Ako riešite bezpečné spanie na manželskej posteli?

maminkincecusik
10. okt 2014

Zdravím mamičky,ktoré ste úspešne vyriešili spanie vašej ratolesti pri vás, tak ,aby si neublížila. U nás totiž neprešla ani postielka samostatne,ani postielka pri postely a momentálne už paplónové barikády akosi nestačia.. neviem no či napr.zábrana postačí,..postel mám len s čelom,dala som ju stranou k stene ale stále máme dve volné strany,že ano :D,takžee...máte niektorá nejaký typ? dakujem

vinuslava
10. okt 2014

Ja by som deti nenechávala spať v manželskej posteli. Moje majú každý vlastnú postieľku a nemali sme s tým žiadny väčší problém. Psychológovia vravia, že ak dovolíte dieťaťu spať v manželskej posteli, tak mu beriete jeho vlastnú identitu, brzdíte tým jeho osobnostný rozvoj. A nech mi nikto nevraví, že spanie v postieľke sa nedá naučiť. Skúste si nájsť na internete knihu "Každé dieťa sa môže naučiť spať" a to, čo je tam napísané, je svätá pravda a funguje to. A keď sa naučíte na postieľku, tak budete neskutočne vďačná za to, že sa konečne vyspíte vy aj Vaša ratolesť.

zita19
10. okt 2014

Moji s nami spavali len ked sa prisli tulit alebo som potrebovala odsledovat napr teplotu. Inac mali svoju postielku od prvého dna doma. A spavali tam.

bimba01
10. okt 2014

ahoj, nasa mala spi s nami v posteli. boli obdobia, ked spavala v postielke, ale nevyspali sme sa ani my ani ona. odkedy je s nami a citi nas, spinka celu noc do 8-9 tej. mame to tak ako vy, dve strany volne. mala spinka pri stene (je tam tehu vankus dlhy, aby jej nebola od steny zima). sama neviem ako ti poradit ohladom bezpecnosti. len som ti chcela napsiat, ze nie si sama 🙂

mawka
10. okt 2014

tiez nemam rada spanie deti v posteli s rodicmi. od zaciatku mali deti svoju postielku, ani som neuvazovala nad tym, ze by to bolo inak. a poctivo sme vstavali, hoci som bola po s.c. a unavena ako kon. tak sup sa prejst v spalni k postielke, napapat a sup do postielky. obcas sa stalo, nejaky zly sen alebo pri chorobe, ked sa potrebovali pomojkat, ale odtial-potial s nami. len vo vynimocnych pripadoch. a od roka syn a od dvoch dcerka mali kazdy svoju normalnu postel, tu ikeacku so zabranou a ziadny problem. skor by som sa nevyspala ja, lebo by som si myslela, ze ich zalahnem alebo by som bola v strehu, ci sa niekam neodgulali a podobne. postielka je bezpecne riesenie pre deti a aj ked chvilu, ale rodicia si mozu aspon trocha pospat bez toho, aby sa bali, ci sa nieco nestane.

meluela
10. okt 2014

@maminkincecusik
hosťovské matrace (taky ten molitan) na zem, vankuse, paplon po strane .. ked par krat padol, tak na makky molitan 🙂
kasli na tu knihu ktoru ti tam odporucaju, je to riadna sprostost, trapenie pre celu rodinu ... moj spaval v rodicovskej posteli, kojil sa kedy sa mu zachcelo a ja som mohla spat a nemusela behat v noci a potom pekne nenasilne po 3r roku siel sam do izbicky

miskaska
10. okt 2014

U nas to bolo takto. Zabrany na oboch stranach. Ale chodila som ho vela kontrolovat. A na koniec postele k noham som aspon urobila zabranu z periny 🙂

kkl82
10. okt 2014

u nas po siedmom mesiaci plne zafungovala postielka s odmontovanou bocnicou a prirazena k manzelskej posteli v rovnakej vyske. tak sme mali vsetky strany pokryte a len ten roh "do priestoru" som zvykla oblozit vankusmi, aby sa v spanku neodkotulal smer podlaha 😉. a na druhej strane to pre krpca bol jeho vlastny priestor, okolo bocnic som mu dala jeho oblubene hracky, velmi rychlo si tam zvykol. takze bol sice pri nas, ale zaroven vo svojom. aj postel sa tak neskutocne rozsirila pre nase pohodlie 😀.
vzdy, ked zostal v postielke sam, oblozila som "vychod" vsetkymi moznymi vankusmi, takze sa nemal sancu prevalit dalej ako vo vymedzenom priestore. takto sme fungovali do 2,5 roka a az teraz sme mu kupili vacsiu postielku, ktora ma dole dalsie roztahovacie lozko. tam spim teraz s nim ja a pevne verim, ze do mesiaca-dvoch uz mozem ist naspat do spalne 😉.
na zaver este dodam pre tych, co mudruju, ze dieta nema spavat s rodicmi, lebo mu beru identitu a bla bla... preco vy spavate v posteli s manzelom/partnerom? nie je to prave preto, ze potrebujete citit jeho blizkost? a preco by to drobca, co je na svete len par dni/tyzdnov/mesiacov/ malo spavat same? to ste naozaj take necitlive? ja sa ovela lepsie vyspim, ak citim, ze drobec pekne spinka a nemusim trpnut, kedy budem musiet z postele vyskocit a utekat, lebo place. kym sme sa dojcili, tak som sa tiez vyspala uplne vynikajuco, lebo som len vytasila prso a spala dalej. ak ste s dietatom zladene, tak robite vela veci automaticky a v polospanku. ak ho nechavate vyplakavat a zaspavat v samote a strachu, ovplyvnujete tym viac, nez si myslite...

