Ahojte, prosim viete mi poradit kolko oblecenia je dobre mat z uvedenych velkosti? Viem, ze je to velmi individualne podla toho, ako rychlo babatko rastie, ale aj tak by som rada mala pred materskou nakupeny aspon taky dobry zaklad. Aby som sa nemusela potom nahanat po obchodoch a z materskej sa mi to bude aj tazsie platit, ako teraz z normalneho platu. Niekde som pocula ze cca10 outfitov z jednej velkosti, t.j. overaly alebo body+dupacky/polodupacky + nejake kabatiky. Je to malo/vela??? Ako mamicka prvorodicka vam budem vdacna za rady. Babo sa narodi koncom maja.
@frimmie:
Zakladne veci ako body, pyzama, ponozky, tricka, teplakove nohavice a pulovre mozes nakupit aj do zasoby. Tie treba aj v zime, aj v lete.
Ja mam urcite po 6-10 kusov body, minimalne 5 pyzam/dupaciek, asi tiez 5 pulovrov, triciek, ponoziek mam viac (po synovi aj neteriach 😉)
Ostatne sezonne dokupis podla potreby. Na zimu overal, hrube ciapky, a spol. Na leto: kratke tricka, kratke dupacky a spol. takisto. To kupuj, az ked je sezona a vies, aku velkost dieta ma.
Ja to mam relativne jednoduche, moje deti rastu plynule, nie skokom, takze aj syn aj dcera nosili/nosi ako babatko kazdu velkost asi 3 mesiace. Takze to sa mi dobre odhaduje.
Inak take zakladne veci kupujem vo vypredajoch, ci ma to body novu kolekciu obrazkov alebo staru je uplne jedno, a je to ovela lacnejsie. Okaka sa rovnako aj nova aj stara kolekcia 😉 😀
Ja som kupovala dopredu asi 1-2 velkosti. Lebo napriklad syn nosil velkost 80, ked uz davno chodil, a dcera ma 10 mesiacov a nosi 74... A babo alebo batola potrebuje trochu ine veci ako dieta, co beha... Ale tie zakladne sa nemenia.
Nezabudni si napisat, co uz v akej velkosti mas, aby si nemala 20 body, ale ani jedno pyzamo 😉
ja mam rada prve 2- 3mes.kosielky a polodupky,lahsie sa to prezlieka a prebaluje-hlavne v noci
Tak na tie prve mesiace ti bude stacit 56,62 velkost.Moja sa narodila ako 4kilova a 53cm a mali sme to necele 2mesiace .
Mala mala napr.reflux,cize casto vygrckala mliecko,tak sme prezliekli kazdu chvilu.Mali sme asi 20ks plienok,bodyniek aj 10ks keďze sme prali jej veci osva,tak aby sa nam pracka zaplnila.
Ale take male dietatko bude stacit nejake dupky,poprip.polodupky,zo 2,3ks z oboch a tie bodycka aj 8ks,uvidís.
Mne mala spavala dlho v perinke a stacilo jej dat body a ponozky.Vobec nemala nozicky studene.Poprip.keď sa mi zdalo chladnejsie,prekryla som ju plienkou ci deckou.
...z tých najmenších veľkosti ti veľa netreba podľa mňa...bábätko len ležká.. ( pokiaľ negrcká veľa, nás to našťastie obišlo)...nemá sa kde ušpiniť....teraz ked sme začali papať príkrmy a kotúľa sa, tak je to už horšie 🙂 (ako prasiatko...nepomáha ani podbradník....a čo bude, ked bude chcieť papať sama...to si radšej ani nepredstavujem...bodynka sú super... nie tričká, tie sú síce moderné,ale strašne nepraktické...ja som zdedila nejaké vecičky, medzi nimi kopec tričiek,ale vôbec ich nenosíme, lebo sú stale vyhrnuté...aj ked má dupky...preto na bodynka nedám dopustiť...a na spanie tiež overaliky...nožky sú schované, lebo naša sa stále odkopkáva...bodynka som kúpila v tescu...kvalita sa mi páči a cenovo tiež super....nekupuj napr. mikinky,ktoré sa obliekajú cez hlavu (pre mále bábo), tiež veľmi nepraktické.. čo sa týka na von,tak podľa toho,kedy sa bábo narodí...tie moderné "outfity" sú krásne...sukničky, šatočky,čelenky...a spol....ale tiež pre také malé bábo nepraktické (ale to je môj názor)..mne sa to tiež veľmi páči...ale radšej jej budem také vecičky ked bude väčšia....
podla mna par kuskov z 56 a zo 62 a 68...vacsie by som nekupovala dopredu, to sa da uz kludne ist aj s dietatom , podla toho co bude potrebovat a ake rocne obdobie bude..
