Prosím poraďte čo mám všetko nakúpiť novorodeniatku som prvorodicka čo využijem A čo mi vôbec zas netreba? Ďakujem za všetky rady.
@keri852 hlavne nekupuj vela lebo dost podostavas. Kup si zaklad 10 bodicok (mozes aj menej aj chces castejsie prat), nam sa osvedcili polodupacky lebo s ponozkami je to otrava, nejaky svetrik, overalove pyzamka asi 5 kusov, 2 ciapky, par ponoziek a jeden slusny outfit na navstevy. Kup tiez zopar latkovych plienok najlepsie 120 na 120 (3-5 kusok), 90 x 90 asi 5 kusov
My sme do veku cca 2 rokov absolutne napriklad nenosili tricka ake kolvek pretoze bodycka su praktickejsie ma to zapnute az dole a nefuka na chrbatik alebo v lete zas behali iba v tom takze za mna urcite kupit bodycka nekupovat tricka a k bodyckam naozaj najjednoduchsie su polodupacky to je take gate co maju zavretu nozku akoby aj s ponozkou no a uuuuuplne najjednoduchsie a najpohodlnejsie pre male babatka su dupacky to sme nosili na zaciatku skoro stale 🙂 a potom fakt navrch nejake svetriky alebo na zimu komplet overaliky zas podla mna lepsie ako bunda + nejake gate
Presne tak Ako pise martinka117 bodicka kratky dlhy rukav pripadne tielkove, dupacky alebo polodupacky, pre mna su velmi prakticke overaly(pyzamka), nejaky kabatik bavlneny, na zimu overal (dobre su take makkucke flisove), ciapocka. My sme podostavali vela krasnych veci ktore su viacmenej na efekt (fotku alebo 1krat obliect na oslavu) nieco v takom style si tiez zadovaz ale poradila by som ze az vtedy ak na nejaku akciu/oslavu pojdete lebo kupovat to vopred moze byt neprijemne prekvapenie ze to bude velke alebo male 🙂
Este odporucam kupit bavlnene plienky ktore sa daju vyuzit na vsetko pri zapojeni fantazie🙂 na zaciatku tu vyuzijes na odgrgnutie/odgrcnutie...najlepsie su bambusove maju to v dm a su makkucke a save a dokonca aj pekne 🙂
Ja som zacala bodynka davat az 6-mesacnemu. Vsetky novorodenecke som hned vyradila a nikdy neobliekla, nevedela som si predstavit to tak malemu babatku pretahovat cez hlavicku. Maleho sme prebalovali kazdu hodinu a menej a to aj v noci, tak si nedokazem predstavit stale zapinat patentky hore-dole a navyse aby malo dietatko hole nozicky a na tom navlecene nebodaj teplacky s gumou okolo pasa. Dupacky so zipsom boli uplne naj! Plienky bavlnene vyuzivam aj teraz, mam ich asi tucet. Moj chlapcek je novembrovy, tak sme este vyuzili par svetrikov, kombinezku a hlavne fusak. Takemu malemu netreba vela veci, kazdy mesiac sme kupovali novu a novu velkost.
