Maminky poraďte mi,
koľko ks látkových plienok mám kúpiť pre novorodenca, keďže chcem takéto plienočky používať už hneď od jeho narodenia?
Vopred Ďakujem za Vaše cenné rady! 😉 😉
@misel0806 to mi je jasné že napr. na grckanie kúpim podľa zváženia, ale ja som myslela skôr na látkové plienky napr. roxi alebo látkové plienky AIO, ktoré budem používať na miesto klasických jednorázových plienok. 🙂
Rozmýšľam nad kúpou kombinácie týchto 2 značiek, len neviem, koľko ks si mám zaobstarať na začiatok.
@diablica697 Keď ich chceš používať normálne na prebaľovanie, tak 40, to je informácia od mojej mamy, z čias, keď ešte jednorazové plienky neboli, osobnú skúsenosť nemám, ani mať nechcem. 😀 Ale v dnešnej dobe moderných práčok a sušičiek Ti možno bude stačiť aj menej. (Len neviem, či človek, ktorý sa dobrovoľne rozhodne pre látkové plienky, tieto výdobytky používa, predpokladám, že pre látkové plienky si sa rozhodla z ekologických dôvodov, lebo okrem tohoto ma už iný, ako masochizmus, nenapadá.)
my sme s latkovymi plienkami zacali neskor, koli orteze, ktoru sme nosili koli klbom sa nedalo. ale ked si spominam, tak som ju prebalovala priblizne kazdu hodinu az dve hodiny. to do kazdej plienky aj ked si len prdla, tak tam daco vyprdla a musela som vymenit.
aj som zacala az od piateho mesiaca a mam asi 30 latkovych pop in plienok, aj nejake vkladacky a to mi uplne staci.
ale mozno presnejsie poradia tie kocky co latkove pouzivali uz tak skoro.
@h2 prečo by to bol masochizmus používať napr. takéto látkové plienky pre bábo? ježiš mária..
poradim ti nekupuj ich prilis. ja som si na nich ulietavala a po 4 mesiacoch ma to preslo nakolko sa mi v nich raz maly cely vysypal a odvtedy vzdy ked som mu ich dala tak mal zaparenu ritku. A to som ich menila kazde 2 max 3 hodiny. Najskor si vyskusaj a ak sa daju pozicat tak najskor pozicaj a potom investuj.
@ajana1 supiš, ďakujem za rady! 😉
@diablica697 no my mame okrem pop in aj ine znacky, ktore nepouzivam, lebo nasej kocke nesedia alebo ich precura alebo ju tlacia. skor by som kupila lacnejsie pouzivane aj tu z bazarika na vyskusanie a potom dokupila viac z tej znacky, ktora mu bude sediet. nasa ma teraz rok a 4 mesiace a pop in jej sedia stale dobre. obcas jej dam este bum genius ale tie precurava aj ked jej dam o vkladacku naviac. asii zalezi aj na tom, ci je babo chudsie alebo ritkate, ci ma silnejsie stehienka. a ci ma plienka dobru gumicku medzi nozkami, aby nebola velmi volna a zas ani velmi pevna, nech sa nezarezava..
@diablica697 To uvidíš časom. Vieš, jednorazovú plienku zabalíš so všetkým, čo v nej je a zahodíš. Látkovú, ak je len pocikaná, nemôžeš len tak šmariť do koša na špinavé prádlo, kde by čakala na vypratie, lebo je mokrá, aj keď ju nejdeš hneď prať, treba s ňou spraviť poriadok. A to nehovorím o plienkach, ktoré sú pokakané, lebo "to" z nich treba najskôr odstrániť a aspoň ich poriadne vypláchať, kým ich dáš do práčky. A po vypratí vyvesiť (ak nesušíš v sušičke) a vyžehliť, aby boli sterilné pre bábätko. A také bábo Ti tých plienok spotrebuje pokojne aj 15 za deň, látkových viac, než jednorazových, lebo keď si cvrkne pár kvapiek do jednorazovej, je suché a spokojné, ale v látkovej ho to chladí. Pritom na všetku tú údržbu plienok nebudeš mať čas, lebo keď sa narodí bábo, nebudeš mať čas ani ísť na WC. To len také stručné oboznámenie s tým, čo Ťa s látkovými plienkami čaká. 😉
@diablica697 to ze predtym ako sa babo narodi mas v hlave predstavy co a ako. Vsetci ta vzdy pripravia iba na porod ale nik nehovori o tom co ta caka po. Ver tomu ze posledne na co budes mysliet a mat tiez energiu je sa babrat s pliekami. Zo zaciatku som sa hrala na hrdinku aka som super mama ale po par mesiacoch ma to hned preslo a zacala som zjednoduchsovat pre zachovanie si svojej sanity ;)
minimálne 20 ks, ja pouzivam tiez 20 ks a zo zaciatku sme prali kazdy druhy den, teraz ked má bábo pol roka len kazdy tretí 😀, velmi rychlo sa susia ked je pekné pocasie.
@h2 to mi je všetko jasné, že mám teraz iné predstavy, práve preto chcem kúpiť len pár ks takýchto plienok na vyskúšanie a potom sa časom uvidí. 😉 ďakujem za rady!
