Detská postieľka pripojená k manželskej posteli rodičov - skúsenosti

titla
22. jan 2019

Ahoj dievčatá,
Prišla som si po radu od skúsenejších mamičiek. Čakáme s manželom naše prvé bábätko a narazili sme na problém, kam umiestniť detskú postieľku. Máme maličkú spálňu – pre nás dvoch na spanie dostačujúcu – ale už v nej nie je miesto kam umiestniť ďalší kus nábytku.

Ja vidím riešenie v tom, že by sme odstránili môj nočný stolík a postieľka by sa umiestnila medzi stenu a moju stranu postele. Aj to by sme museli kúpiť menšiu, ako štandardný rozmer 120x60, lebo nám tam chýbajú centimetre. Ja viem, že je to zase len dočasné riešenie, lebo z tých malých postieľok (90x40) bábätka strašne rýchlo vyrastú – ale jeden problém po druhom.

Manželovi sa však toto riešenie nepozdáva. Jeho argument je, že neostane dostatočný prístup do postieľky, lebo bude prístupná len z tej jednej úzkej strany a bábätko sa nebude dať vyberať. Prístup z postele tiež neprichádza do úvahy, lebo človek sediaci na matraci na posteli nebude mať dostatočný balans... toľko jeho teória🙂.

Ja si nemyslím, že by to bolo až také nerealizovateľné. Môj muž nemá žiadne praktické skúsenosti s deťmi. V živote ani nedržal žiadne bábätko v náručí. Takže aj keď beriem jeho teoretickú dedukciu na vedomie, rada by som sa spýtala mamičiek, ktoré mali takto pripojenú postieľku k manželskej posteli na ich skúsenosti. Vyhovovalo Vám to? Vedeli by ste mi popísať svoje skúsenosti, aké pozitíva a negatíva to malo? Nevadil Vám obmedzený prístup k postieľke?

Je mi jasné, že to čo vyhovovalo hoci 100 ženám tu na MK, nemusí v konečnom dôsledku vyhovovať mne. Všetko ukáže čas a prax, potreby bábätka a moje. Možno skončíme všetci traja v našej manželskej posteli (tomu by som sa ale chcela radšej vyhnúť), alebo sa nakoniec niekto z nás vysťahuje do druhej spálne.... Čo konkrétne najviac vyhovuje našej rodine zistíme za pochodu, napriek tomu by som bola rada, ak by ste sa podelili o svoje skúsenosti. Ďakujem.

lejka01
22. jan 2019

Ja len k tomu vyberaniu babatka z postielky...ja som mala klasicku postielku vedla postele, dali sme prec moj nocny stolik a z jednej strany bola stena...tu prednu cast som nemala dole a vyberala a vkladala babo do postielky z mojej strany postele...ziadny problem 😉 moj aj manzelov balanc bol bezproblemovy 😂

titla
autor
22. jan 2019

@lejka01 Tiež nemám pocit, že by som mala problém udržať rovnováhu pri sedení na matraci... 😀 A ja na rozdiel od môjho muža skúsenosti s deťmi mám a s bábätkami manipulovať viem🙂

lejka01
22. jan 2019

@titla bude to v pohode...mozno ked tam date tu postielku tak aj sam pride na to, ze je to v pohode 😉....a oproti mne mas vyhodu, ze s babatkami vies manipulovat, ja som predtym take mini ani nedrzala na rukach a moj manzel tiez 😂

hanickaondrik
22. jan 2019

Ja som mala takto obe deti. Syn momentálne spí v našej posteli spolu s nami a dcérka spí v postieľke prisunutej k asej posteli. Ak budeš kojit veľká vyhoda. Všetko je len o zvyku. A dieťatko je pokojné že cíti pri sebe mamu.

deti95060810
22. jan 2019

tiež sme posunuli môj nočný stolík a postieľka ledva vošla na šírku lebo hneď bol takmer radiátor...Zmestila som sa len ja...ak by som mala takýto problém ako ty tak čo keby ste rozhádzali izbu - popremiest. nábytok? Nepomohlo by to?

