Novorodenci a čiapky

festina479
22. aug 2016

Ahojte, som prvorodička a chystám výbavu - chcem sa spýtať koľko čiapočiek ste kupovali vo veľkosti 0-3 mesiace - ake tipy - využili ste ich realne? Dáva sa tenká čiapočka aj na spanie alebo nie? Vďaka za každú radu

hettinka
22. aug 2016

no, moja mam dcére vždy čiapku dala a ja som jej ju dala dole ... deti nosili čiapky len na von, aj to len ak bola zima, alebo vyslovene fúkalo. Čiapočku si kup na začiatok len jednu a potom radšej vyskúšaj, aká bábätku sadne podľa tvaru hlavičky.

uglybetty1234
22. aug 2016

ahoj, ja som mala pre maleho vzdy ciapocky dve a rozhodne neodporucam ciapocky na viazanie. Mne sa ani pri jednom neosvedcili. Najlepsie boli take ciapocky hore s uzlikmi. Drzali velmi dobre. Babatka rychlo rastu, takze stale budes potrebovat nove a nove

uglybetty1234
22. aug 2016

A tiez som davala malemu ciapku len von, aj to len ak bolo chladnejsie, kedze je to letne babatko

simsalabim
22. aug 2016

Ciapku som davala len na von, ked bolo chladno, urcite nie v teplom pocasi, v lete klobucik, ak boli na slnku. Nikdy som nerozumela vete, ktoru som pocula casto - Daj jej ciapocku, ved jej nafuci do usi. Doteraz nerozumiem, ako do tych usi nafuci...

gala79
22. aug 2016

mne sa pri oboch detoch najlepsie osvedcili tieto ciapocky pre novorodencov... mali sme 2-3 ks.. ine sme prve mesiace ani nepouzivali... obcas aj doma v byte ked bolo chladnejsie... https://www.dm.de/dm-marken/alana/alana-produkt...

07022007
22. aug 2016

Ciapocky sa ti zidu tak zo 4,ved operies 🙂 osvedcili sa nam na viazanie,lebo bez viazania ju mal stale dole.... ciapocku sme dnu nepouzivali,iba na noc ak bol studeny.... ale vonku bez ciapky ani na krok 🙂 aj teraz v horucavach nosime tenulinku ciapku 🙂

lucibka
22. aug 2016

2 ciapocky som mala, tiez tie hore s uzlikom tvarovo boli najlepsie aj dobre sedeli. Pouzivala som po kupani, vonku tusim prve tyzdne aj ked bolo teplo (syn je majovy), dieta prve 3 mesiace nema vlastnu termoregulaciu, teplo mu odchadza cez hlavicku.a pokial budes s nim nahodou v obchod.centre (ja som nechodila), kde je klima, alebo aj auto, tak tiez ciapku.

sense
22. aug 2016

Mali sme dve pouzivsli len obcas plus von ked fukali a oo okupani ...inak po okupani si pyta ciapku este aj teraz

vydrnik
22. aug 2016

Mali zme tri ciapocky davali zme len von a doma ked bolo chladno

zuzanaete
22. aug 2016

@simsalabim Tiez nerozumiem tomu slovenskemu babuseniu usi, ze aby nenafukalo. Potom neskor trochu ofukne a uz je babo/dieta chore.

papricka33
22. aug 2016

Na spanie nie, ale v porodnici podla toho, ci tam nebude v izbe prievan, kde budes lezat... Najviac tepla sa z tela straca cez hlavu. 0-3 ti staci 1 tenka a 1-2 teplejsie na von (podla toho, kedy sa narodi. Deti by mali nosit pokryvku hlavy VZDY. Ci uz tenku, alebo v lete klobucik... Ked budu dospele, podakuju sa ti 😉

