Monitor dýchania pre bábätko

hviezdickka
12. jan 2016

Ahojte, mamicky. Pouzivate niektora Monitor dychania? Su dva typy. Jeden je podlozka pod matrac a druha nejake zariadenie do plienocky. Nie je to zbytocnost? Myslim, ze ked to kupim, tak sa budem stale bat, ci to nezacne pipat. Bez toho budem asi kludnejsia. Dakujem.

petronelka77
12. jan 2016

Ja vdacim monitoru za zivot synceka, takze urcite odporucam.

zuzka276
12. jan 2016

Myslím si, že to nie je zbytočnosť. Nikdy nevieš... Nestresuje ma to, práveže by ma stresovalo keby že ho nemám a stále chodiť pozerať či dýcha keď spinká.

evittam
12. jan 2016

@hviezdickka Ahoj - za mňa zbytočnosť - pokiaľ máš zdravé, donosené dieťatko, samozrejme v opačnom prípade áno. Mám dve deti - ani pri jednom som nič také nemala a ani nechcela a ani nepotrebovala-našťastie... 😉 A už vôbec som nechodila deti kontrolovať či dýchajú a podobne....

kiwi82
12. jan 2016

my sme mali monitor dychu pri oboch. pri prvej z dôvodu, že sme po narodení boli na jiske a tam to aj odporučili, no a využili sme ho aj pri druhej asi tak do trištvrte roka. budeš kľudnejšia, ved nemusíš kupovať, niektoré nemocky alebo poisťovne aj zapožičiavajú za nejaký poplatok na pol roka.

zunolu
12. jan 2016

Ja som mala obe deti donosené a zdravé ale monitor som mala - ten na plienku. A práve som bola kľudnejšia a spokojnejšia ja keď deti spali v kočíku alebo na návšteve na gauči. Čakám tretie bábo a určite budem používať tiež ..... sesternici tiež monitor zachránil dieťatko

katarinamichal
12. jan 2016

odporučam. Ja som bola kludnejšia zas s ním. A doteraz ho používame u našich (velký dom) ako "pestunku" aby som vedela že už je hore ked spinká cez den.

kacena4
12. jan 2016

@hviezdickka ahojko monitor sa odporuca pre chore deti, pre predcasne narodene deticky ktore maju nedovyvinute plucka, ci problem s dychanim, vtedy ti to rovno odporucia v porodnici a je moznost si ho zapozicat aj v nemocnici ci cez poistovnu - ta podlozka do postielky. na lienku monitor je totalna zbytocnost dnesnej doby, potrebujes ho len ak mas naozaj chore babatko a ma apnoe aby si ho monitorovala ked ti prestane dychat. vtedy potrebujes aj v kociku monitorovat dieta.
ak sa ti narodi zdrave babatko v termine nie je potrebny monitor, len ak pre pokoj duse 😉 hold vydobytok modernej doby. zacneme s monitorom prejdeme na elektronicke hracky a skoncime pri tablete a pc 😅

seahorse27
12. jan 2016

Ja som praveze bola kludna, ked bo zapnuty 😉

s_mt
12. jan 2016

Ja som mala obidva typy a mozem odporucit ten pod matrac. Ten na plienku sa zosuchaval a zbytocne pipal.. Sice sa mohol dat aj do kocika.. Monitor pod matrac som mala,aby som sa citila pokojnejsia,ked dieta spalo a nahodou by sa nieco stalo. Podla mna dobra vec.. A pozicat v porodnici sa podla mna neoplati,lebo je to drahe,radsej kupit napr.v bazari..

sjuzan77
12. jan 2016

nikdy by som nedokazala povedat o monitore, ze je to zbytocna vec. sids je velmi casta pricina umrtia novorodencov a ak sa da tomu predist pouzivanim monitora, preco ho nepouzivat? kamaratkina mala bola tiez zdrave a donosene babo a aj tak prestala zrazu dychat. keby nebola na podlozke, kamoska by to nezistila a mala by neprezila. co sa tyka "falosnych poplachov", tiez je to diskutabilne. ked dieta prestane dychat, monitor spusti prenikavy alarm, ktory moze dieta "nakopnut" k tomu, aby sa znova nadychlo. kym pridu rodicia, dieta uz znova dycha a javi sa to ako falosny poplach.
ano, je to vydobytok dnesnej doby, tak isto ako napriklad jednorazove plienky, prestaneme ich teraz pouzivat? a ruku na srdce, kolko nas stoji nakup vybavicky, 20 ks rozkosnych dupaciek, ktore dieta ani nevynosi, elektronicke hojdacie kresielka, znackove kociky, tak preco nie monitor?

qidko
12. jan 2016

@hviezdickka Ahoj moja suseda ma predcasne narodene dietatko do 6.mesiaca ho pouzivala bola to podlozka mala ju zapozicanu z porodnice a bolo to fajn

lubi40
12. jan 2016

tiez som pouzivala, ten pod matrac a prinieslo mi to klud do zivota, ale to je individualne. Raz nam pipal, lebo maly tvrdo zaspal (mal asi 2 mesiace), tak sme ho zobudili a bolo dobre, neviem, co by sa dialo, keby sme ho nemali... Asi od 8 mesiacov nepouzivame, lebo uz sa moc hybal a zliezal z neho.

