Caute, viete mi niekto poradiť co ako prvé kúpiť pre novorodenca? myslím tým oblečenie. Je to moje prvé bábo, neviem koľko čoho potrebujem, viem ze nejaké body, dupačky alebo kosielku? a aké číslo, ked ani neviem aké bude velké, ale ak som dobre sondovala na nete tak asi velkost 62 by bola optimálna nie? prosim poradte co ste vy kupovali. diky
Ja nete nájdeš zoznamy, čo by sa hodilo pre bábätko. Ja Ti poradím skôr, aby si toho určite nekupovala veľa. Bábätko rýchlo rastie, na 100% aj niečo dostaneš od rodiny a známych a potom budeš mať kopec vecí ktoré nestihne ani ponosiť. Ja kupujem veľkosť 62, kedže asi syn bude väčší, lebo keď som čakala prvého syna tiež väčšieho, 56 mal asi len raz. Tak 62 je určite lepšia.
pre inšpiráciu som našla takýto zoznam na nete:
a inšpiráciu náš zoznam:
dupačky (6 kusov)
body alebo košieľky (6 - 8 kusov)
kabátiky alebo bundičky do kočíka (3 kusy)
čiapočky (2 kusy tenšie, 1 kus hrubšiu)
rukavičky (1 pár, v zime 2 páry), ponožky (2-4 páry)
pyžamo (2 kusy)
overal alebo kombinéza do chladnejšieho počasia (1 kus)
deka (1 – 2 kusy)
zavinovačka (1 kus)
rýchloviazačky (2 kusy)
fusak (1 kus – podľa ročného obdobia)
osušky (2 kusy)
podbradníky (4 kusy)
posteľná bielizeň (2 súpravy)
Ale nedrž sa ho strikne, veľa vecí je zbytočných a veľa. Prípadne si kúp napr. body ale vo viacerých veľkostiach, napr. 62 a potom aj 68.
@martina374 Odo mňa len jedna rada: mne sa dosť zle obliekali novorodeniatku tie klasické bodynká cez hlavu, najviac som využila celé overalíky, čo sa dajú celé rozopnúť na cvočky. Oblečieš jednu ruku, nadvihneš, druhú ruku, nožičky, zapneš a máš. Dcérka v tom bola cez deň, aj v noci. Bodynká som používala až od cca 3-tieho mesiaca.
Suhlasim s januliku, tiez sa mi body zo zaciatku zle obliekali takze som ich pouzivala az ked babatki vedelo lepsie drzat hlavicku. Zo zaciatku pyzamka-overaly sa mi tiez osvecili alebo bavlnene kosielky a dupacky. Ale su aj body ktore nemusis prevliekat cez hlavu.
presne tak overalíky sme využili aj u nás,čo pokupovali priatelia a rodina to som schovala rovno do grabíc,bolo to oblečko nepraktické pre novorodenca,ked som dostala niečo už k roku tak tiež by som to musela celé vyzliekať 😲 nemalo to cvočky medzi nohami na prebalenie 😝 ked sa malá narodila v lete dostala dupačky,ved by sa v tom uvarila zas 🙄
ahoj budes mat jesenne babatko, tak vyuzijete tie dlhe overaliky, nakolko ako holky predomnou pisali , super sa to oblieka.v porodnici som obidve dievcata obliekala len do kosielky, a plienocky a ponozky, nakolko boli v perinke,a stale ich vazili, kontrolovali, a domov uz som ich obliekla do toho overalika, ciapocku, kabatik a deku.
doma som mala toho dost, (vela veci zbytocnych ,tie sme podostavali,... ) najviac sme vyuzili tie overaliky, tych sme mali dost, a zacinali sme s velkostou 62 a dost rychlo aj tak z nich vyrastli 🙂 ale dobry je aj zoznam co ti napisala rachel978 .
mne sa syn narodil v novembri, najviac som využila pyžamká - sú to také celé overaliky s cvokmi od vrchu po spodok. Dobre sa obliekali, nemusela som riešiť tepláky a tak. Na vrch nosil tenké bavlnené svetríky na cvočky a takto bol oblečený celú zimu doma. Na vonku som mu dala hrubší svetrík, navliekla do overalu a do fusaku. Zima bola vtedy extra chladná. Prvé body cez hlavu dostal až v máji a aj prvé tepláčky. Čiapočky len hrubšie na vonku 2ks.
Ešte som využila podbradníky aspoň 10ks, v Tescu kúpiš po 5ks za dobrú cenu, a rovnako aj rukavičky. A aspoň 10-15 ks látkových plienok, to som ani nečakala, že ich budem toľko potrebovať.
