Je možné oprať zimný fusak z ovčieho rúna?

cora30
6. apr 2011

Máte niektorá z vás skúsenosti s čistením zimného fusaku z ovčieho rúna? Pri 1 dieťati som dala čistiť do čistiarne,no s výsledkom som nebola spokojná. Teraz by som chcela skúsiť vyprať, klasicky v práčke. Je to možné?

ichbinich
6. apr 2011

@cora30:
Vlna/runo sa da prat aj v pracke, za tychto podmienok:

- iba v studenej vode (zraza sa pri zmene teploty, teda pranie na 30°C a plakanie v studenej vode)
- v prostriedku vhodnom na pranie vlny (najlepsie s lanolinom, napr. od DenkMit z DMka)
- na programe na vlnu a jemne pradlo

Ak chces prat aspon v letnej vode, budes musiet prat v rukach a hlavne plakat v tej istej teplote. Vyzmykat mozes dat do pracky. Ja sama som ale takyto vlneny fusak neprala, tak to su iba vseobecne rady 😉

kvojtanikova
6. apr 2011

@cora30 ja som tiez prala v pracke na 30ke, len vyber si na to pekny den ked to budes moct susit vonku, lebo sa to inak susi velmi dlho, aj 3 dni, a moze ti zatuchnut - zapachat.

cora30
autor
6. apr 2011

@kvojtanikova

Prala si to na 30-ke s programom ručné pranie? Použila si nejaký špeciálny prací prostriedok? S čistením fusaku sa neponáhľam, počkám si pekne do júna keď je už fajnovo teplúčko.

kvojtanikova
6. apr 2011

@cora30 ahoj, ja som to prala na rucnom prani, presne ako pises, a potom zmykanie som dala len malo otacok, len 700. Preto to potom bolo aj dost vlhke, no ale zase bala som sa ze ak by som dala 1200 otacok ze sa to rozbije na marne kusky 😉 Praci prostriedok som pouzila bezny prasok a avivaz. Nechcela som kvoli jednej veci kupovat novy prostriedok. Ale asi je lepsi tekuty prasok ako riadny prach. No, v juni bude uz pekne teplo, na balkone alebo na dvore ti to pekne slniecko vysusi. Ale aj teraz su uz obcas pekne dni.

cora30
autor
7. apr 2011

ahojček.
Takže žmýkanie radšej na menších otáčkach. Ja som tiež myslela skôr na tekutý prací prostriedok.
ďakujem ti pekne za radu a prajem krásny deň.

dankarunka
24. máj 2013

Milé Maminky 🙂 .
Ak môžem doporučiť, tak by som Fusak z ovčieho rúna neprala v automatickej práčke. Môže v nej dojsť k trvalému poškodeniu vlny-zaplsteniu.V práčke je možné prať len výrobky z vlny a vlneného rúna zo Super Wash úpravou SPW , kde je vlnené vlákno špeciálne upravené na pranie v práčke. Len vtedy je možné pranie na programe "Ručné šetrnné pranie". Vlna sa perie len v lanolínových pracích géloch Wool Balzam, z dôvodu spätného premastenia vlneného vlákna, ale treba brať do úvahy aj fakt, aby prací prostriedok nedráždil jemnú a citlivú detskú pokožku. Určite vlnu neprať v bežných pracích - silno odmastňujúcich prostriedkoch typu Color a ani na biele prádlo. Teplota prania aj plákania je rovnaká do 30 stupňov Celzia. Ak uz odstredovať, tak naozaj na najnižších otáčkach...cca 150-200, alebo nastaviť program na NEODSTREĎOVANIE. Prací gél číry s lanolínom Wool Bazam sa dá využiť aj na pranie svetríkov, mikín, plyšových hračiek, jemnej a spodnej bielizne, tepovaniu čalúnení, kobercov,...mám doma silného atopika, a jemu periem všetko prádlo len v tomto lanolíne. A naozaj sa mu stav veľmi zlepšil.Tie textílie ho potom nedráždia a nevysušujú mu aj tak veľmi suchú pokožku. 😉