Kompostovateľné plienky

roman0159
17. dec 2023

Zdravím. Chcel by som sa spýtať, či nepoznáte nejaké jednorazové detské plienky - celé alebo vložky použiteľné s nepremokavými nohavičkami k látkovým plienkam, ktoré by boli plne kompostovateľné v domácich podmienkach? Ďakujem.

oslo1
17. dec 2023

Co viem, tak ziadne nie su kompostovatelne, je to Len marketingovy tah.

roman0159
autor
17. dec 2023

Alebo ešte doplnková varianta - žeby bolo jadro kompostovateľné a plastová časť sa dá z neho pri vyhadzovaní jednoducho oddeliť.

behulka
17. dec 2023

Zatiaľ na Slovensku o žiadnych neviem. Je to podľa mňa len reklama. Ak by sa aj odstrihli gumky a zapínanie, v domácich podmienkach sa ti nerozložia a do bioodpadu a priemyselnej kompostárne nepatria.
Látkove sú pre vás neprijateľné ?

rebrambora
18. dec 2023

Doposial neexisuuju plienky, kt by boli kompostovatelne v domacich podmienkach. Su ale take, kt vies odniest do kompostarne.

roman0159
autor
18. dec 2023

@rebrambora Ktoré sú také? To teda znamená, že môžu ísť do zvozu bioodpadu organizovaného obcou?

behulka
18. dec 2023

@roman0159 na Sk nie je povolené dávať plienky (aj kompostovateľné) do bioodpadu. Zatiaľ som počula len o jednej obci, ktorá plienky zbiera na zbernom dvore, no aj tu končia na skládke.

zuzudrnda
19. jan 2024

@roman0159 rozlozitelne plienky sú podľa mňa taký "greenwashing". Raz sme mali,inak používam látkové pri deťoch a keď sa chytí rutina,je to jednoduché. Do bioodpadu nemôžete dať, skončia má skládke,kde sa všetko oveľa dlhšie rozkladá aj bioodpad. Pri tom kvante,čo dieťa vyprodukuje si skúšam predstaviť čo i len denný počet na komposte za domom.

roman0159
autor
19. jan 2024

@zuzudrnda mam 4 kubikovy komposter a okrem toho este kopu, kam hadzem veci, co sa tam nezmestia, cize to by problem nebol 🙂 Ale tak asi nic tym padom, ked take pleny nie su.

zuzudrnda
19. jan 2024

@roman0159 fíha 🙂 každopádne o takých plienkach neviem. A látkovky ste nezvažovali?

roman0159
autor
19. jan 2024

@zuzudrnda Ale hej, ale toto mal byt zalozny plan ak by s tym bolo vela roboty a nezvladali sme to.