Dezinfikovali ste všetky nové vecičky pre bábätko?

kvetulkam
22. jún 2013

Ahojte, prosím o radu. Je potrebné dezinfikovať všetky novo kúpené veci, myslím tým, postielku, kočík,baldachýn, hračky pre novorodenca, ...? Nenašla som k tomu nič a celkom ma to zaujíma. Niekde som počula, že sa postielka dezinfikuje savom zriedenym s vodou, ale nie je to nebezpečné? Dakujem za kazdu radu 😉

bubelko
22. jún 2013

@kvetulkam nedezinfikovala som nic. len som poprala a hracky umyla. postelku utrela vlhkou handrickou od prachu, ktory vznikol montovanim. kocik tiez len pretrela vlhkou handrickou.

soldi
22. jún 2013

@kvetulkam nie, nedezinfikovala som vobec nic. akurat oblecenie som oprala.
ale urcite sa najdu aj take, co to robili. urob tak, aby si sa Ty citila dobre 🙂

katie555
22. jún 2013

savo s vodou? to pochybujem...ja som plastove veci a postielku umyla s vlaznou vodou a jarou ... a vsetko co sa da vyprat , vyprat ..

kvetinka211
22. jún 2013

@kvetulkam kocik urcite nie, skor ma trapilo ze bol par dni citit novotou, ale moc som to neriesila ... ked sa kupi kvalitny, tak je tych skodlivym snad menej.
Postielku som tusim prebehla jarkovou spongiou a vyutierala, kedze bola v pivnci. Baldachýn sa dá určite oprať, hračky sa dajú pretriet vlhkým froté uterákom. Savo by som nedávala. Mikróby sú všade, detský organizmus si musí na ne tak ci tak zvyknúť. Este ma napadlo, ze ak velmi chces, tak by nebolo odvedci to dat vsetko do jednej miestnosti a nechat zapnutu germicidnu lampu, to je lepsie nez na to naliat chemiu ...

kvetulkam
autor
22. jún 2013

Mne sa to zdá s tým savom prehnané, preto sa pýtam. Dakujem za rady, len sa chcem ubezpecit, ze ak nedezinfikujem nicim, len umyjem, babatku tak neuskodim.

kvetinka211
22. jún 2013

@kvetulkam v porodnici je ovela viac bacilov nez v ktorejkolvek domacnosti, potom prejdes halou kde je uplne vsetko vratane infekcnych pacientov a rezistentnych bakterii, prejdes okolo bezdomovcov spiacich na lavickach vo vestibule, chytis klucku ktoru v ten den uz chytilo aspon 1000 ludi a uz dlho nebola dezinfikovana, podobne ako vytahy ... hracky su uz potom uplne v pohode :D

ematko29
22. jún 2013

ani ja som nedezinfikovala,dosť som sa toťižto bála aby to bábu neublížilo.ináč som veci poprala apožehlila,hračky vyprala alebo umyla a postielku som mala ešte pomne aumyla som ju jarovou vodou apotom čistou.Akurát som matrac kupila nový 🙂

hradnapani
22. jún 2013

@kvetulkam maximalne som len bezne oprala, ozehlila, utrela.. nic extra, ziadna dezinfekcia. Neboj sa, neublizis babatku.

ikke
22. jún 2013

ak dezinfikovat, bohate postaci voda s octom.
nove som prala iba oblecenie a postelne pradlo. novu postielku som pretrela vlhkou handrou.

galaxy
22. jún 2013

Nič nedezinfikujem. Ja dokonca opraté veci ani nežehlím 😝

yidaky
22. jún 2013

Ja som len prala. Aj kocik som poprala. A postielku, hracky poumyvala jarovou vodou...

aristka
22. jún 2013

žiadne savo ,dráždi dýchacie cesty ,ani tebe to nemusí urobiť dobre ,nato pozor,všetko čo sa dá treba len vyprať a hračky jednoducho umývateľné veci umyť s jarovou vodou...nič špeciálne nerob...

kvetulkam
autor
22. jún 2013

Ďakujem všetkým za rady 🙂

lin123
23. jún 2013

@kvetulkam iba oprala, co sa dalo..inak nic..netreba to nijako extra prehanat, a savo urcite nepouzivat,ked mas/budes mat doma male babatko..vypary strasne citit, ide do organizmu..pozor na silnu chemiu...

kvetulkam
autor
24. jún 2013

Dakujem, známa mi hovorila, tiez cakaju teraz bábo, že ona komplet vsetko dezinfikovala savom 😖

horana
24. jún 2013

Nic, babo treba cim skor naucit na bezne bakterie prostredia v ktorom bude zit.
Preto aj po porode maju vyhodu babetka ktore mozu pobudnut nahe na nahom tele matky dostatocne dlhu dobu aby stihli bakterie "preskat" a (paradoxne) pomozu vytvorit na kozi ochranny "obal", teda tie priazdnive sa tam zabyvaju, proti inym zacnu bojovat.
Prirodzena imunita, prirodne ockovanie. Vytvaraju sa aj same v najutlejsom veku ak proces nebrzdime. Priroda to vymyslela dobre.
Teraz uz sa cim viac zacina hovorit ze antibakteralne mydla a pod urobia viac skody nez uzitku, podobne je to aj s dezinfekciou.
Uplne bezna, normalna cistota, nic neprahanat.
Agresivnu chemiu ako savo a pod. nepouzivat, ta by totiz uskodit mohla.

jankali
24. jún 2013

🙂 ja som mala na "špeciálne" záležitosti DesidentS - taký sprej, čo sa používa v zdravotníctve - tento zubári na nástroje (nastriekať na vyčistený hladký tvrdý povrch a nechať vyschnúť..). To som pár krát použila, myslím aj na madlo kočíka, keď už bol malý väčší.. Mala som ho aj v pôrodnici a vyčistila som si ním kohútiky na sprche🙂) Inak vodou s purom, alebo s antibakteriálnym mydlom som umývala hračky. Savo nie, doteraz s ním nepracujem, keď mám malého doma. j.

maryanna
24. jún 2013

uplne suhlasim s horana
veci vyprat, ostatne pretriet vodou, alebo jarovou vodou... dezinfokovat a naco? a savom uz vobec nie....ked chces silou mocou dezinfikovat tak napr sanytol je dobry, neobsahuje chlor nesmrdi, ja ho pouzivam sem tam do kuchyne a tak, a pise na nom ze sa pouziva aj na dezinfekciu hraciek a pod...........

blackcat8885
24. jún 2013

@kvetulkam Ja som len vyprala oblečenie a také textilné veci.Postieľku som utrela vlhkou hubkou,fľaše vyvarila,plyšáky vyprala,hrkálky vyvarila vo vode.Savom robim dezinfekciu len psom-koterce 🙂 Myslím,že veci pre bábo by sa savom nemali umývať

demo
24. jún 2013

@horana tu ale nejde o bezne bakterie, ale o chemikalie a synteticke farbiva v textile a v hrackach. Tie sa ale nikdy nepodari celkom odstranit (ani savom). Vsetko co je nove treba oprat alebo umyt mydlom.

cat
24. jún 2013

@kvetulkam mne až trošku rozum ostal stáť, že savom. preboha. a tie agresívne jedovaté výpary má teraz to mimčo dýchať a dotýkať sa toho? To už radšej keby to tá známa nepretrela ničím, by urobila lepšie...