Ako ušetriť na detskej výbave?

25. nov 2021

Zdravim. Tato tema mi napadla z dovodu, ze cakame nase druhe dieta a kedze budeme mat "parik", nechala som si len unisex veci (ktorych je skutocne iba par), zvysok sa snazim posunut, aby som mohla nakupit novu vybavu.
Zial, mam dojem, ze po detoch sa skoro nic neda predat za normalny peniaz 😃 a to som sa vzdy snazila vyuzit rozne akcie. Keby som nakupila v plnej sume, bazarovo to v top stave predam za takych 30% povodnej sumy, mozno ani to.
Chcela by som vediet - ako teda setrite na vybave? Do novych veci musim veeela investovat ale z tej druhej strany z predaja akosi nic zavratne neprichadza 🙈

annm81
25. nov 2021

Sama vravíš, že použité sa predáva za zlomok ceny. Takže kúpiť z druhej ruky za tých 30 percent

anjelicek26
25. nov 2021

Treba kupit s druhej ruky...tie veci do roka deti tak rychlo striedaju, lebo s toho vyrastu, ze je to ako nove... ja som vsetko podarovala, budeme tiez teraz kupovat vsetko nanovo...ale ja sa na to tesim ♥

evaachesa
25. nov 2021

No tak ako z toho logicky vyplýva, nakúpiť bazárové. Veď sama vieš že tie kúsky čo má bábo na sebe tak 2-3x sú v top stave.

yoxinka
25. nov 2021

Ja mám tri deti, kamoška má tri deti a ďalšia kamoška má dve deti. Jednej z báb posunula jedna mamička VŠETKO po svojich 3 deťoch. Niečo kúpili babky, niečo sme kúpili samé. Ja som pre dieťa do troch rokov kúpila pár vecí, ktoré boli treba, inak sme si VŠETKO posúvali podľa veku a pohlavia. Vždy, keď bola jedna z nás tehotná, ďalšie dve jej už chystali veci po svojich deťoch. Takto recyklujeme už 10rokov. S väčšími deťmi je to ťažšie, lebo už veci ničia, ale stále si ešte vieme posunúť veci. Po mojom 9ročnom synovi posielam pekné svetre, mikiny, nohavice … ich chalani to ešte ponosia.

maminkadeticiek
25. nov 2021

Jasne ze kupit vybavicku z druhej ruky.Pri prvej som chcela mat vsetko tip top a nove.A naco?Vsak to dietatko to nema sancu ako vyrasta z velkosti ani vynosit.Veci po malych detickach su vacsinou naozaj krasne a zachovale.Chod na bazarik tu,je tu brutalny vyber,vyber aj z cien,neni o com.Krasne zachovale znackove veci.Naco by som HM svetrik kupila v obchode za 15,ked ho tu najdem za 4 eura?Naco by si to kupovala nove ked to tu mozes mat za zlomok ceny.

evkao
25. nov 2021

usetrit na vybave sa da jedine tak, ze kupis v bazariku, alebo "podedis" po kamoskach, rodine, prip. kupujes len ked su vecicky vo vypredaji... ale aj ten nakup v bazare je riziko, ja vzdy predavam len veci, ktore by som sa nehanbila este obliect aj svojim detom, no uz som parkrat kupila "v perfektnom stave" a syn to mohol nosit akurat tak na dvor 🤷🏻‍♀️

kristinaanna
25. nov 2021

a prečo by dievča nemohlo mať modré veci alebo s autíčkami? alebo naopak, chlapec s bábikami a inej farby ak modré? vyslovene dievčenské ak šatičky to fakt nie, ale na doma v postieľke to je dieťaťu úplne jedno,

meluela
25. nov 2021

Kup si par peknych kuskov pre radost v obchode a zvysok nejaky vyhodny balicek od predavajucej s dobrym hodnotenim na bazare. Operes na 60 stupnov, vyzehlis a bude to fajn.

