlnenej zavinovacke) moze prehriat babo, a to zvysuje riziko SIDS.
My sme perinku volali tu klasicku bielu hrubu ako paplonik, zavinovacka bola tensia, bavlnena. Ako ked davaju babo do toho “uzliku”.
@tiezjedna to nie je o uduseni. Perinka je rizikom z hladiska SIDS kvoli tomu, ze dieta v nej upada do hlbokeho spanku, co je u babatiek neziaduce a tiez koli prehriatiu. “Ttlmi” sa Moro reflex, co je pre mamicky ziaduce, ale ma aj svoj vyznam.
Riziko udusenia ako takeho potom hrozi len ked sa uz dieta dokaze pretocit na brusko, pripadne ma v postielke aj nieco ine, co mu moze prikryt dychacie cesty a ono, kedze ma zaviazane ruky, si neodkaze pomoct.
@anavixy tak to mám šťastie, že naše tri deti žijú, pretože tie bez perinky neboli schopné do určitého veku zaspať 😉 niekedy príliš informácií škodí, potlačujú prirodzené materské inštinkty. O tom by mohol nejaký novodobý odborník tiež napísať knihu alebo aspoň založiť FB stránku. Mám pocit, že matky si musia prečítať aj to, čo by im malo napadnúť vďaka selskému rozumu. Ten, mám pocit, úplne odchádza...
@srferreira ja som si nechávala perinky šiť, tie so zaväzovaním na troch miestach. A aj vnútro do nich. Na zimu som mala páperové hrubšie, na leto tenké, už neviem, čo to bol za materiál. Pri najmladšej som ich mala vyplnené ovčou vlnou. Tá bola super, dala sa využívať celoročne, pretože je veľmi špecifická a reguluje teplo podľa potreby - buď ho odvádza alebo hreje. Z nej som mala potom aj fusaky do kočiara.
@tiezjedna moj v perinke nevydrzal, bol tam 10 minut po okupani nech mu neostane zima. Pucil sa a jedoval. A ked sa vystrel, ta volnost a ten pohlad aky bol spokojny ked sa rozvalil v postielke. Od narodenia spava vo vaku. Ruky volne, rozvaleny na celej postielke 🙂
Moje deti obe do 5 mesiacov spavali v perinke
Používanie zavinovačky závisí aj od dieťaťa - moja dcéra bola už v pôrodnici v zavinovačke nespokojná a plačlivá. Keď bola rozbalená bolo to úžasné spokojné dieťa - potrebovala voľnosť a pohyb.
Takže bez ohľadu na to, či sa odporúča alebo nie, sme ju vôbec nepoužívali
@tiezjedna myslim si prave perinka je opak prirodzeneho materskeho instinktu 😄 aby si potom mamicky bali chytit vlastne dieta bez perinky, to mi velmi instinktivne nepripada. Perinka je proste uplne zbytocna vec a to kto ju dokedy pouzival na tom nic nezmeni. Pisala som uz vyssie, nech si robi kto chce co chce, ale treba mat informacie, nic ako prilisna informovanost neexistuje, su len informacie a nepochopené informacie. Ja si naopak prajem, aby boli matky ovela viac informované, nez su, a to ohladom deti vseobecne, pretoze to co vidim v praci na novorodeneckom oddeleni casto nema nic spolocne ani so selskym rozumom ani s informovanostou.
Perinky - paplony, deky, rôzne prikrývky sa malým deťom neodporúčajú kvôli riziku dusenia, keby si ňou zakryli tvár