Hniezdo do postieľky - za a proti

19. aug 2024

Ahojte. Chcem sa spytat, niektore ste za hniezda do postielky, niektore ste proti. Na nete je ale vela druhov hniezd. V niektorych je dieta pevne uvelebene, hlavicku ma pevne a rovno, v niektorych su deti pokrutene. Potom su hniezda cocoonababy, alebo je babatko len na rovnom matraci. Mam z toho taku velku hlavu. Skor ma zaujima nazor tych, ktore ste boli na nejakych kurzoch, citali odborne clanky,…. Moje okolie ma rozne nazory a kedze som prvorodicka, chcela by som mat nejake zakladne znalosti, kedze sa casto pise o SIDS. Dakujem 🙂

michaelam2
19. aug 2024

Dost som toho precitala, aj bola na kurzoch a odbornici mali rovnaky nazor a to, ze ziadne hniezdo..ani vsetky tie mantinely, baldachyny atd. Odporucaju to vacsinou prave predajcovia tychto veci.

patka06
19. aug 2024

V postieľke má byť čo najviac priestoru, žiadne hniezda, mantinely a pod.

mclissa
19. aug 2024

Nic do postielky. Ta ma byt prazda a vzdusna.

really8
19. aug 2024

Nam sa hniezdo osvedcilo. Mal rad ked bolo nieco okolo, mozno mu to pripominalo brusko neviem. Prave ked sme spali mimo domu alebo v kociku kde mal vela priestoru spalo sa mu zle. Mantinely mam tiez z vonkajsej strany postielky. Nejde chlad od steny a nepadal stale cumlik na zem. Viem ako to vsetci odporucaju, skusali sme ale prinieslo to len zhorsenie kvality spanku.

autor
19. aug 2024

Ked teda nic do postielky. Cim prikryt dieta?

lenuska9999
19. aug 2024

Čo sa týka prikrytia sú podľa mňa najlepšie spacie vaky. Dieťa sa ti neodkope

patka06
19. aug 2024

Zo začiatku som vôbec neprikývala, mala pyžamkový overal, neskôr spací vak

autor
19. aug 2024

Takze od narodenia pouzivat pyzamkovy overal? Aky material prip.rovno aj aky odporucate? Spacie vaky - nema dieta studene rucicky? Alebo su vaky aj s rukavickami?

miminka91
19. aug 2024

mantinel sme davali najma kvoli bezpecnosti a chladu ci prievanu.

patka06
19. aug 2024

My sme mali od narodenia, keďže vôbec nebola v zavinovačke, bavlnený - nájdeš napr. v Tescu balené po viac kusov
Doma nepotrebuje žiadne rukavičky, či je dieťatku chladno kontroluješ vzadu na krku, nie tým či má studené ruky/nohy

veronika_e
19. aug 2024

Tak su ozaj len dva nazory. Teraz su vacsinou proti, ale nam sa napriklad osvedcilo. Malej sa tak spalo ovela lepsie, citila sa v nom proste bezpecnejsie.

mclissa
19. aug 2024

Moj syn spava od narodenia v spiacom vaku. Ma tri roky a stale ho pyta.
Nikdy nebol studeny, v lete sme pouzivali 0.5 tog (my sme v UK tu nemame 30 v noci), v zime mava 1.5 tog. Spava pri otvorenom okne od narodenia cely rok. Rucky studene nemava.

