maminky aku mate skusenost s ortopedickymi nohavickami davate detickom alebo na to "kaslete"pretoze moja mala ma 3plienky -teda na siroko balit-na pravom klbiku to ma na hranici normalu-tak uz po druhej kontrole sa to nezmenilo-stale balit...no ked vidim ako sa nemoze ani popucit-poriadne si puknut-co je sputana tak by som ju najradsej nebalila...ved nikde vo svete to tak nerobia a deti normalne chodia...to by musela byt nejaka vyvojova vada aby dieta nechodilo nie?co vy na to?
@stanuska84 joj dakujem za prispevok-ved je to na hlavu..balim ju uz len na noc-lebo sa s 3-mi plienkami zmestime len do pizamka a pancusiek-((a chuda naozaj sa nemoze ani pohnut...v noci je to v pohode-pkeny den 😉
Ahoj...ja sa chystam drobca balit na siroko a ak bude vsetko ok tak potom prestanem...tiez som citala na nete ze je to zbytocne ...ale som uz zvyknuta v nasej rodine ze sa bali dieta na siroko takze to nebudem menit...
@dankapap minule ked hovorili v damskom klube o klbikoch, tak vraveli, ze nevedia z akeho dovodu, ale ze problemy s klbikmi sa vyskytuju najviac v strednej Europe, teda v nasej oblasti. Ja som balila nasiroko, ale nie stale, bolo horko, maly bol z toho velmi nervozny, mozno by to v zime lepsie znasal 😉
@dankapap displázia berdového kĺbu - je problém najmä krajín z okolia Karpatského oblúka a teda aj u nás. (toľko k tomu, prečo u nás áno a inde nie)
Problém s chodením = neliečený problém od narodenia. Balenie na široko dáva hlavicu stehenej kosti do správnej polohy, aby správnym spôsobom tvarovala "lôžko" v bedrovej kosti. Pokiaľ sa to zanedbá a nález je napr. na hrane - lôžko sa nevyvinie správne, môže sa to aj zhoršiť.
Ak sa na to vykašleš a zhorší sa to - môžeš dostať abdukčnú perinku (my sme ju museli nosiť od 3 týždňov - ale náš nález bol vľavo 2c a vpravo 2a. 3a je už vykĺbenie.) alebo Pavlíkove remence. Môžem ti povedať, že je to ďaleko horšie , ako nejaké 3 plienky a ortopedické nohavičky.
Ak by ani to nemohlo - trakcia v nemocnici, sádrová dlaha. Takže si vyber.
Ja to jednoznačne odporúčam - a to najmä, ak sa nález nezmenil a ak jeden kĺbik máte na hrane.
Dcéra bola v porodnici OK, na prvej kontrole zaostaval za vyvinom jeden klb a na druhej obidva. Balime naširoko. Nechcem riskovať, že sa to pokašle a v 11 mesiacoch pojdeme do remencov, či dokonca do sadry ako syn jednej kamaratky.
Ja som v lekarskom casopise citala rozhovor s "ortopedom malickych" a prepisala som ho sem do jednej temy, ked to najdem, hodim tu "link" - pekne tam vysvetluje problematiku tzv. balenia nasiroko 😉
baby mam otazku. Maly ma 7 tyzdnov, na prvej navsteve u ortopeda povedal ze dobre a balit nasiroko. Balim ho nasiroko stale poctivo, len niekedy by som ho chcela nechat aj navolno aby v tom nebol taky pobaleny a mal troska volne nohy, myslite si ze mu s tym neublizim keby mu to niekedy nedam? napriklad ked cestuje vo vajci alebo ma zly den a mrnci. Nemyslim nehat ho bez toho cely den ale par hodin, tak tri styri hodinky... ci vy ste vase deticky balili poctivo stale? Pytam sa koli tomu lebo dalsiu kontrolu mame az ked bude mat 5 mesiacov a to je dlho. Za vsetky nazory vam dakujem
nie, lebo sme pouzivali latkove plienky pri ktorych bol nasiroko. Dievcata maju k tejto poruche vecsi sklon, a ked nie je v poriadku, urcite by som balila...ine by to bolo, keby ze je kontrola ok.
ortoped nariaduje balit nasiroko az ked je nejaky problem, ak je vsetko OK, tak sa nebali. A na kontrolu sa do roka ide 3x, takze ak by bol problem, urcite to zistia a urcite mamu informuju. Ak mas balit nasiroko, asi je na to nejaky dovod a vtedy by som radsej neriskovala to nerobit. Nuz ale rozhodnuje a zodpoveda vlastna mama.
@polacka ak nema ziadny problem, nemusis ho balit nasiroko. Pre pokoj duse, ak Ti to aj tak ortoped povedal (asi to je zas nejaky jeho osobny nazor), tak to urob, napr. na noc. Ale jasne, ze tak nemusi byt stale, treba ho aj uvolnovat, rozbalovat, nechat kopkat nohami, nechat holeho, ak mas dost teplo doma, nech sa hybe.
@dankapap ahoj ja mam dve deticky no takto syna som balila do pol roka tak ako sa malo ale pri malej som zistila ze to je zbytocne po druhej kontrole som balila len obcas niekedy vobec vaed koniec koncov aj ako pises v inych krajinach deticky nebalia vobec a su zdrave moj nazor je taky ze ked mas malu v poriadku tak naco ju trapit ale to je len moj nazor mam kamosky ktore balili len do prvej kontroly a deturence su v poriadku 🙂