Náklady na výbavu pre novorodenca

31. máj 2022

Ahojte, som prvorodička.
Nemám žiadnu výbavičku pre bábätko, ani pre seba.
Chcela by som sa opýtať Vás skúsenejších koľko stojí v priemere “starter pack”.
Dôstojne, kvalitne a s rozumom. - Žiadny prehnaný luxus (napr. kočík za 1 500€).

V troch kategóriach:

1. kočík, autosedačka - cena
2. potreby pre bábätko - cena ( od základu na prvé mesiace života - od plienok, oblečenia, kozmetiky, zavinovačky, fusaky,.. - všetko to, čo jednoducho musí mať )
3. potreby pre matku - cena (najmä do pôrodnice a v šestonedelí)

Poprípade, ak máte nejaké tipy bez čoho ste sa takmer nezaobišli a čo je totálna zbytočnosť. 🙂

Peniažky nemám na vyhadzovanie, ale zabezpečím všetko, aby nám nič nechýbalo.

Ďakujem vopred za pomoc, ste milé.

greta2017
31. máj 2022

Ahoj. Urcite popozeraj bazar tu na MK. Da sa super kupit za male peniaze. Od kocikov po baliky oblecenia
1. Ak kupis 3kombinaciu kocika tak autosedacku nemusis riesit. Cena kludne aj 300-400e sa da. Zalezi na tvojich predstavach a kriteriach
2. Toto sa neda vycislit. Zalezi ake plienocky budu babatku vyhovovat. Ak tie najdrahsie no hold budes musiet tie kupovat. Ale ak lacne tam super😊 treba ti plienky, rybiu mast na ritku, lieh na pupcek, ...vsetko ostatne co si spomenula sa super da zohnat z druhej ruky fakt ze vyhodne.
3. Toto nestoji velke peniaze podla mna. Treba ti poporodne vlozky a ak chces tak 1razove gatky ale tie nemusia byt.

- Ja nedam dopustit na elektricku odsavacku mlieka ale to by som kupila az ked budes ozaj vediet ze ti treba rozbehnut mlieko alebo mas vela tak treba odsavat.
- nasu velmi bavil kolotoc na d postielku ale to az cca od 3mesiaca
- monitor dychu aspon prvych 6.mesiacov az rok. Tu asi vsetke poistovne bud zadarmo pozicaju alebo prispeju na kupu. Musis si zistit u svojej poistovni alebo v porodnici.

Fakt vseeeetko vies kupit suprovo z druhej ruky a radsej co sa oblecka tyka kup menej a uvidis co treba a doplnis si neskor. Aj tak z tych 50 56 velkosti vyrastie raz dva a zbytocne mat garderobu velku. Ak by malo male reflux treba ho castejsie prezliekat cez den tak vtedy napr.treba viac bodyciek ale ak nebude vobec grckat tak ti netreba vela...

janai1
31. máj 2022

Určite nekupuj 3 kombináciu ako ti tu radia - častokrát sú tam nekvalitné a malé vajíčka ktoré ledva prejdú testami a nevydržia tak dlho a nakoniec aj tak budeš musieť kúpiť iné (aj keď už som videla 3 kombi aj s kvalitným vajíčkom)

zuzikak
31. máj 2022

ahoj, v prvom rade gratulujem k babatku. Nepises vsak v akom obdobi budes mat babatko. Mam taky velmi pekny zoznam, co som stiahla z netu, co vsetko je potrebne a dodala som k tomu poznamky. Akurat na plienkach vela neusetris, len rozhodne vopred nekupuj ziadne monitory, sterilizatory, pultiky na prebalovanie, 20 druhov flias a pod. ostatne ti poslem do spravy ak budes mat zaujem. Len mi napis.

nwnw
31. máj 2022

V dnešnej dobe sú plné bazariky aj kočíkov za minimum. Ja už by som to riešila tam.
Ja som vyuzila kocik 3komb s vajickom, nasledne sportovy kocik, od 15m autosedacku. (To bolo dokopy cca 800€ lebo sportovy bol z druhej ruky).
Nosič a fusak som dostala. To by bolo tiez 200€.

