Ahojte chcem sa spýtať ako to bolo u vás keď ste čakali bábätko. Malo bábätká po narodení už pripravenú svoju izbu a vôbec bola využitá? Ide o to že s snúbencom začíname pomaly si prerábať podľa nášho štýlu a máme jednu izbu ktorá je v zlom stave a treba ju proste rekonštruovať. Buď by to bola naša spálňa alebo decká izba. Vždy som mala takú predstavu že bábätko bude mať vlastnú izbu. Alebo počas tehotenstva by sme ju začali robiť. Aj keď bábätko by tam nespalo chcela by som aby tam malo svoj priestor napríklad na hračky na veci atď.
Babatku je totalne suma fuk ci ma svoju izbu 😁 ak budes kojit, je lepsie a prsktickejsie mat babatko v postielke vedla seba. Takze ja byt vami, najskor prerobim spal u nech mate vsetci traja kde spat a mat pohodlie a potom spravte detsku 🙂 ja som v detskej izbe vyuzivala akurat prebalovaciu komodu v ktorej som mala vsetky zakladne potrebne vecicky. Inak sluzila ta izba ako hostovska. Ked mala dcera 9m tak som jej tam dala hraci koberec, hracky a zacali sme sa hrat aj tam. Takze an o, izba bola ale vyuzivana moc nebola 🙂
od prichodu z porodnice bola vo vlastnej izbe 😊
Ano mali sme detskú izbu a bola využitá od narodenia. Mam tam skriňu,komodu s oblečením,plienky, hračku, prebalovaci pult etc, od troch mesiacov tam syn spáva. Teraz sa nam narodi druhe v októbri a rovnako mame pripravenú izbu. Väčšinu casu aj ako bábätko sme trávili u neho v izbičke,v obývačke sme boli len ked som tam niečo robila, aj teraz ma 80%hraciek v izbe a nie kade tade po dome.
u nas to bolo tak, ze som bola sama v izbe s babatkom do jedneho roku potom mali svoju izbu a postupne aj tato izba sa zmenila na detsku a vyuziva sa stale a surodenci boli spolu v izbe
@denden77 viem každé dieťa je iné a je to ťažko takto povedať ale mala si nejaký postup ako dieťa naučiť spať v postielke
Izbu syn mal ale začal ju využívať až keď mal cez rok. Dovtedy aj tak spal s nami. Ak vám súri niečo iné a deti zatiaľ nemáte, venujte sa tomu. Ja by som čo najskôr prerobila spálňu, tú budete potrebovať na 100%.
My máme nachystanú izbu, budem tam s ním tráviť čas, do 6-9m by sme aj chceli, aby tam už spal, ale to ešte uvidíme. V obývačke s ním tráviť čas nebudem, nemá to zmysel pre mňa, budeme mať v izbe všetko čo budeme potrebovať, prvé knižky, prvé hračky, oblečenie, veci na kúpanie , vaničku, plienky proste všetko , nebudem to vláčiť po celom dome, tv nepotrebujem pozerať, takže neviem čo by sme v tej obývačke robili 🤣. Keď pôjdem variť a podobne , tak samozrejme si ho zoberiem, buď šatka alebo kreslo. V spálni sa bude len spať, takže naozaj len v tej izbe budeme, nehovorím, že celý deň, treba ísť aj von aj niečo robiť doma, ale tam si budeme naživat ❤️. Samozrejme je to všetko na tebe, ako si to chces nastaviť 🙂
kupila som si do jej izby aj normalnu postel, tam som spavala do 6-7m.. v postielke spala od prveho dna uplne bez problemov 😊
ako naučiť dieťa spať v postieľke? Snažiť sa od príchodu z pôrodnice ho tak uspávať. Položiť do postieľky, ľahnúť, alebo sadnúť si vedľa, hladkať ho, potľapkávať, šepkať mu. Viem, že to nejde u všetkých detí, nikdy by som nenechala dieťa vyplakať, ale tiež by som nerobila cirkusy, ako uspávanie v autosedačke a jazdenie okolo domu. Niekedy takéto uspávanie trvá oveľa dlhšie, ako uspávanie na prsníku, v kočíku, ale odpadá odúčanie.
