Ahojte. Som stratena a potrebujem poradit. Som mama len 2 tyzdne tak mam nedostatok informacii ...Citala som si tu kopec diskusii na tuto temu vo fore, ale niejako v tom stale nemam jasno. Mam 2 tyzdnove babo. V porodnici bolo od zaciatku ulozene na vankus a natocene na bok ( pre pripad ze by si grclo, co nase babo aj robi ). Pri odchode z nemocnice nam sestricka kazala doma ukladat tak isto ... A tak to doma aj tak mame. Ale vsade citam, ze novorodenec by nemal spat na vankusi, ze ma spat na rovnom ... tak poradte lebo ja uz neviem ako ho mam nechat spat ... na vanusi alebo bez neho ?? Ako spavali vase deticky ? Spavame v perinke. Dakujem za kazdu radu 🙂
@tina1988 ahoj pokial ja viem, tak aspon do roka by sa nemal pouzivat vankus. ale v perinke to babatko nepociti, ci lezi na vankusi alebo nie, ked mas ten detsky tenucky. ide o to,aby nemalo hlavicku na vankusi a telicko mimo, ked ho budes ukladat bez perinky, aspon tak som to pochopila ja, ja moju malu (bude mat rok o chvilu) nedavam spat na vankus, podla mna sa tym aj krivi chrbtica.
staci ak ho budes v perinke ukladat na bok o kraj postielky, tak ako v porodnici.
dufam, ze som aspon trosku pomohla 🙂
vela sil a krasnych chvil s tvojim babatkom prajem 🙂
Moja ma 9-mesiacov a nedávam vankúš...
Do 2rokov nie. Ja som,jedine davala nabok v perinke.iba kvoli tyckam na,postielke bol z opacnej strany oprety vankus,ale vtedy sa este nepretacali.ale perinka nebola na vankusi.
ked si uz vedeli pretocit hlavku a neboli v perinke,vankus sa v postielke vobec nenachadzal.
nie vankus, ale mame vyvysenu stranu, kde ma hlavu.
Tiež vravím nie vankúš, ale taký matracový klin, ktorý našikmí celé dieťa, či už v perinke alebo bez nej, nie len hlavu izolovane.
Ja som do 2 rokov vôbec vankúš nedávala.
nie
Ja som začala dávať vankúš dcérke, až keď mala 3 roky.
nedávať
ak ma tendenciu su ugrckavat tak radsej podlozit matrac v postielke alebo nohy postielky na jednej strane (pozor na stabilitu aby to nespadlo - my sme pouzili hrube tazke knihy...)
Kym sa nevie samo pretocit a zdvihnut hlavu tak by som nedavala urcite. Aby sa nezadusilo nedajboze, ja osobne som nedavala do roka. A nedavala by som aj dlhsie lenze moj maly si zacal pod hlavu pchat perinu takze som mu dala radsej tenky vankusik ked sa mu tak lepsie spi , nech si nemusi krcit perinu pod hlavu 🙂
Toto som nedávno čítala... možno pomôže: http://spuntik.zoznam.sk/cl/1000703/1392279/Van...
nie urcite nie....my mame dva roky a ziaden vankus
Ja som staršej nedala vankúš do 1,5 roka, mladšej do roka. Staršia si tiež občas zvykla vygrcnúť, preto sme vypodložili matrac odspodu, aby ležala šikmo s hlávkou vyvýšenou, ale zároveň chrbtica bola na rovnom. Ale záleží tiež, aký je matrac, ak je obyčajný molitanový, ten sa asi podkladá ťažšie, lebo tam podľa mňa poznať každý hrboľ.Potom sa to dá aj tým vypodložením postieľky - dať niečo pod nohy a pod., samozrejme aby to bolo stabilné a postieľka sa nezošmykla.
my mame rok aj sedem mesiacov a tak isto sme bez vankusa.Vankus bude mat az ked bude spavat na normalnej posteli.🙂
ja som detom podkladala maly vankusik pod hlavu. ale ozaj taky malicky
ak babatko ublinkava (reflux), existuje tzv. antirefluxny vankus v tvare klina, dieta lezi na rovnom a zaroven ma hlavicku vyvysenu, hod si do googlu, ukaze ti to obrazky aj s dietatom... ma to ale vyznam iba dovtedy, dokial je dieta v zavinovacke, lebo bez nej sa ti z toho vankusa zosunie...
v porodnici ti hovorili dobre - tu nejde o to, aby sa mu nekrivil chrbat, ale o to, aby sa pri ublinkavani nezadusilo...
Syn ma dva roky a tri mesiace,dcera tri mesiace a vankuse nepouzivame. Syn cestuje v noci po celej postielke tak by sme mu ho museli o hlavu asi priviazat. 🙂 Dcera ma reflux tak ma pod hlavou vyvyseny madrac. My s manzelom pouzivame tiez iba velmi tenke vankuse, ked ho nemam pod hlavou ani neviem. Vseobecne je lepsie spat na rovnom podklade nez na vankusi.
moja dcera ma 2 roky a 4 mesiace a doteraz nema vankus .Ked je v perinke tak vankus nedavat ked tak podvihnut matrac pod hlavou robili sme ked mali sople alebo kupit ten vankus co je na fotke
...my mame ten vankus z fotky 3 dni...pomaha v tom, ze dieta negrcka vobec, pekne zaspi na sikmine...no davam ho do rychlozavinovacky a vzdy rano ho najdem zosnuteho v zavinovacke pri okraji, ze mu len hlava trci a jedna ruka...no je to tym, ze je na sikmej ploche, no zas malo ho zaviniem do nej...musim zavinut normalne a ruky davat asi von, zavinut len telo a nohy...inak to nevidim, ako dosiahnut, aby sa neposuval nadol...inak vankus odporucam kazdej maminke, ktorej babätko ma Reflux, alebo si po napapani lubi odgrcnut mliecko... 🙂
Citala som na toto mnoho nazorov, na pouzivanie vankusa, no nie som z toho vobec mudra.. Tak by ma este zaujimali vase skusenosti.
@12romi34 Je dobré mať nejaký špeciálny vankúšik, určite určený pre batoľatá. Iné by osm si ani netrúfla dať malému 🙂
Mozem sa spytat aky presne vankus specialny? Dakujem moc.
@12romi34 je v tvare "sloních uší" preto je špeciálny 🙂 na lalalukids pozrite
Pokial moja dcera spala v zavinovacke vankus som nedavala.teraz ma 7 mesiacov a vankus som jej dala ale koluje po postielke takze aj tak na nom nelezi 😉 je to len na tebe ci das alebo nie