anavixy
19. aug 2024

Hniezdo nie je urcene do postielky ani na nocny spanok. Je to nevhodne z hladiska bezpecnosti spanku, je tam riziko udusenia (rovnako ako pri vsetkych zbytocnostiqch v postielke, hrackach, dekach, mantineloch, vankusikoch..) a zvysuje sa riziko sids. Stanoviska su len dve - Kiedronova a jej paperovy marketing a potom vsetci ostatni, co hovoria nie. V postielke ma byt len dieta v spacom vaku alebo bez, podla teploty. Nie su vhodne ani zavinovacky ani ine umele predlzovace a prehlbovace spanku a pomocky, ktore prehrievaju dieta. Mantinel urcite (ten klasicky) nie.
Rukavicky nie! Ruky a hmat su pre dieta a jeho percepciu a spoznavanie sveta aj seba sameho velmi dolezite, nechtiky ostrihat a neriesit, aj pripadne skrabanceky sa zahoja raz dva. Studene ruky nie su znamkou toho, ze je dietatu zima, su to akralne casti, ktore sa horsie prekrvuju a nie je absolutne ziaden problem, ked su studene. Treba sa riadit teplotou zatylku, spacie vaky maju rozne tog, podla ktoreho treba vyberat.
Zaverom dodam, ze ano, zavinovacky, hniezda atd mozu skutocne z pohladu rodica zlepsit detsky spanok v zmysle dlzky, ale dlhy a hlboky spanok nie je pre malicke babatko ani prirodzeny ani vhodny.

ina2405
19. aug 2024

@anavixy 👏

biba_18
19. aug 2024

žiadne mantinely ... pokiaľ sa vám tam šprajcne dieťa medzi rebriny tak že si skoro zlomí nohu, by ste videli tie nie mantinely (lebo áno, sú aj také deti čo putujú po postieľke keď spia) ...

kikusenka1
19. aug 2024

Hniezdo som do postieľky nedávala, keď boli deti babatka spavali v zavinovacke. Keď mali 3 mesiace v spacom vaku. Mantinel som mala pri synovi len od steny , pri dcére zo všetkých strán pretože to bol divoch veľakrát sa mi zasekla medzi rebrinami. Teraz ma 2 roky a cestuje po posteli stale

really8
19. aug 2024

@anavixy a co je zle na to ze dieta spi pokojne a dlho? Moj je na UM, takze nejde o to aby som neprisla o mlieko? Nie je to pre dieta prirodzene ked spi zviazane akokeby v objati? Ved tak to pozna z bruska

majlo1234
19. aug 2024

@really8 myslim, ze plytsi soanok je prevencia SIDS

@anavixy ja som bola sokovana, ked mi v porodnici tlacili hniezdocko podla kiedronovej😃 ze to sa odporuca aj v nemocnici som nevedela

Autorka, ja som hniezdo vyuzila mimo postielky, dala som si v nom dieta na zem do kuchyne/na gauc. V postielke som ho nemala

lucia13022023
19. aug 2024

V podstate ti to tu už bolo všetko vysvetlene. Tie postielky sú krásne, s baldachynom, krásne hniezdo s volanikmi, mantinely.. Ja som mala tiež iné predstavy ešte pred tehotenstvom, no keď som si čítala co všetko sa môže stať, tak som to veľmi rýchlo v mojej hlave zrušila, a syn spáva len na matraci v spacom vaku, podľa počasia samozrejme.

anavixy
19. aug 2024

@really8 deti pri prilis hlbokom spanku “zabudaju” dychat, velmi jednoducho povedane. Samozrejme su aj deti, ktore spia v spacom vaku bez zavinovacky atd. a aj tak spia napr 8 hodin vkuse, ale tych je malo. Spanie ako “v objati” je ok, ale nie je ok to, ze ma dieta zaviazane ruky - to v brusku nemalo, niekto zavinuje s rukami vonku, tak tam ma perinka len funkciu prikrývky, kde zasa hrozi prehriatie, ale ako to zvyknem pisat pri tychto temach, bavime sa o rizikach, nie kazde dieta sa musi v perinke prehriat… A teda u starsich deti je to zasa ine, ale u novorodnecov a malych babatiek je to (hlboky spanok) neprirodzene, napr aj Moro reflex ma svoj vyznam aj z tohto hladiska.

