Poraďte prvé topánočky

23javane
29. jan 2018

Ahojte maminky prosim Vas poradte kde kupim prve topanocky uz sa zacina stavat na nozicky tak by som potrebovala poradit ake a kde. dakujem Vam za radu 😊 Lucia

ankare
29. jan 2018

Ahoj, Lucka, doma čo najviac naboso, v ponozkach. V lete vonku stacia kožené capacky, no keďže je vonku chladno, tak niečo teplejsie. Moj syncek ma hrubú nozku, nám sa osvedcili Freycoo.

23javane
autor
29. jan 2018

@ankare dakujem krasne za info 🙂 pekny dnik

matrix87
29. jan 2018

ahoj, co najviac chodit naboso, ak sa smyka, tak v protismykovych ponozkach alebo tenkych capackach. V lete nas krpec chodil v liliputi capackach, ked bola zima mali sme Freycoo, Stonz a Little blue lamb (tie ma tuto zimu).

marion09
29. jan 2018

@23javane aj tu v bazari kupis😉

lubka3232
29. jan 2018

ano presne tak, naboso, ponozky, potom sme mali capacky a ked uz zacal robit sam prve kroky tak kvoli hrubej nozke freycoo

mojitka13
29. jan 2018

Ahoj, ja sa zvyknem ohladom vacsiny veci radit s odbornikmi. Drzim sa zasady, ze kazdy sme nieco vystudovali a svojmu remeslu sa rozumieme a v oblasti starostlivosti o moju dceru si vyberam ludi, ktorym verim a tym padom potom aj dam na ich nazor. Radam typu "jedna pani povedala" neverim. Radila som sa s detskou lekarkou, fyzioterapeutkou, ortopedom aj majitelkou obchodu s ortopedickou a zdravotnou obuvou. Vsetci sa zhodli v tom, ze dieta potrebuje mat pevnu patu az do cca 3 rokov. Fyzioterapeutka mi povedala, ze dieta potrebuje papucky alebo topanocky, ked je viac ako polovicu casu na nohach. Cize ak sa len zacina stavat, topanky este nepotrebuje, Ked ti ale bude doma viac casu chodit okolo nabytku, ako bude stvornozkovat a hrat sa na zemi, je treba kupit papucky. Deti, ktore zacinaju chodit musia mat podla vsetkych vyssie uvedenych odbornikov vyssie topanky, teda take, aby im spevnili nohu az po clenok. Ci uz si zvolis klasicke papucky alebo snurovacie topanky. Ohladom barefoodov mi povedali, ze to urcite nie je pre deti, ktore sa ucia chodit a ani pri vacsich detoch to nie je celodenna obuv. Ze ked bude dcerka vacsia (4 roky a viac) mozem jej davat barefoody na makky povrch (napr. na trave, piesku, strku) ale len na chvilku. Teda nie na cely den. Ortoped vravel, ze pri detoch do cca 3 rokov, ktorym sa v nohe vytvaraju kosticky, je velmi dolezite, aby mali pevnu patu. Teda v lete ziadne sandalky s otvorenou patou. No a hlavna a najdolezitejsia zasada je nenosit obuv po inych detoch. Nosenim sa topanka vyformuje, roztiahne a pod. a ty potrebujes, aby topanka sadla tvojmu dietatu a vyformovala sa podla jeho nozky. Dalsia vec, ktoru mi prizvukovali je kupovat kvalitnu ortopedicku obuv (fyzioterapeutka mi napr. vravela, ze ona svojim detom kupuje topanky od Raka). Cize nie topanky od firiem, ktore sa primarne venuju vyrobe osatenia a topanky beru ako modny doplnok. Nemusi ist prave o najdrahsie zahranicne znacky, dobre su aj tie nase, slovenske. Zaverom by som pripojila este aj moju osobnu skusenost, kedze sme mojej dcerke boli pred 2 tyzdnami skusat prve papucky.... Odporucam ist do specializovanej predajne (napr. predajne zdravotnej obuvi), kde sa predavacky rozumia tomu, co robia. Oni zhodnotia nohu dietata a usmernia ta v tom, ake topanky potrebuje a aj posudia, ci dietatku ta ktora topanka dobre sedi na node. Nasa mala ma napriklad uzku a dlhu nohu a hodili sa jej az 4. papucky, ktore sme jej skusali. Povodne som si myslela, ze ved odmeriam nohu a kupit papucky cez net od raka, ale takto to nefunguje. Jasne, ze ked uz budes vediet, ze jej nejaka znacka sedi, bude to ine. Nasej malej napriklad papucky od Raka nesedia na nohe a su jej siroke....Dufam, ze som ti aspon trosku poradila.