@iskrickaa mohla si kupit bodicka ktore nejdu cez hlavicku aj take su a vacsinou su tam max 3 patentky co nie je vela. Na polodupackach ktore mame my nie je silna guma je tam siroky pas ktory je volny a urcite babatko netlaci, asi zalezi od vyrobcu, je pravda ze mnohe tie babatkovske veci su neprakticke
Dakujem 😉 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
Záleží na spôsobe života a od povahy dieťaťa. Pre staršieho boli zbytočnosťou akékoľvek kresielka a lehátka. Mladší ich využil. Úplne nevyužitá u nás ostala ohrievačka fliaš a pri druhom aj samotné fľaše. Nikdy som nechcela chodiť ako kengura s nosičmi, ale obe deti mi vysvetlili, že tak skrátka chodiť budem. Takže s týmto rozumom by som si zaobstarala jeden ergonomický nosič typu Storchenwiege, alebo niečo podobné, ešte pred narodením prvého dieťaťa. Inak súhlasím, rifličky, mikinky sú síce krásne ale vrcholne nepraktické. Akurát mne sa napríklad osvedčil aspoň jeden kus s kapucňou (lebo nosič). Moje deti strávili začiatok života v obyčajných body, FaF Tesco overaloch a teplákoch. Najobľúbenejšie body boli pre mňa tie, čo sa dali rozopnúť aj vpredu. Nebolo treba ich prevliekať cez hlavu. Veci ,ktoré sme nevyužili boli zavinovačky, sterilizátory a sterilizačné roztoky, návliečky a paplón, spací vak, čiapky bez klopiek na uši, vetrovku (áno existujú vetrovky v čísle 56). Čo sa týka číslovania, číslo 56 vydržalo krátko, zaležalo od výrobcu, potom dosť dlho nosili číslo 62. Plienky číslo 1 nepoužili nikdy, možno v pôrodnici. Netreba dokonca ani mantinely do postieľky a ak tak skutočne nejaký veľmi tenký. Netreba ani kolotoče a ani baldachýny. Dokonca vlastne netreba ani postieľku, ale to už nie každý dá. Úplná zbytočnosť bol pre mňa aj prebaľovací pult. Vaničku som použila možno 3x. Inak som kúpala v umývadle, potom v lavóri a neskôr v normálnej vani. Pri druhom dieťati nepoužívam ani plienkotašku. Mám normálnu svoju väčšiu kabelku, tých pár plienok a utierky sa mi tam v pohode vojde. Pokiaľ nebudete mať nejaké exémy, alebo iné kožné problémy, nepotrebujete ani detskú kozmetiku ako sú oleje, zásypy, pleťové mlieka. Postačí jeden krém na zadok a jedno detské mydlo na väčšie nečistoty.
@mimla No tak napr. ja využívam mantinely v detskej postieľke veľmi a to má malý už 9,5mesiaca, on sa s nimi hrá, rozvazuje si šnúrky na nich, pozerá tie obrázky, čo sú tam a popri tom zaspí. Podľa mna veľmi dobrá vec. Prebaľovací pult je pre mna úplná nevyhnutnosť, mám problémy s chrbticou, takže bez neho by som to nedala, prebaľovať na posteli sa dá, ale je to o život a o chrbticu a po cisárskom ani nehovorím. Vaničku tiež používam už 9,5mesiaca a malý sa v nej rád kúpe, neviem si predstaviť umývať ho v umývadle, podľa mna je to divné. Okrem toho vanička stojí okolo 5eur, takže to nie je nejaká veľká suma. Na zadoček je podľa mna super Sudokrém a po kúpaní ja používam olejček, inak tej kozmetike tiež moc nedáme. Ale každá mamička je iná, čo je pre jednu nevyhnutnosť, pre inú je zbytočnosť, takže ťažko radiť.
@janickacrazy No vidíš, aké je to všetko individuálne. Mňa k takémuto lowcostu dotlačilo sťahovanie a následná prerábka domu, ktorá stále prebieha, keď som si pozrela, koľko krámov má prvý syn, ktoré v živote nepoužil, začala som to všetko posúvať preč. Aj tak mám stále pocit, že nič nerobím, len handry skladám.
@janickacrazy Aj my to tak mame 🙂 Mam 9 mesacneho a prebalovaci pultik stale vyborne sluzi. Sice mam chrbat v poriadku, no neviem si predstavit sa zohynat stokrat denne nad postelou, vzdy prebalujeme velmi casto, maly nikdy v zivote nemal zapareniny vdaka tomu. Maly sa nam zacal stavat ako osemmesacny, tak mantinely v postielke plne vyuzite, aby si nebuchol hlavicku a v noci tak rad spi, ze sa priplichti uplne na kraj postielky. Umyvadlo mame v style 20tych rokov, nevosiel by sa tam ani ako novorodenec. No pomaly uz vyrasta aj z vanicky🙂
@janickacrazy inak mantinely do postielky su dost nebezbecne nakolko zvysuju pravdebodobnost SIDS.
