Je potrebný spací vak pre májové bábätko?

kakali10
18. dec 2018

Ahojte, prosim o radu.. je podla vas potrebny spaci vak alebo zavinovacka ? Dostala som od doktora taky zoznam co treba do porodnice a je tam aj toto, ked pojdeme domov. Dieta sa nam narodi v maji, co bude podla mna pekne teplucko, zavinocku ani spaci vak uz isto nepouzijem. Mozem ho zobrat z porodnice vo vajicku len v nejakom svetriku ci? Co myslite

pininka
18. dec 2018

@kakali10 niektoré deti radi spávajú zaviazané, takže aspoň jednu zavinovacku by som mala, navyše sa ti bude ľahšie s názvom manipulovať, ja som mala takú tensiu. Spací vak a neskor

mogaa
18. dec 2018

Spací vak netreba, ale zavinovačku alebo perinku kúp aspom jednu....Ono záleží aj aé veľké bábo bude....Inak sa manipuluje s 2,5kg bábom a inak so 4kg bábom🙂ak bude drobnejší tak tá zavinovačka je prvé dni super.....a ako bolo v predchádzajúcom príspevku písané, sú deti ktoré majú väčší pocit bezpečia ked sú zviazané(v zavinovačke, v perinke), inak plačú....

pribinak
18. dec 2018

Zavinovacku som mala jednu, taku tensiu. Spací vak sme dostali ako darček. Syn v tom ale bol velmi krátko, rychlo vyrástol

kakali10
autor
18. dec 2018

@pininka
@mogaa
@pribinak
Hej pocula som ze niektore deticky su radsej zviazane a na tesno ako boli v brusku. Len teda co si pamatam, pred 5 rokmi som varovala znamej syna , od 4 mesiacov do dvoch rokov a nikdy spaci vak nepouzila, povedala ze je to zbytocnost , vzdy mu dala na noc nejake flausove teplejsie dupacky a zakryla ho (ked sa aj v noci odkopal tak nevadi, lebo mal tie teplucke dupacky

katulienkax
18. dec 2018

Tak ked pôjdete autom tak jedine vo vajíčku, všetky si ho už rovno v nemocnici priviazali do vajíčka a tak šli. Do vajíčka žiaden spací vak nevopchas. Dieta treba prikrit deckou

zuzipolo
18. dec 2018

@kakali10 mne sa tento rok v máji narodila dcéra a spací vak sme nepoužili až do nejakého septembra,ale zavinovačku mala veľmi rada dcérka,asi prvé 2-3 týždne spinkala len v nej,potom bola už veľká a tak sme ju viazali v plienke v lete 🙂 ona rada spala prvé 2 mesiace v tesnom 🙂

kakali10
autor
18. dec 2018

@katulienkax noooo presne toto potrebujem vediet 🙂 ze naco budem tahat do nemocnice spaci vak alebo zavinovacku ked aj tak pojde do vajicka. Ako po financnej stranke to neni vobec ziadny problem kupit nejaku zavinovacku , kludne aj dve . Len mi to pride zbytocne, mozem sa mylit, nie som skusena mama 🙂 len teda znama nic z toho nepouzila .. tak preto sa pytam 🙂

pribinak
18. dec 2018

@kakali10 do nemocnice urcite nebudes brat spací vak, možno zavinovacku

kakali10
autor
18. dec 2018

@pribinak na tom papieri je to tak hlupo napisane , ze do porodnice bude treba zavinovacka alebo spaci vak.. tak teda zavinovacku asi kupim, aj keby som ju nepouzila , pre istotu aby som mala 🙂

pribinak
18. dec 2018

@kakali10 kup taku tensiu, su uz všelijaké moderne, na suchy zips, s vystuženým chrbatikom a tak
Ale v máji bude babo Asi vo vajíčku prikryté dekou

kristinasadovska
18. dec 2018

Ja som rodila v Septembri a keď som šla domov s porodnice malému som dala bodynká, dupacky svetrík a capicku dala som ho do vajíčka a prikryla dekou 😊 žiadna zavinovačka ani perinka až doma som ho dala do perinky 😊

kakali10
autor
18. dec 2018

@pribinak tiez myslim ze postaci ta deka, ale nasla som take tensie na suchy zips s vystuzenym chrbatikom za 16 €, to je smiesna polozka, takze ak ju nehodou nevyuzijem nebudem banovat 🙂