unctadorg
29. jan 2018

Ja som za barefoot. Ale no rozdeli sa to tu na dva tabory barefoot a protetika ci raky. Je na tebe akou cestou pojdes.

keyneska
29. jan 2018

Môj zas odmala nosí Raky, odporúčala nám ich neurologička, fyzioterapeutka aj lekárnička 🙂 toľko veľa odporucaniam sa nedalo odolať, tak sme šli do toho a iné už ani nekupujem

lavender273
30. jan 2018

Moju som nechavala barefoot co najviac. Hlavne ked sa.zacne stavat na nohy je dolezite nech si prirodzene buduje svalstvo na nohach. Tot moj nazor 🙂 moja az ked zacala chodit po vonku som zacala riesit topanky.

zviz
30. jan 2018

Ja idem cestou barefoot alternativ. Teda topanocky maju makku ohybnu podrazku, nemaju ortopedicku vlozku aby sa prirodzene vyvinula klenba, su dostatocne siroke v oblasti prstov ale maju spevnenu patu. Dcera (5 r.) nema problem s nohami a synovi (takmer 2 r.) sa uz klenba pekne tvaruje 😊.

23javane
autor
30. jan 2018

@mojitka13 dakujem velmi pekne za obsiahlu spravu urcite mi pomohla 🙂 pekny dnik Lucia

yanni
30. jan 2018

@23javane tak ja obuvam 4 deti. najstarsi 12 rookov, najmladsia 2,5 roka. Mam co to prestudovane za tie roky, vydiskutovane aj s odbornikmi. Zijeme v zahranici a tu ti ziadny pediater, detsky ortoped, neurolog atd. neodporuci pevnu obuv ala rak atd. pre zacinajuceho chodca.
Po prve: pises, ze sa ti dieta ZACINA stavat na nohy. Pokym nebude ISTo chodit, netreba mu ziadnu obuv ANI PApucky. Doma staci naboso, ak mate studene dlazby, tak ABS ponozky.
Ked uz bude riadne behat, kupit topanky ala barefoot alebo near barefut, typu pediped, ricosta, filii atd. je ich neurekom.
takyh topanok sa netreba bat. Zastanci "pevnych tvrdych" topanok maju skreslene predstavy. Tieto topanky maju sice mäkku extremne ohybnu podrazku hlavne z gumy, kaucuku ale je to PODRAZKA. Nie je Problem behat v takychto topankach ani po skalkach, liezt na preliezky.
Dieta ma by so najviac bose po roznych povrchoch, bez tvrdych topanok. Tym sa spevnuju svaly prirodzene, co sa zviazane vo vysokych tvrdych pevnych topanka neda.
Viem, ze ten "pevny" nazor na SK este koluje aj medzi "odbornikmi". Dokonca mame v Saudi susedu, rodina z Uzbekistanu. tam ciastocne aj medzi lekarmi funguje este tento System. Akurat, ze ludia sa zu dokazu informovat aj sirsie a u roznych ODBORNIKOCH.

Takze, aby sa tvojmu dietatu prirodzene formovala nozka a spevnovali svaly, tak Doma naboso, vonku opanky az ked bude poriadne chodit. Ak urobi teraz 1-2 kroky, po vonky behat aj tak este nebude.
Pockaj mesiac-dva pokym sa rozbeha a potom kupuj. Za ten mesiac dva moze v Tom veku narast nozka aj dva cisla.

yanni
30. jan 2018

@23javane a este som zabudla. Nemame len barefootky. jasne, od urciteho veku je ich aj tazke zohnat a pre 4 deti aj financne narocne, kedze ja kupujem pre vsetkych LEN nove topanky, nenosia ani po sebe a zu toböz nie po cudzich.
Velmi dlho behali bosi, stale u nas Doma neexistuju papuce, v lete po zahrade stale len naboso.
A cuduj sa svete, ani ejden nema problemy s nohami. Krasne klenby, ziadne ploche nohy, ziadne captanie, vykrivovanie noh hlavne v clenku (co by si niekto myslel, ved to musia mat, nemali nikdy v rannom veku spevneny clenok a len rovne topanky bez klenby).

