Ahojte,
som prvorodička a preto by som chcela vedieť čo ste pri novorodencovi skutočne nevyužili, resp. čo ste kupovali uplne zbytočne. Čakame babätko v lete. Zovšadial na mňa beha milion reklam a je ťažke si určit čo skutočne potrebujeme. Zaujima ma napriklad aj take hniezdo, či áno, či nie, či stači perinka? Ďakujem
Každá žena má inú skúsenosť.
Napr pre nás hniezdo zbytočne výhodené peniaze, aj taká perinka k nemu čo bola (to bola taká sada), ani raz sme nevyužili, používali sme len klasickú starú, čo ešte ja som mala ako dieťa (samozrejme, v dobrom stave 😁). Ale iné mamičky nevyužili vôbec napr ... Takže ...
Jedine, čo by som poradila, nie veľa oblečenia zbytočne, veľa dostanete a straaaašne rýchlo z toho vyrastie..., ale ak, body so zipsom alebo gombíkmi vpredu. Rýchlo oblečieš, vyzlečieš, dieťa sa nečertí, keď to ide cez hlavu, dokonca prezlečieš bez prebudenia, keď spí,... Mala som milión oblečenia cez hlavu a len som na to mala nervy, najviac sme využívali takéto zips/gombik a ❤️
Rifle.
nosic,monitor dychu,pri starsej dcere aj kocar,
Ahoj, ja osobne som hniezdo využívala, ale zas my sme nemali perinku, zavinovačku nic takéto. Mala som síce predčasniatko a mala len 2kg keď sme prišli domov ale od začiatku tehotenstva som vedela, že perinku nechcem, ale aj tak sme dostali od rodiny, stojí to tam dodnes😀 a okrem toho sa mi zdá, že všetko čo sme kúpili sme aj využili🙂
Monitor dychu, zavinovacku, kefky na vlasy, kozmetiku, vela oblecenia, postielku. Urcite nekupuj baldachyn.
Stojan na vaničku
zavinovacku, vankus na kojenie, monitor dychu, kolotoc nad postielku, kopec hrkalok a hryzadiel, ciapky bez snurok na uvazovanie, odsavacku mlieka, periny a obliecky na periny do postielky.
@elmivelmi kazda sme ine, aj deti. My sme vyuzili monitor dychu a sterilizator. Bez toho by som si ani predstavit nevedela MD. Ked sa maly posilnil nepotrebovali sme ho.
AUTORKA mne dali pred prepustanim info, ze nech si ho zaobstarame lebo v nemocnici bol a castokrat sa ozval, zabudol malicky dychat.
odsávačku na mlieko
Tak my sme využili všetko. Hniedo, zavinovačku poriadnu na viazanie, monitor dychu, prebalovaciu podložku, kočík, nosič, odsávačku, ohrievačku na mlieko, kresielko hojdacie, spací vak,... ale teda 80% týchto vecí som mala po niekom zdedené, alebo z bazáru v super stave. Neľutujem ani jednu vec z vymenovaného. Niečo sme používali dlhšie, niečo kratšie, veci som potom ešte predala, strata € bola minimálna.
Čo sme nevyužili bolo zbytočne veľa oblečenia. Točila som oblúbené kúsky dookola.
Prebalovacia podlozka
Nevyužila som nosič, ale kúpila som ho aspoň lacno z druhej ruky, odsávačku na mlieko, ohrievač fliaš. Hniezdo som nepoužívala a nechýbalo mi. Najviac sme využili vaničku, postieľku aj kočík. Zbytočne som kúpila veľa šiat z ktorých rýchlo vyrástol. Monitor dychu som nechcela kupovať, ale nejak som si na neho zvykla v pôrodnici tak som ho nakoniec kúpila.
Kočík a myslím ze som možno aj jediná 😄
Nevyužila som zavinovačky, odsávačku mlieka, odsávačku soplííkov, ohrievač fliaš,
Nekupovala som hniezdo, kresielko, monitor dychu - vôbec nechýbali
Naopak na 100% som využila od narodenia postieľku, kočík, ohrádku.
vacsinu som vyuzila,a le veru, kefka na vlasy - malo. kozmetiky somnekupovala moc vela, cize to sme ako tak vyuzili,a le napr olej sme potrebovali maloa balenie bolo dost velke.
vyuzili sme aj sterilizator do mikrovlnky ( to je len tak aplastova nadoba ), aj monitor dychu, dcera mala reflux a zachadzala sa. dokonca sme ho kupovali az neskor, uz pouzity po tom, co sa nam skoro zaduslia.
