Náušničky - áno alebo nie

niagara11
16. máj 2012

Ahojte, pod tlakom rodiny sa zacinam zaoberat otazkou nosenia nausniciek u babatiek. Mam 3.5 mesacnu dcerku a babky sa uz pretekaju kto jej skor kupi nausnice. Je to vlastne este stale v mode? Zda sa mi to dost zaostaly zvyk davat prepichovat detom usi. Tak mam taku dilemu, osobne sa mi to vobec nepaci, ale z pohladu vyvoja energetickych drah na usku, sa vyvoj drah ukoncuje do konca 1 roku zivota dietatka, tak mozno je potom lepsie ist do toho skor, ak by sa mala herecka rozhodla, ze bude niekedy v buducnosti nosit nausnice. Nechcem ju zbytocne trapit, pojdu jej zubky, tak toho bude mat dost. Tak som len zvedava aky je vlastne teraz trend, ci je to este stale v mode.

lucka1987
16. máj 2012

@niagara11 kasli na rodinu.. mas dobry nazor.. aj podla mna su nausnice len akysi komunisticky prezitok. netreba diatatko zbytocne vystavovat dalsim stresom. ked podrastie babulka, a bude chciet tak jej date.

evusaa
16. máj 2012

rob to co chces ty a nie rodina 😉 a v ostatnom s tebou na 100 pro suhlasim na nausnice je casu a casu. Moja mala ma 8 mesiacov a rozhodne jej tak skoro nausnice davat nebudem, mne sa to ani nepaci nausnice na malom babatku.

hoogy
16. máj 2012

@niagara11 presne toto som pred casom riesila lebo sme sa dozvedeli ze budeme mat dievcatko. nevedela som sa rozhodnut a kedze zijeme v rakusku vsimla som si ze dievcatka tu nausnicky vacsinou nastrelene nemaju. rozpravala som sa o tom aj s mojou mamou a ona mi hovori,ze keby sa mohla este raz rozhodnut tak by mi to takej malej nedavala robit. stale sa bala ci mi to niekto nahodou nestrhne ked som bola v skolke alebo na ihrisku. ze v skole to uz bolo ine. ja som sa tiez rozhodla pockat s nastrelenim az v neskorsom veku. nausnicky kupit mozu odlozim a ekd bude vacsia a bude chciet tak dame nastrelit. ja velmi neriesim ci je to v mode alebo nie skor mi ide o pokoj dietata a aj moj 😉

teodorka
16. máj 2012

my sme malej dali nausnice ked mala tiez nieco cez 3 mesiace ,dala som jej nastrelit a bolo to tak rychle ze mala si ani nic nevsimla ...je to kazdeho osobna vec a vec vkusu a nazoru ci da alebo nie ...mne sa nausice praveze pacia 🙂

lady511
16. máj 2012

ahoj ja som sa s tým stretla,,u akože kamarátky,,ktorá dala klasicky v porodnici a sa jej to zapalilo,,mne sa to osobne vobec nepáči u novorodeniatok,,hned naušnica ved to ma taky maličky a tenučký laločik,, 😲 ,,takže mi ideme až etraz v piatok na prestrelenie k mojmu doktorovi skor som nechcela a ani ma nikto nedonutil,,,vraj sa to hned dava aby bolo vidno že to je dievčatko,,,ale ved nosíme ružove žlte,,oblečenie čo su ludia slepí že je to dievčatko? 😀 😀 😀 doktor mi vravel že okolo v pol roku je vhodne dat dietatku prestrelit,,,uško je pripravene ,,, 😉 😉 ,,ale ak encceš dat a chceš neskor je to len na tebe,,ja soms a tiež priklanala k takemu riešeniu,,ja napr idem dat,,prestrelit ,,prve dva mesiace budeme mat take "nastrelovačky" a potom dam strieborne nie zlate,,,a myslím že sme doteraz neboli o nič ukrátený,,,kludne jej daj aj v roku ak chceš..prestrelenie je rýchle,,,, 😉

exupery
16. máj 2012

@niagara11 myslim,ze je to tvoje dieta,a len tvoja vec.Na druhu stranu,nech kupia,nemusi ich hned nosit a dat prepichovat,nepokazia sa.
My sme malej dali nastrelit v jednom roku,rychle,bezbolestne,ziadne komplikacie a som rada,teraz je rada aj ona,ze ich ma-sa obdivuje v zrkalde,ze ma cecenky a pod.
Kamoska ma 4rocnu a dopodnes jej nedala ani prepichnut ani nastrelit pretoze sa boji,a mala by ich taaaak chcela!