@denden77
@elizabet173
A ako ste riesili od narodenia krmenie? Ci uz dojcenie, ci z flase, ale ked babo je vo svojej izbe, a vy v spalni, tak ked sa zobudilo a plakalo a potrebovalo nakrmit alebo prebalit, tak ste kazde napr. 2-3 hodiny vstavali a chodili za nim do izby, urobili co treba a potom si zas lahnut do spalne? Alebo sa vam nebudili tak casto?
@nafka0483 mna si neoznacila ale ti odpoviem :P ano vstala som presla som 5 krokov do izby, za 4 sekundy nachystala mlieko, sadla do kresla, nakrmila a vratila sa naspat do spalne. Syn sa ale na krmenie budiil 1x max 2x za noc. kym spal prve dva a pol mesiaca u nas v spalni, tak som tiez vybrala z postielky a vzala do detskej prebalit, nachystat mlieko nakrmit a naspat do spalne. nikdy sme nekrmili/neprebalovali v spalni, vzdy len v jeho izbe.
Pri prvom bola detska sklad. Ked mal rok. Postupne z toho zacinala byt detska s hrackami. Ked mal dva. Uz je to proper detska izba. 🙂 Uz v nej aj sam spi.
no nemali sme dost izieb na to, ale nie pred prichodom dietata by som detsku nezariadovala, postielku by som tak ako doteraz mala v spalni (no realne, co som do 1,5r potrebovala bola postielka a prebalovaci pult, potom postel a skrina na hracky... a az ako velka skolkarka sa riesila izba). Mne mala prespala celu noc rychlo, ale realne si neviem predstavit utekat v noci ked daco do vedlajsej izby, bola by som nervna, ze co ak sa nezobudim atd a ani by som sa nevyspala. Nikdy napr. nespala s nami v posteli...
Druha vec, vopred nevies ci bude chlapec/dievca, ci to bude kludas alebo placko, ci budete vstavat raz za noc, ale sa nevyspite mesiace. Ma to cas, potom zase na co zariadaovat babatku izbu dajme tomu nabytok atd, ked vyrastie to deita do 3-4-5 rokov a nastava vymena nabytku, potom skolak potrebuje ine veci ako skolkar, a potom ma zrazu 10r a poziadavky uplne ine :D
Ma to kludne cas.. ako stihate urobte si tam zaklady, podlahy, steny... zvysok si doplnite podla potreby, ci uz na hernu, neskor detsku, neskor studentsku izbu🙂
@nafka0483 ja som nemala dieťa v detskej izbe, bábätko by to zrejme dalo, ale ja nie 🙂, chcela som ho vidieť hneď, ako sa zobudím, cítiť jeho vôňu, môcť sa ho kedykoľvek dotknúť, keď natiahnem ruku. Dieťa bolo dojčené, len dojčené do pol roka, no nemal spájané kojenie a zaspávanie. Po nadojčení som ho musela nechať odgrgnúť, inak mi zvracal, potom som ho trochu ponosila, pomojkala a položila do postieľky. V noci sa budil len raz, od mesiaca prespal noc, ale keby sa budil aj viac krát, nebol by problém, postieľka bola pricapená k boku mojej postele.
Ahoj, my sme akurát dnes detskú vymalovali, objednala som koberec, kúpili sme skriňu, komodu a prebaľovaci pult a to tam všetko zatiaľ bude. Postieľku chcem mať zatiaľ v spálni, ale hneď ako sa bude dať pôjde do svojej izby 😊 samozrejme ak to bude reálne, že to bude bábo ktoré vydrží spat a nebude sa stále budiť.
Neskôr dokupime iné veci, to má zatiaľ čas ale jeho oblečenie nemám kde inde mať ako v tej izbe 😊
Tymto si prejde asi kazda prvorodicka.
Chce mat nachystane veci, ked pride ta "vzacna navsteva" 😁 narodi sa, pridete z porodnice a tomu babatku je suma fuk, ci je v spalni ci v izbicke. Potrebuje lasku od rodicov, plne brusko a suchu plienku 🙂
Ani oblecenia nemusi mat plnu skrinu. Pospini to jedine grckanim, kto ma susicku, vie to rychlo dat opat do top stavu 🙂 este dlho sa nebude same hrat.... a zrejme ani same spavat. Nestresujte. Nasa 3r ma uz vlastnu postel ale u nas v spalni
kľudne si detskú izbu urob, veď to je radosť, či ju už využije dieťatko od narodenia, alebo až neskôr. Máme v rodine bábätko, jeho rodičia mali nachystanú komplet detskú izbu s tým, že hneď po príchode z pôrodnice bude dieťatko tam. Síce pripúšťala, že ak sa drobec zobudí osem krát, nebude to bohviečo behať zo spálne do detskej a späť. No po príchode z pôrodnice sťahovali postieľku do spálne, lebo ho chceli mať pri sebe. Chlapček má už pol roka, budí sa v noci iba raz, ale postieľka je stále v spálni. Takže nakoniec to možno bude úplne inak, ako plánuješ.
