Plienky pre 4-ročnú na noc

slniecko263
29. dec 2023
Používateľ slniecko263 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od slniecko263.

Ahojte vedeli by ste mi poradiť mám 4 ročnú škôlkárku v januári bude mať 5 rokov a ešte na noc máme plienku vždy do rána je zacikana chcela by som ju odučit ale neviem ako máte skúsenosti?

tramtada31
29. dec 2023

Tak jedine už nedavat pred spánkom pit, v noci ju budit na cikanie a plienku jej zobrať.

sorayaardente
29. dec 2023

@slniecko263 nedať jej ju vôbec. Kúpiť nepremokavé plachty,bohužiaľ a menit,prať....budiť v noci,nech ide na záchod a večer už nepit. Toto už je moc,keď ma pomaly 5 ročne dieťa v noci plienku,normálne to nie je,pokiaľ nemá nejaký problém s obličkami alebo iný.

klip0
29. dec 2023

@sorayaardente normálne to je až do 6r z lekárskeho hľadiska

sorayaardente
29. dec 2023

@klip0 ale nie každu noc,sem tam,keď sa stane do 5 rokov je to ešte ako tak ok,ale nie každu noc a keď to pretrváva,tak tam už sa to rieši od 5tich rokov

klip0
29. dec 2023

@sorayaardente si lekár alebo psychológ ? Lebo ja mám potvrdené detskou lekárkou aj detským psychológom, že do 6r to je v poriadku. Na nočné odplienkovanie musí dieťa dozrieť, to sa nedá naučiť.
Samozrejme ak je to spôsobené že dieťa celý deň nepije a vecer vypile pol litra čaju a tanier polievky, tak to je iné

sorayaardente
29. dec 2023

@klip0 nie som lekár,mne to takto detska povedala 🙈✌️ lebo malý bol odplienkovany na 2,5 roka a v noci sa mu sem tam stalo,že pustil a keď mal pred piatimi narodeninami,tak vtedy mal taký týždeň,že každú noc a takto mi bolo povedané,že do 5 to je ešte ok. Vidíš,každý doktor inak hovorí..

vilma7
29. dec 2023

Nepomohlo nič, syn musel dozrieť sam. Nič sa mu nestalo že mal plienku na noc do 6 rokov. Ani lekár to nechcel riešiť. Potom uťalo a bol bez plienky.

nenne27
29. dec 2023

@slniecko263 prezila som so synom.bol zdravy, nemal ziadne problemy s oblickami.jemu sa to teda nestavalo casto, ale stavalo.plienky nemal, asi 2hod po zaspati som ho budila a chodil cikat.strazili sme vecerne pitie.makačka ..ani neviem ako a kym nastupil do skoly, bolo to prec.

beata_k
29. dec 2023

Pre boha len si nenechaj dieta o smade. "Rada za milion". A uz vobec by som ho nebudila. Komu by sa pacilo keby bol kazdu noc budeny? Bud smer urolog alebo to nechaj tak. Do 6 rokov je to v poriadku.

sorayaardente
29. dec 2023

@beata_k veď dieťa pije cez deň,večer ti aj doktorka povie,že nech dieťa nepije,lebo sa počura...a nočné budenie na záchod je normálne,robí sa to bežné,aby sa dieťa naučilo ,že keď mu treba,musí sa zobudiť a ísť.

sorayaardente
29. dec 2023

@nenne27 toto aj my presne,zákaz večer piť veľa vody a nočné budenie. Mne nespal na obed,čiže on bol v noci jak mŕtvola,nevedel o sebe a preto sa pocuraval niekedy. Čo vlastne otázka na autorku,či spí cez deň ešte na obed ,lebo aj to je problém niekedy,že to dieťa je tak unavené,že sa nezobudí na to,že mu treba curat

katkaseiner
29. dec 2023

necitam komentare, bola som na tom so synom podobne...kym dcera sa tyzden po dennom odplienkovani odplienkovala aj v noci, tak syn az dobre 2 roky po. A to on zvykol v noci vela pit...takze som skresala mnozstvo tekutin a v noci som musela fyzicky vstat a dat ho 2x na zachod, inak sa pocural. Paradoxne od 3 rokov nal v skolke nehodu asi len 4x, zato noc bol masaker, takmer do 5 rokov sme sa trapili

derdia
29. dec 2023

@slniecko263 po 18tej nepit, skusit ju dat spat a o 2 hodiny vycikat, ked aj do nocnika pri posteli.hlavne klud. Moja sa pocikavala chuda asi do 8mich😔ale ja tiez asi do 7ich.
Aj neterka. Takze tak. Zvladli ame to, neboj aj vy zvladnete💐

beata_k
29. dec 2023

@sorayaardente Toto by mi urcite lekarka neporadila. To radia lekarky, co to maju do dochodku za par a studovali este za Franca Jozefa. Dnes je uz ina prax a vedomosti v tomto smere.
Pre info...moje dieta ma 4,5 roka a kazdu jednu noc ked ide spat sa este napije vody. Nie, nepocurava sa a ani nebudi v noci na wc. Vies preco? Lebo dozrelo a nepotrebuje to.
Ja aj muz sa tiez pred spanim napijeme vody a nebudime sa na wc. Noc je dlha a voda v tele dolezita.

