maminky chcela by som si nechat poradit od vas ohladom odsavacky. Cakame prve babatko a z okolia mi vsetci strasne mudro radia, az tak, ze mam z toho pekny mismas 🙂 Neviem ci kupovat odsavacku este pred porodom, na jednej strane vraj nie je potrebna, ze mliecko odsajem, resp vytlacim aj rukami a uvidim neskor ako to bude a na druhej ze urcite si mam kupit pre porodom, lebo ked sa mi v porodnici naleju prsia, tak sa zblaznim, ze to sa neda len tak vytlacit rukami...som z toho zmatena, preto vas prosim ako to bolo u vas? Lebo nechcem zbytocne kupovat a vyhadzovat kopu penazi...dakujem 🙂
tiež som si kúpila odsávačku pred pôrodom a ani raz som ju nepoužila 🙂 a keď sa mi prsia naliali v pôrodnici tak som mala k dispozícii nemocničnú.. Najlepšia odsávačka je bábo 😉
urcite nekupovat dopredu...ja som kupila a nikdy nepouzila.Pouzivala som nemocnicnu pozicanu,kym sme boli v nemocnici a potom uz nebolo treba.Takze ja by som isto vyckala a uvidis,ci bude treba.
Ahoj, urcite odporucam prestudovat si clanky na stranke www.mamila.sk Su to uzitocne informacie pre mamicky aj buduce mamicky. Ak mas moznost vo svojom okoli, tak vyhladaj nejaky predporodny kurz, kde bude aj vyskolena laktacna poradkyna. Mne to dalo velmi vela a neviem, ci by som kojila, keby somnemala tieto info. Lebo ako vravis, okolie chce radit velmi mudro a pre nastavajucu mamicku je to dost stres. Isla som podla rad laktacnej a prsia v porodnici sa mi nenaliali. Nie je to pravidlo. Ked budes babatko prikladat casto a podla potrieb babatka a nie podla odporucani (casto este aj zdravotnickeho personalu), ze kazde tri hodiny, t tak sa ti prsia nemusia naliat. Dokonca vela mamiciek ma skusenost, ze nedokazu odsat ani kvapku a pritom babatko v pohode pije. To znamena, ze najlepsia odsavacka je babatko. Drzim palce. 🙂
Odsávačiek je toľko na trhu, že to kúpiš ozaj až keď budeš potrebovať. može sa stať, že ju potrebovať ani nebudeš. A čo s ňou potom. To majú všade, lekárne, hypermarkety, zdrav. pomocky..... za chvíľu aj v potravinách.
Ja som si ju nekúpila pred pôrodom a mala som....môj malý sa rozhodol, že nebude sať z prsníka a tak som musela odsávať, dávať do fľašky a tak mu dávať papať. mala som najprv ručnú odsávačku, ale potom som si kúpila elektrickú a nedám na ňu dopustiť. mala som medelu, ale to bolo pred 11 rokmi. ale určite by som si ju kúpila zas a pred pôrodom. Tým nechcem povedať, že utekaj si ju kúpiť, len opisujem moju vtedajšiu situáciu, kedy by som bola rada, keby som tú odsávačku mala už v pôrodnici. tam mi síce požičali, ale ručnú a to bola robota jak fras....keby som si mala len tak občas odstreknúť mlieko, tak to by mi stačila, ale kedže som si musela každé dve hodiny odstrekovať niekoľko minút, po dvoch dňoch by ma tak ruky boleli, že by som ani malého nezdvihla......