@frimmie ahoj, určite tak 5-10ks..... ale netreba to preháňať - malý nosil 56 len 3 týždne, 62, 68 sme vynosili tak do pol roka a to bábätko väčšinou ležká....nemá sa kde ušpiniť a tiež nás obišlo grckanie, takže veľa toho naozaj netreba...... 74 veľkosť nosil aj 3-4 mesiace (takže v porovnaní s tými maličkými veľkosťami.....naozaj dlho) a 80 sme vyťahovali až po 1 roku.... nakoľko si snažilka..... a tých "neutrálnych" oblečkov nie je veľa - tak max. do 62-68veľ. neviem, či sa ti podarí sa takto "predzásobiť". V dnešnej dobe je všetko už od malička rozdelené na dievčenské a chlapčenské.....
@aadulik2110 dnes kupis aj neutralne veci,ale musis hladat 😉 Ja som kupila biele bodynka vo viacerych velkostiach, s dlhym aj kratkym rukavom,maly sa narodil v auguste.Ciapocky a kabatiky sme dokupovali,nasla som aj zlte alebo zelene vecicky.
@stellamaris to áno....ale zadávateľka sa chce "predzásobiť" až pomaly do veľkosti 80 a ako som pochopila tak vo všetkom..... ale máš pravdu, lebo jediné, čo je neutrálne tak akurát body a pyžamkové overaly, čapičky ..... ale potom už tričká, tepláčky a pod. veci sú fakt chlapčenské a dievčenské....
@aadulik2110 ja som sa predzasobila az po velkost 92 😀 co je na 2rocne dieta a dokonca som nevedela,co sa narodi. 😉 Hladala som neutralne veci ale dost tazko a niektore veci som kupila aj v ruzovej a fialovej.Mam asi 10% veci,ktore su fakt iba pre dievcatko,mam ale chlapceka 😀 Bude druhe kolo 😀
@stellamaris to si iná trieda.... 🙂
ahoj ja som tiež prvorodička a mala som záchvaty nakupovania 🙂 , čiže my sme mali z malých veľkostí z každého veľa, teda bodynka a dupačky, potom, keď sa malý narodil a začali sme fungovať, som zistila, že toho tak veľa vôbec nepotreboval 🙂 , našťastie tiež negrckal, iba sem tam prekakal...veľa vecí som kupovala tu na mk a v sekáčoch a len pár vecí mal nových, k
doktorke, na návštevu a tak....tiež by som veľmi dopredu nekupovala, lebo nevieš, aké veľké a ako rýchlo bude bábo rásť, my teraz nosíme 80tku a má 16 mesiacov a kamoška má 7mesačného a nosí 74ku, takže je to veľmi individuálne a pekné veci sa dajú nakupovať aj tu, však tie deti to nevynosia dlho, takže tak asi u nás.....
@aadulik2110 vies co,usetrila som cas a nakupila v dobe,ked som ho mala more.Kazdy mi vravel,ved mas cas do konca tehu aj potom.............no a maly prisiel pät tyzdnov skor 😉 Mal vsetko pripravene a my unaveni rodicia sme si drobca uzivali alebo oddychovali 😀
ahojte, dakujem moc za rady. Cakame chlapca koncom maja, takze nejaky odhad zhruba co sa tyka ktoreho oblecenia na ktore obdobie mam. Kedze to je prve babo, snazim kupovat aj nejake neutralne veci, svetlejsie, nech to mozem dobre spolu prat a nech aspon nieco moze zostat aj pre druhe. Inak sa tiez cudujem, ako je to vsetko len bud dievcenske alebo chlapcenske a potom maximalne biele body a hotovo. Je to skoda :(, mne sa pacia take neutralne veci. Nechcem si nakupit z kazdej velkosti vsetko 🙂, len som chcela mat odhad, ze ked budem mat napr. z kazdej velkosti 3 overaly a 3 body s kratkym a 3 s dlhym, ci to je uz vlastne aj vsetko, alebo este bude treba neskor dokupovat. Lebo ked uz teraz beham po obchodoch a zhanam prve vecicky, tak mi pride omnoho jednoduchsie rovno zobrat par dobrych vyhodnych kuskov aj z vacsich velkosti (74,80), ked vidim ze ich maju dobre a pekne, nez potom zase behat znovu po tych istych obchodoch. Vidim ze sice tovaru je vela, ale nie vzdy maju vsetko z danej velkosti, takze sa mi to zda take rozumnejsie.