anavixy
19. aug 2024

@majlo1234 viem ze (aj) v Boroch ich pouzivaju 🫣 u nas (kde ja pracujem) sa napriklad odporuca polohovat na boky, v obycajnej zavinovacke, z toho sa mi tiez nozik vo vrecku otvara 😬😬

really8
19. aug 2024

@majlo1234
@anavixy dakujem za vysvetlenie. My zijeme v cz a tu kiedronova je za boha takze sme tak nejak tomu verili tiez.

autor
19. aug 2024

@anavixy skvele vysvetlene 👌 dakujem

haraburdova
19. aug 2024

Citala som si milion clankov a odporucani na tuto temu a rozhodla som sa kupit hniezdo. Pouzivali sme ho do momentu kedy sa mi dieta pretocilo na brusko same od seba. Mala to ako svoje miestecko, poznala to a nemala problem zaspat aj na inych miestach ked sme isli na vylet alebo na chalupu. Cez den som hniezdo pouzivala ako miesto kde bude babo lezkat kym je hore, hrala som sa s nou kym tam lezala. Nikdy sme nemali problem, ani monitor nezapipal a dcerka mala vzdy velmi pokojny spanok. Nie prilis hlboky ani dlhy, to az teraz neskor. Zasa ked je dieta hladne, zobudi sa aj keby bolo v neviem akom nastaveni pokojneho hlbokeho spanku.

Teraz ked je vacsia, ma mantinel, lebo je divoka a ma tendenciu sa krutit v posteli, cestuje po postielke, stvornozkuje v polospanku a teda keby tam ten mantinel nemala, tak si uz o postielku rozbila hlavu, polamala ruky nohy cez tie strbiny.. Nezakryvam nicim, v spacom vaku by vrieskala celu noc. Zavinovacku sme mali v nemocnici nanutenu, doma sme ju pouzivali priblizne mesiac kym sme sa s muzom nejako naucili upokojit ju aj bez nej. Brala som to tak, ze zavinutie je prijemne pre dietatko, lebo je to pocit ktory pozna z bruska, je to upokojujuce. Hniezdo pre mna splnalo ten isty ciel - jedno "jej" miesto, ktorw pozna po hmate, cuchu, a citi z neho bezpecie. Zalezi samozrejme aj od hniezda, nadychane paperove by som nekupila, to by som sa fakt bala udusenia. My sme mali obycajne tenke hniezdo z lanu.

Co sa tyka spanku, povazujem za daleko nebezpecnejsie prilis naobliekane dieta, pozavinovane pomaly do roka, v ciapockach rukavickach a neviem v com vsetkom. Ano je to
male dietatko, nesikovne vsetko, moze sa prekoprcnut a zaborit hlavicku do hniezda/mantinelu (prave preto si myslim ze hniezdo treba zrusit v momente ked sa dieta zacne aktivne hybat) ale zakladny pud sebazachovy ma aj male dieta - ak by nemalo, neplakalo by od hladu, od tepla, chladu, bolesti, unavy atd.

A k obliekaniu - mam januarove dieta, postielka je pri okne, ktore je na celoročnej vetračke. Nič hrubšie ako dlhe pyžamko na sebe nemala, žiadnu čiapku, ponožky, nič. Od juna spi len v plienke. Orientujem sa vylučne podľa teploty na zatylku, to kontrolujem od narodenia tak 3-4 x za noc, aj keď sa už nebudí. Mame vela veci z merina a lanu ale prevazne bavlna.

taktotedanie
20. aug 2024

Zbytocnost

maca206185
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
maca206185
20. aug 2024

Ahoj. Nám sa hniezdo osvedčilo. Mali sme ten problém keď som malú uspala a dala do postielky ihneď sa prebrala ale keď tam bolo hniezdo prebrala sa ale ihneď si dala hlavičku ku tomu hniezdu vlastne a tak sa jej dobre spinkalo ze cítila ze je niečo okolo nej. Spala v ňom do 6 mesiacov .