sardinka335
12. jan 2016

Dnešnej dobe ,,kraluje strach,, a preto na strachu a uzkosti matiek sa velmi dobre zaraba....uzkostna zena a matka ,,nikdy nebude kludnejšia,, lebo to ma v povahe - uzkostiť sa a nervovat.
Monitor dychu potrebuju deti nedonosené, deti so zdrav. problémamy. Dieťa zdravé narodené v termíne ziadny monitor nepotrebuje. Ak by som ho aj potrebovala tak si ho pozičiam od mojej ZP.
Moje deti spali aj hodiny v kočiku takze som ich chodial pozerat...a monitor by mi bol na dve veci. V noci som sa zobudila aj na ,,pad špendlika,, takze som v tom nevidela zmysel.

evittam
12. jan 2016

@sardinka335 Presne tak...
@sjuzan77 SIDS je tiež len "strašiak" novej doby-vôbec sa nevie čo ho spôsobuje, ale určite naň neumierajú zdravé a donosené deti - zdravé dieťa, človek neprestane dýchať len tak sám od seba-pud sebazáchovy..... 😉

elka7
12. jan 2016

Ja som bola kludna, ked mala mala monitor-podlozku. Mala reflux, stale vrackala, tak som sa bala,aby sa neudusila. Ked bola malicka, tak i pipal a myslim ze ten zvuk ju prave nakopol sa nadychnut. I v porodnici jej ho dali kvoli vrackaniu, ked bola so zltackou.

petrapod
12. jan 2016

Ja som bola spokojnejsia ked bol zapnuty, odporucam.

sjuzan77
12. jan 2016

@evittam je strasiak, pretoze ako pises, este stale nie je presne urcene, co ho sposobuje. rizikove su samozrejme nedonosene deti, avsak vela umrti bolo zaznamenanych u zdravych deti, pricom symptomy sa lisili. mozno pre zaujimavost, az 80% pripadov pripisuju "obycajnemu" refluxu, s ktorym sa trapi vacsina deti. dalsim velmi rizikovym faktorom je podla lekarov pasivne fajcenie. a poviem ti, dnes je to coraz castejsi vyjav - matka, ktora kocikuje a fajci. pre mna nepochopitelne, zial dnesna realita.
co sa tyka pudu sebazachovy - u novorodencov este nie je uplne dozreta CNS, dieta proste moze zabudnut sa nadychnut. ak sa ti chce, tu najdes prace 2 lekarov ohladom sids.

http://www.solen.cz/pdfs/neu/2002/03/06.pdf

http://eng.jfmed.uniba.sk/fileadmin/user_upload...

babydesire
12. jan 2016

@hviezdickka My sme si dnes rezervovali Babysence 5 u Dovery,,na polroka uplne zadarmo,,,urcite ho chcem pouzivat - o jedno dietatko sme uz prisli ,v 10tt..a urobim cokolvek len aby som predisla nejakemu "co ak" ..radsej ho mat zbytocne ako vobec a potom si to do konca zivota vycitat..to je moj nazor,,zavisi od kazdeho,ako vidis niektore to povazuju za zbytocnost ine vtom vidia poistku,,ja som v druhej skupine..ako tu jedna napisala,aj jednorazove plienky su novinka,resp.boli,a tiez ich vsetci pouzivaju,,az bude moje dieta za xy rokov cakat svoje dietatko,tiez bude nieco in,co teraz nieje,,zamna ano,ak to ma zvysit sancu na zachranu zivota dietatka tak urcite mi to doda viac kludu a ja si tak mozem povedat ze som pre zachranu dietatka urobila maximum ako sa len v dnesnej dobe da

lavinis
12. jan 2016

@evittam tento tvoj názor vieš podložiť čím?

evittam
12. jan 2016

@lavinis Ktorý-to, že pre zdravé dieťa je monitor dychu zbytočný? No to je môj názor-čím by som ti ho asi tak mala podložiť?

katka1981
12. jan 2016

Nie je to zbytocnost. Nikdy nevies co sa moze stat. Mojmu muzovi na SIDS zomrela 3 mesacna sestra, bola zdrave, donosene babo a tiez bratranec. Neboli ziadne socky, ani predcasniatka, v rodine nikto nefajcil.

evittam
12. jan 2016

@katka1981 Nič v zlom, neviem koľko rokov má tvoj muž, koľko by mala jeho sestra - predpokladám minimálne 25 rokov - to im vtedy akože kto potvrdil, že to bolo SIDS? Fakt ma to zaujíma.....

