Ahojte..obe moje detičky majú ploché nohy, padnutú klenbu.. Keď som im skúšala nejaké tenisky a vytiahla z nich vnútornú vložku prišla som nato, že tá je oproti chodidlu a prstom veľmi úzka.. Čiže deformuje nohu... Su vseliake alternatívny barefoot.. No je niečo take a zároveň ortopedicke? Neviem či je to v poriadku do barefoot topánok vložiť ortopedicku vlozku. Veľká vďaka za rady.
@kacena4 od dr mame predpísanú vlozku... Zatiaľ jeden pár... Skúsim sa nato opýtať.. Ortotopanky na mieru? O tom som ešte nepocula. Ďakujem
@khuliniova cvicit, cvicit a cvicit... Bez cvicenia ti je aj ortopedicka vlozka a aj ortopedicke topanky na figu.. Inak do tych by som teda len na zaklade plochej nohy urcite nesla.. Tie su urcene pre vazne problemy.
Nepises, ake mas stare deti, ale ja z vlastnej skusenosti odporucam barefoot s pevnejsou patou a vyhladat fyzioterapeuta, ktory sa detom s plochymi nozkami venuje.
@beronsche tak vidíš toto subpre mna prvotné info.. Ani ortoped mi nič take nepovedal... Vyskúšam túto možnosť...
@khuliniova Ahoj, ja mam ploche nohy od narodenia. Mala som cely zivot ortopedicke topanky a noha bola stale plocha a plochaaa 🙂 Odkedy som presla na barefoot, klenba sa mi vytvorila. Noha v nich aktivne pracuje. Ja ortopedickr topanky prirovnavam k obruciam, co nosia na krku zeny z nejakeho kmena v Myanmarsku. Keby si dali spevnujuce obruce dole, polamu si vazy, lebo svaly krku pod nimi su zaktpatene, atrofovane. 🙂 Pri barefoote sa noha namaha a cvici. Syn zacal chodit prve krpky v protetikach. Obuty captal a padal. Fyzioterapeutka nam poradila barefoot topanky na nohu plutvicku (uzka pata, nart a siroky priestor prstov) a captat zo dna na den prestal. Mal tiez ploche nohy (od narodenia boli take). Po roku chodenia ma klenbu vyformovanu vycvicenu. Ja si barefoot neviem vynachvalit. Aj mame som kupila take topabky a haluxy ma vyrazne lepsie. To je aspon moj subjektivny nazor. 🙂
@biela_sova ďakujem za radu... Nemám veľa info o tejto problematike... Len nájsť teda fyzio čo poradí 🙃ďakujem
@khuliniova Jasne, treba. Poradi cviky, idealne si pytaj take aktivne, vramci gungovania vonku. Ze si aj zabeha vonku po kamenoch aj zacvici. Vela deti nema rado premiestnovanie guluciek prstami, vnima to ako take umele zbytocne cvicenie 🙂
ahojko nemyl si "siroke prsty" so sirokou slapou to je velky rozdiel dolezita je naslapova plocha nakolko topanky su casto volnejsie (sirsie) ako podrazka. no ak ma ploche nohy a mate ortovlozku od dr. mozej si dat predpisat ortotopanky na mieru pre dieta 2x do roka. zalezi od indikacie ale spytaj sa na to