Urcite by som uz nekupovala postielku (obe deti v nej max 4m), odsavacku, pestunku, flasky cumle a ine z bytocnosti.
Oblecko a plienky su spotrebak. Kvalitne obycajne plienky som vyuzivala dlho na grcky (T-tomi). Zavinovacky som mala 4 prve mesiace boli fajn.
Pre mna malo zmysel dojcenske nocne kosele a tuniky.to som nosila uz pocas tehotenstva na to obrovske brucho 😁

zuzikak
31. máj 2022

@janai1 co sa tyka 3-kombinacie dovolim si oponovat. Ja som mala 3-kombinaciu a nedam na nu dopustit. Vyuzili ju obe deti a velkostne vystacilo vsetko akurat. Len ked uz mali 1,5 roka sme dokupovali sportovy kocik koli velkosti fusaku.

zuzikak
31. máj 2022

@greta2017 ano suhlasim s tebou. Svagrina sa mi chvalila ako kupila postielku za super cenu 150e a dalsich 150 dala za navliecky a pod. Tak to ja som asi mala stastie ale navliecky som kupovala tu cez mk a 1 kombinacia aj s hniezdom ma stala max. 30e a cela postielka aj s matracom tak isto. Ano nebola super moderna, vyrezavana ale klasicka obycajna na 2 polohy vo vyske a stacila pre obe moje deti plus sestrine. Funkcne jej nic nebolo 😀 a deti pri prvych zubkoch ju dohryzli tak ako by spravili aj pri 150 eurovej 😀

janai1
31. máj 2022

@zuzikak píšem, že už som videla aj kvalitné vajíčka z 3 kombi... Ale väčšina je takých ze dieťa sa tam nezmesti už v 6 mesiacoch a na ďalšiu sedačku je ešte malé, tak musia kupovať ďalšie väčšie vajíčko

terezia323
31. máj 2022

Najdôležitejšie podľa mna je kvalitné vajíčko. Do toho investuj. Tak isto do monitoru dychu. Kočík, oblečenie vieš kúpiť aj z bazára. Postieľku vieš tak isto kúpiť z bazáru, ale matrac by som kúpila nový.
Myslím, že okolo 1000 eur by to mohlo byť so všetkým

17alexis
31. máj 2022

Rodit budem v lete, cakame prve babo. My sme dost eko zmyslajuci, snazime sa mat co najviac veci z druhej ruky, aby prochod nasho baba zanechal minimalnu uhlikovu stopu. Oblecenie mame darovane, nieco som kupila za par drobnych na FB cez Market Place, odtial mam aj vanicku so stojanom, kocik trojkombi a stolicku na krmenie. Co mame uplne nove, je postielka s matracom lebo neviem si predstavit pouzivat nejaku rozheganu. Babatko budem latkovat, plienky z druhej ruky nas stali pod 80€ a mala som aj po mne komancovske stvorce. My mame "vstupne naklady" na prichod malickej dost nizke. Nosic kupim, az ked si vyskusam, ci v nom vobec chce byt, to bude riez z druhej ruky a inak mame asi vsetko uz. Aj nejake veci z lekarne a tak. Teraz ma eshop predeti.sk zlavy 15%, tak aj tam vies aktualne usetrit.

zuzudrnda
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
betulinka1
31. máj 2022

Sleduj nie len MK ale pridaj sa do skupín aj na Fb v okoli. Kopec ponuk za dobre ceny, niekedy len symbolické. Ja som kupila balik oblecenia od nejakej kocky z Bazosu. Nebol z tych lacných ale co mi doslo mi vystačilo pomaly na dva roky, kopec veci novych, kvalitných, značkových, bez škvŕn. Cize som kupila iba to co sa mi pacilo v obchode par kusov. Ja typujem, ze prve dva roky bola výbavička, so vsetkym aj kocik aj oblecko, aj postieľky dve, lebo jednu hore a druhu na prízemí, monitor dychu ( ten bol novy) do 1000€.