@stellamaris Presne, naozaj si nemyslim ze ked bude mat malinky 3-5 mesiacov, ze sa mi bude chciet behat po obchodoch a zhanat mu veci na jesen/zimu. Preto chcem mat aspon taky nejaky zaklad, ak je nieco vyhodne tak to rovno kupit teraz.
My sme napr. Niektore velkosti takmer ani nenosili. Dopadlo to tak ze sme z 56 isli rovno na 68. A veci kupujeme podla potreby, body s kratkym rukavom nenosime od zoaciatku septembra. Myslim si ze je tazke nakupit dopredu lebo nik netusi ake velke babo sa narodi a tiez ako rychl bude rast, cize v ktorom rocnom obdobi bude nosit jednotlive velkosti. Maximalne co by som dopredu pripravila su body s dlhym rukavom a par dupaciek aby sa ti nestalo ako nam ze budes mat nove vecicky ktore ste ani nemali sancu obliest.
@frimmie presne tam,nejake veci si urcite priprav 😉 Ja som v lete kupovala aj overal na zimu a trafila som spravnu velkost,nejake svetriky a tak dokupis neskor.U nas boli v skrini detske veci od velkosti 50-62 pre novorodenca,dokonca 48 sme si pozicali u znamej,nakolko maly bol malinky.Od velkosti 62 som nakupila viac bodyniek,bolo leto,maly grckal,zisli sa. Nevyuzili sme akurat rukavicky pre novorodenca,nakolko maly mal kratke nechtiky....................Ako baby pisali,nekupuj neprakticke oblecenie, obliekanie cez hlavu deti nemaju radi,radsej zapinanie na boku,na gombiky...........osobne som proti riflickam, drobcovi sa vyvijaju klbiky a rifle mi pripadaju pevne a medzi nami,ktora z nas ide spat v rifliach? urcite ziadna,ale niektorym malym detom to mamicky naobliekaju ........
podla mna staci 56 a 62, pripadne par kuskov 68. Viac by som nekupovala, lebo deti rastu individualne a teraz este nevies aku velkost bude mat napr. v zime.
@frimmie podľa mňa je to tak, že každý máme pre dieťa veľa vecí a nestíhame využiť... ja by som sa nejak nebláznila za tým nakupovaním, dosť veľa vecí dostaneš, každý kto príde na návštevu niečo donesie, ku krstinám takisto veľa darov je 🙂
skúsenosť mamičiek býva taká, že niektoré veci malo dieťatko na sebe 2 krát a už mu bolo malé... ja som si tiež kúpila nejaké veci, čo sa mi zdali super a potom som prišla na to, že netreba... napríklad ma nahovorili že aspoň 10 látk. plienok treba, no mne stačilo tak dva, zbytočne mi zaberali miesto :( my sme neodgrgávali ani negrcali... to bol len príklad...
a kupovať dopredu až po veľkosť 80? to je uplna hluposť, to my nosíme teraz a malý má 16 mesiacov, to nechceš celý budúci rok ísť do obchodu?
@kamilkka ahoj, myslim ze frimmie chcela mat predstavu, kolko vobec oblecenia babatko potrebuje, kedze ako spomina je prvorodicka a vlastne nevie, kolko toho bude treba. Urcite nechce nakupit komplet vsetko po velkost 80, chcela len vediet kolko asi outfitov z danych velkosti vobec bude treba. Ja ju chapem, tiez pripravujeme zaklad pre babetko, nemame nikoho kto by nam podaroval alebo kupil oblecko, skor sa chystaju kupovat ine veci a je tazke sa v tych velkostiach a obleceniach vobec zorientovat. Ako tiez pise, asi sa jej aj teraz lahsie nakupi aspon nieco z normalneho plat, nez potom z toho vtipneho rodicovskeho prispevku... 😀 .
ahoj tak moja sa narodila napriklad 3900gr tak nam na začiatku bolo terba 56,62 netreba toho moc vela ved take babetko toho veľa nezašpini hlavne sikup body dupačky, ponožky a ak chceš skus kuk tuto stranku tiež tam maju niečo pre tvoje malinke www.mamebabo.sk
Tiež si myslím, že je to veľmi individuálne a dopredu veľmi nekupujte. Syn sa narodil maličký 2600 g, schudol na 2400 g, dobrá mu bola iba veľkosť 44 a dnes (4,5 mes., pod 7kg) nosí 74 až 80. Dcérka nosila veľ. 80, keď mala rok. Nedá sa to naplánovať. Pred 1,5 mesiacom som kúpila v akcii synovi 5x body s krátkym rukávom na leto (nosil "len" 68) veľ. 80 a dnes viem, že mu to bude malé a to nie je ešte ani jar. Dcérka mala reflux, takže sme minuli vždy veľa čistých látkových plienok (aspoň 20 ks za 5 dní), u syna by mi stačili 3ks na týždeň. Syn zase s obľubou veľa kaká a tak potrebujem viac kusov body ako pri dcérke, lebo všetko prekaká. Nedá sa to určiť dopredu. Ani také veci ako bundy alebo overaly sa nedajú kúpiť, lebo môže rásť príliš rýchlo, alebo pomaly.