evaachesa
25. nov 2021

@maminkadeticiek a na druhú stranu vieš tie veci predať za rovnakú alebo len trošku nižšiu cenu. Ak mi niečo nesadne, alebo syn nakoniec nenosí čo kúpim cez bazar, tak hneď predávam a väčšinou za rovnakú cenu, takže nie som ani stratová. Ostatné veci čo viem že sa zídu a dobre sa nosili, odkladám pre ďalšie 🙂

heidy222
25. nov 2021

Ja kupujem len z druhej ruky. Napr na jesen/zimu v jednej velkosti vsetko dokopy za 30 Eur a som do jary vybavena. A nikdy nekupujem privela, mam 5 Body, 3 nohavice a pod. A radsej periem castejsie. A mozem si v klude dovolit kupovat vsetko nove, Ale radsej peniaze setrime na vzdelanie, kedze do urciteho veku je dietatu jedno co nosi

autor
25. nov 2021

Doplnim - kupujem pravdaze aj bazar 🙂 vacsinovo. Ale zabera mi to tolko casu, ze uz pri vsetkych povinnostiach akosi nemam chut rolovat, hladat a dopytovat dlhe hodiny. Po porode to asi bude len horsie. Ked na nieco natrafim, samozrejme, ze sa velmi potesim 🙂 no ani bazar nie je extra vyhra. Vec kupim sice lacnejsie, ale aktualne sa mi stalo, ze som 80% musela len darovat dalej, nebolo to uz hodne predaja a teda prerobila som este viac.

annm81
25. nov 2021

Myslíš, že si využila z druhej ruky a potom už nemohla predať? To nejako nevychádza. Nové máš za 100% ceny, predáš za 30%. Prišla si o 70%. Z bazáru kúpiš za 30%, nepredáš. Prídeš o 30%.

Inak ale oblečenie mi nepríde taká veľká položka. Ja som najviac ušetrila na postieľke, kočiari, detskej hrazdičke, kresielku, hračkách, nosiči. To som kúpila od ruky a predala často za rovnakú cenu. Látkové plienky a autosedačku som kúpila nové v akcii a predala za cca 80% ceny.

marzuz89
25. nov 2021

Uz pri prvom synovi som planovane kupovala univerzalne velke casti vybavy, a rovnako by som, aj keby bolo prve dievcatko. Ziadny ruzovy kocik ci fusak by sa nekonal 😉 prave pre to, ze sme si prosili deticky casom dve a vybavu sme mienili celu komplet pouzit znovu. Ziadny nakup zbytocnosti ako kolotoc nad postielku, kresielko, vankusiky proti prelezaniu, nehybajuce sa misky a tanieriky, miliony svietiacich a plastovych uvrieskanych hraciek 🤭 a dalsich xy veci, co babatko realne nepotrebuje. Potom sa kludne aj od nuly vojdes do prispevku pri narodeni babatka plus nejaka ta dribna uspora 🙂 Oblecenie popozeraj, coho kolko mas, a chybajuci zvysok popros rodinu a najblizsich kamaratov, aby ti doplnili, ked pridu babatko pozriet. Lepsia investicia ako 45ta rovnaka hracka. Co sa hraciek tyka, aj tie su pre deticky do 1r skor univerzalne, uz len doplnit neskor babiku ci auticko.

Nase druhe babatko nebude mat ziadne vstupne naklady, okrem zasoby plienok 🤣

ailiba
25. nov 2021

Neviem, ale podla mňa veľa vecí je unisex. Najmä do 1 roka. Dievčatko môže mať modrú, chlapcovi by som ružovú nedala....a veľa veci som fakt dostala. Každý niečo priniesol. A veľa veci syn ani na sebe nemal, alebo len pár krát. Oplatí sa kúpiť od ruky celú krabicu oblečenia, viacerí to tak predávajú.

