Ahojte,
mame doma 2-tyzdnove novorodeniatko a monitor dychu Nanny BM -03 od Jablotronu. Uz niekolkokrat sa stalo, ze monitor 3x potichu zapipa a nasledne zacne preblikavat na zeleno. Vzdy nasledne skontrolujem babatko, normalne dycha, raz sa dokonca uz zobudzala. Mame aj ponozku owlet, ta nic nezvycajne nesignalizuje.
Neviete niekto, co to moze znamenat ?
@anavixy monitor je novy. 3x ticho zapipa a nasledne blika na zeleno tak ako ked normalne blika ked dietatko dycha.
Ano v manual som citala, je tam ze 3x tiche zapipanie znamena ze sa dietatko nenadychlo 10 sekund lenze vzdy ked k nej pribehnem normalne dycha, raz som videla ze aj pocas toho ako to zacalo pipat normalne hybala ruckou prebudzala sa tak neviem, pride mi to ako nejaka chyba monitoru.
Ked sa to stalo prvy krat som sa samozrejme velmi vystrasila a konzultovala som to s pediatrickou, ta povedala ze ked babatko hned na mna normalne reagovalo, dychalo a neomodravelo tak to bol pravdepodobne len falosny poplach.
Deti, teda novorodenci, nedychaju v spanku uplne pravidelne, niekedy (hlavne v zavislosti od fazy spanku) dychaju plytsie, no nic to neznamena, nie je to ziaden problem a ani nic co by si mala nejako postrehnut pri beznom pohlade. Ak mate aj owlet sock tak tam vidite aj saturaciu, ked je to ok aj pocas toho, ako monitor takto zapipa, tak to bude skor sposobene tou docasnou nepravidelnostou. Pokial by tie pauzy boli dlhsie, to by sa dalo povazovat za apnoe, ktore by sa malo pozorovat a vysetrit, ale pokial je to len takto, dieta by z toho malo vyrast. Tak isto predochna bradykardia, teda spomaleny pulz je pomerne bezna vec u novorodencov, tiez to nie je nic co by sa malo riesit alebo obavat sa toho, pokial dochadza k spontannej uprave pri manipulacii ci prebudeni. Na to ci je monitor novy som sa pytala preto, ze platna ma zivotnost 2 roky, potom by sa mala vymenit za novu, inak moze sposobovat aj falosne poplachy alebo v manuali je popisane prave taketo blikanie pri prekroceni životnosti, co ale teda nie je vas pripad. 🍀
@anavixy dakujem pekne, mozem sa este opytat, Vy ste pediatricka alebo mate nejake ine vzdelanie v tomto odbore ? 🙂
Sestra z novorodeneckeho 🙂
@anavixy super, dakujem 🙂
Nam sa to sem tam stalo kedze babatko bolo aj v perinke a pri tvrdom spanku fakt plytko dychalo a nevedelo zachytit, potom zase prebliklo na zelene , apnoicke pauzy nemalo
@taktotedanie ved to ze aj nasa spinka v perinke, sice monitor mame pod plachtou nie pod matracom. Tiez si skor myslim ze je to tym plytkym dychanim.
V tom pripade si myslim ze je to jasne. Perinka totiz prehlbuje (aj predlzuje) spanok, je to jeden z dovodov preco sa v ramci bezpecnosti spanku neodporuca, prilis hlboky spanok je pre male babatko neprirodzeny a da sa povedat aj nebezpecny. Pouvazujte nad zmenou za swaddler ci idealne spaci vak, ak dieta nevyzaduje pevne zavinutie.
Moje dieta spalo v perinke do 8mes a mne to vyhovovalo, stalo sa to mozno len 2-3x potom uz nie, teraz pipa skor preto leno dieta mi cestuje po postielke a mie vzdy ho mobitor zachyti
Mate novy monitor alebo uz pouzivany? Preblikavat na zeleno znamena ze blika na zeleno alebo ze sa zelena strieda s inou farbou? Manual ste citali?