zorkahorka
31. máj 2022

Ked to kupis na bazare, vela ušetris. Tie veci sa nestihnu znicit, casto su ako nove. Ja som predavala trojkombinaciu kocika za 80 eur... a ano, nekupuj trojkombinaciu. Kup si samostatne hlboky, ak budes casto chodit autom, tak lepsie vajicko, ktore budes potrebovat cca rok. Hlboky mas na 7-8 mesiacov. Potom ries sportovy. Urcite nekupuj supravu noznicky na nechty, kefku na vlasy .. zbytocnost. Nepotrebujes ani prebalovak. V pohode prebalis na gauci. Ja napriklad pouzivam minimum vlhcenych. Babo sa pokaka, ide do vane pod sprchu. Vana ti staci klasicka plastova bez stojana, my ju mame vo velkej vani. Monitor dychu ti požičajú v nemocnici, dovera ti ho da zadara. Pre mna to bola ale zbytocnost, pustila som ho parkrat. Ty si prvorodicka, budes to vnimat inak... latkovych plienok ti staci do 10 ks, potrebujes ich na utretie, ked sa babo pogrcka a pod. Do mesta a do kocika som brala pekne vzorovane, doma som mala stare biele. Babo po narodeni nosi velkoat 56 asi mesuac-dva, z tejto velkosti nepotrebujes vela veci. Moj syn sa casto ani nezaspinil, niekolko dni bol v tom istom, casto ho nebolo preco preobluect 😀 vo velkosti 56 nepotrebujes ani pyzamka, babo viacmenej stále spi, zbytocne ho budes cez den prezliekat.flasu si kup jednu malu, nevies, ci budes kojit alebo nie. Staci aj z pepca. Cumle kup radsej dva a svuetiace v tme. Dobre su tie z jednej strany skosene.vobec neries znacku.ani pri jednom synovi som nemala hniezdo, uplne sme sa zaobisli bez neho, v zavinocacjach boli kratko.ak budes rodit v lete,kup si max dve,bude im v nich teplo, ale na druhej strane sa v nich dobre spi,ak do nich dieta zabalis.prikrmy som varila pri obich v hrncoch, mixovala ponorným mixerom z lidla.z lidla su aj dobre plienky.na noc ale davam drahsie pampersky (v akcii cca 10eur).lacne plienky su aj z tesca,kvaluta potovnatelna s lidlom.spaci vak kup len do 6 mesiacov, starsie dieta uz vie liezt a postavit sa,vak bude zbytocny.capacky na nohy-su skor na krasu,dieta ti ich vyzuje...

gladys_07
31. máj 2022

Pripajam sa k hnutiu za dobru autosedacku, nie z trojkombinacie. Ja by som kludne riesila vsetko po bazaroch, hlavne hlboky kocik, ten je ozaj na chvilku. Vajicko tiez kludne z druhej ruky, je toho teraz plno vsade, ja sa svojho napr neviem zbavit uz polroka, stoji mi v pivnici 😂
Moja rada: kupuj postupne, ked ti bude nieco naozaj chybat. Ja som napr nakupila 20ks bavlnenych plienok, realne by mi stacilo tak 5, maly vobec negrckal. Ani babatkovskych siat sme tym padom tolko nepotrebovali. Naprd mi boli aj nosice, postielka, kresielka, kolotoc nad postielku…ale kazde babatko je ine. Cize na zaciatok pomenej - hlboky kocik, postielku, zo 10 kompletnych outfitov, KVALITNE vajicko (tu ide o zivot, cez toto nejde vlak)…a ked nieco bude chybat, zbehne muz do tesca. Ako povedal moj kamos: tie prve dni potrebuje (kojene) babatko mamu a plienky 😉

denithestrange1993
31. máj 2022

Ja pridam este potreby pre mamu- poporodne vlozky tak na zaciatok mozno 3 balenia,potom uvidis ci dokupit,vlozky do podprsenky tak 2balenia,poporodne nohavicky zopar kusov bude stacit,to mas rovno po porode,neskor budes nosit bezne,lanolinovu mast na bradavky,odporucam aj caj pre rozbehnutie laktacie,kojopodprsenku napr z lidlu len tu pozor,nevies ake velke prsia budes mat po porode,kludne aj o cislo 2 vacsie si kup,nocnu koselu na kojenie,jednorazove podlozky pod seba do nemocnice,vyuzijes aj pri prebalovani dietata,odsavacka elektricka. Co sa tyka detskych potrieb kazdy vyuzije nieco ine- napr ja som aj hniezdo vyuzila,aj prebalovaci pult,skladaciu vanicku,kos na plienky.

