Čo potrebujem pre novorodenca?

slniecko187
29. sep 2020

Ahojte. Dufam ze tato tema nie je casta ale neviem ako sa mam pripravit :D cakam prve a z okolia nemam nikoho kto by mi povedal a poradil co treba takemu malemu bábätku :D :(
Ak kupujem veci kupim take od 3 mesiacov ci mam kupovat ozaj pre novorodenca a teraz co kupovat?
Co sa berie do nemocnice pre male?
termin mam v aprili ale vsetko naraz sa neda :( kupit za to kupujem uz teraz
A dalsia vec co bude treba okrem oblecenia?
co je lepsie zavinovacka kolko mi treba? perinka kolko kupit :D?
Dakujem za kazdu radu

nykkushka
29. sep 2020

@slniecko187 ahoj. Naš sa narodil v marci, mala som pre neho aj male veci, veľkosť 50, nevies nikdy aky sa narodi veľký 🤦‍♀️🤣. Naš mal 49 cm a 3400 a ta 50tka mu bola veľká. Takže pár body, pyžamiek a nohavíc som mala aj takú veľkosť. U nas v pôrodnici si bábätko davali do ich oblečenia aj perinky, to som si tam nebrala vôbec, až na cestu domkv-body dlhe rukavy, pančušky take tricko na vrch, galoty a huňaty overal do vajíčka.
Pre take malinke babo budes určite čiapočky potrebovať m, nejaké rukavičky tebke, pančušky, body, pyzamka, ponožky, teplaciky, polodupacky...
Zavinovacky ti stačia maximálne dve, ja som ich vyuzila minimálne , keďže náš tam nechcel byt, takže h nas zbytocne vyhodené peniaze 🤦‍♀️🤣. A pre babo do porodnice-vlhcene utierky, plienky, vatove tyčinky, tampony vatove, lieh, krem na ritku, preistotu fľašku na mliečko...

ivka21
29. sep 2020

Tak treba ti odsávacku, cumlík, flasku najlepšie antikolikovu, na bruško masticku, a kvapky proti kolíke (nebudeš mať čas behať po lekárňach) masticku na zadoček ja mam nivea, plienky 8 až 10 ks na deň, obyčajne textilné plienky 10 x- na u tretie ustociek, vlhčené utierky, telový olejcek ja mam hipp dlho vydrží, nožničky, detské vatové tyčinky, vaničku, lehátko do vanicky, Detské mydlo, kočík, postieľku, mantinely do postieľky, perinku, paplón, obliečky, deku, nepremokavé plachty, dve zavinovacky (najlepšie vystužené a na 3 zaviazanía) detský gél na pranie, odstraňovač škvŕn kvalitný, ponožky 6 kusov, 5 bodiciek, 3 dupačky, čiapočky 2 ks, rukavičky aby sa neskrabalo(vecičky najmenšie nekupuj nevyužijes dlho väčšie zahnes) a ešte odporúčam šatku ja idem teraz kupovať pri druhom aby si mohla aj niečo porobiť doma. Do nemocnice si zober odsávacku vysterelizovanu, nohavičky po pôrodné, vložky, nočnú košeľu, kozmetiku co používaš bežne, nabíjačku, telefón, viac ks uterákov, župan, ponožky, silikónové chrániče na bradavky, Prsné vložky, podprsenku na kojenie, príbor, toaletný papier, sobášny list, občiansky, nejaké peniaze nie veľa.vecicky pre dieťatko donesie manzel/priateľ v deň odchodu z porodnice

dzejsik
29. sep 2020

ahoj k veľkostiam napíšem ... kúp si zopár kúskov 50 ale ozaj minimum a zopár 56 ... keď sa narodí, zistíš čo dokúpiť, náš mal 55cm, takže 50 sme nepoužili moc a dokúpila som 56, po 3 týždňoch už nosil 62

deti95060810
29. sep 2020

každí žienka ti poradí niečo iné na čo by si nemala zabudnúť resp. čo sa maminke osvedčilo.... 😉
postieľka, kočík, vanička, odsávačka mlieka, perinka, oblečenie , plienky, Aviril na zadok, ....

dzejsik
29. sep 2020

ešte mi napadlo - rozmysli si podmienky na kočík aké máš a rozpočet a môžeš napísať tu na MK do kočíkovej poradne, tam ti Eli poradí ... a vajíčko len kvalitné testované (Maxi-Cosi, Cybex, Joie, Kiddy... tie sa väčšinou dajú na každý kočík nasadiť cez adaptéry)

cookie29
29. sep 2020

Každá žienka Ti poradí niečo iné. Z toho čo som tu čítala je pre mna veľa veci zbytočných (napríklad cumlík, fľaška) dokonca nebezpečných (mantinel do postieľky, paplon)

Ja osobne som kupovala skôr väčšie veci, ako hovoríš od 3m a menšie som dokupovala až ku koncu tehu, keď som mala odhad na váhu bábätka.

Záleží aj od Teba a Tvojho prístupu. Sú mamičky, ktoré deti obliekajú a mamičky čo ich nechávajú v pyžamku/ pancuskach.