anjelicek26
16. máj 2012

@niagara11 - my sme dali robit nausnicky ked mala dva rocky. Mne to osobne prijde na babatku veeelmi zvlastne 😖 V zahranici to do 6 rokov ani povolene nie j pichat. Ale rozhodnutie je na tebe. Ze je dievcatko dievcatko vidiet aj bez nausnic.

ichbinich
16. máj 2012

Rob, ako chces ty a nie babky. Resp. nausnice darovat mozu, ale odlozis ich 😉
Tu v Rakusku nausnice u malych deti takmer neexistuju. Zato svagrina-Spanielka dala svojim dceram hned pri prvej navsteve Spanielska (mali pol roka) ako prve prepichnut usi a nosia nausnicky. Teda teraz spiatky v Rakusku su jedny z mala, co nausnice maju...
Kamaratka dala detom prepichnut usi az na ich vyslovene zelanie, to chodili dievcata uz do skoly... To je podla mna najlepsie riesenie.

anjelicek26
16. máj 2012

Inak my zijeme v anglicku a mala s nausnicami mala problemy, na telesnu ich musime vyberat a visiace - normalne klasicke babatkovske nosit nesmie, museli sme kupit bodocky a aj to bola dlhaaa diskusia, ci moze mat aspon tie.

aliza
16. máj 2012

@niagara11 ak nausnice povazujes za zaostaly zvyk a este k tomu aj zdraviu skodlivy, tak nerozumiem, ze co vlastne riesis, myslim to v dobrom 😉 . Vsak si da dcera nastrelit nausnice v dospelosti, ak bude chciet. Ja osobne to nepovazujem za zaostaly zvyk, ani komunisticky.... moja dcera ich ma od 2 mesiacov, nevidim na tom nic strasne, ani traumatizujuce, proste je to na kazdej matke. A nemyslim, ze nausnice podliehaju nejakej mode, vzdy tu boli, su, aj budu, to nema s modou nic spolocne. Mozno tak typ nausnic, tie mozu vyjst z mody 😉. Ja som napriklad nedavala tie klasicke slzicky s ockami, dcera nosi od zaciatku malinke kruzky.

babulka1978
16. máj 2012

Ahojte 🙂 dcérka má 13 mesiacov a tiež k 1 ročku dostala od svokry naušničky...a teraz sa ma každú chvíľu vypytuje, že kedy jej ich dáme prepichnúť, a že to jej ich ani kupovať nemusela......my sme s manželom toho názoru, že to má ešte čas....až keď sa malá začne "sama" parádiť...viem, že kolega mal problém s dcérkou pri prepichovaní ušiek....prvú naušničku nastrelili.....a druhú ani za svet ( a to už mala jeho malá 2 roky) ....na druhú naušničku ju nahovorili až za rok.....hm....až keď išla do školky, tak jej len tá jedna nauška začala vadiť....ja osobne som si dala prepichnúť uši až v puberte...dovtedy sme to neriešili a nechýbali my...