lejusinka
31. máj 2022

Baby ti tu radia ako lacno A mne sa pri citani aj hlava toci. Cena je jedna vec, kvalita druha. Urob si zoznam co realne treba a co nie a podla toho sa riad. Kupit najlacnejsie plienky je fajn ale tie zapaeeniny a farbiva v nich uz nie. My sme sa vykaslali na mantinely, vankusiky, hniezda a zavinovacky lebo to je zbytocne a investocali do kvalitnych plienok, kozmetiky, noveho matracu (vies kolko krat tie deti pokakaju, ocikaju ogrcaju taky matrac a do toho das ciste babatko svoje?), hlavne do veci ktore pride babatko do kontaktu ustami (tiez nechces aby papalo lacny plast).

bolarazjedna
1. jún 2022

Ahoj, ja som tiež prvorodicka, mňa to tiež zaujímalo, koľko minieme, takže som na to spravila excelovu tabuľku, mam všetko pekne rozpísané, ak chceš, pošlem ti to. Ale mne ta celková suma vyšla na vyše 2000 eur. Je v tom ale úplne všetko, aj maľovanie steny, garniža, luster, drogeria aj oblečenie pre mňa, kočík 2v1 sme kupovali za 400, vajíčko za 140, mame aj prebalovaciu komodu aj stojan na vaničku (určite sa dá aj bez toho vychovať dieťa, ale mne sa toľko zohýňať a zničiť chrbát nechce), kúpili sme aj velikánsku skriňu co môže využiť až do dospelosti aj so súrodencom, regal na knižky a hračky, aj valendu pre mňa, aby som s nim mohla späť v detskej, keď bude treba a nebudili manžela. Takže v tej cene máme veľa poloziek, čo pre väčšinu ľudí je úplná zbytočnosť, keďže detskú izbu zaraďuje až neskôr. Naopak, oblečenie pre bábo som dostala od sestry, takže som kúpila iba na odchod z pôrodnice, nech má nové. Dostali sme aj zavinovacky, ulitky, hojdacku adamo,, odsávačka mlieka, takže to som nekupovala. Z bazáru som kupovala jedine nosič za polovičnú cenu.

Práveže nemám pocit, že by sme všetko zbytočne draho kupovali (napr niekto samotný kočík kupuje za 800-1000eur), aj tak ma prekvapila ta výsledná suma. Na druhej strane, našetrene sme mali a plánujeme aj súrodenca, takže tie veci sa využijú aj pre neho. Oblečenie pre seba - kúpila som tehotenské legíny tenke aj zimné, maximálne som ich využila, tričká mam také tehotensko-kojenecke, takže ich využijem aj po pôrode.

lenka7875
1. jún 2022

Ja by som investovala najviac do autosedačky. My sme mali 3 kombi kočíka nového z Polska za 300 ale popravde človek časom príde nato čo mu na ňim vadí. Náš malý nespával doma iba vinku takže my sme ten kočík fakt testovali denne aj viac krát. Určite si ale kup kočík s nafukovacími kolesami lepšie zvláda aj sneh Išla by som do overenej značky recenziami a na bazare najdeš lacno. Potom monitor dychu natom nešetri. Oblečko veľa maminiek predáva baliky oblečka za minimalne ceny. Postieľka nieje draha z ikei napr.. Veľa investuješ do plienok teda podla toho čo bude špuntovy sedieť. My sme skúsili viac druhom a sedeli mu iba premium care pampers čo teda niesu zrovna najlacnejšie. A ďalší výdaj keď už bude drobec na svete sú lieky také bežné od prechladnutia atď to sa tiež nazbiera fajn suma. Ja som z oblečka mala niečo aj nové ale fakt veľa oblečenia sme dostali od rodiny našťastie aj väčšie velkosti a tak mam este vela oblečenia pre maleho keď porastie. Výbavička nás vyšla na 1400€ a to som tam započítala aj veľkú komodu pre malého na oblečko 🙂. Moja kamarátka zháňala všetko oba cez bazár a výbavička ju vyšla ledva 400. Takže sa dá veľa štastia ❤