enoula
25. nov 2021

Pri druhom sa da praveze podla mna dost usetrit.. teoreticky kocik, postielka, fusak, deka, klasicke plienky, to vsetko uz mas, to je aj najdrahsie.. plus par neutralnych obleceni.. a prvy rok dieta nepotrebuje vela kusov zo všetkého, ved pracka opere. Da sa dokupit oblecko aj v akciach, 3ks body/teplakov za cenu 2 a pod. Hračky, knihy nejake tiez mate, daco dostanete ako darčeky. Kozmetika tiez minimalna polozka. Ak ešte dostanes aj prispevok od štátu pri narodení, hned je to dobry plus. A dopredu sa zasobovat netreba, ked bude treba, dokupis

autor
25. nov 2021

@annm81
Nikdy nenakupujem nove v plnej 100% sume.
Dam ti priklad. Lindex pyzamka. Suma jedneho 17,99. Akcia 3 za cenu 2, jeden kus teda 11,99€. Dnes je dodatocnych -25% = 1ks 8,99€
Predas ho za 7€. Strata 2€, mala si vec kvalitnu, novu a na zips.
Kupis pyzamko v Pepcu za 3,99€ popripade bazar za 3€ (lebo pyzamka som tak kupovala - aj po 3,5€), mas to po neviem kolkych detoch, na gombiky, uz vidno nosenie a velakrat som si to sama musela aj odzmolkovavat, co bola dalsia praca pre mna + posta. Ak toto pyzamo dalej nepredam, som v strate minimalne 3€ (a naozaj sa mi po dcere teraz podarilo predat len lepsie znacky, tieto menej kvaline som nemala srdce ponuknut niekomu, lebo to uz nie je hodne predaja).
Ak by som vsak pyzamo z Lindexu kupila v plnej sume 17,99€ a predala ho za 7€, jasne, ze som v strate a oplati sa bazar. Ale necitim sa tak pri peniazoch, aby som platila plne sumy (a to ani v Tescu velakrat).

autor
25. nov 2021

@marzuz89
Vela veci mam dievcenskych prave preto, ze som kupila bazar a pri danej znacke nebolo na vyber. Napriklad fusak mam skvely, ale je ruzovy. Bol sice z bazaru, ale s visackou, takze za mensi peniaz. Aj napriek tomu na nom teraz vela stratim.
Kocik mame univerzalny, ale rozpadol sa, dame ho k starkej na dvor, inak musime kupit novy. Kresielko sme mali tiez ruzove, lebo bolo z bazarum v tom case model, aky som zhanala a vo farbe pre dievca, neriesila som, ze je to ruzova. Aktualne uz nema hodnotu mozno ani 60% bazarovej ceny (ak by som kupila nove, ani nehovorim, aka strata).

autor
25. nov 2021

@ailiba
Prave som dopisala komentar vyssie, mali sme prve dievcatko, teraz bude chlapcek. Co sa veci tyka, lepsie by to bolo naopak, lebo podla mna chlapcenske veci skor dievca ponosi, aj fusak moze mat modry, ale chalanovi ruzovy nedam.

heidy222
25. nov 2021

Aha tak Problem je to, ze ti zalezi co Ma oblecene. Mne Su znacky, zmolky, gombiky a pod uplne ukradnute, tak sa setri lahsie

jaskolka
25. nov 2021

Ja som momentálne tiež tehotná s ďalším bábätkom, vraj to vyzerá na dievčatko (zatiaľ 😁). Mám tiež chlapca, a veru komplet vybavicku bude mať po ňom. Jediný problém je to, že syn je októbrový a teraz termín je na máj, tak možno v tomto bude treba daco kupit. Ale to až neskôr (trebárs zimný overal, keďže asi nedám na 7mesacne babo po synovi, ktorý ho nosil ako 2 mesačný)
Ale inak nevidím nejaký problém v tom, že bude mať aj dievcatko body s dinosaurami, autami a podobne, alebo modré zelené a hnedé. Iste kúpim pár tých "sladkých" šatočiek na fotenie, krst a poradňu, ale inak absolútne nič nekupujem. Kočík mame unisex, postieľka tiež ostáva, vanička, hniezdo, zavinovačka, fusak,všetko proste už je doma po synovi.
Potom samozrejme keď už bude staršie, tak logicky šaty, suknicky už sa budú kupovať.
A keď bude predsa prekvapenie a bude to chlapček, tak ešte viac pohoda. To ani tie suknicky nebude treba 😁
Ak chceš ušetriť, tak jedine z bazáru kúpiť a zmieriť sa s tým, že teraz veci nemusís ani vôbec predať, alebo len ta malú sumu

