Čo potrebuje mať dieťatko a mamička doma po pôrode?

malebiele
18. aug 2020

Ahojte mamicky, minule ste mi super poradili ohladom oblecenia pre babatko, teraz by som potrebovala vediet, co vsetko je potrebne mat pre babatko a pre mna po porode, ked uz budeme doma 🙂
Nemate niektora zoznam toho, co urcite budeme potrebovat?
Klasika postielka, kocik a podobne to viem, ale napriklad, ake mate skusenosti s nepremokavymi plachtami do postielky, pripadne chranicom matraca? Odkedy je potrebny? Potom samozrejme odsavacka soplikov, latkove plienky, odsavacka na mlieko, tampony do podprsenky, sterilizator na flase, ohrievac na flase, atd. Co z toho je naozaj potrebne a co ste nevyuzili? Pripadne mate este nejake tipy, co je super mat alebo co je uplny nezmysel?
Dakujem za vase postrehy 🙂

pribinak
18. aug 2020

Otca dieťaťa a svätý kľud.

Ohrievače na fľaše a sterilzator nekupuj, keď budeš dojčiť, nebudeš to potrebovať

bbebe
18. aug 2020

Veeela bavlnenych plienok :D myslim tie na grcky 🙂 ja ich mam 25 a perem kazdy druhy den 😀 pre istotu umele mlieko by som mala doma, u nas je velka spotreba jednorazovych prebalovacich podloziek kedze nepouzivame prebalovaci pult ale prebalujeme na posteliach a na gauci a mala sa zvykne pocikat zrovna ked nema plienku ( aj pokakat ) 🙂 aj tam grcia cize toto je u nas velka spotreba.

lucindav
18. aug 2020

@malebiele je to individuálne, ale látkové plienky urcite, davala som aj do zavinovačky, ked si babo odgrcne, operies plienku a nemusis perinku. Tampóny do podprsenky pre mna boli absolútne nutne, mlieko mi slo snad stale 😉 podla toho kde das babo spinkať tak nejaky baby monitor, ak by napríklad spalo na poschodí a ty chces nieco robit inde, aby si ho počula.

heidy222
18. aug 2020

U mna bolo radsej menej ako viac. Prikrmovala som UM ale flasky som normalne vyvarila, netrebalo mi sterilizator. Tiez som pri oboch detoch nemala doma UM a kupili sme az Ked sme potrebovali. Najlepsie ist kupit/objednat az ked budes realne potrebovat,lebo dopredu nevies a potom budes mat doma milion nepotrebnych kramov. Niekto sa napr. Zaobide bez odsavacky, niekto na odsavacku prisaha.

pribinak
18. aug 2020

Ani odsávačku na mlieko nekupuj, možno vôbec nebudeš potrebovať. Skôr si naštuduj ako pred dojčením rizmasirivst prsia, nájdi si kontakt na dobrú laktačnu poradkyňu vo svojim okoli. A takú vec ti vie lekáreň objednať zo dňa na deň.

lelluska
18. aug 2020

Pre mamičku poporodne vložky, jednorazové nohavičky tie sietkovane👍Velmi som ocenila spreje na hojenie pôrodných poranení motherlove a cicatridina. Mastičku na bradavky - mna dosť boleli na začiatku a super boli aj hojivé naplaste medela alebo multi-mam. Pre dieťatko hlavne mamičku a ja som teda mala prichystanu základnú lekárničku.

elizuella
18. aug 2020

@malebiele Mne sa osvedcila manualna odsavacka na hlieny z nosa, ale mam aj tu na vysavac. Kup v lekarni. Tiez morska voda AliaMare, vstreknes do nosteka troska a po chvilke potiahnes sople. (Aj ked nebude chore, treba raz za par dni vyfukat nos). Ja ti este poradim lieky: musis mat Panadol a Nurofen sirup a cipky. Ak babo bude chore nahodou, toto je must have. Pripadne po ockovani, ked stupne teplota.