zuzliq
1. jún 2022

Ahoj, skúsim pridať môj pohľad:
1. S kočíkom je to tak, treba rozmyslieť, aký terén máte v okolí, či budete veľa cestovať. Tiež odporúčam pozrieť bazár tu na MK.
2. Oblečenie si kúp len pár kúskov na začiatok. Ostatné si dokúpiš podľa potreby. Určite niečo dostaneš, niečo ti podarujú nosené. Prvé mesiace dieťa veľmi rýchlo rastie, tie veci sú aj po 2-3 deťoch niekedy ako nové.
Veľa vecí sme si s maminkami požičiavali, kolísku som kúpila tu na MK a teraz je v nej 5 bábätko, už ide k 6. Treba to využiť, ak sa ti niekto ponúkne.
3. Pre seba vložky, staré gaťky, čípky a kojacu košeľu.
Odporúčam kúpiť si kojaci vankúš (kľudne tu na MK).

dockalasa
1. jún 2022

Ahoj, mňa vyšla výbava pre syna cca €2000, nakupovala som nové veci presne pred rokom, v akciách alebo so zľavou. Oblečenie pre syna som nekupovala, mal po bratrancoch.
Kočík 2 komb- €650 (osobne by som už kúpila iba vaničku a športovú časť si kúpila zvlášť. Športové kočíky v kombinácii nie sú tak vymakané, ako keď si kúpiš zvlášť športak)
Vajíčko- €120
Postieľka+matrac+plachty+mantinel- €300
Monitor dychu-€120(nekupuj, požičaj z porodnice)
Prebaľovacia podložka +plienky, vlhčené utierky- €60
Vanička na kúpanie, kozmetika Weleda, sudokrem+ostatná kozmetika- €100
teplomer bezkontaktny, nejakú hračku-€50
Ja som si dopriala aj kreslo na dojčenie-€299
Do pôrodnice som kupovala, jednorazové podložky 1 balenie, vložky po pôrode 2 balenia, vložky, 2 balenia- €40
Neskôr som potrebovala odsávačku -€50
A tiež som si zaobstarala sterilizátor aj s ohrevom co je super-€50
Určite sa dá kúpiť aj lacnejšie. Ani neriem, kde sa všetky peniažky podeli😀

petrikad
1. jún 2022

@zuzikak ahoj ja by som mala tiež záujem o zoznam 🙂 ďakujem krásne

nucky
1. jún 2022

Tu ti kazdy povie asi daco ine...😀😀...niekto radi nekupovat prebalovaci...ja na neho nedam dopustit...nad gaucom si chrbat nicit nechcem...my sme investovali do kvalitneho kocika, nie trojkombinacie, kvalitnej autosedacky, postielky s matracom a prebalovacieho pultu...zvysok som kupila na modrom koňovi alebo na online sekacoch pre deti. Na monitor dychu prispela poistovna. Treba si utriedit aj svoje priority. Bezpecnost bola pre mna prvorada...preto kvalitna autosedacka. Matrac a postel je tiež podla mna dolezita pre detsky chrbat. Kvalitny kocik zase dolezity pre zachovanie mojho zdraveho rozumu, lebo sa mi nechcelo natahovat denne s kocikom, z ktoreho mam nervy a pult prebalovaci zase pre môj zdravy chrbat. Keby som viac financne obmedzena zainvestujem do novej kvalitnej autosedacky, noveho matraca a ostatne kupim z druhej ruky co najkvalitnejsie hore spomenute veci. Za mna este sa ti zide fit lopta a kvalitny nosiči, pokojne aj z druhej ruky. A cervena ziarovka do lampy na noc, lebo ti nenarusi tvorbu spankoveho hormonu, ako klasicke svetlo, ked budeš vstavat k babatku.Nemala som žiadne cumle, flasky, odsavacky, mantinely do postielky, elektricke uspavaciky a tak.