Treba akurát manžela naučiť, kde má ísť kúpiť vecičky, keby ste niečo súrne potrebovali a nedostali by ste sa s malým von a prípadne si odložte peniažky, ktoré by ste teraz minuli, na miesto, z kadiaľ ich vytiahnete až vtedy, keď ich budete potrebovať na vecičky pre dieťatko (banka,....atď)
@frimmie Ahoj, podľa mňa nie je príliš dobrý nápad kupovať oblečenie až do veľkosti 80 dopredu. Úplne stačí, keď si kúpiš pár kúskov veľkosti 56 a 62. Moja malá nosila 56 asi týždeň - dva = v pôrodnici a chvíľu doma. To som mala požičané od kamošky a som rada, lebo by to boli vyhodené peniaze. 62 nám vydržala do 4 mes., ale len určité veci, napr. Tesco značka F&F robí tie veci skôr väčšie, takže vydržali dlhšie. Veľmi ťažko sa odhaduje veľkosť oblečka dopredu, preto nevieš aké veľké sa bábätko narodí a ani ako bude priberať. Niektoré bábätká majú 8 kilo už ako 4 mesačné napr., iné sú dlhé a tenké. Chlapci priberajú a rastú rýchlejšie ako dievčatá, samozrejme nemusí to platiť vždy 🙂 A potom je tu ešte druhá stránka veci - praktickosť oblečenia. Prvorodičky kupujú sprostosti, nepraktické oblečko, ľahko podľahnú veci, ktorá vyzerá tak strašne chutne 🙂 To nie je urážka, je to proste tak, aj mne sa podarilo nakúpiť pár hovadín 🙂 Napr. bundicku vo veľkosti 62. Úplný nezmysel. Dať pod to ešte sveter... Dcérka ju mala len keď sme išli z pôrodnice. Našťastie mi kamarátka poslala balík s rôznym oblečkom a bol tam aj taký chlpatý zimný overal, dcérke bol síce veľký, ale o to ľahšie sa mi ju do neho obliekalo 🙂 Takže až keď si niektoré oblečko vyskúšaš priamo na bábätku zistíš, či vám obom vyhovuje - či sa tebe dobre oblieka a bábätku nosí. Zo začiatku som kupovala len body a overaly. Urobila som dobre, dcérka mala reflux a tak ju oblečko ba bruu netlačilo. V podstate nechápem maminy, ktoré ležiace bábätko obliekajú do rifličiek a mikín, také nepohodlie... Po 3 mes. som však aj ja musela overaly zrušiť, pretože dcérka mala dlhé nohy a tak jej boli malé. Dávala som jej body a polodupačky - tieto o číslo väčšie. Takže ak nosila veľkosť 68, tak polodupačky mala 74. Neskôr som sa o tom rozprávala s inými rodičmi kamošmi a vraveli, u nich to bolo to isté. Inak dnes sa na internete dá kúpiť pekné a lacné oblečenie pre detičky, tak sa nemusíš báť, že nebudeš mať ako kúpiť veci pri malom bábätku. Ja tak fungujem v pohode, ešte aj potraviny kupujem cez net 🙂 Peniažky z výplaty si radšej odkladaj, mne sa to oplatilo 🙂 No a čo sa týka množstva oblečenia, tak sa mi osvedčilo kupovať tak, aby dcérka mala na každý deň jednu vec, prípadne trošku viac, čiže 7-10 ks, čiapka a svetrík či mikinu po dva kusy, aby sa dalo to jedno vyprať a druhé nosiť. A na nezaplatenie sú obyčajné štvorcové látkové plienky, majú všestranné využitie 🙂
Ja osobne som mensie veci ako 56 nekupovala vobec. Nosili sa kratko... z ostatneho podla potreby... ale vsetky cisla urcite netreba, ja som niektore (napr. 80-84) uplne preskocila, ked som prisla na to ako rychlo rastieme. Vzdy som mala body (v mensich urcite 6+ks, neskor ked uz sme jedli aj 12ks... ), polodupacky/nohavice/teplaky, pancusky, pyzamu v tychto velkostiach, ine som iba dokupovala.. aj tak sme tricka a neviem co nevynostili. Ked bola uplne malicka a bala som sa jej aj chytit kupila som si kosielky na zavinovanie... to mi najviac vyhovovalo (dokupovala som to v BS v porodnici :P lebo az tam som zistila co je realita a co mi treba.... ) Pocty... maj zakladne veci: na oblecenie a 2-3x prezlecenia ak sa uspini... ostatne si dokupis podla potreby, lebo nemusite vsetko pouzit. overal na von, svetrik atd.. na taku krpanu mi bolo treba AZ jedno. Takto som si to zatriedila ja, aj tak sa v kuse perie,,,