amelia89
29. dec 2023

@derdia jasne tak dieta ide spat napr o 21 a od 18 bude o smade- prebohaaaaaaaaa.

amelia89
29. dec 2023

Tak ako pisu baby - do 6r je to normalne. Ale ja stale nechapem ako niekto odporuca nic nepit (jasne ze ved nemusi 3litre vody pred spanim vypit ale nic nepit od nejakej hodine ked to dieta je chudak smadne) alebo budit - naco to je dobre ? Ved to snad je jasne ze toto nie je o uvedomovani si cikania ako cez den - toto sa neda naucit. Potrebuje sa vytvarat vazopresin a dieta do toho samo dozreje. Jasne ze okolo 5-6 roka je fajn mozno to konzultovat s lekarom ak je to kazdy den, ale vyslovene naucit sa to neda

nenne27
29. dec 2023

@sorayaardente ano presne, to bol problem , ze spal tak tvrdo ze sa nezobudil na cikanie.aj ked som ho budila, neprebral sa a robil to v polospanku.

derdia
29. dec 2023

@amelia89 ma pit dovtedy, kolko sa da. A nie neumrie ked po 18tej nebude pit. Iba nebude mat plny mocovy mechur, ktory ju mimochodom neprepudi na cikanie ale jednoducho to pusti.
A tomu sa da zabranit takto. Samozrejme s kludom. Ked sa podari tak sa podari, ak nie nevadi... Atd.
Ja ked vecer vela pijem, idem aj 3 krat na wc v noci. Ale vy teda asi nie. Ste asi studovanejsia, ako tie lekarky. Nuz na Slovensku, nic vynimocne👍😉

sorayaardente
29. dec 2023

@beata_k mňa budila mamka v noci a dávala na nočník,v polospánku,svokra svoje deti,atď..človek nemusí byť lekár,ale niektoré veci,čo fungujú sa robia ďalej,hovorí sa tomu rada od mamy,pretože tie boli naozaj skúsené a deti boli skôr odplienkovane ako dnes. Gratulujem,že sa nepocuravate a nechodite v noci na záchod, každé dieťa je iné a každý človek je iný. Píšem autorke svoju skúsenosť ako sme my riešili tento problém a pomohlo to. Budem sa opakovať ,ale na večer menej pit a budiť dieťa na curanie,ono si to aj tak pamätať nebude,lebo bude v polospánku a môže čítať aj do nocnika vedľa postele. Plienka z psychologického hľadiska pre to dieťa nemusí byť úplne ok,aby sa necítilo trápne v škôlke alebo tak. Dobrá správa je,že každé dieťa sa naučí skôr,či neskôr v noci sa nepocuravat.

annm81
29. dec 2023

@sorayaardente Rady, ktoré tu dávaš, sú dávno zastaralé. Zakázať dieťaťu piť je niečo, čo empatická matka neurobí. Prať každý deň posteľné je nádherná predstava a 2-3x za noc budiť dieťa a narušiť mu tak spánok je tiež úplne zbytočné.

Úplne presne sa dnes vie, aký mechanizmus je zodpovedný za nočné pomočovanie a tieto rady sú neúčinné. Dieťa je síce vo veku, kedy je väčšina detí už zrelá, ale stále sa bežne vyskytuje aj isté percento detí, ktoré sú zdravé a v noci sa napriek tomu pocikávajú. Za nejakú dobu sa pomaly môžu začať obracať na lekárov, ale zatiaľ im to nijako nesúri a problém sa v tomto veku môže prirodzene zo dňa na deň vyriešiť úplne sám.

sorayaardente
29. dec 2023

@annm81 ja som nepísala,že zakazujem dieťaťu piť,čítajte lepšie,písala som ,menej pit večer 😉✌️ a nie,nie sú zastaralé,mám výhrady,pretože boli spomínané aj staré doktorky,že sa nevyznajú,nesúhlasím,pretože staré doktorky majú najlepšiu prax. Koniec koncov,s dvoma deťmi a dvoma neterami a synovcom,čo sú odplienkovani, si myslím,že moja rada je trefna a nie som jediná,ktorá tu tieto rady dala. Pokiaľ má autorka výhrady,nech sa poradí s lekárkou,ja jej radim ako matka,ktorá toto absolvovala a fungovalo,takže ďalšie komentáre mojím smerom neberiem.

mima172
29. dec 2023

Podľa mňa nato musí dieťa proste dozrieť a u niektorého je to skôr, u iného neskôr. Nikdy som sa nedržala odporúčania, aby som nedala malej pred spaním piť. Má večerný rituál, že po kúpaní vypije pri pozeraní knihy s tatinom 2dcl vody alebo čaju. Na nič som netlačila a ona mi sama povedala, že plienku na noc nechce a odvtedy ju nemá. To mala niečo pred 3r a žiadne nehody neboli. 1x sa pocikala, keď šla dolu z postele na nočník a nestihla si dať dolu gate. Podľa mňa proste na dieťa netlač, príde to samo. Možno o týždeň a možno o pol roka 🙂

zuzuky
29. dec 2023

@slniecko263 nočné plienky som dávala pampers alebo huggies. Podľa toho koľko má kíl. Tiež sme si s týmto prešli pri dcére, jednoducho musela dozrieť. A áno do 6 rokov je to normálne len treba trénovať. Potom to už začnú riešiť lekári.