pribinak
18. dec 2018

@kakali10 no ved ;)

mogaa
18. dec 2018

@kakali10 záleží aj aké veľké resp.malé bude bábo. Pokiaľ budeš mať drobca, tak zavinovačku využiješ a aj ti pomôže tie prvé dni....sama uvidíš....zavinovačku stačí ked kúpiš 1ks a oblečenie 52-56 ani nepotrebuješ, hneď kupuj väčšie

kakali10
autor
18. dec 2018

@mogaa mam v plane kupit aspon 3ks bodiciek c.52 a ostatne vacsie.. v tomto som uplne trafena 😁 aj ked som varovala mojej znamej toho synceka, ja som neznasala ked mi nachystala nieco velke , vyzeral v tom jak utopenec 😁 vzdy som ho prezliekla do mensieho, aby vyzeral krajsie 😁 to je taka uchylka asi 😁🤦‍♀️Aj keby som tie najmensie cisla obliekla len raz, dvakrat nevadi .. hlavne ze to bude 100 100 😁

ave_eva
18. dec 2018

@kakali10 za mna je super aj aj. Perinka na spevnenie bábätka,a aj vam sa bude lepsie s nim zaobchádzať a spaci vak využívame teraz v troch mesiacikoch, v noci sa mala rada odkopava a tak je vak super,nebojim sa ze jej bude zima...

moonlight1210
18. dec 2018

@kakali10 nase deti neznasali zavinovacku, ani nic tesne. strasne radi sa v noci vrteli, jedna noha tam, druha tu, spali rozhodene ako hviezdica na plazi. ibaze si pritom nie raz cez priecky vystrcili nozicku, a potom ju nemohli dostat spat a rovno zo spanku strasne revy. takze spaci vak bol ako stvoreny. mohli sa prehadzovat kolko chceli a stale boli zakryte v teple a mali volne miesto na nohy. mohli spat aj nalepene na prieckach, nohu cez ne neprestrcili. u nas mal spaci vak velke vyuzitie.

monika494
18. dec 2018

Spaci vak mame a nepouzili sme ani raz.mala spinkala v zavinovacke alebo na nej /kedze sa tam uz nevojde/ a prikrita dekou.

lenka1993
18. dec 2018

Mam dceru februarovu, perinku som pouzivala asi pol roka, chcela spat zvazana a potom spaci vak asi do 2 rokov. Teraz cakam druhe, tiez budem rodit v maji a urcite vytiahnem aj perinku po dcere a na zimu aj spaci vak.

mogaa
18. dec 2018

@kakali10 ono je to vyslovene o tom aké veľké sa bábo narodí....bábätko ktoré má cca 2,5kg je oveľa drobnejšie ako veľké bábo ktoré má 4kg. A aj manipulácia s ním je náročnejšia. Keď bude mať bábo 2,5-3kg tam zavinovačku oceníš a aj využiješ, pri 4kg bábätku ju nebudeš ani potrebovať, ani sa ti do nej nevojde. Niektoré bábätká majú 4kg až v 2-3mesiacoch, iné hned pri narodení....Ak vieš že bábo bude mač cca 3kg tak 52 nekupuj vôbec , 56 jeden max 2 kúsky....naša keď sa narodila mala 2300g, jej boli aj 56veľké a po naroden sme jej ešte dokupovali najmenšie vecičky🙂takže u nás zavinovačka prvé dni určite využitá na 100%.

bobricek1979
18. dec 2018

Urcite este zavinovacku vyuzijes

snehulienka82
18. dec 2018

@kakali10 zavinovacka je dobra vec, lahsie sa aj manipuluje s babom

kakali10
autor
18. dec 2018

Ok babulky, presvedcili ste ma 😁 kupim aj spaci vak 🙂 akurat ich pozeram ale vobec netusim ake cislo kupit..aby mu vydrzal nejake mesiace ale zase aby nebol velikansky cez celu postielku 😁