mijunik
16. máj 2012

Naša Ľubka má šesť rokov a náušničky nemá. Povedali sme si, že keď bude väčšia a bude sama chcieť, tak jej ich dáme. Nech sa rozhodne sama, či chce mať prepichnuté ušká alebo nie. A ako písala hoogy, určite by som riešila, či jej náušničky niekto nestrhne alebo či sa sama nejako neporaní - nezadrapí si náušničku. Našťastie - nás nikto nenabádal, aby sme jej dali náušničky, asi by ma to riadne nahnevalo, ak by ma niekto do niečoho takéhoto tlačil. 😠 A potom - my sme si so sestrou dali prepichnúť uši keď sme už chodili do školy, ja nakoniec náušnice ani nenosím, sestra áno, ale svojho času jej obe ušné dierky hnisali, bolo to nepríjemné a bolestivé. Keď si predstavím, že by sa to dialo malinkému bábätku... ☹ No - určite by som na Tvojom mieste pár rokov počkala. 🙂

niagara11
autor
16. máj 2012

dakujem velmi za odpovede. ja by som to tiez chcela nechat na malinku nech sa roznodne teda ci chce nieco nosit a ci nie, ved mozno v puberte ju chyti amok a da si ich tam aj 5 🙂 no ale som nad tym dumala z energetickeho hladiska, na usku su akupunkturne body ktore sa vyvijaju do 1roka dietata ak si prepichuje usko potom neskor moze si prave na nejaky bod natrafit. Ale asi to moc komplikujem 🙂 a zo skusenosti ked po prepichnuti mala uz nausnice nosit nebude ako celkom male babatko tak jej to nezaraste??

anjelicek26
16. máj 2012

@niagara11 - zarastie. Saske uz po tyzdni ked zabudneme po telesnej dat nausnicky nazad je vidiet blanku cez usko 😖

mummy01
16. máj 2012

@niagara11 no ja som bola tiez pod tlakom rodiny,rok som odmietala malej dat prestrelit uska.Potom nam svokra nanutila peniaze ze aby sme jej dali nausnicky.Tlaku som podlahla.Do tyzdna jej uska tak zhnisali ze som mile nausnice rovno vyhodila 😠 .Podotykam ze to mala nastrelovane v ustave lek.kozmetiky samotnou primarkou a nausnicky boli z chir.ocele.Takze nepodliehaj tlaku,ty si jej mama a sama vies najlepsie co chces pre svoje dieta.

niagara11
autor
16. máj 2012

@mummy01 vdaka moc za odpoved, nejlepsie je sa teda spolahnut na intuiciu a ta mi vravi ze radsej nie. inak som aj ja uvazovala nad lekar. kozmetikou ale ako vidim podla tvojich skusenosti tak to nie je zaruka.

janci27
16. máj 2012

Mne osobne sa nausnicky na malych dievcatkach pacia a aj sa chystam dat mojej malej uska prepichnut. Podla skusenosti inych mamiciek z mojho okolia, je lepsie to urobit cim skor, nez to odkladat. Vtedy je to viac bolestivejsie, dietatko to viac vnima. Ja to neberiem ako akusi modu alebo komunisticky prezitok z minulych cias, mne sa to proste paci. Ale samozrejme je to na kazdej mamicke, ako sa zariadi, netreba podliehat tlaku okolia, ale sama sa rozhodnut.

adelajda2012
16. máj 2012

U nas ocino vyhlasil, ze ked bude sama chciet, moze sa dat aj od hlavy po paty potetovat...ale musi sa sama rozhodnut. Dovtedy ziadne nausnice. A ja suhlasim...myslim, ze pri babatku by som sa aj tak bala, ze to zacne hnisat, alebo si tym ublizi, zatrhne...
Tlak rodiny je aj u nas obrovsky a velmi neprijemny ☹ ...no co uz, musime odolovat.

janinah
16. máj 2012

mojim dcéram som dala nastreliť,ked mali 10 a 12r. ked samé chceli

sirael
16. máj 2012

My sme dali dcerke nastrelit nausnicky ked mala 6 mesiacov. Len zaplackala a o minutu o nicom ani nevedela 🙂 Podla mna zasa nausnicky k dievcatam patria a k chlapcom zasa nie. Mozno zastaraly nazor, ale samozrejme 100 ludi = 100 chuti. Urcite sprav tak, ako to ty sama citis. Ked myslis, ze este nie je cas alebo ze nedat vobec, tak nedaj 🙂 Urcite nepodlahni natlaku rodiny a sprav podla seba 🙂