mon29
25. nov 2021

Ja neviem nakupovat v bazari🙈. Par krat som skusala ale nejde mi to🤣🤣
Ja setrim tak ze kupujem synovi napriklad rastuce bodycka.. ma par kusov z lindexu ktore nosi od 62 ky a ma 74 cm🤣 cize od 2 mesiaca ide dokoloa, velmi rada nakupujem aj z brendonu, maju tam vzdy zlavy.. napriklad body za 6-7 eur..co su obcas ceny aj v bazari za nosene. Alebo potom take sety ze nohavice, tricko mikina kupis 3x a mozes obliekat do aleluja.. prajem vsetko dobre.

marzuz89
25. nov 2021

Ono to nie je tak, ako pises, ze lepsie je naopak, najskor chlapca. Lepsie je rozmyslat dopredu a ak nemate peniaze, ale zaroven chcete druhe babatko, moze to byt dievcatko "akekolvek", tak nekupim prvemu babu ruzovy kocik ani ruzovy fusak ani ruzove kresielko ani nic ruzove z hlavnej vybavy. Jednoducho nekupim.

Ako pisem, nase dalsie babatko nas prvy polrok zivota nebude stat absolutne nic okrem plienok. Ak by to bolo dievcatko, tak tak isto NIC plus nech stovka na doplnenie roztomilych saticiek a ruzovych dupaciek 🙂 ale to uz len z rozkose 😅 lebo babatkovske veci su zvacsa neutralne a taku vybavicku sme aj skladali. Vedome, cielene.

Navyse dostanes 800€ prispevok, z toho kupis vsetko pre druhe babo, a ochvilu matersku, dostavame navyse tehotensky prispevok, ktory sme pred tym nemali. Najnarocnejsie je prve babatko. Ale druhe, ako pisem, naklady porastu casom a rastucim vekom. Ked nemas teraz na doplnenie oblecenia, ako ste pripraveni na najblizsie roky s dvoma malymi, rastucimi detmi? Basnicka otazka len 🙂

basska_b
25. nov 2021

Ja ak by som mala teraz chlapca, tak nielen že sa popýtam v okolí, či niekto neposuva, ale určite budem veci kupovať, až keď si budem istá, že bábätko to vynosí, lebo niektoré bábätká rastu rýchlo a nevyjdú potom čísla na dané ročne obdobie. Takisto budem asi častejšie prať. Nemusí mať 10 bodyčok.

domak2
25. nov 2021

Ja napríklad milujem balíky, aj ich potom predávam, po jednom kupovať z bazáru ma teda nehne. A plus sa mi vždy oplatí kupovať dopredu keď sú výpredaje. Ale nejak necítim, že som "v strate" , ved tie veci kupujem pre svoje dieťa na využitie, ak ich potom predám, je to len bonus.

enoula
25. nov 2021

Ale to mas akesi divne.. ten priklad s pyzamkom ak to teda je aj v realite takto nejako 🙂 ked kupujes nove, priplatis, ale ked kupis bazarove, tak take co bolo lacne na začiatku uz a je jasne, ze bude viac pouzite alo to lindexove... Samozrejme, ze to ďalej nepredas.. a lindexove pyzamka by som dalej nedavala, ved to pouzi a nekupuj take co dalej len darujes, oni su celkom unisexove

katka533
25. nov 2021

No ja som skusila raz druhorukove oblecenie a stacilo mi. Body po 1,80 , ked za 2,50 je nove.... A top stav to uz nikdy nebude, vzdy je vidiet, ze je nosene. Samozrejme ked vidim tie znackove , nove su 10 a oni pouzite predavaju po 6, to uz co je. Ona nove za 4 eura a ty stare za 6 eur....