23javane
autor
30. jan 2018

@zviz mozete mi prosim poslat foto ake topky capacky ste teda pouzivali na zaciatku? dakujem

zviz
30. jan 2018

@23javane synovi sedeli napr. topanocky od D.d.step - rad 015, treba vsak odlepit vankusiky zo vlozky (ide to lahucko).

zviz
30. jan 2018

@23javane nejde mi vlozit odkaz cez mobil

mia407
30. jan 2018

@mojitka13 ja som robila v zdravotnickych potrebach,teda aj s detskou obuvou a konecne normalny prispevok🤗

mia407
30. jan 2018

inak mozem povedat,ze deti na ortopedii a FRO,co maju problem s nozickami je viac a viac..a to vdaka vysmatlanym noham s tzv.ja im hovorim bio topanky..takze ak z vas bude nejaka robit s detmi na podobnej ambulancii,tak potom od nej prijmem,ze ano su dobre, ale inak nie.roky to tak bolo a neboli take abnormalie detskych chodidiel ake su teraz.vyzera to ako kozenna ponozka a ani si nechcem predstavit ked dieta stupi na ostry kamen,sklo alebo klinec..na trave,piesku a pod.jasne na boso.a problem sa nemusi ukazat hned ale po rokoch.

stanislavicenka
30. jan 2018

Na toto obdobie este nepotrebujes topanky pre dietatko. Kym bude behat vonku, bude aj leto. Akurar, ako baby radia, tak ponozky, ak mate doma chladno. A ked vidim odporucania na topanky typu rak, je mi zle. Obuli by ste si to doma? Von? Ake mate doma papuce vy? Tiez tvrde ako beton? A este aj s opatkom a uzkou spicou? Vazne? Rady odbornikov sa roznia. To iba tu prevlada nazor tvdrych sadrovych topanok, aby sme dietatu drzali nohu. Ale asi zabudaju, ze aj ruku si date do sadry, az ked je zlomena. A ked vam sadru daju dole, vsetko mate slabe. Takisto je to s detskou nohou. Ona musi sama posilovat svoje svaly, aby spevnela, nie, aby ju nieco nasilu drzalo. A hlavne, ako hrozne sa tym detom chodi v takej sadrovej topanke az po clenok. Taku pevnu topanku nosime na turistiku, nie ja ihrisko, ci niekam von do mesta. Ved potom sa to dieta nevie ani hybat. A celkovo chyta zle navyky chodze. A ked niekto nedrzal v ruke bf topanku, nech nehovori, ze je to kozena ponozka, to su riadne skreslene predstavy. Ked uz, tak lepsie, ako otrasna adidas teniska, co ma uzku spicu, dietatu sa v nej ani prsty nerozlozia, a este ma aj hrubu podrazku.

mia407
30. jan 2018

@stanislavicenka predstav si drzala som..a bola som na niekolkych seminaroch o obuvi.a spolupracovala s roznymi firmami.a ano nech je noha uplne volna,to je parada..ono si treba niekedy aj nastudovat normalne knihy a nie konika..

mia407
30. jan 2018

a nikto tu nepise o adidas a podobne..to je iba modny doplnok.hlavne ze kam sa pozriem,tam maju deti vsade 3 ciarky a fajku.

stanislavicenka
30. jan 2018

@mia407 presne, firmy si robia seminare. To je ako o potrebe umeleho mlieka do3 rokov, totiez tvrdia firmy, ktore ho vyrabaju😉.

mia407
30. jan 2018

@stanislavicenka jasne az na to,ze na tom seminare nebola ani jedna topanka ale doslap chodidla a zataz na slachy a chrbticu😉
ked bude mat v 30 haluxy,spomen si na mna😊

mia407
30. jan 2018

jeziiis a zabudla som na patne vyrostky..tiez parada😉

yanni
30. jan 2018

@mia407 zaujimave. Moja mama vyrastala presne ako
@stanislavicenka popisuje. Jasne, iny nazor vtedy nebol.
Ja a brat sme chodili vela bosi. Vyrastali sme na dedine, tam topanky nikto neriesil. Jasne, skolka, skola, nakupy atd.

A zahaj kto ma od mladosti problemy s tymi haluuxami, vyrastkami a celkovo ploche nohy atd?

Prestav si, ze moja mama. Dvakrat operovana, aby nemal aj na stare kolena velke problemy.

Ja mam 40 rokov, brat malo cez 30. Obaja aktivni hobby sporovci, zataz velka na vsetk mozne svaly a klby. NIKDY sme nemli a nemama problemy s nohami, chrbticou atd.