petrikad
1. jún 2022

@dockalasa ahoj prosím len vanička je jednokombinácia? Úplne sa v týchto kočíkových pojmoch strácam 🙂 ďakujem

enoula
1. jún 2022

Ja len ze nekupuj vopred vela veci. Všetko vies rýchlo nakúpiť, ak by cosi.
Kocik pozri dobrý sportovy, k nemu dopasujes na nadstavce vanicku aj vajce. Cena rozna, podfla toho co potrebujes, ci riesis priestor- skladnost, vahu, caste nakladanie do auta, atd
Nabytok ikea super cena/kvalita
Prve body (oblečenie) je prakticke mat zavinovacie
Vseobecne vela oblečenia netreba, 5-6ks staci zo všetkého. Mozno aj dostaneš cosi alebo dokupis neskor.
Kozmetika pre babo, netreba skoro nic, mast na zadok staci. Ked bude treba, kupis neskor.
A pre teba do pôrodnice tiez netreba nejak vela. Zalezi kde budes, vela hyg.potrieb mozno aj dostaneš

nika0204
1. jún 2022

Ahoj kazdy ti asi povie inak,ale zistila som ze minut vie niekto 1000 niekto 10 000..je to urcite zasah do financii ale ked mas cas a sadnes si za papier a spises si co je pre teba dolezite mat a spises si ceny tak je to lepsie ivela. Vela veci som chcela a s odstupom casu vidim ze to netreba.. napr nakup kocika ten ma vysiel najdrahsie stal 830( ratam ktomu aj vajko- ak kupujes polsky kocik tak neodporucam vajko) inak ostatne veci som si davala pozor ze co treba..ak ti mozem poradit ja ani neviem kolko som minula pretoze ako som otehotnela som zacala kupovat aby som to nepocitovala naraz.. stale postupne nieco.. postielka,vanicks to sa da kupit aj lacnejsie nijako neublizi babu zennebude mat trendy in rastucu postielku za 600€🙈alebo vanicku twistshake za 100..nepotrebne veci..oblecenie alo ti pisali baby da sa aj zbdruhej ruky na fb su skupiny- pre chlapceka,pre dievcatko a davaju tam fakt nadherne veci..odporucam.. potreby pre babatko…nekupuj nazaciatol vela uvidis ake mu sadnu plienky,lozmetika minimum fakt..zavunovacky ja mam perinky dve klasicke, ulitku z FB..co sa tyka potrieb vyuzijes veci ktore zabavia babatko hracia deka, kontrastne hracky std..vsetko sa da z deuhej ruky..potreby do porodnice..tiez zalezi od toho co uz mas doma,ci mas kosele ktore sa daju vyuzit ako kojenecke (gombiky), uteraky a take veci..ci budes potrebovat kremy sprejde na hojenie… takze podla mna vsetko sa da aj ovela lancjesie..ja som isla strednou cestou teda co teeba kupene mam a viem ze to vyuzijem este v druhom tehu a podedia sestry..

zorkahorka
1. jún 2022

@dockalasa sterilizator je uz ale riadny nadstandard. Da sa vsetko prevarit v hrnci, dokonca v porodnici nam sestricky vraveli,ze staci premyt vriacou vodou, ze to zas pri babu netreba tak prehanat

00momo
1. jún 2022

Odkial si mam na predaj kvalitne vajíčko aj nejake veci (chlapec,)