slamocka
22. jan 2019

Ja som urcite za pripojenie postielky ku manzelskej posteli. Muzi nevedia co hovoria 🙂 Vacsinou sa budis ty ako mama, aby si male upokojila, pohladila, dala mu cumel, nadojcila, atd, takze urob si to podla seba, aby ti to najviac vyhovalo. Vela moznosti nemate, myslim si, ze ani obmedzeny pristup ku postielke nie je az taky tragicky - maju to tak nasi znami a v pohode. Ide o zvyku, predsa to dietatko nie je take velke, ze sa v postielke strati a ze by si ho tam mala nahanat 🙂

Skor sa pozeraj na to, aka postielka ti bude vyhovovat - ja som trvala na takej, kde sa bocnica da dat dole. Ikea ma taku, za rozumnu cenu. Uz skoro, mozno po 4. mesiaci sme ju dali uplne prec, pretoze bolo pre mna omnoho jednoduchsie v noci dietatko len presuvat "vodorovne" k sebe a naspat ako vstavat z postele a dvihat ho hore dole.

Spaniu v spolocnej posteli som sa chcela vyhnut aj ja, ale uplne som to nevylucila. Ked som citila, ze ma chce citit pri sebe, tak som ju nechala spat s nami. Vzdy ked sa ale dalo, som sa snazila ju jemne presunut do postielky. Vacsinou som uspavala na manzelskej na prsniku a prekladala do postielky az potom, ked som isla neskor spat ja. Aktualne (mala ma 21. mesiacov) obcas protestuje a spi s nami. Niekedy zaspi v postielke a je tam aj celu noc, nadranom ma prelezie a lahne si do stredu. Pozitivne hodnotim aj to, ze sa pekne bez bocnice naucila sama vyliezat a zliezat - zo svojej postielky do velkej a odtial dole.

Este jedna vec, ked sa rozhodes pre system spania bez bocnice, moze sa stat, ze budes mat vyskovy rozdiel medzi postielkou vasou postelou. My sme to riesili tak, ze sme postielku zvysili - znamy stolar prikrutkoval drevo na nohy postielky. Je to omoho lepsie. Spravi to aj hocijaky sikovny manzel 🙂

A rozmer 120x60 je akurat. Teraz mam pocit, ze jej mala a ze sa v nej pri nocnom cestovani a otacani obuchava. Ale chapem defitit s priestorom - kedze cakame druhe, dcera musi ist do novej postele a tiez dufam, ze aspon 160x70 nam vyjde.

Drzim palce 🙂

titla
autor
22. jan 2019

@deti95060810 Jediné čo sa v izbe dá presúvať sú tie nočné stolíky.

V izbe je len skriňa na šaty, posteľ a dva nočné stolíky. Medzi mojou stranou postele a stenou je 54 cm. Na tej stene sú aj dvere, ktorými sa vchádza do spálne. Pred posteľou máme 75 cm, ale je tam aj radiátor, čiže v podstate je ten priestor menší. Tam postieľka byť nemôže pretože to miesto potrebujeme na prechod, aby sme sa vedeli dostať ku skrini a na manželovu stranu postele. No a medzi manželovou stranou a skriňou je 53 cm. Akurát sa tam zmestí jeho nočný stolík a vieme aj otvoriť šuplíky v skrini. Skriňa je po celej dĺžke steny.

titla
autor
22. jan 2019

@slamocka Ďakujem 🙂. Ja si tiež nemyslím, že by ten obmedzený prístup predstavoval neprekonateľnú prekážku.

Už som aj našla postieľky s odnímateľnou bočnicou, kde sa dá výška lôžka nastaviť do viacerých polôh. Navyše manžel je zručný, výšku postieľky dokáže upraviť bez problémov.

