Februárové bábätko - chlapec - oblečenie a výbavička

prdlosko
5. jan 2023

Dobrý deň,
vedeli by ste mi poradiť, čo ste potrebovali na oblečenie pre februárové bábätko? Všade píšu niečo iné, bábätko je to moje prvé, takže fakt tapam, mamina si nepamätá, čo potrebovala pre mna a ešte som aj letná, svokra vraví len, že manžel bol veľký a nevyužili menšie veľkosti - ja čítam diskusie a píšu, že aj detičky, ktoré majú 4,2kg nosia velkost 56, takze som už aj v takom strese, ktorý je zrejme normálny, len už ozaj neviem, čo budeme potrebovať a čo nie🙈
V čom ste odchádzali z pôrodnice s bábätkom v zime?
A čo by ste odporúčali, mimo oblečenia, na čo nezabudnúť?
A čo ste obliekali takýmto zimnejsim babatkam?

ropucha6
5. jan 2023

Moja mala ma dva mesiace, teraz ma 4,2kg a nosi 56 este len dva tyzdne, tak urcite aspon nieco by som mala. Ja vacsinou obliekam ná pyzamo sveter a nohavice a to cele do overalu. Ale ak pojde este do nejakeho fusaku do vajicka, tak mozno tu strednu vrstvu ani netreba, ved bude v aute.

lenkatroj
6. jan 2023

@prdlosko mam dve februarove babatka, prve na konci (pricom porod a najblizsie 2 tyzdne boli riadne mrazy), druhe na zaciatku februara.
Oblecenie do porodnice aj doma by som si nachystala 56tku. Vacsina deti sa do nej zmesti a ak by bol problem, na prvu noc/den nieco urcite najdu v porodnici a potom niekto prinesie dalsie. My sme fungovali vylucne na overaloch (? - take to s dlhymi rukavmi aj nohavmi, rozopinatelne na cvoky od hora dole kvoli vymene plienky - nech nemusim vyzliekat cele babo a ani navliekat nic cez hlavu. Zipsovacie fungovali horsie). Netreba ich mat vela, priemerne 1 ks na den, perie sa doma aspon raz za tyzden. Babatko sa nema kde zaspinit, akurat moze dojst k nehode s grckou/plienkou.
Babatko nema byt naobliekane ani vnutri. Nasa pediatricka povedala, ze cez den kurit na 22 a oblecene ako my, maximalne dalsia tenka vrstva na trup, v noci na 19 a babo do spacieho vrecka/zavinovacky.

co sa tyka dalsej vybavy:
- odporucam "deku do vajicka". Dieta nema byt z bezpecnostnych pricin vo vajci ani v autosedacke oblecene v overale/bunde. V pripade nehody bezpecnostne pasy drzia tu "hunatu" vrchnu vrstvu a nie samotne dietatko, ktore takto moze vyletiet - z oblecenia pri nehode sa jednoducho vyvlecie vdaka silam, ktore nan pri nehode posobia. Nahodne video s vysvetlenim:

https://www.youtube.com/watch?v=QnBqWuhc6kE

Daju sa najst aj crashtest-y na nete, to je krute pozeranie. My sme do vajca mali nieco taketo (z lidla za 5 E): https://www.e-kociky.sk/duetbaby-zavinovacka-do..., kde popruhy drzia samotne dieta. Toto v spojeni s "pyzamkom" a tenkym svetrom nam stacilo na presuny autom. Ked bolo -15, tak sme auto nastartovali chvilu vopred
- ak sa chystas babatko nosit v nosici/satke, odporucam bundu s moznostou vsadky alebo si (dat) usit vsadku do oblubenej bundy - staci kupit v galanterke 1 zips kompatibilny s tym bundovym a latku (flis, softshell... ).
- ciapocky roznych hrubok, idealne strh "s usami", ziadny sal (babatko nesmie mat prekryte usta a nos, nevie dostatocne silno nasavat vzduch). Rukavicky a extra hunate ponozky/papucky na zateplenie "koncov", ktore lahsie vychladnu 🙂
- dobry fusak do kocika, nam sa osvedcila merino vlna - v zime hreje, v teplejsom obdobi neprehrieva. Na leto sme mali podlozku z merino kozusinky a to bolo jedine, kedy sa krpec nepotil na chrbte.

oni toho nepotrebuju vela na zaciatku, hlavne milujucich rodicov 🙂 oblecenie sa v pripade minutych cistych zasob da navliect aj vacsie, babo sa na to hnevat nebude a z tej 56tky mozno vyrastie za par tyzdnov (nas priberal 400g za tyzden, nosil ich mozno 3 tyzdne dokopy) , skoda kupovat privela a nejake mozno pridu este do daru po narodeni.

Nekomplikovany porod a vela spanku zelam!

lentilka1994
6. jan 2023

ahoj ak chces napis mi spravu mam novorodenecky overal zimny aj perinky a rozne veci

enoula
6. jan 2023

Podla mna sa oplati investovať do rastucich bodyciek.. lindex, hm napr... Tie fakt vydrzia viac velkosti, takze 56tku nevynosi za 2 tyzdne.. a rym padom mas menej veci.. a super su flisove overaly kde nozky aj rucky zahnes na zaciatku... Cize tiez vynosi dlhsie. ak sa da odopnut kapucna, tiez plus je to. Taky sme mali z tchiba. Plus je to dobra stredna/vrchna vrstva podla pocasia. Fusaky sa osvedcili 2, zimny rastuci (ma odzipsovatelny spodok do vanicky) a aj sofshellovy prechodny na jar/jesen. Oba sme mali od emitex. A este kukla je super vynalez podla mna. Kryje aj krk ci v kociku ci nosici, drzi na hlavicke dobre. Merino/outlast su funkcne materialy, stacil vzdy 1 kus

prdlosko
autor
9. jan 2023

Ďakujem vám všetkým za rady, naozaj si to veľmi vážim 😍🙏🏻