zavinovacku len kratke obdobie, lebo mi vzdy vykopla spodok a zosunula sa dole. hlavu amla potom vovutri.
odsavacku an mlieo som dokonca kupovala lepsiu, lebo sme skoncili pri odsavani.
iohrievac flias som kupovala po tom, co mal mm pasovy opar. ohrievaniemleika v horucej vode nemusi byt idelane a mozu sa tym nicit protilatky.
oblecnia sme mali sice dost, ale vela po niekom. dcera byvala dost zaparena a tak sme jej do jednorazoviek vkladali latkove pleinky. vzdy sa takot precikala. toiez vela grckala pri refluxe. no mala som prkaticke veci - ziadne riflicky a pod. najpraktickejsie boli overaly. nemali sme ani kadejake botasky a pod som nekupovala, prislo mi to dost neprakticke na takmal nizicku pchat take topanky, kupovala som len hrube ponozky a capacky v Tescu.
aj nosic sme vyuzivali,lebo dcera mala aj koliky, bola strasne uplakane dieta. potrebovala som obcas ruky uvolnit. no tiez sme ho kupovali neskor.
hracky, tam mozno boli nejake nevyuzite, ale to bolo podla nalady, raz sa s tym dcera trosku pohrala, inokedy nie. no vseobecne, viac sa jej pacilo rozpberat letaky, praskat s plastovou flasou, okolo 1r milovala moju spajzu, vecne mi osupala cibulu, hrabala sa v zemiakoch, igelitkach ( pod dozorom samozrejme ), vyniesla mi ten velky niekolkolitrovy olej do polky obyvky. no v obyvke som mala vecne "kolky" - olej, konzervy a kde co.
Lehatko do vanicky, odsavacku na mlieko, flasu.
Monitor dychu urcite nie je zbytocna vec, ak dieta spi osobitne v postielke ci uz v noci alebo pocas dna. Na druhej strane perinka je uplne zbytocna vec. Hniezdo do postielky nepatri a ani nie je potrebne, vyuzijes ho mozno tak na gauci, ale aj to nie dlho, ja som ho vyuzila maximalne, pretoze dieta v nom spalo vedla mna na svojej strane manzelskej postele. Za mna je zbytocnost aj prebalovaci pult, ja som nevyuzila ani len prebalovaciu podlozku. Lehatko do vanicky som ani nemala, nosic mam novy, pouzity asi 5x… myslela som si, ze chcem nosit, ale moje dieta moc nechcelo. Kocik si asi kupi kazda, aj ked niekto ho nevyuzije 🤷🏻♀️ Odsavacka mlieka je velmi dobra vec, ked je potrebna, co najlepsie zistis ked bude dieta na svete a rovnako tak vankus na dojcenie, hoci ten sa da vyuzit aj inak (pozri kojkok vankuse).
Suhlasim, ze nie je potrebny baldachyn, kolotoc a podobne cacky macky, ale pri tom sa myslim vacsinou neriadime praktickostou. 🙈
a ozahj, prebalovaci pult sme tiez vyuzivali. keby sa mam krcit, ci byt vykrutena niekde na posteli a pod, tak mi odidu krize.
no nahrade riesenie je pevna prebal podlozka na postielku.
Ako bolo vyššie spomenuté, pri kúpe oblečenia sa zameraj na praktickosť. Gombíky, zips, cvoky, s čím sa rýchlo manipuluje a nemusíš cez hlavu ťahať. Ja som tiež nakúpila v ošiali, že jeeej aké zlaté, teraz by som pre bábo úplne iné veci kúpila. Ale nevedela som.
Kozmetiku...pri prvom, pri druhom som uz bola poucena.
Pri druhom som kupovala vela veci az po narodeni, ako bolo treba. Teraz uz kupis vsetko takmer do 24h aj s donaskou. Tak sa nenechaj oblbnut a nevyhadz sa zbytocne z penazi.
Ja som dvakrat nevyuzila perinky a zavinovacky, monitor dychu, hojdacie kresielko, satku, ohradku, odsavacku soplov a vobec sme nemali hopsadlo a pavuka
Za mňa monitor dychu určite, zachránil mi bábätko...
Kolotoč nad postieľku a manducu
Hreben. Dcera bola do roka plesata.
Nam sa zas kolotoc osvedcil, mala pri nom zaspavala☺️
Ohrievačku fliaš a podložku do vanicky
Kresielko babybjörn, všetky deti naokolo ho priam zbožňovali, naša v ňom nechcela byť 🤷🏻♀️
Nevyužila som prebaľovaci pult, podložku do vane, podbradniky, cumle, chodítko, obuv pre nechodiace dieťa, kresielka a podobne ...