Ahojte, prosím Vás, musí byť v choditku "behuni" dieťa vždy obuté alebo doma môže byť normálne bosa/v ponožkách ?
Ďakujem za odpovede
Rovnako ako vyššie. Chodítko skôr uškodí ako pomôže. A doma naboso kým nezačne chodiť, prípadne capačky, ak je studená šmykľavá podlaha.
Moj maly ma v choditku papuče rak
Skus pozrieť objednávam zo stránky prezuvky.sk 🙂 ake staré dieťatko máš?
Ahoj @tehotna40 . Fyzioterapeuti a lekári to dôrazne neodporúčajú. Dieťa ma samé začať chodiť, vtedy, keď bude jeho telo a svalstvo pripravené. Názory sa líšia. Možno ti pomôže tento článok http://babetko.rodinka.sk/babetka/vyvin-a-sprav... . Kedysi sa odporúčala pevná obuv, dnes sa preferuje prirodzený vývin, je na tebe ako sa rozhodneš.
Tak všeličo odporúčali, potom zasa neodporucali. Moja mala musí všetko vidieť, v kociku na ležato uz nevydrží vôbec, len by sa nosila na rukách aby všetko videla. Nakoľko mám teraz problémy s krízami a rukou nemôžem ju mat ani v nosiči, tak som pristúpila k choditku. Nieje tam zase neviem ako dlho, my sme všetci tak vyrastali a tu sme.
hehe to je zas tema na MK, no treba ju nechat aj poplakat trochu 😉
@katulienkax prečo by mala plakať keď v tom choditku je spokojná?
@tehotna40 Takže pokiaľ tam nieje pôl dňa, len ozaj na chvíľočku, keď potrebuješ niečo spraviť, tak si myslím, že je ok.
Este nesedi a ty ju davas do choditka? Tak to ta obuv je to posledne, co by som riesila...
@nafka0483 myslím tak v tej hlbokej časti ze uz nevydrží. Sedi ale tak všeobecne v kociku dlho nevydrží. Jedine keď na kocik pripevnim vajicko tam chce byť ale to je už je malé 😀 ona sa plazí, stvornozkuje, kúpili sme aj penovu podložku, nikde dlho nevydrží je to taky živel.
@mmbudiakova nevydrží nikde dlho, jej sa len paci ze všetko vidí, bola zvyknutá v nosiči, ale ako píšem teraz nemôžem ju tam mat kv zdravotným problémom
@nafka0483 nám sa dá dat aj ta hlboká tak na sedenie, ale nechce tam proste byť, ani v sportovej. Dokonca som vcera kúpila aj športový kočík iný. Ale zachviľu dostane nervy lebo tam sedí na mieste a ona bola zvyknutá sa so mnou pohybovať po dome v nosiči. A zasa vysavat alebo upratovať a voziť ju po dome v kociku, takto si bezka, ja si rýchlo spravím co potrebujem a potom sa zasa hráme/sme spolu.
@tehotna40 ano sme tu .. niekto s plochymi nohami, niekto s bolavym a krivym chrbtom.
@misinka0611 a niekto aj zdravý. S chrbtom majú problémy podľa mňa aj ľudia čo v chodítku nikdy neboli.
@tehotna40 tu ti nalozia top maminky ako keby si isla vlastne dieta prizabit😂 choditko je total odpad uz dlhe roky najme co sa MK tyka🤦♀️😁 ja som davala malej protismykove ponozky, dakedy capacky, nikdy som to extra neriesila. Bola v top pol hodinku, hodinku, mala pocit ze zbeha cely byt vela povytahovala a tak 😁 moja mala choditko rada, na zdravy jej to neuskodilo🍀 je to preto dietatko iny pohlad na svet, tesi sa z toho. Ked potrebuje odychnut sadne si a hra sa z tymi tlacitkami.a zas fujazdi🙂 moja v tom behala za kocurom😁 to bola jej najvacsia inspiracia, no a kedze ja som svojej malej choditko dovolila😂 som hrozna mama.u nas to maminky vyuzivaju, posuvali sme si to a nikto nad tym takto neplakal ako matky na MK
@tehotna40 hej, su aj zdravi. Ale ty mas sama problemy s chrbtom, vies ake to je neprijemne, a dietatu zarabas na rovnaky problem. Kyn varis, daj ju do stolicky, nech na teba vidi, a nejaku zabavku, ktorou moze pri tom buchat a zabavat sa. Stolicka najlepsie taka, kde nevysia nohy.
@tehotna40 Ja osobne by som to neriskovala pri dieťati, že možno to dobre vypáli a moje dieťa bude OK. Radšej povysávam neskôr 🙂 Nám to aj bez opýtania sa naňho neodporucala ani neurologicka ani ortoped.
Ja sa len tak zamýšľam (bez súdenia), že keď niečo odborníci odporúčajú nepoužívať, tak by som sa snažila tomu vyvarovať a nie zaujala postoj "problém majú aj tí, ktorí chodítko nepoužívali" a riskovať potenciálne zdravý vývoj svojho dieťaťa kvôli svojmu komfortu a uľahčeniu? Nejak mi to hlava neberie.... Alebo logika..