ukulela
18. dec 2018

@kakali10 kazde dieta je ine. moj prvy spaval v zavinovacke / ulitke, kym z nej nevyrastol. (pol roka tusim) potom som mu usila traku vacsiu a potom plynulo presiel do spacieho vaku. ulitku preto, lebo mu vyhovovalo byt zavinuty. nerozhadzoval ruckami. (najdi si Ulitka na nete, ulitkashop tusim, siju ich na slovensku). v spacom vaku spava aj ako 4 rocny, on sa odkope vzdy a spod vsetkeho. iba v pyzame by som ho nenechala, najma, ked ja potebujem perinu, lebo inac mi je zima.
mladsi zas v tej ulitke nevydrzal, tak spava v tej jednoduchej stvorcovej zavinovacke, nie tej klasickej perinke zvazovacej. aj to v nej spi len preto, aby som ho mohla lepsie polohovat, aby si nezlezal hlavku. (aj ked teda uz ma 2 mesiace.) v perinke ho lepsie polozis nabok. a tiez moji svokrovci male mimino nevedeli chytit bez perinky. kvoli nim som vlastne tu zavinovacku kupila. lebo ani ta ulitka nie je pevna,
a este - ta moja ulitka je sita aj do sedacky. ja som obe deti v tom niesla z porodnice. a tiez som to pouzivala na cesty aj neskor. spaci vak - ja som mala tusim 6-12 mesiacov. 0-6 som nemala (bol v tej zavinovacke) . to neobabres, ak kupisa vacsi, bude v tom plavat, diery na ruky mu budu plantat az na bruchu. musi kupoit aj mensi (0-6) a potom ten vacsi.

kakali10
autor
18. dec 2018

@ukulela lenze na stranke brendon nie je cislovanie ze od 0 po 6 a podobne, tam je to takto..ze velkost 68, to vobec netusim aka je 🙂

nika_m
18. dec 2018

Ja mam pripravenu doma pre istotu aj zavinovacku aj spaci vak, este uvidim co bude vyhovovat...akurat je mi divne ze ti to kazali priniest do porodnice..ja viem tak ze oblecko aj zavinovacky davaju svoje, stacia len plienky, vlhcene obrusky, krem a az na cestu domov veci, kedy do vajicka zavinovacku ani vak nedas...potrebujes do svojej porodnice aj oblecenie na tych par dni pre babatko s tym, ze nedavaju ich erarne veci?

kakali10
autor
18. dec 2018

@nika_m sme sa zle pochopili 🙂 nemam zoznam z porodnice, ked dostanem ten tak urcite budem mudrejsia, ja len citam stale kraviny na nete a nasla som tento zoznam, dokonca som to mala aj na takom papieriku od gynekologa .. samozrejme ze v porodniciach vedia najlepsie co si treba priniest 🙂

nika_m
18. dec 2018

@kakali10 jaaaaj tak :D uz chapem prepac :D

mari_en
19. dec 2018

Do porodnice to velmi netreba kedze odtial vacsinou idu maminky na aute cize do vajicka ide babo, ale mne sa drobec narodil v juni a bola taka zima ked sme prisli domov ze sme pritapali a on bol v perovej zavinovacke, ono sa to nezda ale to drobnunke je zranitelne. Myslim ze bolo nejakych 15stupnov vtedy takze radim byt pripravena a ak uz nie toto tak minimalne ulitku odporucam. Babatko je dobre viazat pretoze oni maju ten lakaci reflex v rukach a vacsinou nim budia sami seba. Ked je poviazane rucky mu nelietaju a aj rychlejsie sa ten reflex odbura a potom v septembri ho uz nebudes musiet ani viazat ani nic, ak bude vsetko ok. Existuje ulitka, zozenies aj tu na konikovi pekne za super ceny, ktore su vzdusne tenke a zaroven splnia ucel

soviatko
19. dec 2018

Prípadne sa dá kúpiť deka do vajíčka, niečo takéto ako v odkaze dole som mala aj ja, keďže som rodila koncom marca a pri odchode z nemocnice snežilo. Potom som ju použila ešte asi 2x, ale od apríla leží v šuflíku nepoužitá. Ja som mala dve zavinovačky s pevným chrbátikom, keďže synček mal po pôrode 2680g a môj chlap sa ho bál chytiť, aby mu drobátku náhodou neublížil. V perinke spával asi tri mesiace a keď mu z nej už nohy trčali, tak som ho preložila do vreca, veľkosť 0-6. Aj teraz v ňom spáva, len už má veľkosť 6 -18. Neustále sa mi odkopáva, netuším ako sa mi v noci dokáže povyzliekať z pyžamka, ale nech mu oblečiem čokoľvek, ráno má bosé nohy vo vreci. Aspoň takto zostane trochu v teple. Moje sestry a synovec vo vaku spávali takmer do troch rokov a aj môj chlapček bude ;)