@ajana1 mozes toto tvrdenie nejakym sposobom dolozit, ci si len tak strelila do vzduchu. Je to sprostost. Aj to, ze vyjdes na ulicu zvysuje pravdepodobnost, ze ta zrazi auto :x Ach jaj.
Inak ja to mam doma ale nepouzivali sme to, prislo mi to neprakticke a zbytocne. Vadilo mi, ze cez to nevidim na dieta.
@keri852 novo narodene dieta potrebuje jest a spat - a je mu naozaj jedno, kde bude spat a co bude mat pri tom oblecene. Zvysok je o tom, co chces ty a co bude vyhovovat TEBE.
My mame velky prebalovaci pult od stolara do miestnosti na mieru, kde sa mi zmestia takmer vsetky detske veci vratane niekolkych kusov nahradneho oblecenia. Nie take mini-prditko, co predavaju v obchodoch, kde ked sa ti dieta nahodou otoci na bok, tak zleti na zem... To by som radsej prebalovala na posteli. Ale tak kazdemu ako vyhovuje, co ti vyhovuje zistis, az ked si to vyskusas.
Vanicku sme pouzivali, kym sa deti nenaucili samostatne poriadne sediet, odvtedy sa kupu vo vani.
Detsku kozmetiku sme viac menej nepouzivali. Obcas krem na zadok, ale to tak 1x za den, niekedy ani to nie. Penu do kupela/mydlo sme zacali pouzivat az po roku, sampon tiez az s vlasmi a rozhodne nie kazdy den.
S oblecenim neprehanat, 3/4 veci pre tychto uplne drobcov sme ani neobliekli. Vacsinou ako baby pisu - bodycka alebo overaly su najpraktickejsie. K bodyckam je v chladnejsom pocasi vhodny nejaky spodny kus - idealne pancuchy alebo nohavice aj s ponozkou. Tiez sa moze zist nejaky svetrik ked potrebujes ist v chladnejsom pocasi von. Osobne mi viac vyhovovalo "pretahovanie" oblecenia cez hlavu ako nejake gombiky - oblecies to ovela rychlejsie. Nuz novorodenec sa ti nezaspini ani nespoti, maximalne "preserie". Takze naozaj toho nepotrebujes vela.
Co urcite vyuzijes su manikurove noznicky, nechty mu budes strihat aj dva krat do tyzdna, pretoze au-skriabu. Ale tiez nepotrebujes "specialne" detske. Dalej je super ciapka, co zakryva aj usi, latkove plienky /aj v pripade, ze budes pouzivat jendorazove/ a vobe cokolvek, co tebe sprijemni a spohodlni zivot doma s dietatom.
@maslenka47 To o tých mantileloch sa aj mne donieslo. Spomínala to sestra z novorodeneckého. Vraj sa deti prehrievajú, neprúdi poriadne vzduch a zadržiava to prach a roztože. Popritom ako to hovorila, zúrivo odstraňovala deky a plienky prehodené cez tie vozíky, čo sú v nich deti v pôrodnici. Aj my máme matinely, ale nepoužívame ich. Osobne mi lezú na nervy.
@ajana1
@mimla no tak ja som tie mantinely začala používať až ked bábatko bolo trochu vačšie, nie hned pri novorodencovi, ale nepočula som, žeby to zvyšovalo SIDS, mne to vyhovuje, malý sa neotrieska o postieľku, ale máme tam aj medzeru, aby videl on na nás a my na neho, takže je to super podľa mna, ale tak každému vyhovuje niečo iné
@iskrickaa náš malý sa ešte nestavia, ale už sa tam kadejako hniezdi, takže aspon sa nebuchne, ja tie mantinely využívam už pri druhom dieťatku, takže nám sa oplatilo ich kúpiť 🙂
P