beata_k
29. dec 2023

@sorayaardente Len uz sme sa medzicasom prehupli do 21. storocia. Uz su o veciach iste neodskriepitelne vedecke dokazy.
Volakedy sa deti posadzali prilis skoro, dnes sa to nerobi. A takych prikladov je x. Ja si vazim predosle generacie, ale to neznamena, ze vsetko vedeli a robili spravne.

1mina
29. dec 2023

Viem ze neurologovoa zvykli hovorit ze do 5,6 rokov je to normalne, ale asi by som spomenula pre istotu prdiatricke. Ja som dceru oducala na noc proste tak - nakupila som nepremokave plachty, pred spanim 2 hodky nepit, po zaspati este dve hodky som jj niesla na wc, len sa v spanku vycikala. To som prestala po par mesiacoch ked som videla ze to vydrzi, predtym sa skoro vzdy pocikala ak som ju nezaniesla este v spanku. A nic len ratat s nehodami, menit v noci a prat 🤷

deti95060810
29. dec 2023

@beata_k takú radu dostaneš aj od lekára - obmedziť večerné pitie...
neviem prečo sa nad tým pozastavuješ, asi si takýto problém neriešila...

beata_k
29. dec 2023

@deti95060810 Nie, nedostanes. Lebo dehydratacia. Dieta ked vstava cca o 6:00 a nedostane pit od 18:00, to je 12 hodin bez vody. Alebo iba s velmi malym mnozstvo. Ved to ti ziaden pricetny lekar neporadi. Byt pol dna bez vody.

annm81
29. dec 2023

@sorayaardente Akú majú prax v tomto konkrétne? Majú to odsledované na dostatočne veľkých kontrolných vzorkách? No nemajú. Zdravé dieťa sa prestane v noci prirodzene pomočovať, či ho budeš trápiť smädom, budiť ho po nociach, alebo nechávať ho bez plienky (inak to je úplne najlepšia rada, nechať dieťa sa pocikávať a potom ho buď nechať spať s prepáčením v šťankách, alebo ho x-krát týždenne uprostred noci sprchovať a prezliekať periny) - čas kedy prestane nočné pomočovanie sa tým nijako nezmení, jediný rozdiel je smädné, vystresované dieťa, halda plných práčok a nervózny rodič. Načo to je dobré, keď výsledok je na konci úplne rovnaký?

viky7
29. dec 2023

riesili sme to, pediatricka nas poslala na nefrologiu ked mala dcera 5 rokov, kym sme sa tam dostali, mala uz 6,5 ( korona ) , lekarka povedala, ze hranicna vekova hranica je 7 rokov ( nie standardna, ale este moze byt) , mali sme sledovat suche a mokre noci, a objednala nas presne na 7. narodeniny, dcera 3 mesiace pred narodeninami z nicoho nic zrazu prestala v noci cikat... a mohla aj vecer pit ... ona sa pocikala kazdu noc, aj ked som ju skusala dat v noci cikat, do rana sa pocikala, ked bola bez plienky, nezobudila sa ani na premocene pyzamo... a nemala uz potom ani ziadnu nehodu, ked potrebovalq, zrazu sa vedela normalne zobudit .... neviem, ci sa to da natrenovat, skusali sme aj nepitie, aj budenie, aj alarm ... nic nepomahalo...

amelia89
29. dec 2023

@derdia ano ja nechodim 3x na zachod,normalne sa napijem vody pred spanim. Moje dieta o 18 este ani neveceralo. Je normalne ze dieta (ani dospely) v posteli pred spanim nema vypit 5 litrov vody sle pohar vody dieta v sebe udrzi (ak uz dozrelo) ide mi o tu absurditu ze dieta ma zakazane pit od urcitej hodiny. Nie kazdy lekar je odbornik,bohuzial. Lekarska obec sa zhoduje ze do 6 rokov je to fyziologicke. A ja neviem ako na Slovensku,uz dekadu tam nezijem, nepotrebujem si dokazovat ci som alebo nie som taka alebo onaka - pisem moj nazor. Pre mna je lekar autorita ale nie modla, a ked mi povie ze nemozem kojit viac nez kazde 4hodiny alebo davat dietatu proti kaslu fenisitl, stahovat predkozku nasilu alebo nedavat dietatu od 18 pit tak si proste poviem ze sa v niektorych oblastiach nevzdelava, nejde podla najnovsich guideline-ov a urobim to tak aby som moje dieta netrapila a davalo mi to zmysel. Nie ze zo zatvorenymi ocami budem robit to co mi oni prikazu- ale tak tebe to asi tak vyhovuje a to je v poriadku.