@lvula Ja to tiez vnimam tak, ze nie som odbornik, neviem zhodnotit, ci to je vhodne alebo nie.
Ked lekari neodporucaju deti prikrmovat od 2 mesiacov, tak asi vedia preco. A ze ekedysi 3 mesacne chlipalo kapustnicu a neviem co - ok, ale to neznamena, ze je to spravne alebo dobre. Tiez niektori varili detom makovy odvar nech spia a neznamena to, ze je to zdrave aze to treba robit.
@tehotna40 Keďže sa ešte veľmi dobre pamätám, aké to bolo náročné sama s malým, ktorý chodiť ešte nevedel, ale všade lozil a pchal sa a stveral a vyberal a vyťahoval a bola som na neho každý deň sama, a samozrejme ho nič nebavilo dokopy tri minúty, tak ta úplne chápem. Nam sa choditko do bytu ani nezmestilo, ja som ho ani nechcela, ale náš mal zo začiatku zdravotný problém, najmä tie slabé medzilipatkove svaly, do desiatich mesiacov som s nim cvičila, tak žiadna takáto pomôcka ani neprichádzala do úvahy, navyše mam ešte veľmi cesrtsve spomienky na tie cvičenia nechcela som to začať znova v dôsledku napr. choditka, a odstraňovať tentoraz špičkovanie a ploché nohy a krivý chrbát, aj keď áno, toto všetko nás ešte môže postrehnúť aj z iných dovodov.. Každé dieťa je iné, každá mama je iná, preto by som to choditko, ak v ňom teda dieťa nie je nonstop, az tak nezatracovala... Predpokladám, že ide činnosti typu rýchlo pripraviť zeleninu k obedu, umyť riad a niekedy je to tak, že dieťa v pohode hra samé (najmä už staršie) a niekedy vôbec, plače, pletie sa a motka pod nohy, môže to byť aj nebezpecne..áno, trikrát po sebe je mega zlaté, ako mi podáva štipce a zvysok povyhadzuje a podáva šaty na vešanie a zvyšok sťahuje dole, robíme to spolu, ale príde moment, deň, keď sa viac ponáhľam, a už to taká sranda nieje, a plus robota v podobe rozhadzanych stipcov, šiat alebo riadu ozaj nechýba a nervy rupnu...Ja napr. môjho sem tam nechám po jedle v jedalenskej stoličke na tých par minut a pustím mu rozprávku lebo ináč viem, že nemám šancu umyť riad, či pozametat, ak mi bude visieť na nohe a niekedy to urobiť musím. Najmä ak teda varím už vyvážene a domáce a vždy cerstvé, lebo tak ako ináč, pre dieťa len a len maximum a snažiť sa vždy a stále za každých okolností pre dokonalosť 😉 Choditko nie je nič zdravé pre vývoj detského chrbatika, mam info priamo od fyzio a nie MK, fakt by som tam dieta dala, iba ak už stabilne sedí dobrých pár týždňov, a iba nevyhnutne.Ale hovorím, viem si predstaviť presne tu situáciu, kedy to proste ináč nejde, a dieťa musíme aj "odložiť" na tých par minút na bezpečné miesto, aby sme v rýchlosti porobili aj vlastné povinnosti.
@tehotna40 Chodítko sa už asi nikdy nebude odporúčať... V niektorých krajinách je predaj dokonca zakázaný, prečo asi? Nás do toho pchali rad radom, ale vtedy nemali tie informácie čo máme teraz. Ale keď si to sama pred sebou vieš ospravedlniť tým, že sme tak vyrastali všetci a tu sme, tak je potom asi všetko v poriadku. Každá ktorá to tu odsúdi ti chce len dobre, teda tvojmu dieťaťu.
@selu11 nechápem co je ba tom tak strašne zle maminka nikde nenapisala ze tam dieťa bude celý den preboha ja tam davam moje dieťa tiez nakoľko v postieľke mi nevydrží a keď potrebujem povysavat alebo umyť riad tak tam 10 15 minút je
Kedysi sa deti dojcili max. do polroka a potom isli do jasli a matka do prace. Nechavali sa vyplakat, lebo ved pocvici pluca a hlasivky. V prodnici babo vzali, ziadny bonding, ziadny rooming in. Robili sa rozne veci, nad ktorymi dnes nielen odbornici ale aj matky krutia hlavami a odmietaju to. Ale selektivne si vyberat co nase mamy robili a ako sme vyrastli a bolo ok a co uz ok nie je, je... nazvime to... "zaujimave"
@lenicka777 Keď odhliadnem od toho, čo to môže spôsobiť z dlhodobého hľadiska a vezmem do úvahy, že to dieťa tam je denne krátko tak napríklad môže z toho aj spadnúť? Osobne poznám prípad, kedy z toho dieťa spadlo a rozbilo si hlavu.
v prvom rade by som vyhodila choditko a potom ked sa dietatko nauci prirodzene chodit, riesila obuv