terezka1947
22. aug 2016

@festina479 osobne odporucam mat dve tenke....tie sa zidu,aj v porodnici...aj doma-na vonku...po kupani,ak je chladnejsie a umyvas hlavicku,atd...akurat som mala problem,ze mi nikdy velksot nesedela,bud som kupila malu alebo zase velku 😒 ,vela zalezi od strihu ciapocky,lebo tie na snurovanie musia viac sediet

simsalabim
22. aug 2016

@papricka33 preco by mali deti nosit ciapku vzdy? A preco sa podakuju? Nerypem, naozaj ma to zaujima. Ja sama ciapky nosim - v zime, ked vacsina zien ciapku nema, co ma prekvapuje. Ale zaroven ma prekvapuje, ked pri teplote 22 stupnov v Chorvatsku som videla deti v ciapke s prikrytymi usami, aj take 5 rocne - hned mi bolo jasne, ze su Slovaci. Akurat nerozumiem, preco ta ciapka...vysvetli mi to niekto, preco ma dieta mat vzdy ciapku?

moni244
22. aug 2016

Moja mala len ciapky na von, dnu nikdy a ani ked bolo teplo, ciapky nenosila, len ked som ju vybrala z kocika, tak som dala klobucik, aj teraz beha bez ciapky a vidim kopec deti okolo 3-4 s ciapkami a nechapem

breznica
22. aug 2016

@simsalabim ja nerozumiem ani tým klobúčikom v lete,hlavne u novorodencov,čo sú schovaní v kočíku,zakrytí strieškou 😅 môj syn má už síce 6 rokov,ale "klobúčik" v lete nemal nikdy,keďže sedel v kočíku a strechu mal stiahnutú

moni244
22. aug 2016

@simsalabim to je slovensky fenomen, ciapka v byte, tak isto aj babusenie, to nepochopime asi

henikav
22. aug 2016

@festina479 ciapocku som malej dala ozaj len asi 2-3dni po porode, inac mavala ciapku len na vonka a taku tu uplne tenucku bavlnenu, ako z trickoviny. ja by som kupila len dve, kym sa jedna vyperie a vysusi budete mat druhu

papricka33
22. aug 2016

@simsalabim pretoze u nich je termoregulacia este ina ako u dospelych. Prikryvka hlavy vyrovnava teplotu tela vo vztahu k prostrediu. V lete samozrejme nejde o ohrievanie tela ale ochranu proti slnku, regulaciu potu... (takze by mala byt tenka, ale sava, bavlnena...) Citala som vel i zajjimavy clanok o suvislostiach ochrany hlavy, s tinnitusom, zapalmi usi, zapalmi trojklanneho nervu, zhorsenim sluchu vo vyssom veku. V minulosti bola prikryvka hlavy sucastou nielen u deti, ale aj dospelych ludi (cepceky, satky, klobuky...). Nie je to otazka otuzovania.
Zakladatelka vobec prvej lesnej skolky v Dansku  Ella Flatau (alternativna pedagogicka koncepcia, deti su vacsinu casu vonku... ), dava na takyto "navyk" velky doraz. Vzdy, ked je dieta vonku, ma chranenu hlavicku 😉
... poviem ti, ze moje decka, aj ked behali po dvore s holou ritkou, satka na hlave musela byt 😉

jankalukasova
22. aug 2016

@simsalabim ja tomu tiež nerozumiem... čiapku nosím v zime.. ale tiež nerozumiem tomu, keď má niekto čiapku na hlave narazenú v lete pri najmenšom poryve vetra... alebo prípadne aj keď fučí, ale fučí teplý vietor, vyslovene fén. Mňa svokra vždy presviedča aby som si dala čiapku alebo šatku, lebo mi nafúka do ucha... alebo ma budú zuby bolieť. Aj v dome vraj máme hrozný prievan... no čo ja viem.. mne to nevadí.. ja s tým nemám problém, ani s ušami... ani so zubami... ani s krížami... ale možno je to o konkrétnom človeku no... každopádne si myslím, že keď bude mať dieťa na hlave od maličaka čiapku non-stop, tak si túto náchylnosť akurát tak vybuduje... možno sa mýlim.. neviem. Hoci v prvých mesiacoch, keď si dieťa nevie regulovať samo teplotu je čiapka na mieste.. aj keď je teplejšie, tak tenučká.