zuzzzzzka
10. okt 2014

Moj brat je stolar, odmerali sme boky postele a on nam vyrobil dosku, tu sme navrtali na nasu postel. Uz sme to dali prec a ma vedla nas uz svoju postel. Ak sa potrebuje v noci pomojkat len sa posunie ku mne. Pre mna spolocne spanie asi to najkrasie z celeho babatkovskeho obdobia..

hradnapani
10. okt 2014

klasicke zabrany stacia, bud kupis hotove alebo manzel zbucha z nejakych lat. Alebo daj na zem stary paplon ci matrac. Alebo stale skusajte tu postielku prirazenu bez bocnice k vasej posteli, to je asi to najkompromisnejsie riesenie.
Ale inak vacsina odpovedi je fakt k veci a odpoveda na otazku 😉

katrinka8
10. okt 2014

Ahoj, my máme z jednej strany postieľku pri posteli a na ostatných stranách paplóny + na ne ešte dávam skrútenú tú ovčiu deku, či ako sa to volá. Kým malý spinká, je to úplne v pohode, neputuje po posteli. Máme zapnutú vysielačku, takže keď sa zobudí a začne loziť, tak to počujeme - kým stihne preliezť tú barikádu, sme tam 😉 Ale som presvedčená o tom, že čoskoro sa naučí, že zliezať sa má zadočkom dole a už to bude super. Zatiaľ vie zliezať z gauča či postele len vtedy, keď ho natočíme ritkou my, sám ešte nevie cielene sa natočiť, ide prirodzene hlavou.
@vinuslava - neviem síce, ako brzdíme deťom v našej posteli osobnostný rozvoj a berieme im identitu 😕 (celé generácie ľudí pred nami tak spávali), ale uvedená knižka je podľa mňa barbarstvo na dušu dieťaťa. My sme s mm nikdy nemali problém sa vyspať, ani naše deti. Dcérka zaspávala vo svojej postieľke bez problémov, avšak po prvom nočnom kojení som si ju nechávala pri sebe z praktických dôvodov - nechcelo sa mi v noci vstávať a prenášať dieťa hore-dole kvôli papaniu. Synček postieľku tvrdohlavo od bábätka odmietal, nemám srdce ho nechať nie plakať, ale vrieskať, sťaby ho z kože drali, v postieľke. Ani 10 minút, ani 5, ani, 2... Spí pri nás. Všetci sme spokojní, vyspíme sa bez problémov a v pokoji. A užívame si spoločné chvíle s deťmi, pretože vieme, že nám rýchlo vyrastú a pomaly bude takýchto spoločných chvíľ ubúdať, až nakoniec úplne zmiznú. Mimochodom, nacvičovať oné praktiky z uvedenej knihy neodporúčajú ani samotní autori na novorodencoch. Uznávaný Dr. Sears tvrdí že ak nemôže mať svoje potreby dieťa, kto potom? (na margo potreby blízkosti rodiča) + ak dieťaťu nebudú naplnené tieto prirodzené potreby v detstve, bude si ich v dospelosti napĺňať samo - niekým alebo niečím... Ale na to sa autorka nepýtala, čiže trochu off topic...

katarinamarkova
10. okt 2014

to je ta nevyhoda ,,ultramoderneho,, rodicovstva, vzdy mamicky az po mesiacoch rokoch pridu na to, ze to je cele zleee...ze dietatko uz ide do skolky a bez prsnika na obed nezaspi, ze maminka potrebuje k lekarovi a dietatko nevie byt par hodin s nikym inym, ze maminka nic nestiha, lebo dietatko non-stop nalepene na nej, ze sa rodicia nevyspia lebo dieta ich kope, tlaci, boja sa, ze spadne z postele.......
mozno tie prve priklady na teba nesedia, ospravedlnujem sa dopredu ak sa ta to netyka.
k tej posteli - moje deti spavali s nami len ked mali horucky, vynimocne zlu noc.....od narodenia spavali vo svojej postielke. treba dietatko naucit na postielku, chvilku to potrva ale nakoniec sa vsetci krasne vyspite....otazne je ci ti viac vyhovuje byt takto v strese aj v noci, ked sa ma spat a neriesit to, alebo po par dnoch ucenia a mozno tazsich noci pokojny a spokojny spanok.
pockaj ked ti mala zacne riadne behat a zliezat z postele 🙂