@zuvelyn Vdaka za odpoved, ja si toto neviem predstavit ked sa babo bude budit casto, ze vzdy vstavat a ist (niezeby to bolo daleko), ale ze asi budem dost unavena, tak mi bude pohodlne mat postielku pri posteli a len takto "blizko" vybavit co treba, ci len pohladkat, ci nakrmit... No ktovie, uvidim.
@denden77 Aha :D tak princip je jedno ci babo spi s rodicmi v spalni ci rodic spi s babom v detskej, ja som myslela ze ste boli "oddelene" tak ako pise zuvelyn.
Naša malá kompletne zariadenú izbicku skriňa, postieľka, prebalovaci pult, spvala v nej od 3-4 mesiacov, dovtedy sme mali Babybay postielku
A keď bábätko spalo s vami v spálni zvyklo si na zvuky? Napríklad keď sa otočím tak posteľ zvykne vŕzgat, alebo keď v noci idem na WC. Lebo moja kamarátka má syna ,4r spí s nimi na posteli ale chodia okolo neho ako na ihlách. Napríklad keď dieťa zaspí skôr ako keď muž už je v posteli ták spí na gauči muž. Nemyslím že je to správne, dieťa malo by si zvyknúť aj na zvuk, samozrejme nie že telka bude na plné pecky.
@sense viem je to individuálne ale mala si nejaký postup ako si ju učila spávať samu v postielke? Alebo išlo to tak ako si to cítila. Ešte ani nečakám bábätko a už sa obávam či budem vedieť čo s ním 🤦🏼😅
Vobec nemalo svoju izbu, bolo s nami v spalni. Detsku izbu sme urobili az ked sme cakali druhe a prvy tam siel...to mal cca 2r.
Autorka, neries tieto veci vopred... zbytocne sa stresujes. Venuj sa niecomu uzitocnejsiemu 🙂))
Ako si dieta naucis, tak to budes mat... to ako to maju kamaratky, ja alebo ine zeny na MK, nemusi byt vobec vas pripad. A nie, deita sa nezobudi ked ti suchne postel... skolkar rozcitliveny, zvyknuty, ze mama pri nom drichme celu noc a strazi ho, ktory nechce spat sam, bude robit cirkus, ale tam to u vas vobec nemusi dojst. Moja spala vo svojej postielke, v nasej izbe, ked sa kupil dom, spala vo svojej izbe.. nebolo ju treba ucit, nebolo ju treba zvykat. A ake zvykanie?prides z porodnice das do postielky... od coho chces dovykat ?🙂)) dokonca moju nebolo treba ani hladkat, natriasat, tutkat. Dostala jest vecer, dala som ju do postielky a spala. nezobudila sa na nic...
A vidis: vrzga postel, tak to vyries skor ako detsku izbu 🙂
My mame detsku izbu, ktora ale nema ziadnu detsku vyzdobu ani nic, proste je to izba, ktora raz bude detska a teraz tam mame pripraveny kociar, sedacku, kolisku a postupne veci co dostavame do vybavy. Pre babo planujeme dat postielku do spalne, bezne cez den s nami bude travit cas v obyvacke. Myslim si, ze minimalne rok, ak nie aj 2-3 vlastnu izbu realne nepotrebuje. Mozno tak na hracky, ktorych ale naplanujeme kvantum a aj tak bude asi najcastejsie pri nas, cize v dennej casti co je u nas velky priestor prepojena kuchyna, jedalen, obyvacka. Nebudem dieta davat hrat sa do izby, mimo moj dohlad. A co mam skusenost, tak ani dieta nebude chciet byt mimo, ale bude nas chciet mat na dohlad.
Vlastna izba ma zmysel, ked uz dieta spi samo a nie je nutne k nemu vv noci casto stavat a behat zo spalne, ked sa uz vie (a moze) hrat samo bez neustaleho dozoru a ked uz zacne potrebovat nejake sukromie...