lubik78
16. máj 2012

ani tu vo Svajciarsku nedavaju detom nausnicky.myslim,ze az ked dovrsia 6-7 rokov.ani dokyna neprepichne na poziadanie ucho,odmietne.ked som to spomenula muzovi pri prvej dcere,ze chcem dat prepichnut usi,tak nebol nadseny.ale teraz je rad,ze maju 🙂 preto sme nasim dceram dali nausnice na svk.pri oboch to bolo v 4mes.dts dokyna povedala,ze trosku neskoro 🙂zaplatili sme 10eur. ale ja som rada,ze ich maju.vsetko prebehlo bez problemov,zapalov....chvalabohu 😵 a obe su tu obdivovane az az 😵
ja som za nausnicky!ale presne,treba sa rozhodnut sama.

eureka_di
16. máj 2012

ja som povodne nausky neriesila, ale dostali sme ich ako darcek a neustale sa nas na to pytali, sama som nemala velmi vyhraneny nazor ci ano alebo nie, niektoremu dievcatku to ide, inemu nie. Kamaratkina mala bola ako chalan, nausky jej bolo treba a pristanu jej velmi 🙂 my sme dnes boli tiez dat prepichnut uska a mala je uplne nove babanko 🙂 jeden lekar povie ze po 3m, druhy ze co najskor po porode, tazko povedat. Mala pri prepichovani plakala, ale hned na to bola v pohode, uvidime, caka nas hojenie, ale ak je mama v pohode, aj babatko je a netreba hned malovat certa na stenu 🙂

benne
16. máj 2012

@niagara11 moja bude mať v septembri 5 rokov, a že nemá náušnice jej neprekáža a nikdy s tým za mnou neprišla. Opýtala som sa jej, či by chcela a že by chcela, tak že reku.. príde nejaký sviatok a pôjdeme, nech jej nastrelia.. ak stále bude chcieť.. ak nie, tak nie

mne v pôrodnici zle prepichli, jednu dierku mám vyššie, než by mala byť a robilo mi to v puberte problémy, nemohla som nosiť žiadne.. ale nejako časom to povolilo

tkmama
16. máj 2012

My sme malinkej tiež nechceli dať, ale keď sa nás stále niekto pýtal, či je to chlapec alebo dievča (a to má ružový kočík) a prečo nemá náušničky, tak sme dali v 6 mes. nastreliť. A potom sme si povedali, že už to nie je ono, už to bolo na tej malinkej hlavičke čosi navyše. Dlho sme si na ne zvykali... Tiež považujem za rozumné nechať dievča samé rozhodnúť sa, či ich chce alebo nie, veď to nastrelenie je rovnako bezbolestné v 6 mesiacoch i v 16 rokoch (i keď... ako vám 6-mesačné bábo povie, že ho to bolí, omína?_)

ada12345
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
marjena
16. máj 2012

rozhodni sa sama, ja som dala obidvom dcéram nastrelit cca v pol roku , už sú veľké a teda nesťažujú sa ani mi nevynadali, staršia si chce dať nastreliť aj ďalšiu dierku. syn náušnice nemá ani chvalabohu nechce mať 🙂

fordikford
16. máj 2012

ja som malej dala nastrelit ked mala dva mesiace a vôbec ani neplakal bola to rychlovka a je z nej kočka skôr manžel šiel za dvere lebo sa zlakol je to každeho osobna vec

mia258
16. máj 2012

Mojej som dala urobiť v pol roku, neľutovala som ani deň a myslím, že mi za to neskôr aj poďakuje. Plakala max. 3 minúty, v kočíku domov sa už usmievala a nemali sme najmenší problém.
Teraz čakám druhú babu a určite jej dám nastreliť tiež.

jezibosorka
16. máj 2012

@niagara11 uplne zdielam tvoj nazor na nausnicky, je to zbytocne trapenie babetka, ked bude vatsie a nausniciek sa jej zaziada, tak budem riesit potom, urcite by som nedala nic nastrelovat malemu babetku,,,

erinka1911
16. máj 2012

Ahojte, chcela som sa spýtať čím sa potierajú prepichnuté ušká? 🙂