michala.s
22. aug 2016

Mne v nemocnici prizvukovali, ze doma ziadnu ciapku, pokial dieta nelezi rovno pod klimou. Vonku ciapocka ano. Ja som mala take trickove ciapky pre marcove babo a jednu taku hrubsiu, no kedze rychlo prislo teplo, tak sme len tie tenke vyuzivali

simsalabim
22. aug 2016

@papricka33 dik za vysvetlenie. Logiku to ma, ked je vonku chladno a velmi veterno, ale pri 20 stupnoch sa mi to stale nezda. A k tej lesnej skolke - tam su deti naozaj stale von, nielen hodinku, takze tam jasne, ze treba lepsie obliect. Nejako mi to nejde dokopy, tristvrtove nohavice, bose nohy a ciapka (nie siltovka) na hlave... Asi na toto budu vzdy rozdielne nazory...

luciahaluskova
22. aug 2016

Moja mala cipku len prvu den po porode potom vobec nie ale ja som rodila v juni a ani von sme nikdy nedali ciapku lebo bolo teplo a ked fukalo kupila som jej celenku s maslickou tak na uska jej dam celenku

eliniatko
22. aug 2016

nečítam všetky odpovede, napíšem ako to bolo u nás, máme dvoch synov. mali sme tie najmenšie tak reálne používané cca 2 čiapky, stačí to. záleží od obdobia kedy sa narodí, ak zima, jednu teplú poriadnu a jednu tenšiu keby taká zima nebola. keby leto, dve tenšie ale rôzne podľa počasia, napr. jednu so šiltíkom jednu bez a pod. určite netreba mať stále, dieťaťu sa doma v nej potí hlava, zbytočne sa zaťažuje pokožka, niekto to tak robí, ja za to nie som. u nás nefungovali NIJAKÉ iné ako také čo sa dole zaviažu. a mnoho bábätiek čo poznám to mali rovnako. tie s brmbolcami a uzlami hore, peknučké, ale hrôza. vkuse sa im šmýkali z hlávky, nedržali, točili sa, padali, a podostávali sme ich viacero a skúšala som ich rôzne. NIKDY by som si už také nekúpila pre malé bábo, realisticky až okolo roka to začalo byť ok bez viazania (ale stále mám aj také pre mladšieho 15mes. - ale iný typ čiapok. bavlnené a iné príjemné materiály, dole zaviažem samozrejme aby to bolo pohodlné, a na von, kde fúka, alebo svieti slnko, aby deiťa nemalo prievan ani úpal. a postupne dokupovať podľa potreby.

katkakovac
22. aug 2016

Moje deti nosia ciapky minimalne. Mala ma 4 mesiace, mala jednu tenku bavlnenu kym nezacalo byt nad 20 stupnov, potom ziadnu. Ja ich vseobecne otuzujem. Dnes bolo chladno, tak som jej dala zase taku tenucku. Na zimu pletena vlnena a hotovo. A jedna z fleesu a staci. Ked bolo najhorsie, sala som kapucu a hotovo.

candii
22. aug 2016

Ja som kupila 2 tensie a 2 hrubsie.. ked bola riadna kosa dala som tensiu a na nu hrubsiu ciapocku. Inak s nakupovanim to prehanat nemusis

yonce
22. aug 2016

toooolko deticiek poznam a toolko mamiciek a tristvrtina z nich si stazuje ze deti vobec ciapku nechcu, ze pri prvej prilezitosti ju hned davaju dolu. Takze podla mna je zbytocne kupovat vela ciapociek 🙂

anicka2608
Autor odpoveď zmazal
Zobraz