maary11
12. jan 2016

@hviezdickka Ahoj, ja som ho pri dcere pouzivala pol roka (ten do postielky), kupila som si ho cez bazar, takze to nebola taka palka a myslim, ze je to fayn vec. Jedine co ma otravovalo, ze som ho casto zabudla vypnut ked som vzala malu na ruky, a potom to zacalo riadne pipat 🙂 Dceru som nemala cely cas pri sebe, spala normalne sama v spani cez den aj vecer, takze som bola kludna. A pri tych vydavkoch co sa niekedy zbytocne vyhadzuju pri narodeni dietata, toto podla mna su prave tie dobre investovane peniaze 😉

s_mt
12. jan 2016

@evittam nech si ho kupi,kto chce,ak to ma zenu ukludnit,bodka.. Napisali ste svoj nazor,ze sa vam to zda zbytocne,tak naco chcete silou mocou vsetkych presvedcit,ze vas nazor je ten najspravnejsi???

katka1981
12. jan 2016

@evittam, lekari kto iny, ved tam prisli policajti, potom bola pitva. Skus si nieco nastudovat k SIDS, budes mudrejsia. Sestra by mala 38. Myslis si ze sa snad vtedy pitva nerobila?

katka1981
12. jan 2016

@evittam, nasli jej vdychnutu grcku

katka1981
12. jan 2016

http://sids-sudden-infant-death-syndrome.blogsp... zaver je jasny - SIDS postihuje uplne zdrave deti.

sardinka335
12. jan 2016

@sjuzan77 : citujem tvoj zdroj. V druhej polovici 90. rokov nastal postupný pokles výskytu SIDS so stabilizáciou na konci XX. storočia pod 0,2‰. Čiže vyskyt je naozaj malý s postupným poklesom. V podmienkach Slovenska je však významne vyšší vý- skyt SIDS u Rómov.
Spomínaš reflux...no ja neviem ale ked sa mi dieťa drhlo, kašlalo lebo mu ,,išla grcka hore,, tak som to počula, nedialo sa to potichu.
Existujú viaceré spoločné znaky medzi SIDS a ALTE. Obe skupiny majú mladšie matky, žijú v horších sociálnych podmienkach, majú vyššiu incidenciu chronických ocho- rení v rodinnej anamnéze, postihnutí sú častejšie nedono- sení alebo majú nižšiu pôrodnú hmotnosť (ako kontroly). V oboch skupinách domácností sa častejšie fajčí, deti čas- tejšie spia na brušku. V oboch skupinách sú pri polysomno- grafii častejšie detekované obštrukčné poruchy dýchania, zvýšené patologické indexy, častejšie sú prítomné známky dysbalancie autonómneho nervového systému (v spektrál- nej analýze srdcovej variability, pri okulokardiálnom refle- xe, pri polohových testoch)
Najčastejšie v literatúre uvádzané epidemiologické ri- zikové faktory sú: pronačná poloha v spánku, spanie s ro- dičmi, etnicita, pasívne fajčenie, sezónnosť, súrodenci de- tí so SIDS.

A zvláštne je to ,,spanie s rodičmi,, tak velmi propagovane v dnešnej dobe. Ja netvrdím ze tento problém treba bagatelizovať a ze neexistuje ale odmietam podliehať hystérii na infikovať nou aj zdravé matky zdravých detí ktoré nesplnaju zakladne kritéria sids. Ja ani nie som proti kupe takejto veci len proti umelo vytvaranej hysterii.

sardinka335
12. jan 2016

@katka1981 ked v rodine zomru dve batolata...bratranec a sesternica tak tam zrejme je predispozícia takze tam je opravnene hovoriť o riziku a zazichrovať sa monitorom dychu.

evittam
12. jan 2016

@evittam V pohode-ja niekde vnucujem svoj názor?! Nie nemusím mať pravdu a áno nech si každý robí čo chce...Len som sa slušne spýtala, tak "nevyskakuj" - chce to kľud po celom dni.... 😉
@katka1981 Ale nie jasné, že sa robili pitvy-veď som sa slušne spýtala-čiže to bola vdýchnutá grca a nie SIDS....A naštudované mám dosť -ale to ťa určite nezaujíma a ani chváliť sa nejdem, dokonca som videla zopár poučných dokumentov o tomto probléme a jeho novodobých výskumoch na "National geographic" a podobne. Ja to nikomu neberiem - kto tomu chce veriť tak tomu verím - záver je vždy jasný -ak lekári nevedia čo sa stalo, na čo dieťa-podotýkam úplne zdravé zomrelo - tak je to SIDS - veľmi šikovný výmysel ako veľa iných vecí. 😉
Ale končím túto debatu-myslela som to v dobrom, ale vidím, že ak jednotlivec napíše proti minimálne desiatim iný názor, tak už sú tu len rýpači a podobne, pekný a spokojný večer vám všetkým prajem a kúpte si aj 10 monitorov dychu....ak vám to pomôže k lepšiemu spánku. (ja som super spala celú noc od 5.mesiacov mojich detí, od troch m.sme sa budili len raz-na dojčenie -asi divné -alebo možno podľa vás "krkavčia mater"-že som nebehala každú minimálne pol hodku či dýchajú 😀 😀 😀 😀)
A teraz "do mňa"...