Nie som velmi setrna a ani nemusim setrit korunky, ale po 3 rokoch vidim, ze viac ako polovicu veci co mam doma sme ani nepouzili (lebo rodina si neda povedat, ze netreba NIC kupovat, kedze detske veci su neodolatelne.. ;) )
@frimmie moj sa tiez mal narodit koncom maja , nakoniec som prenasala, takze zaciatok juna. Moj rastol troska rychlejsie, neskor uz to bolo rovnomerne. 56 nosil 1 mesiac (3780 g a 52 cm pri narodeni), 62 1,5 mesiaca. Ako polrocny mal 74, potom okolo 9 mesiacov 80, v roku zacal nosit 86, nieco mal aj 80, zalezi od znacky. Ja som kupila body s dlhym aj kratkym rukavom, polodupacky, dupacky klasicke, pyzamka. Mal na zaciatok 1 tensi kabatik a 2 tenke ciapocky, napokon, dieta bude v kociku, cez striesku prehodis plachtu. Pyzamka ma z Tesca, tusim nejakych 8 kusov, to nosil najcastejsie, z ostatneho 3-5 ks. Ja som clovek, co nerad pusta pracku s 3 ks pradla, lebo vsak co si dieta oblecie, ked bude mat ogrckane... Rifliky na traky mal az 74, ked uz sedel. Od velkosti 80 som ho zacala viacej paradit, predsa len, bola uz jar - kosela, svetrik a tak.
Tescove veci sa mi osvedcili do 74, potom tie pyzamka boli ovela dlhsie, ako uvadzali (teraz maly nosi 92 a ma pyzamka z tesca v pohode 86), aj body boli nejake menej kvalitnejsie, teraz nosi maly C&A. Cize body s DR kludne do zasoby, aj teplacky alebo polodupacky, v tescu mavaju dvojpacky. Ak sa da, kupuj v akcii. 🙂
tak ja budem opacny priklad.. 🙂 od malicka grckame a nejakym pricinenim hadzal do plienky take bomby, ze sa vzdy prekakal.. takze denne sme sa aj 3x prezliekali.. nastastie sme vela veciciek podedili, lebo inak by som asi nerobila nic ine, len prala.. v prazdnej pracke po 5ks.. :D takze bodynka urcite odporucam aspon 10ks s tych najmensich velkosti.. ale.vobec mu netreba nove drahe.. vsak som ho vkuse prezliekala.. :D mali sme take krajsie k dr alebo na navstevu, ale.na doma sme nali z bazarika.. to iste aj s dupackami.. overaliky sme mali len na noc, vacsinou isli rano rovno do prania okakane.. :D co sa tyka zvysku, na leto ti toho naozaj vela treba nebude.. nejaky 1-2svetriky, ponozky si babo nezaspini, ani ciapocku, takze to len vymienas podla svojho uvazenia.. 🙂 ja som davala ponozky kazdy den ciste a ciapocku kazdy druhy..
co sa tyka velkosti ostatnych, take uni vecicky ako body a dupacky, pripadne pyzamka mozes kupit aj skor, podla mna tych 10ks bodyniek, 10ks dupacky/teplacky.. ked zacnes prikrmovat, babo uz bude kakat ako dospelak, takze pyzamko ponosite uz dlhsie.. ale ostatok by som naozaj nekupovala ako pisu kocky, nemozes vediet, ako babo bude rast.. my mame 4m a nosime 74 (6-9m) a mame kopu veci uz na teplu jar, ktore nevyuzijeme, lebo nam uz budu male..
@frimmie c.56 sme nosili cca 2 mesiace,....stacilo body s dlhym 3x a kratkym rukavom3x,ponozky,polodupacky,ciapocka a jeden svetrik,....aj ja som rodila v maji a stacilo nam tolko,.....c.62 taktiez,stacilo len trosku mat,...babo sa este tak nehybe,cize este nebolo potrebne mat tolko ako teraz ked chodi,....