Otec chodil cele detstvo naboso. Aj husy past. Cele dni vonku ako dieta, hlavne v lete. Ma takmer 70 rokov a zdravsieho seniora nenajdes. Kludne si moze spozriet jeho nohy. A to pracoval a pracuje cely zivot "postojacky". Ziadna kancelarska krysa.

Viés preco maju dnesni mladi ludia problemy s klbami, nohami, chrbticou atd?. lebo sa nehybu. Zle sa stravuju. Väcsina ma sedave zamestnanie a nehladaju si k nemu vo volnom case nieco, co to vyrovna.

yanni
30. jan 2018

@mia407 A tiez, enviem ake barefootky ci neat barefoot si décala v rukach. Ved prezrad. Lebo mne presli rukami uz mnoho topanok, amli sme vselijake, aj bare aj normalne, aj mkksie aj tvrdsie.
Ale to, co si napisala, ze ponozky bezpodrazky, prepichnutie skalkou atd. No to ej hlupost na entu. 4deti vyrastaju viac menej v estremne flexibilnych topankach a NIKDY nemali uraz tebou spominany.

Chyt do ruky D.D. Step 015kova rada, Fillii, Pediped grip`n`go, Pablosky Easy step, Bobux, Kavat, Pepino s kaucukovou podrazkou, ZAQQ (ti zeal vyrabaju len pre dospelych).

Nik tu nehovori o extremoch ako napr. vivabarefoot a im podobne znacky.

Staci, ze ta topanky je so sirokou spicou, Mäkka, s flexibilnou podrazkou, ktoru ohnes dvomi prstami.

mia407
30. jan 2018

@yanni hej hej treba si to precitat este raz..ze ked bude mat 30 a nie dieta aby malo haluxy a predstav si mala som x krat mlade dievcata cca.do 15 roku s haluxami,ale kvoli vyske a rychlemu rastu..ale teraz k veci.ako mozes porovnavat nieco,co bolo pred xy rokmi??vtedy sa chodilo po trave a vyslapanom chodniku z blata.teraz mas vsade paradne podlahy,ziadne koberce,chodnikov je milion,na zemi striekacky a sklo..ja by som tiez rada isla rano do roboty po trave a bosa.ale hold,neda sa..a ked uz teda o tom sporte,najviac patnych vyrostkov vznika pri sportovani a zatazenim sliach a opat,je to proces zdlhavy.aj moja prababka umrela 91 rocna minuly rok a jedla vsetko mastne,chodila bosa,necvicila a tak dalej a tak dalej,genetika..snad nebudem riesit ako to bolo predtym,ale ako to je teraz.a je to moj nazor a nemusis mi ho vyvracat ako pani kolegyna hore.ja som si napisala svoje a tym to konci..nakolko mojimi rukami preslo stovky detskych noziciek,budem si stat za svojim.

mia407
30. jan 2018

@yanni a znova..matka robi na chirurgii a otec je traumatolog takze viem velice dobre o urazoch,ake sa stavaju,ked je obuv nedostatocna..vid aj moja kolegyna,klinec v nohe mala jej mala,museli jej rezat chodidlo,aby urobili vyskrab.a predstav si,ze mam kamaratky,ktorych deti nosiu tu obuv a nikdy som im to nevyvracala,ved to je ich vec.ja som dala iba svoj nazor.

yanni
30. jan 2018

@23javane na chodenie, podotykam riadne chodenie, nie dva kroky a bac na zadok, ziadne capacky. Capacky to je ako hrubsia ponozka aurat site z koze. To je tak dobre po dome aka papule, ci do Kocika. My sme capacky depom nikdy nekupovali. pokym nechodili boli podía pocasia naboso alejo mali ponozky.

Hore spominane DD step (ale LEN 015kova rada) su velmi dobre na prve kroky. Na SK dial nie je welke Fiber. Ale napr.aj take Elefanten v Deischmane su OK, Len nie vsetky. To ale zistis, ked zoberies topanku do ruky. Ohne podrazku palcom a ukazovakom jednej ruky. Ked to pode lahucko a celkovo bude topanka mäkka, podajna, kozena, siroka v prstovej oblasti, je to OK.
Napr.
https://m.deichmann.com/DE/de/shop/kinder/kinde...

https://m.deichmann.com/DE/de/shop/kinder/kinde...

yanni
30. jan 2018

@23javane Bobux step up su vynikajuce. nasa copana (2,5 roka) nosi teraz uz i-walk radu a podrazka stale genialne flexibilna.
Pediped grip`n`go. na tie nedam dopustit.