00momo
1. jún 2022

@zorkahorka no neje to az take drahe ja som kupila 2v1 sterilizovator a ohrievacka za nejakých 50-60€

zuzkapap
1. jún 2022

Okolo 1500 všetko má vyšlo a kocik som mala lacnejši 2 kombi (360e) ale kvalitné cybex vajíčko do auta (300e) aj s isofixom, na bezpečnosti netreba šetriť... Nedostali sme nič všetko som kupovala sama, cca polovicu z bázaru a polovicu novu. Hlavne na oblečeni vieš dosť ušetriť keď nie si náročná, rôzne balíky vieš kupit za pár eur tu na MK, oblečenie dokopy do 62 ma vyšlo cca 150e, fusak 10e, hniezdo a zavinovačka 15e, vanička s lehatkom 10e.. Plienky dopredu nekupuj viac ako 1 balik lebo nevieš či babatku sadnu.

lienka.7
1. jún 2022

Ja nedam dopustit na ohrievacku fliaš.
A potom mnoho závisí od teba, napr. my sme pri 2 nemali ani vaničku na kúpanie. (1 som v nej kupala max.10x a potom dala kamoske, lebo len zavadzala) Mala som len to lehátko pod malu, dala do veľkej vane a okupali sme.
Za mna postieľku ano, kúpiš aj na bazosi, ale kupuj pevnú, kvalitnú. Obliečky nestoja veľa, kúpiš v lidli perinku aj návliečky. Kocik by som radšej kupila tiez cez bazos alebo tu, kvalitný, niektore kocky maju viac a posúvajú ich ako minimalne "nosene" ja sama mam ten istý aj pri 2 malej, a určite ho ešte posuniem, lebo mu nic nie je.
Oblečenie pre teba viac menej závisí kolko priberies a kedy robíš. Leto? Zima? Ja som mala tricka, legíny z lidla, v pohode som vynosila a vyhodila potom. Bundy som vobec nemusela kupovať a saty v lete som mala volne.

00momo
1. jún 2022

Ak budeš rodiť v lete kup si hlboky kočík a v veľkou vanickou. Lebo v zime drobec bude mať 4-6 mesiacov tak ti tam hruhy fusak nevojde a male bude natlacene jak parok v rozku . Osobna skúsenosť nas na to upozornovali v predajni, ked sme pozerali kočík. Kup si len 2v1 kocik a vajíčko kvalitnejsie a veľké. Postielku kup z druhej ruky ale mattac nový. Postilka mi sluzi aj ako ohradka pre malého. Ked som s nim sama manžel je v praci a potrebujem si odskocit na wc alebo povysavat tak ho tam dam a viem ze mi nespadne z gauca alebo z postele. Par obleceni si zaobstaraj aj mensie cisla 50. Nasemu sme kupovali 56 a bol taky drobny ze sme mu museli kupovat nove veci 50. A u nas latkove plienky mame velk spotrbu vsetky maju flak od kvapiek (zelezo). Co sa tyka mastičky na zadok mi mame maly sudokrem to je len do tasky na prebalovanie inak pouzivame obyčajný Aviril co stoji cca 2€. A pampersky som kupila viac znaciek Lidl, DM(Babylovey) Hipp, Pampers activ, Tescove nam vobec nevyhovovali. Cumliky kup fak 2 ks ja som mojmu nakupila a nakonic och nechcel. Ma ivh miesto hryzatka. False tak isto 1-2 ks. Nas si bybral tu najdrahsiu z druhej nevie pit ma iny cumel. Hniezdo nas maly nemal pokial ho chcrs da sa spravit z obycajnej osucky , ze ju roztiahnesa.zrolujes do sikma. Vanicku plastovu a sme ho kupali v obyvacke do pol roka potom z nej vyrastol. Da sa kupit set stikacky, kefka, hreben, nožnice. My to vyuzivame od narodenia maly jak sa narodil mal nechty ako maly Drakula. Kefku využívame vzdy po kúpaní vycesevame lupiny ci kao sa to vola. Pokial budes kupat daj par kvapiek detského oleju do vody nebudes ho musieť potom olejovat a usetris na oleji. Nosic mozes mat aj nemusis ja som kuoila z bazaru a vyuzivame ho dost casto ked sme vonku maly je protivny tak sup do nosica a po chvilke zaspi alebo sa upokoji a moze it zas do kočíka.