My už vlastne jednu postieľku aj máme. Zdedili sme od mojej sesternice, používaná jedným dieťaťom, čiže jej prakticky nič nie. Max stačí kúpiť nový matrac. Ale je to ten štandardný rozmer 120x60 a teda do spálne nevojde.

mogaa
22. jan 2019

@titla neterka mala takú malú spálňu že sa jej tam nevošla postielka....Malej urobili izbu vedľa spálne a prvé mesiace mala vedľa postele vaničku zo starého kočíka - malá spávala tam, ke´d mala nejaké 4 mesiace ju už dávala vedľa do jej izby do postielky....Tam dokonca ešte lepšie spávala ako s nimi v spálni....teraz má v izbičke aj postielku aj detskú posteľ - má rok už spáva v tej detskej posteli.....

bobula46
22. jan 2019

@titla keby ste zrušili oba nočné stolíky a kúpili normálnu postieľku 120x60? Potom môžete presunúť aj do detskej izby 😁

titla
autor
22. jan 2019

@bobula46 Zrušiť nočné stolíky môžme, ale nemôžme zrušiť priestor kde je manželov nočný stolík, lebo by sme sa nedostali do skrine, kde máme všetko oblečenie.

Štandardnú postieľku 120x60 máme, tá môže byť v detskej izbe od narodenia. V detskej izbe máme aj rozťahovaciu pohovku, tá slúži momentálne návštevám. Ja by som sa s bábätkom mohla rovno po jeho narodení presťahovať do detskej izby a možno tak nakoniec aj spravím, ale nateraz by som si to nechala ako posledné riešenie. Manželia majú byť podľa môjho názoru spolu v jednej posteli. Ak zistíme, že to nefunguje, muž sa pri nás nebude vedieť vyspať, tak o.k niekto sa bude sťahovať.

Alternatívne riešenie stále hľadáme. Máme ešte čas, drobec sa narodí až v lete🙂 Mojim cieľom pri zakladaní tejto diskusie bolo skôr získať názory od žien, ktoré fungovali tak, že mali postieľku pri manželskej posteli a prístupná bola len z tej užšej strany a manželskej postele. Ich skúsenosti.

Samozrejme som vďačná za všetky návrhy a nápady, možno niekto prispeje riešením, ktoré by nás ani nenapadlo🙂 Jediné čo si neviem vôbec predstaviť, že by som dieťa nechala od príchodu z pôrodnice spať samé vo svojej izbičke. Ja viem, že v mnohých krajinách je to bežná prax, ale toto nechcem.

bobula46
22. jan 2019

@titla mne je jasné o čo ide, tiež by som radšej brala to spanie spolu s manželom. My sme riešili presne takto isto miesto a vyriešili sme to zrušením nočných stolíkov.
Jedine čo ma ešte napadlo že vymeniť pohovku za manželskú posteľ alebo presťahovať skriňu.
Ale ani tá postieľka nie je zlý nápad. Len z vlastnej skúsenosti viem že môj krpec sa od narodenia krútil v postieľke, kde mala byť hlava boli nohy a tak. Narodil sa v lete takže v perinke spával iba občas zviazaný, skôr to bol podklad.
A manželská sa vám nedá otočiť že by ste mali postieľku nad hlavou alebo pri nohách?

lula313
23. jan 2019

My sme prerabali kúpeľnu, takze som prvých 6 týždňov bývala s dcerou sama a spala so mnou v posteli. Potom sme to robili tak, že uspala som ju v postieľke a spala s nou v izbe, okolo 4,5 mesiaca som už zaspavala s mužom v druhej izbe, dceru mala na kamere a brala si ju do postele v izbe, keď sa prvýkrát zobudila na kojenie a v 6 mesiacoch už stvornozkovala a bolo riskantne ju mat v posteli, tak som sa odsťahovala natrvalo k mužovi a dceru som chodila len kojit.

kassandra25
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
naattalie
26. jan 2019

@titla necitala som vsetko
Mame tiez malu spalnu vyriesila som to tak ze som svoj nocny stolik vyhodila manzelsku postel dala uplne k stene a detsku postielku k noham manzelskej postele tak aby sa dalo prechadzat.manzelov nocny stolik ostal tiez len z toho titulu ze je potrebny priestor aby smesa dostali k skrini

saxalendra
26. jan 2019

my tak fungujeme uz roky, matrac na postielke je vo vyske matraca manzelskej postele, bocna stena postielky je odmontovana. je to super, ked male zaspi, len ho odtlacim, alebo otocim do postielky a mozem spat dalej bez obmedzenia mojho priestoru v posteli