baskaj
10. okt 2014

My máme doma hotové letisko 🙂 . Naša manž. posteľ má našťastie čelo aj pri nohách. Z jej jednej strany je prirazená válenda, kde spí 3r. dcérka (potom je už stena) a z jej druhej strany je postieľka, kde malý (1r.) spáva cez deň. V noci spí pri nás. Z druhej strany jeho postieľky sú nočné stolíky, aby sa postieľka neodsunula od veľkej postele. Medzery medzi posteľami sú vyplnené stočeným prehozom, dekou, návlečkou.
Spať s malými deťmi spolu v posteli je zdravé a prirodzené - odkladajú iné cicavce od seba mláďatá na spánok preč?

junova
10. okt 2014

Zase sa spomína len kojenie do 3 rokov. Poznám 4 -ročné deti, ktoré nezaspia bez cumla. A mlieka z detskej fľašky. Moja dcéra s nami spávala do 3 rokov, potom išla bez väčších problémov do svojej izbicky. Syn má rok a spí s nami. Keď bude mať dva - tri roky pôjde za sestrou do izby. Nevidím nič zlé na tom, keď dieťa spí s rodičmi rok, dva, najmä keď sa koja. Sú deti, ktoré nemajú problém zvyknúť si na postieľku a deti, ktoré potrebujú cítiť matku aj v noci. Ale teraz je skôr moderné dať pol ročné bábätko do svojej izby.

andrejka1978
10. okt 2014

ja som zobrala matrac z detskej postielky a vsunula som ho medzi nocny stolik,ktory sme trochu posunuli a postel. nocny stolik ho dostatocne drzi a polovica postele je chranena,co tiez staci. zaroven ho velmi lahko hocikedy dam prec. tiez zostalo dost miesta na vstup do postele. zo spodu som nikdy nic neriesila,nezvykli az tak sa krutit.

miku1
11. okt 2014

Na boku mám zábranu. Kúp si ich 2 a daj z každej voľnej strany. Zábrany nie sú také veľké, aby nebol priestor na to, normálne vojsť na posteľ a zísť. Vieš ich potom použiť aj na normálnu detskú posteľ, keď už deti budú spať v detskej.

esterba
11. okt 2014

Moja má 13 mesiacov a spí vždy v našej posteli. Z troch strán je ale "uzavretá", máme posteľ umiestnenú tak, že od nôh a z jedného boku je stena, z tretej strany je čelo postele, pomerne vysoké. Na štvrtej strane máme bočnicu, takú, ako je na fotke v príspevku vyššie a neprelezie ju, veľmi ju baví, keď s ňou môže mykať a keďže to vŕzga, dáva nám tým najavo, že už je hore 🙂 Bočnica nepokryje celú dĺžku postele, ale na jednom konci kryje ten priestor môj vankúš a druhý koniec keď spí kryje perina a zároveň slúži ako východ z postele, naučili sme aj malú tadiaľ zliezť štýlom na brucho-nohy vystrčiť-postupne dole. Ráno tak nemusím hneď vstať, ona si zlezie k hračkám, ktoré má v spálni a my ešte driememe - veľmi odporúčam 😀

ivanka.7
11. okt 2014

Z jednej strany mame postielku aj s bocnicou, sluzi nam ako zabrana 😀 z druhej strany spime my. Cize dcerka spi medzi mnou a postielkou a my s manzelom pekne pri sebe.
Ked bola este mala ze nevedela z postele normalne zliezt (10-11 mesiacov?), tak som ju na prvu cast noci davala do postielky - vtedy mala obdobie ze sa dala prelozit a ked som sla spat ja, prelozila som ju pri prvom zobudeni do postele. Ak ani toto neakceptuje, riesila by som z druhej strany zabranu z Ikea alebo lidlu.... "spodok" postele sa da poriesit uz aj len perinou.
A ucit co najskor bezpecne zliezat 🙂

@vinuslava u nas sa cela rodina konecne vyspala v momente, ked sme akceptovali, ze nasmu dietatu postielka nevyhovuje a dali sme si ho definitivne k sebe. Odvtedy spime vsetci normalne 😉

maca_p
11. okt 2014

z kazdej strany mam dieta. nemala som nikdy ziadnu zabranu, ziadne paplony. sem tam dieta spadlo, pozbierali sme a spali dalej... uz nepadaju. su nalepeni na mne, resp. ukotveni o mna 😉

luciannka83
11. okt 2014

my máme z jednej strany postieľku bez 1 bočnice prisunutú k posteli v rovnakej výške a z druhej strany spí niekto. Malý keď chce tak spí v postieľke, alebo sa prevalí ku mne do postele a pritúli sa. Nevidím na tom nič zlé, že dieťa chce byť pri niekom. A by ma zaujímalo načo tu prispievajú osoby, ktoré neodpovedajú na otázku, a idú moralizovať ako by to malo byť! Každý nech si vychováva ako chce a spí tiež ako chce!