pre mna dolezita vec-1.dieta bolo v inkubatore neviem co by som robila bez odsavacky,bola som stastna,ze mam aspon obycajnu piestovu rucnu a pri dalsich 3 detoch som sice uz mala lepsiu-nie elektricku,vyuzila som parkrat ale pomohla,takze tazko radit,je mozne,ze nebudes potrebovat,babo je naozaj najlepsia odsavacka,ale su situacie ked odsavacka velmi pomoze-ci uz pri predcasniatkach alebo v noci pri naliatych prsiach ked nechces dieta budit
je to velmi individualne 😒
ja by som bez odsavacky nekojila-resp.nerozkojila by som to 😀
no a ptom som mala kadejake ine problemy,takze s ami zisla aj po par mesiacoch-ale keby som to bola vedela,ze je potrebna,kupila by som si ju skor-lebo potom uz pobehoval iba manzel a este stastie-ze je typ,kt.sa vie popytat a poradit-leeebo neviem kto by mi ju odniesol,kedze som chodit par dni nemohla 😒
baby dakujem vam vsetkym, podla toho co pisete, si ju asi nekupim,ale vyhliadnem na nete, aby som v pripade akutnej potreby vyslala manzela chod a kup toto a toto 🙂 lebo vyzera ze skor nie,ale nahoda je blbec, tak budem mat aspon vybranu keby nieco 🙂
@emilia007 ved ja som aj uvazovala ze ist za laktacnou uz pred porodom, lebo dojcit by som velmi chcela a uz teraz ma problemy s prsnikmi, resp s bradavkami, tak nejaku radu, aby sa dali do poriadku do porodu...
@tamarka9:
Popredu podla mna netreba. Aj ked ja som syna musela krmit odsatym mlieckom, lebo sa nevedel poriadne prisat. V nemocnici som fasla nemocnicnu, potom recept na pozicanie z lekarne. Ale kedze synovi sa moc nepacilo priame pitie, tak som si kupila vlastnu elektricku a tu z lekarne som vratila, tam som platila aj denny najom.
Ale ine som chcela: vyhladni si, ktoru by si si kupila, ak by bolo treba. Napis so model aj kde ju maju a cenu. A potom, ak by bolo potrebne, ti ju moze kupit manzel alebo niekto z rodiny, kym ty este budes v nemocnici. A mozno ti ju ani nebude treba 🙂
@tamarka9 urcite si dosavacku berte do porodnice. lebo ked sa vam po porode prsia naleju mliekom a nebude vediet do hodinky vam odsavacku nikto doniest, tak budu prsniky velmi bolestive a mozu sa vam zapalit. iste, ze je mozne aj odstiekavanie mlieka rukami, ale je to omnoho pracnejsie, ako odsavanie. moze sa stat, ze dietatko sa nebude vediet hned prisat a vypit tolko mlieka, aby ste vyprazdnili oba prsniky, cize odaavacku do porodnice urcite ano. nikdy by som nechcela pouzit "erarnu" odsavacku, co v porodnici pozicaju. aj ked je mozno vysterilizovana. fuj, ktovie kto ju tam pouzil predo mnou. a nie kazda porodnica poziciava odsavacky.
@tamarka9:
Hej, rozhodnut sa nie je lahke. Ale v principe mas na vyber dve velke znacky: Medela a Avent. Tie maju od jednoduchych rucnych po dvojodsavacky elektricke vsetko 😉
Ja som mala Avent taku, co sla aj rucne, aj na baterky, aj na elektrinu. Presne ten model sa uz nevyraba. Na 99% som ju pouzivala ako elektricku, ale par krat sa mi zislo aj to baterkove resp. rucne odsavanie.
Inak je tu kopec diskusii priamo o odsavackach, najdi si a mozno ti pomozu.
Vsetko dobre!
@tamarka9 mne ako sa naliali,tak sa aj vyliali. 😀 striekalo mi mlieko na pol metra.nase mamy,babky tiez nemali odsavacky a kojili.babo treba casto prikladat a mlieko vytiahne a bude sa ho tvorit len tolko kolko babatko potrebuje.odsavacku som nikdy(len pri odstavovani) nepouzila.ked sa ti babatko pekne prisaje,naco odsavat? potom sa tvori len kopu mlieka co babo nespapa a zas musis len odsavat.a dokola.tos moj nazor...radsej si pozicaj a uvidis.ked budes potrebovat potom si kupis. 😉
Ja som lutovala ze som nekupila pred porodom ale hlavne kvoli tomu ze ju Mali v tom case v akcii. Po porode som potrebovala ale uz nemali v akcii tak som musela pekne plnu cenu platit. Takze ma to mrzelo dost.