Čo určite budeš potrebovať sú bodycka, pyžamká, spací vak, rukavičky (aby sa neposkriabalo), čiapočky, polodupacky, vrchný kabátik, vanička na kúpanie, pultik/matrac na prebaľovanie, plienky, krém na zadoček, teplomer s mäkkým koncom... pár latkovych plienok. Kefku na vlasky. Kočík/nosič.
Veľa veci závisí aj od Tvojich princípov. Vlhčené utierky/handričky na utieranie zadocku. Kojenie/UM.
U nás sa hodné využil aj vankúš na kojenie (už počas tehu)

ckatka
29. sep 2020

Ja mam termin v decembri a práve dnes som triedila co mam pripravene a s kamoškami co.maju čerstvé bábätka doladujeme čo ešte treba a co je zbytočnosť.
Dolezite - pokiaľ nebývaš na lazoch kde.chodi posta 2x do týždňa a nie si ty alebo manžel bez auta a príbuzných...tak k akýmkoľvek potrebným veciam sa da dostať v priebehu pár hodín. Mysli na to a nekupuj veľa, peniažky šetri neskor.sa.zidu. Takisto ak máš sušičku, stačí ti oveľa menej. Večer hodíš do práčky ráno máš suché.
Takisto - over si s rodinou a kamošmi co vám.chcu kupit/posunut. Aby si neskončila so 6 zimnými overalmi rovnakej veľkosti. Pripadne napíš zoznam co by si.chcela. U nás sa.to.robi tak. Lebo všetci chcú bábätku niečo kúpiť a každý je rád keď nemusí rozmýšľať. Napríklad ja som dopredu povedala ze si prosím.len zavinovacie bodycka a nie cez hlavu...A všetci boli radi za info ze nekúpia niečo čo nepoužijem.
Čiže co.mam.nachystane : (decembrové babo)
- Kočiar s fusakom
- Autosedacku s fusakom
- Vaničku (novorodenca kľudne umyjes v umyvadle ale dostala.som tak.mam)
- šatku a nosič (nosič mam až od 3 mesiacov tak preto aj šatku, ale už sú nosiče aj od narodenia)
- plienky látkové 5 ks a ešte 5 chcem dokúpiť
- prebalovaci pult ten lacný drevený z Ikei, najlepšia vec (bazári za pár€)
- plienky číslo 1 na začiatok jeden balík a potom sa dokúpi
- par kusov v.50 (pozor aby neboli s gumou v pase kvôli pupceku) body, dupačky, čiapočka rukavicky overaliky
-par kusov v.56
-jeden dudel keby náhodou
-zavinovacku nemám a neviem.ci.chcem. Ale kamoška mi požičia ak budem chcieť. Kupovať to nejdem isto.
-hniezdo aby malo kde prvé mesiace spať. Postieľku zatiaľ asi nie, mame posteľ 2x2 m, vojdeme. Alebo ak.sa ešte rozhodnem.tak.kupim ale len takú na prirazenie k posteli. Nebudem vstávať kvôli kŕmeniu.
- Kozmetika - nič. Čistá voda. Jeden bepanten keby treba na ritku kúpime kedykoľvek. Ale.zo.skusenosti keď pokakanu ritku umyjes hneď mydlom a vodou, nemá tam.co byt červené. Ja používam len vodu a občas rakytnikove handmade mydlo aj na seba aj na staršieho a ani nekremujeme ani nič.
-hrebene kefy nožničky špeciálna detská výbava -nič z toho som nemala ani nepotrebovala. Manikúrove nožničky a pilník doma mám, hlavku som prebehla uterákom (normálnym) a dobre bolo. Teplomer mam digitálny ten co ním merajú dneska teplotu keď dakam ideš...ten sa hodí mat doma.
-odporúčam.tie podložky nepremokavé z lekárne... keď budeš mať babo rozbalene...just sa pocika
-chránič matraca - ja kupujem od matejovskeho a mame to.na všetkých posteliach. Keď sa dieťaťu (alebo mne) stane nehoda...matrac je okej. A nie je to igelit nesusti to ako ikea....
-kresielko/stolička na "kŕmenie"...ja chcem kúpiť takú od narodenia...nexh ma babo kde byt so mnou v kuchyni kým si budem robiť. Záleží od dispozicie bytu či také niečo potrebuješ /využiješ. Ja do kuchyne kočík ani ohradku ani nič nedám a na zemi.byt nemôže lebo nám tu pobehuje 65kg pes.
A uvidíš ci budeš kojit alebo nie. Fľašky vopred nekupujem..uvidíme časom.
No a ja mam.este svoje olejceky ktorými riesim akýkoľvek problém od zápalu prsníka cez ranu po sekcii alebo masáž hrádze pri pôrode, po babatkov pupok...takže tie so sebou budem mat aj v pôrodnici aj po.
Aha a ešte mám dve tehu nočné košele so zapínaním vpredu z bonprixu. A takú športovú podprsenku "lambadu" do ktorej sa dajú dat tie vložky (podprsenky Nenosím prsia nemám takmer žiadne tak to uvidím časom.ci.nieco.mi tam.narastie)😂
Periem v sensitive geloch a používam ocot a dezinfekčný do prania z DM. Takže žiadna zmena u mňa co sa.prania týka...
Deku - pletenu, nie flisovu, aby sa cez ňu dalo dýchať v prípade že si ju da cez hlavu.
Väčšina "baby " veci sú vlastne úplne zbytočne vyhodené peniaze za nieco, čo vieš nahradiť bežnou vecou co doma máš.
Veci do postieľky typu perinky vankúšik...prvý rok absolútne nie. Dieťa bud v zavinovacke alebonv spacaciku.