maminka2710
26. jan 2019

@titla Pri malej som mala klasicky postielku osobitne, a teraz pri malom mám pripojenú k manželskej posteli, a je to super. Tiež máme mini spálňu a ešte v prostriedku miestnosti veľký komín, takže to premiestňovanie bola veda :D ale je to pohodlné, s vyberaním žiadny problém, lepšie sa vyspíš, lebo máš viac miesta a bábo máš napriek tomu stále blízko pri sebe. 🙂

pribinacka
26. jan 2019

Cauko, my sme kupili klups piccolo presne kvoli setreniu priestoru, atypicky rozmer. V spalni mame obaja nocne stoliky, po muzovej strane su okna,tam sme posunuli postel aby vedel otvorit svoju stranu perinaku, z mojej strany je postielka a vstavane skrine. Tiez som ju planovala dat matrac o matrac, ale nakoniec som ju nechala uzavretu. Musím povedat, ze syn tam bez problémov spi od narodenia, netreba ho uspavat. Myslim,ze to je tym, ze ma lepsi pocit v malom priestore zatial. Muz upravil postielku vyssie asi o 20cm, ked treba krmit v noci dám z postele dole nohy, naciahnem sa do postieľky,vyberiem ho a je to 🙂 nas je na um,takze mám na stoliku nachystane čo treba,otazka chvilky a moze papat. Teraz ma 2mesiace a po postielke sa vykope akoby hore, takze ho posúvam spat na stred v noci ;) Muz skusil s nami byt, totalne nevyspaty, takze teraz je v obyvacke, berieme to ako docasne kym syn neprespi lepsie noc. Aktualne spi super prvy spanok 5hod, potom už 3hod, 2,hod, ako kedy, takze cakam kym sa to ustali. Postielku nelutujem,skvela volba, planujem menit a dat klasiku ked bude mat 4-5mes..ta sa zmestí do spalne len muzova strana bude musiet ist uplne pod okna k stene 🙂

aliena89
26. jan 2019

@lejka01 my to máme tak isto 🙂 veľmi malá spálňa takže máme postieľku hneď vedľa postele a jedna strana postieľky je odobratá a takisto vyberám malého z menej strany postele lebo z opačnej strany je postieľka úplne pri stene. Nevidím v Tom problém 🙂 a ani partner 🙂

feb13
26. jan 2019

My takto mame postielky z oboch stran uz 6,5 roka. 🙂 Vzdy aktualne najmensie babo spi pri mne a trosku starsie pri manzelovi. Je to super, aj psychicky, aj z hladiska nocneho dojcenia. My sme museli navrtat dierky aby boli madrace v rovine nasho, to ale pre sikovneho muza nie je problem. Najvacsiu nevyhodu vidim v tom, ze sa mi tazsie schadza z postele, najma ku koncu tehotenstva. Je to ale zvladnutelne. Pri vyberani babatka z postelky je najdolezitejsie, aby postielka stala stabilne na nohach, teda aby neboli kolieska ktore sa posuvaju ked sa o postielku opres a tiez aby pod nou nebol suflik. U babky je postielka so suflikom a vzdy do toho kopnem.

ivd
26. jan 2019

@titla ja musim suhlasit s tvojim manzelom. My sme postielku presunuli na druhu stranu k stene, pretoze mne sa z mojej strany postele proste dcerka zle vyberala a cim bola vacsia tym viac ma z toho bolel chrbat. Co sa tyka postielky mensich rozmerov ak si to financne mozete dovolit, tak si kupte najprv mensiu, ale poviem ti, dcera ma rok a uz aj ta klasicka 120 jej vyzera byt mala co sa v nej tolko prehadzuje hore dole. Neviem si predstavit ako vyzera vasa spalna, tak mi ani nenapada nejaky lepsi navrh nez ten, s ktorym si prisla. Vyskusat mozete a uvidis sama ako sa ti to bude pozdavat.