@stanislavao podla mna sa ti nenaleju prsniky po porode, vsak az do 3-4 dna mas len kolostrum,ktoreho sa tvori v priemere len 30 ml denne.
@veriiii na treti den po poorode zena, ktora neodsavala mlieko v porodnici mala take zapalene prsniky, ze revala od bolesti. tak mi nehovorte, ze sa nenaleju prsniky. po sekcii to trva dlhsie, ale po prirodzenom porode su prsniky naliate na druhy den.
@tamarka9 rukami odsajes tak akurat na uvolnenei naliatych prsnikov,ale ak musis odsavat vacsie mnozstva alebo ak odsavas pravidlene ,tak urcite elektricku..priadne rucnu,mne sa zda,ze ta taha silnejsie,ale zasa je to pracne pri pravidelnom odsavani..
osobne si myslim,ze odsavacka dost "laka" riesit problemy s kojenim a krmenim odsavanim..ale zasa na druhej stranke,pre mnohe mamicky to bola zachrana, ak chceli aby ich dieta malo aspon trochu materskeho mlieka..
po mojich skúsenostiach by som bez odsávačky do pôrodnice už nešla,počítala som minúty v noci v pôrodnici,kým bude ráno a niekto tam mi nejakú odsávačku požičia,prsia mi išlo roztrhať boli ako kamene a ani kvapka mlieka nevyšla,mohla som robiť bársčo bez odsávačky,radím kúpiť a potom príp. predať...
urcite nekupuj lebo ak ju budes potrebovat zistis to po porode napriklad ak babo nebude chciet prsnik alebo z ineho dovodu ti nebude papat ale urcite si to nekupuj je to draha vec a ja som ju mala pozicanu na par dni ked som po porode mala vysoke horucky a nemohla som kojit. Takze uvidis ak bude vsetko dobre nebudes potrebovat idsavacku vobec lebo ako uz bolo povedane najlepsia odsavacka je babo aj ked mas neviem ako naliate prsia len babo ti odsaje najlepsie a o to ide 🙂
Ja som sa riadila dobrou radou, ze v dnesnej dobe dobre instruovany rodinny prislusnik kupi ktorukolvek hodinu co len je treba aj odsavacku, vyber si ci rucnu alebo elektricku pripadne znacku a ked bude velmi nutne posles niekoho kupit, inak u nas v nemocnici odsavacky boli k dispozicii bez problemov
@tamarka9 ja som kupovala odsavacku pri odchode z porodnice v lekarni kedze som aj v porodnici musela odsavat s pozicanou .. a zdala sa mi dost predrazena (obycajna rucna aventka s pribalenymi poharikmi stala okolo 60e) no nemala som inu moznost. prve tyzdne som ju dost vyuzila, ochranila ma pred zapalmi kedze som mala nadprodukciu. Pri druhom ju uz mozno nebudem potrebovat kedze sa viem uz niektorych veci vyvarovat, ale pripravim ju a uvidim.
Ak kupit, tak jedine lacnejsiu manualnu, alebo pozicat. Ja som mala pozicanu a potom som kupovala aj elektricku od jednej maminy, ktora si ju kupila do vybavicky a nepouzila 🙂
ja som pred porodom nekupovala povedala som si ze ak budem vidiet ze to inak nejde tak potom kupim ale dovtedy nic. - sice som mala jednu pozicanu ale co sa pamatam tak mi bola na dve veci lebo som v zivote neodsala viac ako nejakych 20dcl. pri prvej dcere sice ked sa mi naliali prsia tak som nevedela najprv co robit od radosti - ale s troskou studenych obkladov a castym prikladanim som nemala ziadny problema a u druhej som odsavacku nemala ani pozicanu a zaobisla som sa 18m bez nej.