Asi bude mat babo koliky, bolest bruska do troch mesiacov zivota to cca byva. Nam sa osvedcilo probiotikum BioGaia. Ale mozno lepsie s dr potom podla problemu skonzultovat...

selest
18. aug 2020

Bavlnene plienky vela, hlavne kvalitne makkucke, podkladala som nimi dieta vsade, aj seba ked som ho mala na rukach, vsetko nimi utries. Treba ich vela aby si nemusela kazdy den prat.
Vlozky do podprsenky kvalitne aby si nebola v mokrom a nedostala zapal.
Odsavacku ak sa da by som si len pozicala na skusku, vela zien vobec nevie odsavat.
No a hlavne klud a partnera co ti nachysta a poda jedlo ked bude treba aby si ked babatko bude spinkat mohla oddychovat.

titla
18. aug 2020

Podla mna netreba do predu nic extra kupovat, lebo baby Ti tu poradia xy veci, ktore super vyuzili, ale akurat Ty ich potrebovat nebudes a ocenis to, co bola pre niekoho zbytocnost. Skor si pozistuj, kde sa da co dokupit, aby si v pripade potreby vedela kam poslat muza.
Napriklad moja sestra ma 3 deti, na jej radu som kupila par bavlnenych plienok. Avsak moje dieta malo reflux, tak som uz druhy den po prichode z porodnice poslala muza do obchodu dokupit dalsie. Jej stacilo 5, ja som ich dobreze 50 nemala... Prve mesiace som mala pocit, ze len plienky periem. Potom, dostala som od kamosiek aj sestry kopu tamponov na bradavky. Ja som mala dost mlieka od zaciatku, uz pred porodom sa mi tvorilo ale toto som vobec nevyuzila. Na jednej strane netieklo mi svojvolne ako niektorym babam a potom ja som tie tampony na bradavke nezniesla. Zato som vyuzila take tie silikonove musle na bradavky na zber mlieka.
Sterilizator je super vec, ak nekojis. Usetris robotu s vyvaranim flias, ale da sa zaobist i bez toho, ak budes kojit je ti zbytocny. Mantinel do postielky uplne staci podla mna az vtedy, ked sa dieta zacne v spanku hybat a pretacat. Novorodencom sa ani neodporuca davat.
Ake lieky mat doma pripravene Ti poradi pediater na prvej poradni.
Za mna najdolezitejsia vec monitor dychu. Ale moje dieta mi prestalo dychat a nebyt toho, ze sa spusti alarm, tak neviem....
Dnes je na trhu xy vymozenosti, ktore mamickam mozu pomoct. Ale myslim, ze je zbytocne dopredu sa prilis zasobovat.

malebiele
autor
19. aug 2020

dakujem za vase postrehy 🙂

martinuska
19. aug 2020

Pre mamicku- pohodlne pyzamo, dojciaci vankus, 1 balenie tamponov do podprsenky, poporodne vlozky, normalne vlozky, podlozky nepremokave. Pre babo nic specialne, vela plienok, perinku, monitor dychu, odsavacku na sople.
A ja som ocenila slnecnu clonu na kocik, davala som ju aj v zime, alebo v obchode, neznasala som ked mi ludia pozerali do kocika.
A odporucam urobit si zasobu do mraznicky-nejaku mrazenu zeleninu, mäsko nakrajane, buchty na pare. Zalezi od toho ci manzel varí, kedy chodi z prace, ci vie nakupit bezne veci. Vela chlapov len tlaci vozik a realne nepozeraju aky prasok na pranie kupujes, ake cestoviny atd.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
iwuanka
19. aug 2020

Mne najviac odoberali energiu a stresovali ma navstevy rodiny. Bola som v takom divnom rozpolozeni, ze este sme si s drobcom na seba nezvykli a uz sa nam do nasho "vztahu" miesala rodina.
Samozrejme doma potrebujes manzela, vsetko co ti bude chybat on zbehne kupit. Zbytocne sa zasobovat dopredu odsavackami, ohrievacmi a tak.

malebiele
autor
19. aug 2020

byvame este so svokrovcami kym dostaviame nas dom, ale vychadzame super, takze toho sa ani neobavam 🙂 a manzel je chvalabohu schopny a vsimavy, dokaze nakupit co potrebujeme a aj navarit 🙏 a pripadne vypomoze s varenim aj svokra, takze ja to budem mat si myslim o dost ulahcene 😀

@martinuska co myslis prosim pod tymi podlozkami nepremokavymi?

martinuska
19. aug 2020

@malebiele jednorazove podlozky pod teba v pripade nehody, na prebalovanie, do prebal.tasky. aj do niektorych porodnic si ich musis doniest.

tatisna
19. aug 2020

@malebiele nepremokave plachty a chranic matraca ihned a aspon 2 nech vies prestriedat. Nas maly prve tyzdne niekedy aj 3x denne precikal vsetko co mu stalo v ceste... A odporucam aj monitor dychu. Odsavacky soplov tiez radsej mat od zaciatku, aj ked dufam ze nebudes potrebovat.