2 rýchlozavinovačky a jednu klasickú perinku. Je toho veľa, ale bábätká sa zvyknú viackrát denne pogrckať, samozrejme obsiahnu to jak naschvál všetky kusy oblečenia, čo má na sebe 😉
Ako pisali uz aj ostatne baby, urcite odporucam kupit celé overalíky, čo sa dajú celé rozopnúť na cvočky. Super prakticka vec, hlavne ked je babetko este malinke, oblecie sa do toho uplne jednoducho. Ja ich pouzivam najradsej 🙂 a este urcite latkove plienky, babatko si obcas grcne, tak vzdy pride vhod mat po ruke plienku 🙂
Ahoj, tak my sme celu vybavu kupovali tak, aby bola co najpraktickejsia a najvyhodnejsia...veci na obliekanie urcite na zapinanie po celej dlzke, pretoze je to ovela jednoduchsie...nakupovali sme na oblecsvojebabo.sk a aj teraz u nich kupujeme.sme s nimi spokojni a na stranke maju aj zoznam co by sa ti zislo, tak skus pozriet a uvidis. 😉
@martina374 ja by som kupila v podstate len to, co davaju aj v porodnici detom: polodupacky a bodycka, prip. kosielky ci tricka. Co sa tyka velkosti, c. 56 je asi najlepsie, nam vydrzali ca. do 1 mesiaca. Dupacky - myslim tie cele co sa hore zapinaju na ramenach - su vacsinou z mojho pohladu dost neprakticke na prebalovanie, lebo babo musis z nich vyzliect, ak chces prebalit. Ale overaliky na spanie, teda pyzamka, take co sa otvaraju od hora az dole na cvoky vratane noziciek, su naramne prakticke - po vecernom kupani prezlecies babatko a pekne v tom moze spinkat.
Ja som von babatko v kociku vozila len v tom, co malo doma plus v deke a/alebo fusaku, samozrejme este ciapocka. Kedze male babatko sa v kociku moc nehybe, tak sa neodkopavalo. teraz uz by som dala asi nejaky svetrik a pod. ak by bolo treba. Viac ale nosim v satke, tam urcite netreba ziadne oblecenie navyse, satka samotna je dost.
Ja som este babatku neobliekla nikdy sveter, bundicku, dupacky a nic podobne - ma teraz 3 a pol mesiaca -, takze z mojho pohladu staci to minimum co som popisala vyssie. Neskor som pridala este ponozky a je dobre mat nejake rukavicky, ale tie som pre novorodenca nakoniec velmi nevyuzila.
A vlastne este teply overal -do autosedacky. Hodil sa na jar, kym este nebolo velmi teplo.
Výbava pre budúce mamičky a bábätká
Najdôležitejšie potreby po pôrode
odsávčka !!! ( odporúčam Avent, všetko od Avent sa dá kombinovať)
10-15ks Plastové nádobky na stravu, odsaté mlieko ( odporúčam Avent s nádstavcom, sa dajú prišróbovať na Avent odsávačku)
hyg. vložky
tampóny do podprsenky ( odporúčam Avent)
na tvorbu mlieka : čaj, sušený kôpor, čierne pivo ( poprípade homeopatika)
repík, (alebo krém, spray na hojenie hrádze)
krém na bradavky ( odporúčam kalciový, ľanový, najlepšie kockové maslo)
krém na strie
kvalitný šampón na vlasy ( 3 mes. po pôrode začínajú strašne padať vlasy)
Odporúčam: Mať pripravené polotovary, jedlo v mrazničke , pohodlné miesto na kojenie s pohodlným vankúšikom, poprípade plávajúce koleso, 8ks rúk,2 hard-disky, dobrého manžela ))
Výbava pre bábätká
Dojčenie
15ks nádobky na stravu, odstriekané mlieko, zarobenie umelého
kefka na fľaše
6ks podbradník (najlepšie na cvok)
ohrievač stravy (požičiam)
nádoba na sterilizovanie (odporúčam veľký hrniec, ale dá sa aj v mikrovlnke ,alebo sterilizátore, pokiaľ budeš kojiť nebudeš musieť nič sterilizovať, možno, len odsávačku zo začiatku)
Odporúčam cumlík nekupovať, lebo dostanete a aj, ak budeš mať problémy s prisatím sa neodporúča dávať, až keď sa vyrieši, alebo kojené deti moc nechcú cumle, uvidíš potom dokúpiš)
Kúpanie
vanička ( som kúpala od 6 t vo vani, pri druhom nebudem kupovať, pre narodené bábätko asi len lehátko do vane)
2ks uteráčiky
vatové tyčinky ( neodporúčam kupovať tie hrubé sú na hovno, nezmestia sa do nošteka a v ušku len zatláčajú všetko a nič nevyčistia, odporúčam klasické, bábätku sa v ušku aj tak čistí len vonkajší zvukovod a aj s nožničkami , odporúčam klasické, alebo štikač)
prírodný olej na veľmi suchú detskú pokožku po pôrode ( mandlový, konopný, odporučí pediater ak bude treba)
(neodporúčam kupovať kraviny typu teplomer do vody ( pichneš lakeť), rôzne váhy, kozmetiky a iné takéto doplnky, lebo sú drahé a nepraktické a zbytočné )
Prebaľovanie
plienky ( sme mali ako prvé Pampers Premium Care , veľkosť 1, stačí len 2 balíky, lebo sú hneď malé)
vlhčené ( používame Hipp , Lidl)
krém na zadoček (používame Sudokrém)
prebaľovacia podložka , alebo pult
cestovná mäkká, skladacia prebaľovacia podložka
5ks látková plienka
10ks uteráčiky z IKEA (kúpim ti!)