autor
25. nov 2021

@marzuz89
Nikde som nenapisala, ze na druhe dieta nemame 🙂 a ani ze mame financnu nudzu, absolutne nie, povedala by som, ze dietatu mozme dat nadstandard. Akurat ze setrenie sa spaja iba s nedostatkom penazi, co som si uvedomila az teraz 😁 asi je to prirodzene, ale ja mam taketo setrenie v sebe - NIE EXTREM, kde mi dieta bude chodit v ozmolkovanom, spinavom ci s dierkami, to v ziadnom pripade.
Zijeme sami, mame na hypoteku domcek, ktory sme komplet zrekonstruovali, podnikame v nasej malej firmicke, cakam dokonca maximalnu matersku.
Ale kupovat vsetko tip top nove mi pride maximalne neekonomicke a uprimne poviem, ze mi je luto vyhodit za to tolke peniaze, rada premyslam nad tym, ako usetrit co najviac alebo ako byt sikovne na nule. Nemyslim si, ze je na tom nieco zle. Kupim vec aj za velmi vysoku sumu ked viem, ze je to vyhodne a dokazem to potom predat.
Lenze zo zaciatku pri prvej dcerke som takto neuvazovala, kedze sme v tom case druhe neplanovali, nemala som vela skusenosti a ani ekonomickeho ducha. Kocik bol napriklad velmi zla kupa, aj ked bol za dobru cenu, pre druhe nevydrzal. Cize strata 100%. Kdezto aj keby som investovala do velmi drahej bazarovej znacky, dokazem ho za nejaku sumu predat. Jedine riziko je to, ze napr.drahy bazarovy kocik rozbijem.

yoxinka
25. nov 2021

Presne tak. Ja mám deti tri a mohla by som ich vyobliekať od hlavy po päty do značkových handier, ale proste v tom nevidím zmysel. U malých detí, ktoré väčšinu vecí majú jednu sezónu a pri bábatkách, ktoré veci nosia pár mesiacov, niekedy len týždne, mi to príde úplne neekonomické, neekologické a zbytočné. Moje deti mali novorodenecké veci ako štvrté, piate dieťa v poradí, lebo to kolovalo vkuse a tým veciam NIČ nebolo. A to jedna moja dcéra mala že fest reflux, takže to bolo viac v práčke ako na nej 🤷‍♀️.

annm81
25. nov 2021

Myslím, že sme na tom podobne, tiež si môžem dovoliť nakupovať nadštandard, tiež som veľmi šetrná a tiež veci predávam, navyše si dávam záležať na tom, aby moje deti chodili vkusne oblečené (vkusne, nie nevyhnutne značkovo), takže u nás všetky tie tričká s farebnými nažehľovačkami, veľkými nápismi štýlu CK a krikľavo ružové bodyčka nemajú miesto. Oblečenie nájdem na inzerát málokedy (aké je ťažké nájsť pekné dievčenské veci, čo nie sú ružové ani fialové...). Ak už kupujem oblečenie, tak viac kusov od jednej mamičky (ale nie veľké balíky, tam sa napchá všetko možné) a vždy len keď si to môžem osobne prevziať. Vopred sa opýtam na akékoľvek poškodenia. Ak mi dotyčná najprv povie, že všetko je v poriadku a na mieste zistím, že nie je, tak nemám problém povedať, že mi je ľúto, ale nemám záujem. A kupujem vždy sezónu vopred, mala som šťastie, nikdy sa nestalo, že z veci vyrástli skôr, ako bolo vhodné počasie. Omnoho lepšie sa nakupujú iné veci - hračky, jedálenská stolička, kočiar, vanička a podobne. Tie úplne bežne predám za rovnakú cenu, ako som kúpila, takže náklady na postieľku alebo kočiar sme mali nulové.

ailiba
25. nov 2021

S tým úplne súhlasím. No my máme prvého chlapca. Ale veľa vecí mame unisex. Biele, kávové... Ale jasne, ze ste chceli aj ružové pre dievčatko.