@diablica697 ahoj, ja som pouzivala POP IN bambus celu sadu tam ich je 20 a minkee 10 ks...uplne postacilo...peries cca kazdy 2-3 den...Urcite sa hodia viac maminkam co su doma a necestuju s babom kade tade, vtedy je urcite jednoduchsie davat jednorazovky...a treba este mysliet aj na to, ze babo ma v nich vacsiu dupu, takze take ako leginky a rifliky zabudni...budu babo tlacit...Mne sa moja vyhadzala po jednorazovkach ked sme chodili plavat, ale az take krvave mokvance...Takze mnozstvo okolo tych 25-30 je ideal...ale zalezi od toho ako casto chces prat... 🙂 Pouzivam aj teraz pri druhej...teraz mam 18 + 10 ako bola sada...A tie nocne vkladacky pouzivam len ked ju mam len tak rozbalenu tak sup pod nu... 🙂
@diablica697 Jasné, vyskúšaj si, ja som nič, čo som Ti napísala, nemyslela zle, práve naopak, ver tomu, že som Ti chcela ušetriť strašnú kopu času a starostí.
@h2 s plienkami nemam ziaden problem. nestoji ma to viac ako keby som prala nase veci. pocikanu plienku netreba riesit a pokakanu nemam problem preplachnut. periem kazde dva az tri dni. perie sa s dezinfekcnym pripravkom napriklad miofresch. plienky .
nie je pravda, ze v latkovej plienke ma chladno.
a to castejsie prebalovanie beriem lepsie, ako by dieta malo byt v jednej plienke 4-5 hodin, lebo este nie je dost pocikana.
prebalim, vyperiem a neriesim.
Ahoj, ja som mala cca 40ks štvorcových plienok + 9 ks tenkých vkladačiek a asi 3-4 nohavičkové pkienky (určené hlavne na dlhšie cesty alebo k lekárke). Pri látkovkách sa mi nikdy nestalo, žeby sa dieťa prekakalo až na body, pri jednorazovkách dosť často. Keď som prešla látkovanie už pri najstaršom, tak mi začali jednorázovky smrdieť umelinou. Ak si zvykneš na látkovanie, ani ti nepríde, že je s tým veľa roboty. Pocikané hodiť do vedra, ak budeš používať separačné vložky, tak tie zachytia exkrementy, to len spláchneš a plienku trochu umyješ žlčovým mydlom a do vedra. Raz za 2-3 dni všetko do práčky a operieš.
Ja som veľmi využila látkové plienky, nakoľko máme 3 deti a všetky 3 látkované. Dokonca aj 2 deti naraz. Všetko sa dá, keď človek chce a nájde si systém. Teraz pri najmladšom používam prevažne itti bitty, ktoré mám ešte od najstaršieho a tie sa už nesmú ani žehliť.
@diablica697 necitala som vsetko ale skus skupinu https://www.modrykonik.sk/group/1818/
Je tam toho dost.
Ja som kupila do 60plienok ale to mam aj pod hlavicku atd uz. Plus niekolko pul nohaviik 6ks tusim a dake nohavickove. Plus som sila bambusove vkladacky
@diablica697 je tu skupina latkovkarky, tam ti skusene maminky poradia 😉
https://www.modrykonik.sk/group/1818/
aha, aj ked som hladala, ci ti niekto dal link na nu, nevsimla som si to...
@h2 pocikane dam do plastoveho vedra, okakane preplachnem a dam do plastoveho vedra. ked idem prat, dam do pracky, dam prasok lovelu, dezinfekcny prostriedok podla navodu, a periem na 40 stupnov na 2,5 hodinovom programe. povesiam ja alebo manzel vonku na snuru alebo v zime doma na radiator. alebo susiak. vysusene skladam tak max 5 minut ako relax.
@h2 to iste, co ty spravis s okakanym bodyckom, ked ti prekaka jednorazovku a prave si doprala. btw pri latkovych sa mi to akosi nestava, az sa cudujem.
zda sa mi nefer oznacovat niekoho za masochistu, kazdy mame svoje sposoby vychovy a starostlivosti o deti, maminka si pytala radu a namiesto toho je tu sfuknuta.
@poohie Prepáč, ale masochista nie je nadávka, nikoho som nesfúkla, práve naopak, ako jedna z mála som jej tú radu, ktorú chcela (že koľko tých plienok bude potrebovať) poskytla. Takže ak je niečo nefér, tak napísať mne, že namiesto poskytnutia rady som ju sfúkla, lebo to jednoducho nie je pravda.
Ahoj,ja latkujem syna odkedy sa nam zahojil pupcek-cca od 10dni. Na noc davam pampersku. Cez den iba latkovky. Najlepsie ti poradia v skupine latkovkarky, tam su linky a rady kolko coho a tak. Osobne som na uvod mala 3x PULky od BG+ 8stay dry plienok, 6 kapsoviek a asi30 stvorcov,prala som a 3 dni a stacilo. Ak mas susicku,staci ti aj menej. Za mna znacka BumGenius, ostatne som uz popredala, na tychto ficime uz 16m.
@diablica697 ja som mala 60 libstatskych štvorcoviek, prala som ich po 30 ks každy druhý den, do polroka žehlila na najhorucejšom stupni, jednu sadu som prebalovala, druhu sušila, k tomu zopár ortopedigických gatušiek, používala som cca do roka, potom už bolo malé moc akčne a prešli sme na pampers, zapareniny boli raz v pamperoch, ked som si nevšimla, že kaklo. nezažili sme žiadne zápaly a podobne, aj som ju dosť vetrala na nepremokavých plachtách. tie moderne látkove som síce mala, ale neosvedčili sa mi až tak moc.
@h2 neviem akú drámu z toho robíš, ja mám odlátkované dve deti, sme tu , živí, zdraví..., ak nemáš odskúšané, neviem o čom to hovoríš
@tortelinka Ale veď nech sa páči, ako komu vyhovuje.
To je na tebe kolko si kupis,,ja som mala 7 latkovych plienok,ked sa mu grckalo na utretie na spanie a ked som mu plienku latkovu dala kvoli nozickam😊