andreatimova
26. jan 2019

Ja ta mám od začiatku keďže som lenivá vstávať a prekladať dieťa v noci a aj keď som to skúsila proste sa mi osvedčilo mať postieľku priraznú k posteli a pri kojení pohoda pre nás oboch on sa moc nezobudil napapal sa a spal ďalej ja som sa nemusela báť že mi nedaj bože spadne a nikoho sme nebudili pre nás dodnes postieľka je niečo čo je súčasťou našej manželskej posteli. Ja mám teóriu sme cicavce a všetky cicavce sveta majú svoje mláďatá čo najbližšie k sebe až na sebe a tak je prirodzené že takto spíme a nehanbím sa za to že krpec snami spinká 🙂 a to už má 2,5 roka. Veď on raz z toho vyrastie a už nebude nikdy bábo a tieto chvíľky sú na nezaplatenie

lenuliatko84
26. jan 2019

Ja som proti.v noci ma mat clovek svoj komfort a nie premýšľať ci prilahnem dieta

zuzuliennka1
26. jan 2019

z tych malickych postielok klups babatka velmi rychlo vyrastu... aj my sme mali problem v spalni, ze vedla nasej postele je z mojej strany kus steny trciacej do priestoru, su tam asi rury - a teda postielka vedla mojej postele, 120cm na dlzku - by kvoli tomu kusu steny v podstate zasahovala az takmer na koniec nasej postele, musela by som z postele vstavat nie bokom, ale dopredu....
takze my sme postielku dali kolmo - ja mam vedla hlavy tu uzsiu cast postielky, teda syn je od zaciatku nauceny spat sam a vyberam ho z tej dlhsej strany... a to mam z jeho vahy uz pomaly krize v keli.... vyberat babo z uzsej strany je samovrazda

korytnackaruzova
26. jan 2019

My sme mali malu kolisku a nasa dcerka v nej bola do troch mesiacov. Po troch mesiacoch sme ju dali do svojej postielky v jej izbe, kde sama spinka.

alieeenka13
26. jan 2019

@titla a keby ste mali dočasne spálňu v hosťovskej/detskej, veď keď tam máte rozťahovali gauč a zmestí sa aj postieľka, tak je to vybavene ale páči sa mi aj spomínaný variant že najprv dať len vaničku z kočíka a zistite potreby babatka

katkabalon
26. jan 2019

@titla Moja osobná skusenosť je , že deti spali v postielke s odstranenou bočnicov pokial som dojčila zhruba do 2 rokov potom dostali vlastnu posteľ do izbičky . Manžel spal vedľa nás celý čas nesťahoval sa na gauč ani by som nechcela. Pre mňa bolo nepredstaviteľné vstávať v noci z posteľe a brať si deti do posteľe z postielky, keď to robíš 4 krát za noc tak vlaste vobec nespíš, ja som len odsunula dieťa do postielky a spala dalej aj vlastne nikdy sa mi nestalo žeby začalo dieťa strašne plakať, a manžel by sa zobudil ja už nejako podnedome som bola nastavená že som sa budila tesne pred kojením. cez deň deti spali buť vonku v kočiary alebo keď boli večšie tak v cestovnej postieľke v obývačke sami. poprípade na našej manželskej posteli . CHlapi vôbec netušia ako je vyčerpávajúce, že ty vlastne v noci nespíš, keď manžel je ochotny ti podávať dieťa s postielky do postele za každým kojením tak nech to skúsi :D vydrží mu to tak tyždeň možno . V našej spálni bol tiež tento problém tak sme to riešili tak že pár mesiacov sme spali hore nohami a nad nami bola postielka s odstranenov bočnicov, čiže dieťa spalo nad mojou hlavou :D Držím prsty aby ste si našli vlastný spôsob, ktorý vám bude vyhovovať .

cestovanie7
26. jan 2019

Ahoj a co takto iný typ postielky? Rozmerovo sa vám tam zmesti bez problémov a babo v tejto môžeš mať kľudne do 6m.

mamuskazuzuska
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzuvalina
26. jan 2019

My to mame tak isto, postielka je medzi manzelskou postelou a stenou. Je to naozaj narocne vyberat a vkladat dieta z postele, kde musim klacat, hlavne, ked je teraz tazsi a matrac je nizsie - my mame klasicku detsku postielku so vsetkymi stenami. Ale zase ma to kopu vyhod, ze mas dieta hned po ruke hocikedy v noci sa ozve a dociahnes aj poleziacky len ho chytit za ruku napr alebo dat cumel.