malebiele
29. sep 2020

Baby a odsavacku aku odporucate, manualnu ci taku lepsiu na baterky? A znacku ktoru?

ckatka
29. sep 2020

@malebiele zatiaľ . nijakú. Ak bude treba kúpim elektrickú. S ručnou sa babrat nebudem. V pôrodnici majú a podla toho ako to pôjde tam tak sa zariadim aj na domov

slniecko187
autor
29. sep 2020

idem si napisat zoznam dakujem dievcata 💕😘♥️👶

kocere
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lentilkaxxx
2. okt 2020

My sme veľkosť 50 ani raz neobliekli, keďže Riško sa mal 52 cm a 3700 g. Keďže neznáša obliekanie cez hlavu, body mal asi 5x a dokupovali sme pyzamka. Od kamošky košielky a dupačky 0 bodov, ani raz oblečené. (V pôrodnici mal stále holý chrbát v tom.) Pyžamká sa pohodlne obliekajú a hlavne bez kriku. 🙂 56 vydržala presne 3 týždne, teraz 4 týždne 62 a už mu začíname obliekať 68. Mikiny (tiež na zips) sme kupovali až 62, nosil ich od začiatku, aspoň boli ručičky schované.
Malého oblečenia vážne veľa nepotrebuješ. Uvidíš, aké veľké bude bábätko a hlavne, čo na sebe znesie. Keď budeš kupovať body, pozri zavinovacie so zapínaním na boku.
Čo sme vôbec nepoužili, boli rukavičky, tie by tiež nezniesol.
Zavinovačky máme 3. Zavinutý bol cca 5x, vyslovene to neznášal, ale používame ich rozprestreté do hniezda. Ak sa stane havária v podobe precikanej plienky alebo trošku pregrcne, neskončí to v hniezde a tiež v našej posteli (spí medzi nami). Inak za mňa hniezdo vynikajúca vec, spí v ňom aj na gauči.
Čo som nevyužila v takom veľkom množstve, boli poporodne vložky (najlepšie sa mi zdali Organics). Vôbec som tiež nepotrebovala Rosalgin ani Cicatridina. Toto ti môže partner kúpiť, ak to budeš potrebovať.
Čo som potrebovala a zháňali sme akútne, bola elektrická odsavacka. V deň prepustenia z pôrodnice sa mi nalial 1 prsnik a malý ho nedokázal vytiahnuť.

kikuska111
15. okt 2020

Kočik
Fusak
Deky (hrube.tenke)
Paplonik
Vankušik
Plachty 5 /6 ks
Obliečky 4 ks
Mantinel
Kolotoč nad postieľku
(Hniezdočko)
hračky
Cumle a fľašky
Vanička
Detska kozmetika a nožničky
Teplomer ( ja som nemala nikdy :D )
Telove mlieko
Mydla
Šampony
Olejčeky
Velmi som bola spokijna Hipp odporucam aj Niveu
Plienky a vlhčene utierky
Uteračiky zo 4 ks
Detsky prasok a avivaz .
Kefu a hrebienok
Oblecenie .
Zavinovacky
Bavlnene plienky
Odsavacku na noštekresielko a stolicka na krmenie
Umele misky a lyžičky
Nosic

petka125
6. mar 2022

@ckatka ahoj, mozem poprosit info o olejcekoch? aky na co používas? dakujem pekne 🙂

ckatka
13. mar 2022

@petka125 salubelle na ranu po sekcii
Cyprus na opuchnuté nohy
Levanduľa na spanie a celkovo upokojenie
Zengest na nevoľnosť /bábätko na koliku
Air na upchaty nos
A kopec ďalších. Ale hlavne tieto som mala v pôrodnici

alanko20
13. mar 2022

Do nemocnice si zabal pre seba daku vyzivu, sladkosti, nieco trvanlive, ak budes po porode hladna a nedostanes hned jedlo (podla toho, v ktoru hodinu sa babatko narodi).

Na doma alebo aj do nemocnice odporucam kuchynske papierove utierky, pouzivala som po spche miesto osusky- lepsie sa utrie take zranene, citlive intimne miesto.
Tiez maj doma bud podlozky pod chorych alebo starsie deky, ja som dojcila a vsetko bolo z toho mokre. Urcite nebolo dobre krmit babo len tak na gauci, posteli. Ja som dojcila len poleziacky. V sede mi to nevyhovovalo.