Iné potreby
teplomer
odsávačka do nošteka ( odporúča sa popri vysávačovej mať aj klasickú, do auta, na odsatie vody po kúpeli, malý soplík, šušník)
Dettol dezinfekčný spray ( nemusíš liehovať pupček a báť sa , aby si nezašla liehom na kožičku , Dettolom len postriekaš, môžeš zájsť aj na kožu plus na dezinfekciu rán, odporučila mi pediatrička!)
Posteľná bielizeň
2ks bavlnená plachta ( neodporúčam pogumovanú zo spodu, lebo je nepriedušná, môže prehriať bábätko)
1-2 ks posteľné súpravy
2ks hrubá deka
2-3 ks tenká deka
Oblečenie
POZOR, TREBA PRI NÁKUPE PREMERAŤ PODĽA UŽ KÚPENÉHO !
TESCO VECI SÚ O ČÍSLO MENŠIE !!!
4-6ks body s krátkym rukávom ( 56) 0-0m
4-6 ks body s dlhým rukávom (56)
6-8 ks body s dlhým rukávom (62) -0-3m
4-6 ks body s krátkym rukávom (62)
(poprípade aj do zásoby body vo veľkosti 68, 3-6m)
2-3ks kabátik, svetrík, mikinka (62-68)
2ks tenké tričko s dlhým rukávom (62-68)
6-8ks tenké pyžamko (56) (niekto to volá overálik)
6-8ks tenké pyžamko (62)
2-4 ks hrubšie pyžamko (56)
2-4ks hrubšie pyžamko (62)
1-2ks dupačky (56) ( ak budú vyhovovať aj viac, alebo netreba vôbec)
2ks tenká čiapka
2ks jesenná, štrikovaná
1ks zimná ( bábätko má pri narodení obvod okolo 33cm)
1ks spací vak
1-2ks zavinovačka, deka na zavinovanie, perinka, tenký fusak, deky.....
1ks tenší overal (62)
1ks zimný overal (62)
1ks hrubý zimný fusak
2 ks ponožky tenké
2-3ks ponožky hrubé (odporúčam už väčšie číslo)
(1ks podšité rifličky na gumičku) (62)
poprípade kojenecké tenké rukavičky (nám to na Kramároch nedoporučovali, kvôly motorike a Karolínke to dosť prekážalo)
(poštolky, ale to ak bude treba doporučia na kĺboch)
Ostatné oblečenie, ako tričká šaty, tepláky, rifle.... tak odporúčam kupovať už vo veľkosti 68 a väčšie
pisala som to kamoska,,,, tka ak tam je poziciam,,,, tak len jej🙂)))
@martina374 zabudla som ta oznacit🙂 popripade mam aj kompletny zoznam do porodnice, sme to s maminkami na fore davali do kopy.))))
Ahoj už ti poradili toho veľa 🙂
Ja som využila držiak na ponožky La Baby. Je to tvoje prvé bábo a určite zistíš, že si bude veľmi rado sťahovať ponožky, alebo mu budú samé padať z nôh. Nie je to dvarazy praktické stále za dieťaťom behať a naťahoať mu ich. Určite vieš lepšie využiť svoj čas, či už s hraním alebo starostlivosťou o domácnosť.
Kľudne si pozri www.lababy.sk - inak je tam výborný článok o výchove detí na stiahnutie zadarmo
Tak veľa zdravia 🙂
Ahojte baby
našla som kalkulačku na výbavičku pre bábätko. môžete si to tam pekne vypočítať, čo všetko potrebujete a navyše Vám to ukáže koľko vás to bude stáť. je to zadarmo na http://www.lababy.sk/kalkulacka-vybavicky/
@martina374 ked tak spätne rozmyslam, dnes by som kupila 7 bodyciek s dlhym rukavom s takym tym zakoncenim, ktore sa da zahnut na rukavicky, 3 dupaciek, 3 svetriky, 7 pyzamiek, 5 parov ponoziek, 2 ciapocky a overal na von. Z tej najmensej velkosti asi viac nie, ale mala som cistotne dieta a urcite som aj nieco zabudla 🙂